Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Ovo nije reklama za pekaru, već SIGNAL da naši nastavnici dobijaju minimalac na Evropskom nivou, dok su nam cene u prodavnicama vrlo konkurentne !

Pogledajte prilog 1781935
https://www.euronews.com/business/2...are-the-highest-rises-and-falls-in-real-terms

Zatim, medicinske sestre. Ovo je spisak plata iz 2021 koje sam našla u EU

Pogledajte prilog 1781938
https://www.euronews.com/next/2023/...h-countries-have-the-highest-and-lowest-wages

Pošto se naša vlast hvali kako smo baš uznapredovali i kako je masa ljudi bogata sa puno automobila, ima se, može se itd, kako objašnjavaju da imamo pored Albanije, Severne Makedonije najniže plate u onim sektorima koje država vodi, ne privatne kompanije. Dakle, ne mogu oni da se hvale rdom privatnih kompanija, oni treba da se hvale ako imaju s čim onim što oni upravljaju. A koji je bilans preduzeća kojima oni upravljaju? Zašto gomila njih ide na prodaju? Koja je uspešnost EPSa na primer?

U čemu je naša država uopšte uspešna? Kolika je efikasnost uloženog novca kroz dobijeno dobara njihove delatnosti? Koliko troše budžetkog zajedničkog novca u odnosu na ono što se dobija? Recimo postoje brojke koje pokazuju da 1 km našeg autoputa kroz poljanu košta isto kao neki vijadukt u Austriji.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?
Неколико пута сам имао посла са државном фирмом, не директно (наравно), него преко посредника и оно што сам видео и доживео уверило ме је да то неко ради намерно. Нема шансе да је то случајно. Видео сам како се изводе радови и ко изводи те исте радове, како се наплаћује и шта се дешава на крају. Чист криминал и то организован.

Неколико пута сам имао посла са државном фирмом, не директно (наравно), него преко посредника и оно што сам видео и доживео уверило ме је да то неко ради намерно. Нема шансе да је то случајно. Видео сам како се изводе радови и ко изводи те исте радове, како се наплаћује и шта се дешава на крају. Чист криминал и то организован.
Ovde je tema skolstvo u Srbiji, ne spamuj :kafa:

Hahah, trenutno.
Pa protesti traju 10tak meseci. Ovakvo stanje traje godinama.
stanje je čak i sa povećanim platama početkom godine.

Dakle, moja drugarica koji ima puni fond časova u školi, mešano osnovna i srednja, sa nekih 15 godina radniog staža ima oko 900 eura platu /100.000 dinara mesečno/. Studirala je 4 godine i imala prosek preko 9.5. Završila je i master, pošto je ranije bila obaveza svih nastavnika da imaju i master, i sada je zvanično. To je jedva nekih možda 10tak hiljada više od prodavca u pekari. A za pica majstora verovatno barabar.
Мој пријатељ је врхунски математичар, далеко познатији у свету него код нас, иза себе има прилично велике резултате, када сам чуо колика је њему плата нисам имао шта да му кажем.
Овој држави нису потребни школовани и паметни људи. Да јесу не би се радило како се ради.
Да ли ће се нешто променити, надам се, боримо се а да ли ће борба бити успешна видећемо.

Školstvo ima problem još od štampanja diploma u Prištini gde svaka budala koja je imala političku ili neku drugu vezu ladno sebi nabavljala diplome. Za zadovoljstvo u prosveti i dobar stimulans bi uveo platne razrede na osnovu rezultata. Naprave se koeficijenti koji se dobijaju na osnovu provere. Kako? Par puta godišnje se rade kontrolni testovi za svakog nastavnika. Pogleda se prosek znanja njegovih učenika i tako odredi platni razred. Sve dok kod nas u državnim firmama i institucijama ljudi imaju istu platu samo zbog istog nivoa obrazovanja a ne zbog rezultata neće nam biti bolje. Sve dok onaj dobar vredan i kvalitetan radnik dobija istu platu kao i njegov neradni kolega mi će da se vrtimo na ringispilu komunizma. U prosveti se tek ne vrednuje i ne pravi razlika izmedju onih koji uče decu i onih koji tu smrduckaju u prosveti za badava. Ja sam za to da nastavnik ima i 500.000 platu ako deca kojima on predaje znaju iznad proseka. A isto sam za to da oni najgori rade za minimalac i da se liferuju iz prosvete sami. Da se napravi sistem vrednosti gde rezultat utiče na platu i ništa više.

Razliku
Ali nije poenta u njima, vec u primanjima onih koji su dve kljucne oblasti delatnosti drzave: nastava / obrazovanje i zdravstvo. Od toga posle sve zavisi.

Zasto bi medicinska sestra prala necija govna i masirala, tretirala bolesnike ako moze za isti novac da samo usluzuje ljude sa kifflama?

Da li je neko radio po bolnicama? Znate li kakav je to posao?
J pekara koji radi noću i prodavca koji uslužuje u pekari. Ni kod mene nije ista plata tehnologa u proizvodnji ivradnika koji opslužuje mašinu sabetiketom ili punjenje. Tehnolog ima duplo više, ali be i najviše.

Pekar nije placen vise od nastavnika u skoli, zapravo nastavnik u skoli je daleko ali daleko ali bas daleko najplacenije zanimanje u Srbiji. Za razliku od pekara koji ne moze da "pumpa" sebi lazne radne sate u skoli se oni "pumpaju" samo tako. Realni radni sat pekara smesno malo placen u odnosu na realni radni sat nastavnika u skoli.

Mene ovakve recenice iritiraju..samo u srbiji to vazi, jesi li siguran?
Mene ne, zato sto je to realnost.
DODJITE DA RADITE U MAXI
Pozdravlja te @Stojkov Menidjer

Maxi-Stoyko.jpg

:mrgreen:

P.S. Srbija je to.
Aaaaa sa Menadjerom se petljas.

evo vam nasi profesori i drugi strucnjaci, oni c sigurno bolje da vode drzavu od ovih lopova. ali je nacin na koji se sve to radi za mnoge neprihvatljiv.
Наравно да је неприхватљив, кад се крију имена и програм, а видимо само протуве и компромитоване у првим редовима, а то свакако није организовао режим, ма колико слушали баљезгања на ту тему.
Још кад видимо како се спонзорише све то и одакле- све то изгуби сваки смисао, па ме чуди и ових 8%.

Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Ovo nije reklama za pekaru, već SIGNAL da naši nastavnici dobijaju minimalac na Evropskom nivou, dok su nam cene u prodavnicama vrlo konkurentne !

https://www.euronews.com/business/2...are-the-highest-rises-and-falls-in-real-terms

https://www.euronews.com/next/2023/...h-countries-have-the-highest-and-lowest-wages

Pošto se naša vlast hvali kako smo baš uznapredovali i kako je masa ljudi bogata sa puno automobila, ima se, može se itd, kako objašnjavaju da imamo pored Albanije, Severne Makedonije najniže plate u onim sektorima koje država vodi, ne privatne kompanije. Dakle, ne mogu oni da se hvale rdom privatnih kompanija, oni treba da se hvale ako imaju s čim onim što oni upravljaju. A koji je bilans preduzeća kojima oni upravljaju? Zašto gomila njih ide na prodaju? Koja je uspešnost EPSa na primer?

U čemu je naša država uopšte uspešna? Kolika je efikasnost uloženog novca kroz dobijeno dobara njihove delatnosti? Koliko troše budžetkog zajedničkog novca u odnosu na ono što se dobija? Recimo postoje brojke koje pokazuju da 1 km našeg autoputa kroz poljanu košta isto kao neki vijadukt u Austriji.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?
Tako j ei u Hr. Svaki bolji frizer, kozmetičar ili pediker ima veću plaću nego nastavnik ili žena koja radi u obdaništu. Da ne pričamo da još veću plaću skoro duplo imaju i električari, parketari, limari i ostali majstori...

da, s tim sto ona radi 48 sati nedeljno i ima samo 1 slobodan dan. radi druge smene i slicno. retko kad ima slobodne vikende. inace ja imam vecu platu od nastavnika....a sad ovde mi je nedelja uvek slobodna. moraju da daju vece plate, jer ne bi imali ko da im radi. a za mesto nastavnika ce se uvek neko naci.

samrate vise sa svojim nastavnickim platama, ako vam se ne svidja, lepo u privatni sektor i zaradite vise, ako mozete. ali ne, vi biste hteli drzavne jasle, uljuljkani sa svim pravima i onda ljubomoristete na nas koji radimo u privatnom sektoru da eto imamo vece plate. izvolite pridruzite se, niko vam ne brani.

da, s tim sto ona radi 48 sati nedeljno i ima samo 1 slobodan dan. radi druge smene i slicno. retko kad ima slobodne vikende. inace ja imam vecu platu od nastavnika....a sad ovde mi je nedelja uvek slobodna. moraju da daju vece plate, jer ne bi imali ko da im radi. a za mesto nastavnika ce se uvek neko naci.
kod nas većinom strani radnici u pekarama jer opet gledaju kako da ruše cijenu rada. I u trgovinama ih ima dosta pa se stariji ljudi koji ne znaju engleski bune jer ne znaju kako da komuniciraju :aha:

kod nas većinom strani radnici u pekarama jer opet gledaju kako da ruše cijenu rada. I u trgovinama ih ima dosta pa se stariji ljudi koji ne znaju engleski bune jer ne znaju kako da komuniciraju :aha:

ja sam kuvarica po profesiji. kuhinja je bojno polje, jede te i psihicki i fizicki. a poenta je upravo u razlicitim uslovima rada u privatnom i drzavnom sektoru u srbiji. i sad neko dodje i meni se zali kako eto nije zadovoljan platom, a na drzavnim jaslama je. znaci, uopste me ne zanima....svi smo slobodni da radimo za sebe kako mislimo da treba. ko i oni iz sns sto su dobili posao preko stranke, pa se posle zale kad im ne produze ugovor. a cutali su dok im je trajalo. evo ja se sva ziva rasplakah.

Back