Skriveni mural Sezana

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
Otkriven u zidovima porodične kuće post-impresionističkog umetnika
Kada je Pol Sezan bio mlad, njegov otac je kupio vilu u francuskom gradu Eks an Provansu. I, kao što je svaki umetnik spreman da uradi, Sezan je preuzeo na sebe da ukrasi zidove svojom umetnošću. Iako se smatralo da su sve njegove slike u ulju, akvareli i murali u kući, poznati kao Bastide du Jas de Bouffan, dokumentovani, sada znamo da to nije tačno.

“House and Farm at Jas de Bouffan” by Paul Cézanne. 1887.
house-and-farm-at-jas-de-bouffan-1887.jpgHalfHD.jpg


Tokom renoviranja „Velikog salona” avgusta 2023. otkriveni su ostaci ranije nepoznatog murala. Pre otkrića, istoričari umetnosti su snimili devet dela Sezana u kući, koje su umetnik i njegova sestra prodali 1899. godine. Ti murali su preneti na platno i raspršeni u različite muzeje. Sada je ovo novo obnovljeno delo nedavno predstavljeno na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Sezanov praunuk, kao i gradonačelnik Eks an Provansa i stručnjaci iz Sosijete Pol Sezan i Muse Grane.
cezanne-mural-discovery-2.jpg


Pronađeni ispod slojeva gipsa i tapeta, čini se da ostaci murala pokazuju pomorsku scenu. Na granicama se nalaze brodski jarboli i transparenti koji lete na povetarcu,
ali su, nažalost, centralni i donji delovi otkinuti, ne dozvoljavajući nam da vidimo šta je još post-impresionistički slikar imao na umu. „Nebo, transparenti na jarbolu broda? Ulaz u luku? Sa ovim neočekivanim otkrićem, Sezan nije završio ni sa nama", rekla je gradonačelnica i francuska senatorka Sofi Žoasen na Fejsbuku.

Posetioci će moći da uživaju u fragmentima ovog novog dela kada se renoviranje završi na vreme za proslavu 2025. koju Eks an Provans planira za Sezana. Joissans je dodao: „Javnost će tada moći da otkrije ovo mesto, obogaćeno ažuriranjem njegovih prvih slika proizvedenih iz 1859. godine, kao i dolaskom u Eks najpoznatije Sezanove slike, Igrači karata.I dok se možda pitate da li je Sezan ostavio još iznenađenja, istraživači su rekli da je ostatak kuće detaljno proveren, tako da ne očekuju da će se otkriti nešto drugo.

Mural Pola Sezana otkriven je ispod tapeta u gipsu u njegovoj porodičnoj kući.
Čini se da ostaci murala pokazuju morski pejzaž, sa još vidljivim brodskim jarbolima i transparentima.
cezanne-mural-discovery-1.jpg

(modernmet)
 

Back
Top