Škotski ovčar ("Lesi")

photo.php

https://www.facebook.com/photo.php?...29473094974.2186031.1233488299&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?...29473094974.2186031.1233488299&type=1&theater

Nigde nisam pročitao a i prvi put čujem da se pas od 2,5 godine nesme prodavati već da se obavezno poklanja. Sutra odmah zovem kinoloski savez da ih pitam! ;)

Usput ih pitajte da li su oni nekada učinili tako strašnu stvar i prodali psa od 18 meseci.

Naravno da nije zabranjeno prodavati pse ni od 5 godina, ali ni 18 meseci, nego je to jako neuobicajeno. Ako neko ima 1000 razloga ( neka je i samo jedan) da
se resi svog psa, on ga ne prodaje, nego ga poklanja nekome ko ce moci da se stara o psu.

Mnogo ovo prodavanje psa od 2,5 godina govori o tebi kao ljubitelju pasa. Ovo zaista cujem prvi put da neko prodaje svog psa sa kojim je proveo vise od dve godine.

Naravno da nije zabranjeno prodavati pse ni od 5 godina, ali ni 18 meseci, nego je to jako neuobicajeno. Ako neko ima 1000 razloga ( neka je i samo jedan) da
se resi svog psa, on ga ne prodaje, nego ga poklanja nekome ko ce moci da se stara o psu.

Mnogo ovo prodavanje psa od 2,5 godina govori o tebi kao ljubitelju pasa. Ovo zaista cujem prvi put da neko prodaje svog psa sa kojim je proveo vise od dve godine.

Nisi propratila ostatak price, psa je prodao jos ranije, posle su ga jos nekoliko puta prodavali... Steta, ne znam da je skorije neko napravio tako dobro leglo kolija, kao sto je to leglo, sve najbolje osobine oba tipa rase imaju...

Nisi propratila ostatak price, psa je prodao jos ranije, posle su ga jos nekoliko puta prodavali... Steta, ne znam da je skorije neko napravio tako dobro leglo kolija, kao sto je to leglo, sve najbolje osobine oba tipa rase imaju...

Primetila sam na jednom mestu da je pas nekoliko puta prodavan, nego sam mislila da ne vidim dobro, da ne razumem, pa sam samo odgovorila
coveku koji ga je prodao sa dve i po godine.

Sada me zanima po cemu je to leglo bilo tako savrseno?
Ja sam i sama ponosna vlasnica jednog kolija, ali ne ovog nego bradatog
(bearded collie, kod nas ih skoro i nema ( ja inace u Nemackoj zivim) , clan sam kluba
skotskih ovcarskih pasa i ovde se medju odgajivacima vode velike i zustre diskusije oko
izgleda tih pasa. Naime ti psi ( a i ovaj moj) imaju sve duzu dlaku, na izlozbama se premiraju
bas takvi sa najduzom i najguscom dlakom, ali se pomera i visina na gore iz godine u godinu.

Meni, kao ljubitelju te rase, to se nikako ne svidja, nekim odgajivacima takodje ne, ali ocigledno
consumer hoce bas takvog jer sudije na izlozbama premiraju abs takve uzorke.

Pretpostavljam da je i ovaj nesrecnik koji je prodavan nekoliko puta imao nesrecu da bude jako
atraktivan.

Ovaj preprodavani nesrecnik je imao tu nesrecu da bude 75% "stari tip", onaj radni, efikasni, poput Lassie, njegov brat iz legla koji je ostao kod odgajivaca U POTPUNOSTI odgovara onome sto pise u standardu koji se btw nije menjao, za razliku od "ukusa konzumenata". :(

da li je bitno kako pas izgleda? prevelika je cena koju psi placaju zbog 'vrsnih kinologa i ljubitelja pasa'...

Nazalost ocigledno se samo izgled ocenjuje i placa. I ok, neka je i tako na izlozbama, ali se tako i kreira ukus pa danas imamo jorkije ( a i silne druge
manje rase) koji uopste ne mogu da hodaju jer se se saplicu o svoju dugu dlaku.

Taj stari tip Lesija potpuno se i izgubio.

I da li neko zna sta je na kraju bilo sa tim psom?

meni zapravo nije jasno zasto se sve rase, sa izuzetkom nekih 10-20, lepo ne prebace u IX FCI, pa nek ljudi cetkaju, sisaju i cesljaju dok se boje ne rastope...

sa psom se ne zna sta je.

Prvi pas ( a koji je zapravo i simbol za psa) Nemacki ovcarski pas upropascen je bas od coveka jer je neko smislio da treba da izgleda ovako kako danas izgleda.
Time smo dobili bolesne pse, savrsen radni pas, ali moze da radi svega nekoliko godina, onda dolazi period kada pocinju bolesti (displazija kukova) i danas
imamo situaciju da se sve manje koriste, zamenjuju se mnogo zdravijim i robustnijim malino.

Bobtail se jako retko vidja jer je jako komplikovan za odrzavanje ( jedan od najkomplikovanijih), zato je stalno osisan jer i on vise nema jaku dlaku nego neko
paperje koje se samo mrsi i ceba, Zlatni retriver prestaje da bude zlatan, sada su beli moderni , a zovu se i dalje zlatni,

Kod labradora i retrivera imamo hiperprodukciju jer je pomodni pas broj 1 i to vec godinama, imaju ga ljudi da bi bili "in", nista ne rade sa tim jako
pametnim psima, drze ga kao ukras,. Velika vecina. Zbog hiperprodukcije i kod njih se javljaju artroze , displazija kukova jer ih umnozava kako ko
stigne.

Bradati koli je meni jedan od favorita! Još od kad sam ga videla na slici... davnih dana, ali pojavljivali su se i po izložbama u Srbiji polovinom 90-tih... Izuzetno lep pas, prepametnog pogleda, a mio i opet nekako gospodstven (kao i svi koliji, vljda).
Pošto nas je ovde nekolicina koji se slažemo oko toga da je narav ono što psa čini takvim kakav je, reci nam nešto o naravi i ponašanju svojih pasa "iz prve ruke".

Bradati koli je meni jedan od favorita! Još od kad sam ga videla na slici... davnih dana, ali pojavljivali su se i po izložbama u Srbiji polovinom 90-tih... Izuzetno lep pas, prepametnog pogleda, a mio i opet nekako gospodstven (kao i svi koliji, vljda).
Pošto nas je ovde nekolicina koji se slažemo oko toga da je narav ono što psa čini takvim kakav je, reci nam nešto o naravi i ponašanju svojih pasa "iz prve ruke".

Otvoricu poseban topik ( ali bez drndanja o stadardu) nego o nekim drugim zanimljivim pricicama u vez8i njega.

Samo se u Srbiji prevode imena bordera i birdija, zato meni jako rogobatno zvuce. A tako besmiseno , doslovce prevedeni.

Cak i u Francuskoj ( a oni su opasni jezicki cistunci) ovaj pas se zove beaarded collie ( skraceno birdi), a ovaj drugi border.

Pisacu i o jednom i o drugom. Mala primedba u vezi skotskih ovcara upucena na adresu moderacije.

Cela ta "skupina" su skotski ovcarski psi ( ovde je razdvojeno pa je nekako konfuzno).
Znaci skotski ovcari su: koli (Lesi), bobtail, Sheltie,border, beardie i corgi ( to su oni mali, bas ruzni koje engleska kraljica
vec decenijama ima i koji ujedaju kog stignu:D)

Bordera ovde malo ko prevodi, bradate da. Bobtailu je puno ime rase, koliko znam, staroengleski ovcarski pas a korgiji su velski, postoje Cardigan i Pembroke, nisam sigurna koji je koji a rade tako sto ovce grickaju za noge. Sheltie je sa ostrva Shetland, valjda je tamo sve malo, pa imaju i mini-ponije i mini kolije. :lol:

Bordera ovde malo ko prevodi, bradate da. Bobtailu je puno ime rase, koliko znam, staroengleski ovcarski pas a korgiji su velski, postoje Cardigan i Pembroke, nisam sigurna koji je koji a rade tako sto ovce grickaju za noge. Sheltie je sa ostrva Shetland, valjda je tamo sve malo, pa imaju i mini-ponije i mini kolije. :lol:

Sve je OK, ali je meni cudno da se izdvaja Lesi kao jedini skotski ovcar i da osim njega niko ne postoji, a svi su iz iste "serije".tako da ja pojma nemam
gde i kako da pisem, opisujem,pricam. Za noge grickaju i borderi, a i kako bi inace, a jos vise grickaju australijski shepardi.

Bobtail znaci na engleskom od prilike nesto "bez repa" ili mozda bolje " patrljak".

Posto nekada nisu bile ovakve granice kao danas, jako je tesko reci ko je iz Skotske, sa granice Skotske i Engleske ( recimo ovaj border)
i ko je sa kog ostrva. Znaci te sve rase pripadaju grupi pastirskih pasa, skotskih ovcara, ali i britanskih pastirskih pasa.

Nego, videh da sam ovde na smetnji, zato se necu vise javljati.

Sve je OK, ali je meni cudno da se izdvaja Lesi kao jedini skotski ovcar i da osim njega niko ne postoji, a svi su iz iste "serije".tako da ja pojma nemam
gde i kako da pisem, opisujem,pricam. Za noge grickaju i borderi, a i kako bi inace, a jos vise grickaju australijski shepardi.

Bobtail znaci na engleskom od prilike nesto "bez repa" ili mozda bolje " patrljak".

Posto nekada nisu bile ovakve granice kao danas, jako je tesko reci ko je iz Skotske, sa granice Skotske i Engleske ( recimo ovaj border)
i ko je sa kog ostrva. Znaci te sve rase pripadaju grupi pastirskih pasa, skotskih ovcara, ali i britanskih pastirskih pasa.

Nego, videh da sam ovde na smetnji, zato se necu vise javljati.
Ne postoji ni jedan jedini rzlog da se durimo i ljutimo zato što neko ne misli kao i mi.
Koli, dugodlaki koli "lesi" ili pas o kojem je ovde (većinom) reč se u Srbiji zvanično zove Škotski ovčar (ili dugodlaki koli), tako mu piše i u rodovniku i zato tema ima takav naslov.
Za ostale zemlje zaista ne znam, ali ovde se navedeni psi svrstavaju u kategoriju "Britanski ovčarski psi" jer se smatra da su srodni kako po poreklu tako i po nameni.
Koliko god da nekome ko živi izvan Srbije to zvuči nelogično - jednostavno je tako i zaista mislim da je rasa pasa sa kojima se družiš zaslužila svoju temu, kao što je i tvoje prisustvo na takvom mestu više nego poželjno.
Opet, odluka je svakako tvoja...

Da se javimo sa lepsim slikama. Zapravo, slikama iz lepseg ambijenta, a same fotografije radjene telefonskom kamerom, kojom ne znam da rukujem.

Sertifikovani morski pas!

Da li je skotski ovcar dorastao stenovitoj Crnoj Gori? Jeste, jeste :super:

Mirno more, kapetane! :heart:

I onda kazu da ne postoji savrsen pas? Ma daaaaj!:heart2::heart2::heart2:

Back