Škotski ovčar ("Lesi")

Koliko sam shvatila, prvi kupac se predomislio i presao na moderni tip a jadnicak otad menja vlasnike otprilike cesce nego sto pojedini menjaju carape. :( Koliko sam shvatila, pas je Lanin i Mikijev sin, sto znaci da je Akijev rodjeni brat, ali je izgleda samo jednom ocenjen a ta odlicna ocena nije dovoljna za mlacenje para od parenja pa otud cesto dizanje ruku od njega. A s obzirom da je verovatno psihicka ruina, najlogicnije mi je da ga uzme neko iskusan ko moze samo njim da se bavi.

mashala, sad ce isti da upropasti i 'moderan' tip... mislim ono, sta je garancija da mu moderan tip nece dosaditi, da se nece predomisliti, sta ako ipak na kraju odluci da mu se svidjaju maltezeri ili bisoni? ili sicui??? zamisli kakvu dlaku ima sicu!!!

Poslednja izmena od moderatora:
prvo sam pomislila da je mozda opet neka muljacina sa rodovnicima u pitanju. a onda mi neki kinolozi, koji cak nisu u rasi, ali su znali da kazu o cemu je rec, potvrde da nije. i bude mi ovog puta zao do suza sto se ne radi o tome da je neko zeleo da se 'omrsi' o Lanin pedigre. i to sto sam dobila, to u stvari sve ima na ovom forumu, na ovoj temi, nisam nikog morala ni da smaram...

Avalon balzac, jedno od dva sable muska steneta iz Laninog legla http://forum.krstarica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=13436748&viewfull=1#post13436748. drugo musko sable stene je Axel Rose, koji je kod Dragana.

Pa je dat na prodaju u julu prosle godine http://www.oglasi.rs/oglas/304561/psi+beocin

pa sad opet http://www.kupujemprodajem.com/skotski-ovcar-2013171-oglas.htm ...

Zdrav i prav pas, prodavan i na prodaju... I to ni manje, ni vise nego od clana ovog foruma i ucesnika ove teme, jer je ipak morao da ustupi mesto prvo njoj

http://forum.krstarica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=16986320&viewfull=1#post16986320

pa posle i njemu

http://forum.krstarica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=21126053&viewfull=1#post21126053

Gorancel, vi morate u pogledu pasa, a narocito skotskih ovcara, pod hitno da se vratite u skolsku klupu, i to magarecu! vi nista ne znate o psima! a o collijima ne znate dalje od standarda, ako i to znate! da li vi znate sustinu jednog ovakvog psa, ma kakvog on izgleda bio, kad je u pitanju njegov odnos sa vlasnikom? ne znate. vi ne znate da taj pas ima OGROMNU dusu, da hoce sve da uradi za vlasnika, da hoce da precrkne od tuge, ako ostane bez njega... sustina ovog psa je u njegovoj dusi i inteligenciji, ne u dlaci!

imala sam do sad tri skotska ovcara, sto rasnih, sto mesanaca, svi su umirali za mnom. i ja sam umirala i umirem za njima. ne postoje okolnosti niti novci zbog kojih bi dala svoju ovcarku. ne bi ni za sta na svetu dala ni mog malog prilepka, mesanca pokupljenog sa ulice, koga sam odhranila od kad je imao jedva dve kile... ali to vama nije jasno. ne moze vama biti jasna ljubav prema psu, kad psa posmatrate kao najnoviji mercedes. koje cete opet zameniti kad se budu pojavili bolji i lepsi modeli. ali ko ce vas u tome da spreci? kad vi ne razumete da pas, a narocito collie, za razliku od mercedesa, ima srce. colliejevsko srce, najzlatnije na svetu celom!

Gorancel, vi nikad necete imati najelpseg colliea na svetu, kao sto ga imam ja. vama je vazno koliko pas ima dlake i kako mu stoje usi, od toga dalje ne vidite. a moj pas, sa no name pedigreom, bez ocene, bez jednog zuba je lepsi 3 miliona puta od svih vasih pasa! vi to ne vidite, ali to jeste tako. i to samo zato sto je divna, predivna u dusi, pa to sto ima manje dlake, ili to sto ima uspravne usi, nju ne cini nista manje lepom. ona je za mene najlepsi pas na svetu i nema tog sampiona ma koje klase i izgleda koji bi mogao da zauzme fizicki ili emotivno njeno mesto u mom zivotu dok je ziva. to vama mora da je cudno, vi ste prodali psa od godinu i po dana, kako vama bilo ko da objasni tu snaznu vezu izmedju psa kao zivog bica, druga, clana porodice, zovite kako hocete, i coveka? ne postoji nacin. vi cete i ova dva kera gore da zamenite jednog dana za neke nove. jer smisao odgoja je da se stvaraju sve lepsi psi. a vama je najbitnije da imate najboljeg i najlepseg mercedesa u gradu. pardon- colliea.

zapravo u celoj ovoj prici je meni potpuna enigma kako ste vi mogli da dobijete od Dragane te pse? Dragana Vulic se zna sa Draganom, sa Ljubisom, vlasnicima i odgajivacima roditelja Avalon Balzaca. jel niko nije rekao Dragani da ste bez ikakvog problema odbacili zdravog, pravog i lepog psa zbog istog takvog samo neznatno drugacijeg izgleda? nece ljudi jedni drugima da se zameraju? ili Dragani to nije bilo ni bitno? vi od mene ne biste dobili ni recimo amebu! a ako bih vam amebu dala, i posle saznala da volite da menjate za lepse amebe, expresno bih vam je oduzela. i vratila vam pare. i postarala se da svi saznaju za slucaj, da se slucajno neko ne prevari pa vam da drugu amebu. dobro je da postoji internet. i da postoji ovaj cache ili kako se zove. pa moze svasta da se proveri i sazna. i sto je nekad pisano, i sto je naoko nestalo...

i sto je najgore, svi cute :eek: odgajivaci, vlasnici, kupci, prodavci, sadasnji i bivsi, a svi drugari na facebooku? mir u svetu ko na izboru za miss? pa ljudi, jel vam nije ni najmanje zao??? zar je ovo tako zanemarljivo? jel se tako vole psi?

A sto se ove napacene psece duse tice, dajte da nesto uradimo. smeh, hoces tog psa? skupicemo pare, otkupicemo ga i kastrirati... ako neces ili ne mozes ti, znas nekog ko bi hteo, ali odistinski, a ne da ga proda za neku bednu paru za godinu dana? ostali, znate vi nekog ko zeli zdravog i lepog odraslog muzjaka?

iblagojevic, apsolutno si u pravu... iz pozicije kako ti i ja gledamo na naše pse a time i na ovu priču...
Na žalost, našu ali još više pseću - mnogi to posmatraju sasvim drugačije.
Pre dosta godina, dok sam imala Larija i šetala po izložbama (bez ideje da od njega pravim šampiona... jedina želja mi je bila da upoznajem pse, eventualno ljude i da se sa njima družimo, ali sam od toga brzo odustala shvatajući da je svet odgajivača najčešće neki drugi svet... onaj koji ja ne poznajem) stalno smo sretali jednog divnog mužjaka koji je najčešće prikupljao sve titule (beše to doba kada je bilo najmanje 10-tak kolija po izložbi, često toliko i u svakoj kategoriji)... zaista je bio izuzetan. Kada se jednom nije pojavio, bilo mi je čudno... Rečeno mi je sledeće: "A... pa neće ni doći... U Makedoniji je... "pozajmljen je na godinu dana"!
Priznajem da nisam shvatila i dan danas ne shvatam taj pojam. "Pozajmljen" pas! Kada smo došli kući, zagrlila sam svog Larija i rekla mu glasno: "Slušaj, ti nikad nećeš biti šampion. Verovatno ni pobednik izložbe. Ali si meni najlepši na svetu... i voljen si koliko god sam ja u stanju da volim. I to su verovatno jedine "titule" koje tebe zanimaju. I neću te pozajmljivati (čak i da te neko hoće ;)), obećavam!"
Odgajivači to rade. Pozajmljuju ili iznajmljuju svoje pse... pretpostavljam za novac, ali čak ni to nije bitno. Bitno ja da mi pričamo o živim stvorenjima koja niko ništa ne pita... koja svoju lepotu i popularnost plaćaju time što budu "pozajmljeni", prodati za veliki novac ili ko zna šta sve...
Neko je smislio standarde pasa. Pa su izmislili izložbe na kojima će se ti standardi demonstrirati. I ljudi su počeli da odgajaju pse što bliže standardu. I sve to ima smisla... ali samo do onog momenta do kada ti psi ne postanu "roba", stvar prestiža, dok ne počnu da se "štancuju" štenci i "odabir" po standardu postane važniji od njihovih života.
Ja priznajem da to ne razumem.
I nikad neću.
Jer je meni moj pas uvek najlepši na svetu, jer ga volim svesna da on mene voli mnogo više i jer ne mogu da zamislim bilo šta zbog čega bih se ja odrekla te njegove ljubavi i uskratila mu svoju.
Kad pročitam ovakve oglase i shvatim ove stvari, onda se setim i zašto us tartu nisam želela Donine štence. Kada ih jednom prodamo - nemamo više nikakvo pravo da odlučujemo o njihovoj sudbini i tome šta će novi vlasnik sa njima raditi. A kvalitetno odgajiti leglo od 6 - 7 štenaca, složićemo se, prilično je skupo zadovoljstvo tako da je uzimanje novca za štene prilično realno i logično.
Jednom sam imala štene mog psa (dobijeno od parenja). Odgajeno je u stanu... Uzela sam ga kod sebe nakon 6 nedelja (ljudi nisu hteli da ga zadrže duže, čak ni uz nadoknadu) i polako ga dovodila u red (bio je pregojen) privikavala na dvorište... i, najvažniji momenat: čekala da drugarica, koja ima troje dece i svi vole pse ipak reši da ga uzme... Odnela sam ga sa Deda Mrazom u kutiji sa mašnom u tu kuću... I nisam mu mogla naći bolji dom! Imao je istina kratak, ali srećan život prepun ljubavi... I to je bilo najvažnije. I za njega, i za mene i za te ljude. Ali da je trebalo isto da uradim sa npr 6 štenaca - ne znam da li bih imala rešenje.
Što se ovog "psa iz oglasa" tiče... volela bih kao i vi da ta napaćena dušica nađe pravi dom. Prva pomisao mi jeste bila da ga nekako uzmem... ali... To je pas koji je išao iz ruke u ruku, pas kojem bar u početku treba posvetiti jako puno vremena... kako bi shvatio da je voljen i kako bismo zajedno došli do njegove suštinske naravi. Trenutno ja to nisam u stanju da mu pržim... i veoma mi je žao što je tako. Naravno da se raspitujem i pokušavam da nađem neko rešenje...
Da li je nekom palo na pamet da kontaktira Srđana iz Stapara (to je onaj što falsifikuje papire, ali nisam čula da "pozajmljuje" ili prodaje odrasle pse)? Moguće je da bi ga on uzeo... a njemu se svašta može zameriti, samo ne i da ne voli pse i da o njima ne brine...

Ne vidim zašto mislite da je psu potrebno spašavanje? Zdrav je, niko ga nije izbacio na ulicu. Čovek prodaje svog psa, njegova stvar. Ko ste Vi da na taj način omalovažavate čoveka koga ni ne poznajete? Postoji milion opravdanih razloga zbog bi on to mogao raditi ali ne postoji ni jedan dobar razlog zbog čega bi se vi mešali u njegove odluke.

Ovo ni ja ne razumem!
Ako ga je neko kupio za ljubimca (što je najčešći slučaj) i nema za njega uslove nakon 2,5 godine, onda se takvom psu traži dom... a ne stavlja se u oglas!
U svakoj drugoj varijanti - ne razumem... Zašto neko kupi štene i prodaje ga posle 2,5 godine?!
Ako je verovati papirima, taj pas je blizak rođak moje Done (jer su, po papirima, Dona i Lana iz istog legla)... pa mi je to dovoljno komplikovan momenat da u startu odustanem od ideje da ga uzmem... ali me duša boli kad vidim ovako nešto! :(

Nigde nisam pročitao a i prvi put čujem da se pas od 2,5 godine nesme prodavati već da se obavezno poklanja. Sutra odmah zovem kinoloski savez da ih pitam! ;)

Koliko sam shvatila, prvi kupac se predomislio i presao na moderni tip a jadnicak otad menja vlasnike otprilike cesce nego sto pojedini menjaju carape. :( Koliko sam shvatila, pas je Lanin i Mikijev sin, sto znaci da je Akijev rodjeni brat, ali je izgleda samo jednom ocenjen a ta odlicna ocena nije dovoljna za mlacenje para od parenja pa otud cesto dizanje ruku od njega. A s obzirom da je verovatno psihicka ruina, najlogicnije mi je da ga uzme neko iskusan ko moze samo njim da se bavi.

Neverovatno da ja imate sposobnost da iz 2 posta osoba koja nemaju nikakve veze sa ovim psom a pri tom ga u životu nisu ni videli procenite da je pas "psihička ruina"! Svaka čast. Za tako nešto stvarno treba biti talentovan!

mashala, sad ce isti manijak da upropasti i 'moderan' tip... mislim ono, sta je garancija da mu moderan tip nece dosaditi, da se nece predomisliti, sta ako ipak na kraju odluci da mu se svidjaju maltezeri ili bisoni? ili sicui??? zamisli kakvu dlaku ima sicu!!!

Iz ovoga zaključujem da sam ja manijak koji je uništio klasičan tip a spremam se da uništim i moderan. Prodao sam jednog psa, koji je bio starosti 1,5 godinu, i uništio sam klasicnog kolija! Strašno! Nisam bio svestan svojih moći. Obećavam da ću ih pažljivije koristiti ubuduce. May force be with you! :hahaha:

prvo sam pomislila da je mozda opet neka muljacina sa rodovnicima u pitanju. a onda mi neki kinolozi, koji cak nisu u rasi, ali su znali da kazu o cemu je rec, potvrde da nije. i bude mi ovog puta zao do suza sto se ne radi o tome da je neko zeleo da se 'omrsi' o Lanin pedigre. i to sto sam dobila, to u stvari sve ima na ovom forumu, na ovoj temi, nisam nikog morala ni da smaram...

Avalon balzac, jedno od dva sable muska steneta iz Laninog legla http://forum.krstarica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=13436748&viewfull=1#post13436748. drugo musko sable stene je Axel Rose, koji je kod Dragana.

Pa je dat na prodaju u julu prosle godine http://www.oglasi.rs/oglas/304561/psi+beocin

pa sad opet http://www.kupujemprodajem.com/skotski-ovcar-2013171-oglas.htm ...

Zdrav i prav pas, prodavan i na prodaju... I to ni manje, ni vise nego od clana ovog foruma i ucesnika ove teme, jer je ipak morao da ustupi mesto prvo njoj

http://forum.krstarica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=16986320&viewfull=1#post16986320

pa posle i njemu

://forum.krsthttparica.com/showthre...r-(-lesi-)?p=21126053&viewfull=1#post21126053

Gorancel, vi morate u pogledu pasa, a narocito skotskih ovcara, pod hitno da se vratite u skolsku klupu, i to magarecu! vi nista ne znate o psima! a o collijima ne znate dalje od standarda, ako i to znate! da li vi znate sustinu jednog ovakvog psa, ma kakvog on izgleda bio, kad je u pitanju njegov odnos sa vlasnikom? ne znate. vi ne znate da taj pas ima OGROMNU dusu, da hoce sve da uradi za vlasnika, da hoce da precrkne od tuge, ako ostane bez njega... sustina ovog psa je u njegovoj dusi i inteligenciji, ne u dlaci!

imala sam do sad tri skotska ovcara, sto rasnih, sto mesanaca, svi su umirali za mnom. i ja sam umirala i umirem za njima. ne postoje okolnosti niti novci zbog kojih bi dala svoju ovcarku. ne bi ni za sta na svetu dala ni mog malog prilepka, mesanca pokupljenog sa ulice, koga sam odhranila od kad je imao jedva dve kile... ali to vama nije jasno. ne moze vama biti jasna ljubav prema psu, kad psa posmatrate kao najnoviji mercedes. koje cete opet zameniti kad se budu pojavili bolji i lepsi modeli. ali ko ce vas u tome da spreci? kad vi ne razumete da pas, a narocito collie, za razliku od mercedesa, ima srce. colliejevsko srce, najzlatnije na svetu celom!

Gorancel, vi nikad necete imati najelpseg colliea na svetu, kao sto ga imam ja. vama je vazno koliko pas ima dlake i kako mu stoje usi, od toga dalje ne vidite. a moj pas, sa no name pedigreom, bez ocene, bez jednog zuba je lepsi 3 miliona puta od svih vasih pasa! vi to ne vidite, ali to jeste tako. i to samo zato sto je divna, predivna u dusi, pa to sto ima manje dlake, ili to sto ima uspravne usi, nju ne cini nista manje lepom. ona je za mene najlepsi pas na svetu i nema tog sampiona ma koje klase i izgleda koji bi mogao da zauzme fizicki ili emotivno njeno mesto u mom zivotu dok je ziva. to vama mora da je cudno, vi ste prodali psa od godinu i po dana, kako vama bilo ko da objasni tu snaznu vezu izmedju psa kao zivog bica, druga, clana porodice, zovite kako hocete, i coveka? ne postoji nacin. vi cete i ova dva kera gore da zamenite jednog dana za neke nove. jer smisao odgoja je da se stvaraju sve lepsi psi. a vama je najbitnije da imate najboljeg i najlepseg mercedesa u gradu. pardon- colliea.

zapravo u celoj ovoj prici je meni potpuna enigma kako ste vi mogli da dobijete od Dragane te pse? Dragana Vulic se zna sa Draganom, sa Ljubisom, vlasnicima i odgajivacima roditelja Avalon Balzaca. jel niko nije rekao Dragani da ste bez ikakvog problema odbacili zdravog, pravog i lepog psa zbog istog takvog samo neznatno drugacijeg izgleda? nece ljudi jedni drugima da se zameraju? ili Dragani to nije bilo ni bitno? vi od mene ne biste dobili ni recimo amebu! a ako bih vam amebu dala, i posle saznala da volite da menjate za lepse amebe, expresno bih vam je oduzela. i vratila vam pare. i postarala se da svi saznaju za slucaj, da se slucajno neko ne prevari pa vam da drugu amebu. dobro je da postoji internet. i da postoji ovaj cache ili kako se zove. pa moze svasta da se proveri i sazna. i sto je nekad pisano, i sto je naoko nestalo...

i sto je najgore, svi cute :eek: odgajivaci, vlasnici, kupci, prodavci, sadasnji i bivsi, a svi drugari na facebooku? mir u svetu ko na izboru za miss? pa ljudi, jel vam nije ni najmanje zao??? zar je ovo tako zanemarljivo? jel se tako vole psi?

A sto se ove napacene psece duse tice, dajte da nesto uradimo. smeh, hoces tog psa? skupicemo pare, otkupicemo ga i kastrirati... ako neces ili ne mozes ti, znas nekog ko bi hteo, ali odistinski, a ne da ga proda za neku bednu paru za godinu dana? ostali, znate vi nekog ko zeli zdravog i lepog odraslog muzjaka?

Pre svega ja nikada nisam krio da sam prodao psa. A i zbog čega bi. Sta je tu loše? Kao što je to i red javio sam se Draganu da moram ga prodam. Ne želim da objašnjavam ovde razloge prodaje zato što je to moja privatna stvar i nisam dužan to nikome da objašnjavam. Nema potrebe da glumite detektiva po forumu.
Pošto vidim da pratiti moj rad i moje delo zaboravili ste da postavite link još jednog mog psa.
Takodje, meni nije cilj da moji psi umiru za mnom i da ja umirem za njima. Moji psi, moja porodica i ja živimo sasvim OK i ovako. O patetisanju u nastavku vašeg posta stvarno nemam šta da kažem. Malo je bljutavo. Nisu takvi tekstovi za forum. Probajte da se učlanite u neku proznu sekciju. Možda Vam pomogne. Ili pišite neki blog. A da, vi to već radite. Prepričavate šta se pročitali. Orginalno, nema šta.
To na koji način i kako Vi volite svoje pse mene ne interesuje ali mi i ne smeta ako o tome pišete. To je Vaše pravo. Ali odakle Vama pravo da meni govorite koliko ja volim ili ne volim svoje pse. Vi mene i ne poznajete, nikada se nismo ni sreli.
Što se Dragane, Ljubiše i ostalih odgajivača tiče slobodno ih nazovite i pitajte kakva sam ja to osoba? Usput ih pitajte da li su oni nekada učinili tako strašnu stvar i prodali psa od 18 meseci.

Iblagojevic,svaka ti cast na obavljanju istrage po pitanju gore pomenutog psa! Imas moju potpunu podrsku! Napisala si isto sto bih i ja napisao kada bih saznao o cemu i kome je rec! Podrzavam te ! Samo smelo napred,uz tebe smo!
Oftamolog, Dalabu.... šta je sledeće? čemu tolika misterija?

Nigde nisam pročitao a i prvi put čujem da se pas od 2,5 godine nesme prodavati već da se obavezno poklanja. Sutra odmah zovem kinoloski savez da ih pitam! ;)
Ova ironija ti nije potrebna.
Samo rekoh da ne razumem. I nikad neću moći da razumem da neko ima ovakav odnos prema živim bićima!
I čitav tvoj post upravo govori o tome da i ti ne razumeš o čemu mi ovde govorimo, od čega tog psa treba "spasavati" i sl.
Novac je tu potpuno nebitan u smislu materijalne koristi. Poenta je u tome da kada nešto prodaš (otuđiš, kako god) više nemaš nikakvo pravo niti mogućnosti da utičeš na to šta će novi vlasnik sa tim da uradi.
Za nas pas ima neke druge vrednosti i ta materijalna, kolika god da je, je krajnje nevažna.
Kada ne bih mogla više da držim svog psa, polomila bih se tražeći joj odgovarajući dom i odgovarajuće vlasnike... da što menje pati i da joj bude što bolje. Ne postoji novac na ovom svetu koji bi me u tome mogao sprečiti.
Ali to sam ja... a ti to ne razumeš i nikad nećeš moći da razumeš.
Da pokušam ovako: Imaš dete. I zamislio si da ono bude npr. skroz odličan đak. U šestom razredu dobije dvojku iz istorije. I trojku iz matemetike. I ti lepo to dete daš na usvajanje (bez da te zanima kakva će mu sudbina dalje biti), a baciš se na "posao" pravljenja drugog... jer je ovo izneverilo tvoja očekivanja.

nekome patetika, a nekome stvar koja ga ispunjava. i rekla sam: vi to ne mozete da razumete, slabo da je to ovde ko i ocekivao.

i ne bi se niko oko toga ni uzrujavao, da se ne radi o psu, pa jos i o rasi velike duse. ali pseca dusa se ne odmerava na izlozbama, pa sto bi se zbog toga uzrujavali, jel?

znate, ljudi moraju nekad da se odreknu psa, u svakakve okolnosti upadaju: idu negde daleko, dobiju dete, pa ne mogu da hendlaju i jedno i drugo... ima takvih, svi mi znamo bar po jednog. ali se svaki, bar od ovih za koje sam cula, potrudio da psa zbrine kako valja (valja=dobar dom do kraja zivota, valja nije= neki dom za sitnu kintu). a ako u par meseci i dodje do izmene okolnosti, pa se opet moze drzati pas, zar nije najnormalnija stvar da uzmete kera nazad?

vi ste, Gorancel, ovo dole boldovano:

prvi kupac se predomislio i presao na moderni tip a jadnicak otad menja vlasnike otprilike cesce nego sto pojedini menjaju carape. :( Koliko sam shvatila, pas je Lanin i Mikijev sin, sto znaci da je Akijev rodjeni brat, ali je izgleda samo jednom ocenjen a ta odlicna ocena nije dovoljna za mlacenje para od parenja pa otud cesto dizanje ruku od njega. A s obzirom da je verovatno psihicka ruina, najlogicnije mi je da ga uzme neko iskusan ko moze samo njim da se bavi.

nema tu ni sta da se doda, ni sta da se oduzme.

Oftamolog, Dalabu.... šta je sledeće? čemu tolika misterija?[/QUOTE]

Gorancel,
Mislim da si malo prevazisao sam sebe cak i u pogledu detektivskih radnji!
Ali, pomisli da mozes da pogresis, cak i vrlo cesto, da ne kazem previse cesto!
Mozes misliti sta god pozelis,ali istinu ne znas!
Istinu svako zadrzava za sebe! Ja svoju znam! Tebe ne krivim sto nas pogresno shvatas! Osecas se krivim? Zaista ne razumem!
Uostalom,kad porastem bicu kao ti!

Poslednja izmena:
Ne vidim zašto mislite da je psu potrebno spašavanje? Zdrav je, niko ga nije izbacio na ulicu. Čovek prodaje svog psa, njegova stvar. Ko ste Vi da na taj način omalovažavate čoveka koga ni ne poznajete? Postoji milion opravdanih razloga zbog bi on to mogao raditi ali ne postoji ni jedan dobar razlog zbog čega bi se vi mešali u njegove odluke.

Neverovatno da ja imate sposobnost da iz 2 posta osoba koja nemaju nikakve veze sa ovim psom a pri tom ga u životu nisu ni videli procenite da je pas "psihička ruina"! Svaka čast. Za tako nešto stvarno treba biti talentovan!
Iz ovoga zaključujem da sam ja manijak koji je uništio klasičan tip a spremam se da uništim i moderan. Prodao sam jednog psa, koji je bio starosti 1,5 godinu, i uništio sam klasicnog kolija! Strašno! Nisam bio svestan svojih moći. Obećavam da ću ih pažljivije koristiti ubuduce. May force be with you! :hahaha:

Pre svega ja nikada nisam krio da sam prodao psa. A i zbog čega bi. Sta je tu loše? Kao što je to i red javio sam se Draganu da moram ga prodam. Ne želim da objašnjavam ovde razloge prodaje zato što je to moja privatna stvar i nisam dužan to nikome da objašnjavam. Nema potrebe da glumite detektiva po forumu.
Pošto vidim da pratiti moj rad i moje delo zaboravili ste da postavite link još jednog mog psa.
Takodje, meni nije cilj da moji psi umiru za mnom i da ja umirem za njima. Moji psi, moja porodica i ja živimo sasvim OK i ovako. O patetisanju u nastavku vašeg posta stvarno nemam šta da kažem. Malo je bljutavo. Nisu takvi tekstovi za forum. Probajte da se učlanite u neku proznu sekciju. Možda Vam pomogne. Ili pišite neki blog. A da, vi to već radite. Prepričavate šta se pročitali. Orginalno, nema šta.
To na koji način i kako Vi volite svoje pse mene ne interesuje ali mi i ne smeta ako o tome pišete. To je Vaše pravo. Ali odakle Vama pravo da meni govorite koliko ja volim ili ne volim svoje pse. Vi mene i ne poznajete, nikada se nismo ni sreli.
Što se Dragane, Ljubiše i ostalih odgajivača tiče slobodno ih nazovite i pitajte kakva sam ja to osoba? Usput ih pitajte da li su oni nekada učinili tako strašnu stvar i prodali psa od 18 meseci.

Oftamolog, Dalabu.... šta je sledeće? čemu tolika misterija?

Samo ću na ovo da odgovorim jer se tiče mene konkretno: dovoljno dugo radim sa psima da bih znala da pas koji je za dve ipo godine promenio tolio vlasnika ne može da bude zadovoljan i uravnotežen jer psi su pre svega društvena bića kojima prija rutina. Dalje neću da analiziram ovaj post jer delim stavove Smeh i Iblagojević. Nije u pitanju ženksa solidarnost nego ženska empatija, valjda su muškarci, pošto imaju drugačiji hormonalni status, toga pošteđeni... ili uskraćeni, zavisi ko kako posmatra.

Ova ironija ti nije potrebna.
Samo rekoh da ne razumem. I nikad neću moći da razumem da neko ima ovakav odnos prema živim bićima!
I čitav tvoj post upravo govori o tome da i ti ne razumeš o čemu mi ovde govorimo, od čega tog psa treba "spasavati" i sl.
Novac je tu potpuno nebitan u smislu materijalne koristi. Poenta je u tome da kada nešto prodaš (otuđiš, kako god) više nemaš nikakvo pravo niti mogućnosti da utičeš na to šta će novi vlasnik sa tim da uradi.
Za nas pas ima neke druge vrednosti i ta materijalna, kolika god da je, je krajnje nevažna.
Kada ne bih mogla više da držim svog psa, polomila bih se tražeći joj odgovarajući dom i odgovarajuće vlasnike... da što menje pati i da joj bude što bolje. Ne postoji novac na ovom svetu koji bi me u tome mogao sprečiti.
Ali to sam ja... a ti to ne razumeš i nikad nećeš moći da razumeš.
Da pokušam ovako: Imaš dete. I zamislio si da ono bude npr. skroz odličan đak. U šestom razredu dobije dvojku iz istorije. I trojku iz matemetike. I ti lepo to dete daš na usvajanje (bez da te zanima kakva će mu sudbina dalje biti), a baciš se na "posao" pravljenja drugog... jer je ovo izneverilo tvoja očekivanja.

:ok: Baš me briga što je moj prethodni pas bio mešanac pekinezera i ko zna čega, pas sa najružnijim šapama koje sam ikad videla, pekinezerski prgav prema drugim mužjacima, meni je bio najblji, najlepši i najpametniji na svetu, čak ću možda jednog dana, po uzoru na Amerikance, da dizajniram rasu po njegovom "modelu" i karakteru, nazvati je Gizmo po njemu i koristiti kao bazu šeltije i tibetanske španijele, jer smatram da svet zaslužuje da još ljudi ima tako divnog najboljeg prijatelja kakvog smo ja i moja porodica imali preko 14 godina. Čak ga nismo dali iako nam je to bio cilj kad smo ga pronašli i primili u stan, niko nije zadovoljio kriterijume.

Ova sad kujica, mešanka u tipu pinča i jazavičara, imala je 5-6 godina i puno legala za sobom kad sam je pripitomila, je dospela kod nas pod sličnim okolnostima kao mužev novi fizikalac, mentalno i fizički izazvani dečkić od 30 i kusur. Zlostavljani, ponižavani, i dalje nejasno jesu li pobegli ili izbačeni, i moja Mrvica i mimi's dad-ov Miki. I oboje sa ogromnom željom da opet veruju ljudima, da negde osećaju pripadnost a to uzvraćaju time što su višestruko korisni i na sve njima dostupne načine pokazuju zahvalnost. Namerno pravim paralelu između usvojenog psa i nesnađenog ljudskog bića jer da sličnosti nema, pračovek ne bi ni pripitomio pra-psa i primio ga u svoju zajednicu kao glavnog pomoćnika i najboljeg prijatelja. A paralela između psa koji ne zadovoljava kriterijume i deteta koje je ispalo loš đak je isto to, samo još očiglednije. Inače, Mrvica je i dalje pas sa posebnim potrebama, nepoverljiva prema strancima, naročito muškarcima, defanzivno-ujedljiva, ne pokazuje želju da ide dalje od dvorišta (srećom, ogromno je) i čak i noću, kad je puštena, ne udaljava se iako ograde nema. (Da ima, ubeđivala bih muža da mi kupimo ovog jadnička, da jednom u životu oseti mir i stabilnost, a gde bismo posle sa odraslom mešankom, odraslim mužjakom kolija i ženskim štenetom malinoe koje svakako planiramo da nabavimo, pa, misliću o tome sutra...)

CACIB Šabac - 17.06.2012
Sudije: Željko Todorović (Zexwood Collies)
BOG: Peter Firic (vom haus Mileševac)

Charm78-1.jpg

Dallinaire Unexpected Charm - "Charm"
CAC,CACIB, Best Dog, BOB, Club Champion & BOG!!!

DallinaireTrueDreamsForMillubie-1.jpg

Dallinaire True Dreams For Millubie - "Katy"
CAC,CACIB, Best bitch, Club Champion!

MillubiePeggySue-1.jpg

Millubie Peggie - Sue
PRM, JBOB.

CACIB Šabac - 17.06.2012
Sudije: Željko Todorović (Zexwood Collies)
BOG: Peter Firic (vom haus Mileševac)

Charm78-1.jpg

Dallinaire Unexpected Charm - "Charm"
CAC,CACIB, Best Dog, BOB, Club Champion & BOG!!!

DallinaireTrueDreamsForMillubie-1.jpg

Dallinaire True Dreams For Millubie - "Katy"
CAC,CACIB, Best bitch, Club Champion!

MillubiePeggySue-1.jpg

Millubie Peggie - Sue
PRM, JBOB.

Cestitam i na BOG-u Gorane ,Charm je jos lepsi uzivo :)

pozdrav svima,vidim da su me neke osobe bas lepo napljuvale.gde to pise da pas od 2.5 godine ne sme i ne moze da se proda

Nigde ne piše.
Naprotiv. Sve što kupiš i što si platio - možeš i da prodaš.
To nije sporno. Sve je u domenu zakona.
Mi ovde pričamo o nekim drugim stvarima... Neko je shvatio, neko nije i nikad neće.
Ti, čim postavljaš ovakvo pitanje i istupaš sa ovakvim stavom - nisi.
Razlika je ogromna: u odnosu prema psima, u doživljaju njihove, ali i naše ljubavi...
Pošto se tu ne razumemo -- teško da ćemo se uopšte razumeti.

This is a film to the song from the spirit horse movie called i will always return by Bryan Adams. The film shows the bond between a boy and his dog and the journey one dog will go through to get back to the person she loves.

:heart::heart::heart:

najlepsi i najsavrseniji pas na svetu!

taj film nije pisao exterijerni, nego sustinski standard ovog psa - odanost, patoloska ljubav prema vlasniku, inteligencija, neznost, neutoljiva potreba da se udovolji gazdi. to je sustina tog psa.

steta je sto covek vidi a ne zna u sta gleda i u sta da gleda.

Back