Skoplje

Na uvodnom postu se spominje kako se istorija htela naknadno napisati i to jos stoji?!

Ja mogu tu da vidim govor mrznje, ne samo uvrede. Da li forum Krstarica podrzava govor mrznje i nazivanje glavnih gradova susednih zemalja svinjcima, kao i negiranje njihove istorije?

Zar nije,ako se naknadno prave anticki stubovi,a tu ih nije bilo iz antike?
To sam mislila prvenstveno.
Zar to nije prekrajanje istorije,ako se pokusava u 21.vijeku od necega praviti barok ili vec koji stil,a tu ga nije bilo prethodnih vijekova?
Ne znam zasto bi to bio govor mrznje?
I zasto negiras naziv Dusanov most,ako se tako nekad zvao?
Munja je nazvao svinjcem zapustenost tvrdjave,a ne cijeli grad,koliko ja razumjeh.
Ti nekako u svemu paranoises i vidis ono cega nema.Niti koga mrzim,niti mrzim Skoplje...nemam razloga ni za ljubav,ni za mrznju.Ne poznajem nikoga odatle.Ukupno jednu osobu poznajem iz Makedonije.Totalno sam neutralna po tom pitanju.
Ja kao turista uopste ne moram znati istoriju nijedne drzave,ako me to ne zanima.
Mene recimo,vise zanimaju prirodne ljepote,ljudu,hrana itd.
I ako ces iskreno,sve drzave bivse Jugoslavije,posmatram kao nekad.To mi nisu prave "strane" drzave,kao sto mi je npr.Njemacka.

Ni jednom..nego skokneš do Skoplja na dva tri dana i sama se uveriš da je lep grad sa rekom Vardar i sa planinom Vodno, ispod kog se prostire Skoplje
Bila sam vec.Ali izgleda cu morati opet.🙂
Da mi je blize,vjeruj da bih posle ove teme otisla u detaljno turisticko istrazivanje kao oni travel blogeri.🙂

Pre nego dodjete u Skoplje, procitajte malo o istoriji i kulturi naroda i drzave gde ste otisli kao gosti i gde ce vas docekati ljubazni domacini.
Svako ismejavanje necega sto ne znate, samovoljno preimenovanje necega sto vec ima svoje ime, hvaljenje kako nikad niste culi o nekim istoriskim licnostima, govori o vama, ne o mestu i o narodu.

Nemojte biti zagovornici predrasuda i govora mrznje, niti razlog da drugi narodi imaju o vama predrasude i koristi govor mrznje prema vama.

Pokazite kulturu i nivo koji mislite da imate.

Deo komentara su vise nego sramotni, ispod svakog nivoa i zrelosti i kulture.
Ja ne citam ni o cijoj istoriji prije nego sto odem igdje.Pogotovo o balkanskoj istoriji,jer tu imamo vise istorija,zavisi iz kog ugla gledamo.
I pocinje da mi smeta sto stalno pominjes govor mrznje i predrasude,ako iko bilo sta kritikuje.
Kritika nije mrznja,koliko to puta treba ponoviti?
Kritika doprinosi poboljsanju neceg.
Onaj ko zeli cuti samo pohvale je nezreo,po mom misljenju.
Munja je rekao da je tvrdjava zapustena,ti si postavila slike na kojim nije.Da li je ona zapustena ili uredjena,mogu reci samo ako licno vidim.
Ja se nadam da je uredjena.Voljela bih to.
Ti tamo zivis,ti najbolje znas.

Poslednja izmena od moderatora:
Ali kakvu flejmeri antireklamu daju za SK, totalno se uklapaju u jedan deo slike Sk ....uživancija : )

Dušanov most se zvao, zove i danas, i zvaće se zauvek. Novokomponovani naziv je kameni most, valjda zato što će jedino on i da ostane, s obzirom na gradnju susednih mostića. I da ih ne podseća. Je l može Kaštel u BL da se od sutra zove Kurabajina pećina? lol
Ja ne citam ni o cijoj istoriji prije nego sto odem igdje.Pogotovo o balkanskoj istoriji,jer tu imamo vise istorija,zavisi iz kog ugla gledamo.
I pocinje da mi smeta sto stalno pominjes govor mrznje i predrasude,ako iko bilo sta kritikuje.
Kritika nije mrznja,koliko to puta treba ponoviti?
Kritika doprinosi poboljsanju neceg.
Onaj ko zeli cuti samo pohvale je nezreo,po mom misljenju.
Munja je rekao da je tvrdjava zapustena,ti si postavila slike na kojim nije.Da li je ona zapustena ili uredjena,mogu reci samo ako licno vidim.
Ja se nadam da je uredjena.Voljela bih to.
Ti tamo zivis,ti najbolje znas.
Na fotografijama vidiš samo zidine. Ja sam ti rekao šta kažu Skopljaci, o tome kako se teško nalazi prilaz, pa su me odvraćali da ne gubim vreme, dakle ulaz na 'đavu i šta imaš gore..zaboravio sam još jedan nadrealistički pokušaj u bronzi, vidikovac, nepokišena trava, neodržavano, zapušteno i to je to. Sve.

Zasto? Ja sam prijavila jedan deo komentara i obrisan je
Drugi su ocigledno obrisani posto se i moderator postideo tudje bruke.

Da se ja pitam, ja bi sve obrisala i poceli bi iz pocetka, ali da ja imam kontrolu ko sta pise na temi Skoplje. Posto sam najobjektivnija 😉

Kako ti mozes biti najobjektivnija,a tvoj grad je u pitanju? 🙂
Ti mozes bit najsubjektivnija.
A zasto zelis kontrolu nad napisanim?
Zasto zelis tudje utiske da promijenis?
Mene bi bas zanimalo sta turisti kazu o mom gradu,ali moj grad i nije nesto poznat u tom smislu.
Kako bi ti to pocela iz pocetka?
Ne pisem maliciozno,niti da nesto izazivam,nego me bas zanima.

Nedavno sam prvi put bila u Skoplju.
Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Nevjerovatno kako su upropastili jedan grad i to za sve pare.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Kao da su se djeca igrala,pa razbacala igracke.🙂
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Tvrdjava koja je autenticna,nije odrzavana.
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Posebna bizarnost je sto to na slikama i pojedinacno i ne izgleda toliko lose.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Bar meni.Iako sam se trudila da i u tom kicu vidom neku ljepotu...ali ne ide.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.
Eh,kako je to bio lep grad '83-ce kada sam sluzio vojsku tamo.Stari deo za sebe,a novi opet za sebe.Ovo sak kad gledam na TV-u ne poznajem ni mostove ni grad.Danas sam gledao emisiju "Kao sav Normalan svet.Bili u gostima u Skoplju kod nekog makedonskog reditelje koji je dobio zlatnog lava za neki film.Setaju se po gradu,a ja ne poznajem nista.Zagodinu dana dok sam bio u vojsci sam ga obisao dosta i bio je veoma lep.sad su ga vratili u rimsko doba.Kao sto kazes,pravi kiceraj..Ranije,kada se predje Vardar kod stadiona,se ide na setaliste i veliki park,koji je bio super,posle levo prem centru grada,jedan hotel,zaboravio sam mu ime,pa kako oni kazu "Trgovinski centar",veliki prostor i nije bilo robe,ili predmeta koji nisi mogao kupiti na tom mestu.Bilo je malo sareno i tada,neke nove dradnje,ali nisu toliko odskakale od starih i veoma je bilo skladno.Autobuska stanica bila sa leve strane Vardara u starom delu grada,a zeleznicka stanica Ispod puta,super kada se setas,dok ne sidjes dole nikada ne bi pomislio da je zeleznicka stanica.Steta,sta napravise.

Kako ti mozes biti najobjektivnija,a tvoj grad je u pitanju? 🙂
Ti mozes bit najsubjektivnija.
A zasto zelis kontrolu nad napisanim?
Zasto zelis tudje utiske da promijenis?
Mene bi bas zanimalo sta turisti kazu o mom gradu,ali moj grad i nije nesto poznat u tom smislu.
Kako bi ti to pocela iz pocetka?
Ne pisem maliciozno,niti da nesto izazivam,nego me bas zanima.
Pa da, a tim što kod mene to ne igra neku ulogu. Cenim razna mišljenja. Posebno su mi interesantna ona sadržajnija. Čim hvale hranu, meni dosadno...dosadni turisti...Ja kažem da je BL super, al najbolje me ožderu i ugoste u Laktašima u hotelu.. BL je inače za svaku pohvalu što se tiče higijene, kad sam ja bio. Bio više puta.
..Bijeljinu znam samo iz automobila, jer sam bio opet poslom, al nisam ulazio u grad. Video sam samo lokalnu, čuvenu crkvu.

Pa da, a tim što kod mene to ne igra neku ulogu. Cenim razna mišljenja. Posebno su mi interesantna ona sadržajnija. Čim hvale hranu, meni dosadno...dosadni turisti...Ja kažem da je BL super, al najbolje me ožderu i ugoste u Laktašima u hotelu.. BL je inače za svaku pohvalu što se tiče higijene, kad sam ja bio. Bio više puta.
..Bijeljinu znam samo iz automobila, jer sam bio opet poslom, al nisam ulazio u grad. Video sam samo lokalnu, čuvenu crkvu.
Koja je cuvena? 🙂
Mislis na manastir u ruskom stilu?

Aha.To je u centru.I to je manastir.
Ne, to je ruska crkva, ipak lol
U pravu si.
Iz trećeg puta, tako je kad ne izađeš iz automobila. Nisam bio u centru def, a pošto se kupole sijaju na suncu kad se prilazi, onda sam pobrkao. Zlato me asociralo. Izvinjavam se što sam te malo zbunio, al si me lepo korigovala : )
Firma u kojoj sam bio je u Gornjem Brodcu...lol

U Skoplju sam bio u Dečjoj ambasadi ili Deckoj na mak.poslom, u US ambasadi itd...

Poslednja izmena:
Ne, to je ruska crkva, ipak lol
U pravu si.
Iz trećeg puta, tako je kad ne izađeš iz automobila. Nisam bio u centru def, a pošto se kupole sijaju na suncu kad se prilazi, onda sam pobrkao. Zlato me asociralo. Izvinjavam se što sam te malo zbunio, al si me lepo korigovala : )
Firma u kojoj sam bio je u Gornjem Brodcu...lol

U Skoplju sam bio u Dečjoj ambasadi ili Deckoj na mak.poslom, u US ambasadi itd...
Ok.Da ne spamujemo temu,kad budem imala vremena,otvoricu temu i o svom gradu.
Mozete da kritikujete do mile volje.🙂

Ovako je nekad izgledao Ploštad :mrgreen: pre našeg Aleksandra;)
FB_IMG_1667122604690.jpg

Back