Skoplje

tražila si dobila si , neće biti drugi put :zag:
Ne,nisam trazila.Necemo podvaljivati.
Ja sam sasvim korektno iznijela svoje misljenje.
Ti svoje nisi ni iznio,ali si me napadao usput.
Sa Lilac sam bar imala raspravu i pricu,a ti si samo podbadao sa strane.
Imam osjecaj da uzivas u svadji jer da nije tako posle mog izvinjenja i pomirenja sa Lilac,ne bi ponovo potezao istu pricu,kad smo izgladili nesporazum.
Ne znam zapravo sta hoces od mene?
Da napisem da nisam vidjela ljepseg grada od Skoplja?🙂
Da li ce to zadovoljiti tvoju sujetu?
Predji na temu Ohridsko jezero i vidjeces zasluzene pohvale.Ne lazne.

A bre...niko nije iz svog diskursa rekao ništa pogrešno.
Jedno što starosedeoci ne mogu da vide što i 99% turista, među kojima je i Limun. Građani SK ne mogu, što je i normalno, da budu objektivni o prvim utiscima o gradu nekog sa strane
Znate, to je kao kad bi neko kritikovao Trg republike u BG, a turista je, a ja mu spočitavam kako je maliciozan. Jednostavno ne stoji. Zato građani nekog grada, treba da budu tolerantniji prema turistima ovde na forumu, ne prave dobru reklamu za svoj grad...

Poslednja izmena:
Davno pre nekih 15 godina na putu za Grcku.A pri prolasku kroz Skoplje.Vodic nam je rekao da gledamo poletanje aviona jer je to retka prilika na Skopskom aerodromu.Koliko se meni cini oni su puno siromasniji od nas
To je netacno, vodic vam je bio neinformiran, nadam se da mu niste dali baksis 🙂
Ja sam najveci deo svog radnog staza, do sada, provela u tom sektoru, informacija je netacna.
Ima verojatno manje letova nego BGD, ali obzirom na broj stanovnistva to je normalno.
I BGD ima manje letova od NYC, recimo, logicno.

Imam familiju tamo gore, standardi nam uopste nisu toliko razliciti.

naravno da nema kad si fotkao ispod bandere
prekoputa ulice se lepo vidi da ga ima kod automobila

i iskulirajte sa tim ironicnim postovima kad je Limunada
lepo elaborilala zasto je komentarisala na svoj
utisak Skopje.
Ako se grad ne cisti, onda bi bilo brda lisca, djubreta, vetar bi to raznosio.

U krivicnom pravu postoji izraz jednakost oruzja, mislim da je to prevod.
Kada te neko napadne tuzbom, recimo okleveti te, onda tuzitelj ima obavezu da dokaze svoje navode.
A tuzenom je dozvoljena odbrana jednakim oruzjem, znaci sve sto koristi tuzitelj, moze da koristi i on, sva pravna sredstva.
Jedno od njih su dokazi. Znaci imamo pravo odbrane, sa sve dokazima.
Mi smo prilozili u ovom slucaju
dokaze u vidu fotografija sa razmih delova grada. A na drugoj strani imamo samo subjektivni utisak i casnu rec.
Da je ovo sudski postupak, a ti sudija, kako bi presudio?
Jos bitnije, da li bi nam dozvolio pravo odbrane? 🙂

razvlacite je u tandemu 7 strana da mora da povuce svoje misljenje.
Cemu?
zato sto vas boli da neko kaze svoj prvi utisak o gradu jel?
Ne, iskreno mene licno ne boli. Namerno koristim izraz sa negacijom ako iskoristim bez negacije, zvucalo bi vulgarno.

Ono sto mene provocira da reagujem, je neobjektivnost i netacnost.
Imala sam prilike da setam gradom sa strancima koji dolaze iz mnogo razvijenijih zemalja, niko nije dao takvo vidjenje mog grada i da mu to bude jedini i glavni utisak.
I to ljudi koji su videli veci deo grada.

Jesi li ti bio nekada u Skoplju? Ako jesi, bas bi volela da cujem da li ti je to prvi i jedini utisak?

Jedno što starosedeoci ne mogu da vide što i 99% turista, među kojima je i Limun. Građani SK ne mogu, što je i normalno, da budu objektivni o prvim utiscima o gradu nekog sa strane

Ima razlike od posete jednog grada, do prolaska kroz jedan mali deo.

Evo ti si bio malo vise u Skoplju.
Celo vreme ti ignorisem komentare posto vidim da si malo nacionalisticki raspolozen, a ja uopste ne zelim da diskusija ide u tom pravcu.
Ali vidim i da se malo lomis, te bi hteo nesto dobro da kazes, te bi hteo da budes malo maliciozan i da se postavis sa visine prema "malim" i smesnim Makedoncima.

Evo da pitam tvoju dobru stranu, video si malo i sa jedne i sa druge strane Vardara. Postoji li realna razlika?
Turska carsija i Bit pazar i evo vidim bio si i u Debar maalo.
Postoji li prema tebi razlika?

Mada vidim da si u Turskoj carsiji video i osetio to sto treba da oseti turista, prema mome shvatanju. Osetio si kaldrmu, miris vekova, konzerviran nacin zivota i bitisanja carsije, sa sve esnafima, ljudima koji sede, piju kafu i caj ispred ducana.
Osim zutog zlata koji si video, tu ima i mnogo lepog, rucno izradjenog makedonskog filigrama, nakita od srebra i slika od srme. Ja cesto bas to kupujem za poklon, kao uspomenu iz Makedonije.

@limunada Kale.
Nasla sam i jedan link, za virtuelni pogled odozgo, nadam se da ce raditi. Imas i druge delove, samo je meni pao kada sam pokusala, mozda mi je i internet slab.
Evo pokusaj, iskopiracu ga:

https://macedoniafromabove.mk/skopje/#media=26
Kale-Fortress-with-Macedonian-Flag-Skopje-Macedonia-768x506.jpg
Skopje, Kale Fortress - The Fortress is on a short hill very close to the Turkish Bazaar_ From...jpg

@Lilac

kad si vec posegnula za finim izrazima iz prava prvo da odgovorim, da bio sam kao klinac u Skopju i ne, ne secam se najbolje svega. Dakle samo jedanput pre vise od 34god.

Da si citala sta sam pisao ne bi me to pitala.

Ti si imala diskusiju sa Limunadom kakva god da je bila @Manga Hilux upada sa provokacijom na str.3
to je ono sto mi je zasmetalo.
Ako je on dozvolio sebi da upada u vasu diskusiju nepozvan i ja sam sebi dao to pravo.
Ja sam prvi koji brani svoj grad.
Beograd gde sam ziveo 41 god. a sada Novi Sad.
Smatram da ako neko ima losu sliku o "mom" gradu nije moje da mu pricam o smecu u kuhinji nego da ga pozovem u goste ili da se nadjemo megde kad je u poseti Bg /Ns da mu pokazem SVE. I lepo i ruzno sto cini moj grad.

Verujem da delimicno delis moje misljenje jer diskutujeno. Ako treba da se nadmudrujemo ja imam svo pravo da budem nadmen, neki tamo iz prestonice, SRFJ, SCG, SRJ a sada Srbije tj da velicam Beograd.

Tema je Skopje i kako je Limunada dozivela za to neko vreme makar pola sata sto je provela u njemu. Nije joj bila antireklama za vas grad.
Nadam se da cemo nekada svi zajedno na skembe corbu i da mi vi budete vodic.

Uzdravlje

Ja nisam ovu temu i forum shvatila kao sud,sa sve iznosenjem dokaza.😀
Ali mogla bih se zakleti,ako bi trebalo,da nisam nista slagala,niti izmislila.
Nebitno,necemo se vracati na to vise.
Hvala Lilac za slike tvrdjave.Lijepa je,nadam se da cu nekad imati priliku obici je.
Nego,sve zaboravim da pitam za jedno jelo tj.sos,jela sam prvi put.
Niko od nas nije mogao da odgonetne od cega se pravi.🙂
Izgleda bijelo kao mast i ima ukus bijelog luka.
Vrlo ukusno.Kako se zove i kako se pravi?

@Lilac

kad si vec posegnula za finim izrazima iz prava prvo da odgovorim, da bio sam kao klinac u Skopju i ne, ne secam se najbolje svega. Dakle samo jedanput pre vise od 34god.

Da si citala sta sam pisao ne bi me to pitala.

Ti si imala diskusiju sa Limunadom kakva god da je bila @Manga Hilux upada sa provokacijom na str.3
to je ono sto mi je zasmetalo.
Ako je on dozvolio sebi da upada u vasu diskusiju nepozvan i ja sam sebi dao to pravo.
Ja sam prvi koji brani svoj grad.
Beograd gde sam ziveo 41 god. a sada Novi Sad.
Smatram da ako neko ima losu sliku o "mom" gradu nije moje da mu pricam o smecu u kuhinji nego da ga pozovem u goste ili da se nadjemo megde kad je u poseti Bg /Ns da mu pokazem SVE. I lepo i ruzno sto cini moj grad.

Verujem da delimicno delis moje misljenje jer diskutujeno. Ako treba da se nadmudrujemo ja imam svo pravo da budem nadmen, neki tamo iz prestonice, SRFJ, SCG, SRJ a sada Srbije tj da velicam Beograd.

Tema je Skopje i kako je Limunada dozivela za to neko vreme makar pola sata sto je provela u njemu. Nije joj bila antireklama za vas grad.
Nadam se da cemo nekada svi zajedno na skembe corbu i da mi vi budete vodic.

Uzdravlje
Za nadmudrivanje nije pozeljna nadmenost, vec mudrost, znanje i vestina 🙂
Nadmenost nije vrlina, kao ni gordost. Ja sam zapratila oca Pedju od prosle godine, ima bas jedan video o gordosti i on je lepo to obrazlozio.

Inace nije mi cilj da se nadmudrujem, vec da dodjemo do istine. Uvodni post zvuci uvredljivo, cak i maliciozno i dosli smo do toga da je Limunada ipak popravila formulaciju recenica.
Kakva bih ja Skopljanka bila ako ne bi branila cast svoga rodnog grada?
A za odbranu imam prava i na raspravu i na prilozenje dokaza 🙂

Vidis i sam da ja ne sporim deo koji je tacan, da su nabacali kic u centru grada, da ima negde zapustenih delova, psa lutalica i prosjaka, ali odgovorno tvrdim da nije u tako velikom broju i u vecem proseku od drugih balkanskih gradova.
Eto i clan moonja koji hoce malo nadmeno da prica, potvrdio je isto, da nije primetio toliko smeca.

Taj projekat 2014 je bio na startu dobra ideja, dok nisu preterali. Na kraju smo morali da branimo Gradski trgovski centar, skupjali smo potpise za referendum i ljudi su isli da grle GTC, pravili su lanac ljudi oko njega.
Ja sam sve te zgrade nekako i progutala, ali kada su hteli da prekriju GTC u neki barok, e onda ko da su me ujeli za srce.
Sreca pa nisu uspeli da ga pipnu. GTC i ja smo skoro vrsnjaci i on je savrsen bas takav kakav je, hvala Bogu da je ostao netaknut.

Manga je hteo da kaze da kao sto u svakoj kuci se skuplja djubre i nekad ga ima vise, nekad manje, tako je i u gradovima. Ja sam razumela sta je hteo da kaze, nije hteo da vredja na licnoj osnovi.

Inace ja sam zadnji put setala centrom Novog Sada pre oko 30 godina.
Prolazenje pored grada i sa autobuske u kola i obrnuto ne racunam.
U secanju mi je kao veoma lep grad, najvise od toga sto sam videla mi se dopala Katedrala na trgu i golubovi u velikom broju, ljudi su ih hranili.
Isto tako, primetila sam da ima mnogo lepih ljudi, ali bas izrazito lepih.
Vidi se uticaj Austrougarske.

I da prekinemo raspravu, dosli smo do nekog razumnog sporazuma.
Ako budemo zdravi i zivi i u mogucnosti, da popijemo jedno Skopsko, zasto da ne 🙂

@limunada mislim da si jela makalo sa belim lukom. To je Ohridski specijalitet i moze da se kupi i u teglicama

https://wonderwhere.travel/the-traditional-ohrids-dip-ohridsko-makalo/

od cinjenice da je dat licni utisak grada s notom da tema gadja tvoju i Manginu ljubav prema gradu ali dalje se nastavljas sa UBEDJIVANJEM. Cemu?
Zaista nema potrebe jer ja sam takodje alapaca i to kakva.
Ali kad neko sa strane pljuje po BG ili sad NS jedina istina je da su kompleksasi koji tu ne zive i nemaju pojma sta nama nasi gradovi znace. Sta su nam prruzili i tako dalje i tako dalje.
Opet pokusavas da me skrenes sa moje polazne tacke a to je da ako ti i Limunada diskutujete a on se maliciozno ubacuje i ja imam pravo da se ubacim da branim postavljacicu teme.

Kako to da ti kaao velika skopljanka nisi otvorila temu o Skopju?

Prosto pitanje je
- da li si primetila da je Manga na str.3 direktno uvredio i umesao se u vasu diskusiju?

Nije beba da ga ti branis jer vidis da se povukao kad zna da je pogresio.
Diskusija nije rasprava to znas i sama.

Nema potrebe za smajlijima jer im sad ovde nije mesto

zašto misliš da sam se povukao
reagirao sam jer je njezin post klasičan politički pamflet , a ti , e a ti , ajde da te bolje preskočim jer ima da te itekako ožeže , zato,,,,,
Ciji post je politicki pamflet?
Moj?
Svasta...Ne znam odakle ti takva ideja?
Nisam na politici,nego na putovanjima i politika me ne interesuje u ovom slucaju.Niti bilo kakvi pamfleti.
Govorim o estetici i ekologiji.Gdje samo nadje politiku? Ja sam samo jedan obicni turista,tako da se mozes opustiti.🙂

Hahahaha..baš voliš deponije? 😂 Jer tamo je maestralni svinjac od nečistoće, nepokišeno, smeće...
Nema ničeg osim, stazica i vidikovca, ako želiš da gledaš panoramu Skoplja.

I nije Lilac, nego @sonja73 , odnosno ko zna koliko nickova ... Brate, Limune, o jesi naivan i sve. Arheološki muzej sam ti rekao da ne postoji, da su to kulise, desno od Dušanovog mosta ...

Kome sad da vjerujem od vas dvoje? 🙂
Na slikama stvarno lijepo izgleda.

Što se đubreta tiče, ja sam baš stekao suprotnu sliku od tebe. Tamo se poštuje psi na povocima, park pored Zoo vrta lep i sređen, nisam stvarno primetio neki smećarnik.
Draga Limunado, ako procitas gore videces da sam vec iskomentirala kako sam ignorisala njegove komentare posto imaju nacionalisticku notu. Jedino sto sam pogresila je ato sam pomislila da ipak ima neku dobru stranu, posto ja uvek zelim videti dobro u ljudima.

Ja jesam promenila nik, posto sam nalog napravilq 2005 god i nisam bila aktivna.
Tada mi se sonja valjda video kao OK nik, ali kako je proslo dosta godina, ukus mi se promenio.
U medjuvremenu Lillac, sto je inace ime boje, nijansa ljubicaste, dobila bitno znacenje u mom zivotu i zamolila sam administratora da mi promeni nik. A svakako se ne zovem Sonja.
Mozes sve proveriti kod taba, njemu sam pisala.

Znaci promenila sam nik, ali nisam isfrustrirana i podvojena osoba da menjam misljenja.
Etlo ti njegov citat, sta je pisao pre dva dana, pa ti ama proceni.
Sta reci?
Meni je takvo ponasanje jadno.

od cinjenice da je dat licni utisak grada s notom da tema gadja tvoju i Manginu ljubav prema gradu ali dalje se nastavljas sa UBEDJIVANJEM. Cemu?
Zaista nema potrebe jer ja sam takodje alapaca i to kakva.
Ali kad neko sa strane pljuje po BG ili sad NS jedina istina je da su kompleksasi koji tu ne zive i nemaju pojma sta nama nasi gradovi znace. Sta su nam prruzili i tako dalje i tako dalje.
Opet pokusavas da me skrenes sa moje polazne tacke a to je da ako ti i Limunada diskutujete a on se maliciozno ubacuje i ja imam pravo da se ubacim da branim postavljacicu teme.

Kako to da ti kaao velika skopljanka nisi otvorila temu o Skopju?

Prosto pitanje je
- da li si primetila da je Manga na str.3 direktno uvredio i umesao se u vasu diskusiju?

Nije beba da ga ti branis jer vidis da se povukao kad zna da je pogresio.
Diskusija nije rasprava to znas i sama.

Nema potrebe za smajlijima jer im sad ovde nije mesto
Prvo, tebe nisam nista ubedjivala, odgovorila sam ti na komentar zato sto si me prozvao indirektno.

Drugo, hocu ili necu koristiti smajlije je moje pravo i moja odluka 🙂

Trece, ti mozda jesi alapaca, ne znam, ali ja sigurno nisam niti zelim biti. Plus, kao da sam primetila dozu pretnje, jesam li dobro primetila?

Cetvrto, u predlozima sam pre oko 2, 3 nedelje predlozila sam da kod regiona bude i Balkan, pa da svako ko je iz druge drzave na Balkanu otvori svoj kutak. Ja sam konkretno zelela Makedonski kutak i tu sam planirala da bude lokalnih tema, a planirala sam da otvorim temu Skopje, gde sta ima, gde sta moze da se nadje.
Moderatori su mi rekli da ce otvoriti ako bude interesa i ja, kao neko ko postuje red, lepo i kulturno cekam.

Petto, ni Limunada nije mala beba da se ti stavljas u njenu odbranu.
A Manga nije mene branio, branio je svoj grad. On zna da ja mogu sama.
Mogao bi i ti da das malo vise kredita Limunadi, ja verujem da moze ona sama da se snadje.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Niko nije napadao nikoga i ništa. Niko nije nacionalista. Svako ima pravo na svoje mišljenje i utiske.

Ponoviću još jednom da ne vidim razloga da se bilo ko o bilo čemu ubeđuje.

O kakvom napadu i nacionalistima pričate meni zaista nije jasno. Nije ni bitno.

Molim vas da pišete o samom gradu, šta volite, ne volite, šta predlažete, šta posetiti i tome slično.

Svi postovi koji su tipa šta je ko rekao i zašto je rekao i ko je u pravu će od sada biti brisani.

Kad sam pisao o čistoći istog tog grada, obuhvatio sam ono što si primetila i gde si bila, to je neki uži centar grada. I tu zaista nije bilo smeća. No, ti si bila nedavno, a ja pre nekoliko god. Bio je kraj Maja i početak juna i svaka turistička agencija je imala aranžmane za Grčku hah, tamo je sve groteskno i zato sam se ja super zabavio, osim što sam odradio i lepo posao ....

Ono što si ti videla u Mak i gde vas je proveo vodič je i ono što i čini okosnicu Skoplja. Ono što nisi primetila i gde nisi bila npr. Debar Mala, zabavljala bi se nazivima ulica, pa dalje..al za to isto može sve da se vidi i doživi za jedno popodne recimo Mada sam ja išao svakodnevno tamo na klopu.

Poslednja izmena:

Sami Skopljaci kažu da je tvrđava osim, zidina neuređena, zarasla i haos. Ujedno sramota za grad.
Postoji i problem sa ulazom na istu, al to ne bi bila prepreka da gore nije zapušteno.

Ne postoji grad kome se turisti više smeju jer je Diznilend, od Skoplja.

Sav taj kič u Skoplju je jednu siromašnu državu, Severnu Mak, u to vreme, koštao maleckih 600 miliona evra.

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno da je Dušanov most.
Od kamena jeste : )
Postoji izlivena statua u bronzi cara Dušana pored koje sam se slikao...postoji još jedno 30-ak statua po mostićima, među njima i kraljevića Marka, 20-ak pesnika za koje niko nikad nije čuo, postoje i sitno ispisane biografije na njima.

Skulpture u samoj reci, u Vardaru, su poglavlje besmislenosti za sebe.

Poslednja izmena:
Pre nego dodjete u Skoplje, procitajte malo o istoriji i kulturi naroda i drzave gde ste otisli kao gosti i gde ce vas docekati ljubazni domacini.
Svako ismejavanje necega sto ne znate, samovoljno preimenovanje necega sto vec ima svoje ime, hvaljenje kako nikad niste culi o nekim istoriskim licnostima, govori o vama, ne o mestu i o narodu.

Nemojte biti zagovornici predrasuda i govora mrznje, niti razlog da drugi narodi imaju o vama predrasude i koristi govor mrznje prema vama.

Pokazite kulturu i nivo koji mislite da imate.

Deo komentara su vise nego sramotni, ispod svakog nivoa i zrelosti i kulture.

O istoriji zna se sve ; )

Pogotovu one koje zanima.
Ovo je ptf Putovanja.

Da li je Skoplje zabavno da se vidi? Jeste, naravno, ako imate malo vremena da izdvojite.

Back