Školska takmičenja

Kako-kad,ove godine i nije bilo bash teshko. ;)
Jooooj,bolje pitaj chega nema...mada ni na to ne bih znala da ti odgovorim. :) Uglavnom, obuhvacena je celokupna gramatika.Sva sreca, ja sam imala odlichnog nastavnika, tako da gramatiku dobro znam, jedino su me zezali nastavci za oblike prideva...:)
E,sad,zavisi koliku imash volju da se takmichish.Ja sam u 7. odluchila da hocu na takmichenje, pa sam za vreme raspusta malo uzela da pregledam neke gramatike, rechnike i tako...ne mislim nishta preterano,kad ti je dosadno,uzmesh,prelistash malo.Tako je meni na takmichenju dosta izraza i rechi bilo poznato,i onda nema problema...:)
Inache, primetila sam da se skoro uvek javlja ubacivanje veznika i sl. poput onih als,wenn,obwohl...ako niste josh,uchicete. :)
Ne verujem da sam ti bash bila od pomoci,ali pitaj me ti shta god ti treba...
I,da,nema na chemu. ;)

Mi smo te sa wenn uchili kao vremenske...:) I ja sam planirala bios, ali sam se odluchila za nemachki.Da,engleski jeste u istom danu,ali su mene prijavili i za jedno i za drugo,i pustili su me da se takmichim iz oba.:D Mada su nam to javili tek dan-dva pred takmichenje i ishla sam onako opushteno,ne bash preterano spremna. :)

Ove godine je na regionalnom iz srpskog za prvu godinu bilo bar pet pitanja samo za akcente od kojih se ni u jednom ne traži da se reči akcentuju!!! :)
Bilo je pitanje da se podvuku reči sa dugim akcentom, a bilo je 10 primera (brojala sam).
Pa pitanje u kom se traži da se podvuku reči kod kojih se u deklinaciji menja mesto akcenta (7 primera)......
A vi dobro znate da ćete dobiti nulu ako pogrešite samo jedan primer!
Nije lako i dosta je teže nego Osnovna škola. Znam šta pričam, i ja sam u Osnovnoj išla na republičko iz srpskog!

Meni je moja nastavnica srpskog pokazivala testove za srednje skole :D
Bilo je teorije :D Meni se cini dosta xD

:) I meni su se ti testovi činili :rotf::rotf::rotf::hahaha::hahaha::whistling: dok sam bila osnovna! Kao u fazonu vidi kako su laki, idem i sledeće godine na takmičenje!
MNOGO je drugačije kad te testove radiš kod kuće i tamo na licu mesta. To valjda znaš i sama. Uvek ima teorija, pogotovu za prvu godinu. Ali dovoljno je da ti postave dva teža pitanja iz akcenta i da te unište, odnosno da ti oduzmu dovoljno poena da ne prođeš dalje. A kažem ti da je na regionalnom ove godine bilo minimum pet pitanja iz akcenta!
Predsednik Društva za srpski jezik je pre dve godine rekao da će testovi biti sve teži zato što deca znaju srpski. :roll: Zato su ove godine napravili tako užasan test da su morali da spuštaju granicu sa 18 na 14 poena da bi uopšte neko otišao na republičko! :rtfm:
Pričam o drugoj godini. A za prvu godinu je samo dvadesetak učenika otišlo na republičko, a prethodne godine, kada smo bili osmi razred, na republičkom je učestvovalo devedeset učenika!!! :rtfm:

Poslednja izmena:

Back