Školovanje od kuće je u ekspanziji u svetu, a šta kaže zakon u Srbiji?

Ja zaista nikoga ne poznajem da je na taj način školovan , jedino mogu da iznesem neke prednosti ili mane , obzirom na ciljeve obrazovanja dece .

Prednosti i mane zavise od puno faktora.

Mislim da niko ne spori osrednje kvalitetno obrazovanje sa pristojnim ponasanjem u skoli i ponekom klinackom carkom. Takva skola uvek ima prednost, razume se.

Ukoliko govorimo o dilerima oko skole, nesankcionisanom vrsnjackom nasilju, politicki uposlenom kadru koji strahuje za svoje radno mesto i raznim dilovima sa izdavacima...onda se situacija menja.

Jedna je prica uciti dete kako da funkcionise u mikrokosmosu koji ga priprema za buduci zivot ali utice pozitivno na njegov ukus, siri detetov svet i tome slicno, a nesto sasvim drugo je uciti dete kako da unizi svoja interesovanja i prezivi skolu dok se rve sa mobilnim telefonima i procenjuje decu na osnovu moci roditelja.

Ja zaista nikoga ne poznajem da je na taj način školovan , jedino mogu da iznesem neke prednosti ili mane , obzirom na ciljeve obrazovanja dece .

Ja znam samo tu jednu osobu, ali kako poznajem puno Amerikanaca pitaću nekog od njih šta su čuli ili videli pošto je kod njih to popularno, pa ću preneti šta su mi rekli 😉

Јел се појавио неко ко школује децу од куће? ☺️
Негде сам прочитала да је школа та која одобрава или не одобрава ову опцију? Мало ми то нелогично зар не? Или можда инфо није тачна...
И прочитала сам да се плаћа наставник? И то ми је мало нејасно...
Надам се да има неко међу вама тачне информације.
Свакако ћу звати министарство просвете да видим шта ће ми они рећи али било би лепо чути ако има неко ко већ школује децу од куће и има искуства

Moja deca su se školovala redovno ali imam u crkvi nekoliko parova čija deca idu u "homeschooling". Doduše po međunarodnim programima i samim tim na kraju deca dobijaju međunarodne a ne domaće diplome. To je potpuno drugačije od srpske varijante tokom kovida, mnogo je ozbiljnije, nije ni tako jeftino i realno zahteva puno rada roditelja. Neretko je to jednom od roditelja maltene punovremeni posao - da radi sa detetom. Posebno kada je dete malo.

Back