Školovanje od kuće je u ekspanziji u svetu, a šta kaže zakon u Srbiji?

Druženje sa rodbinom nikako ne spada u socijalizaciju dece u odnosu na druženje sa vršnjacima .

Kažeš ti. Ja kažem da ne postoji nikakva razlika između interakcije sa vršnjacima koji su ti rođaci i vršnjacima koji nisu.

Jesi li ti čuo da je neko organizovao druženje dece iz komšiluka na zajedničkim putovanjima, rešavanju zadataka, primeni naučenog i slično ? Ja nisam ,možda kod nas na selu toga nema .

Nećeš ni čuti, ali ne zato što ne postoje ljudi koji bi tako nešto organizovali nego zato što u Srbiji ne postoji pravo kućno školovanje, već je sve prepušteno državi.

Razlika u druženju dece u sportskim klubovima je ta što su tu deca koja imaju samo ista ili slična interesovanja vezana za sport. Zar ne bi trebalo da prošire malo polja interesovanja ?

Onda ih jednostavno pošalješ i na druge aktivnosti koje ih zanimaju, pa će tu upoznati drugačiju decu.

Kažeš ti. Ja kažem da ne postoji nikakva razlika između interakcije sa vršnjacima koji su ti rođaci i vršnjacima koji nisu.
Imaš više od 15 rođaka , vršnjaka ? Zanimljivo .
Nećeš ni čuti, ali ne zato što ne postoje ljudi koji bi tako nešto organizovali nego zato što u Srbiji ne postoji pravo kućno školovanje, već je sve prepušteno državi.
Kao što je bilo lepo organizovano za vreme covida ?
Onda ih jednostavno pošalješ i na druge aktivnosti koje ih zanimaju, pa će tu upoznati drugačiju decu.
I koja je onda poenta neškolovanja ? Upišeš ga u 8 sekcija ?

Imaš više od 15 rođaka , vršnjaka ? Zanimljivo .

Dovoljno je da ih imaš nekoliko, pošto bi svaki od njih imao i drugove sa strane i tako se grana društvo.

Kao što je bilo lepo organizovano za vreme covida ?

Kod mene u kući je bilo odlično organizovano, a to je jedino bitno.

I koja je onda poenta neškolovanja ?

Kastinsko vaspitanje tj. nemešanje sa ljudima sa kojima nemaš ništa zajedničko.

Nikako za osnovce, promašen način rada, definitivno .

Напишите књиге за родитеље сваку годину и сваки предмет.

Предмер и Предрачун:

8разреда х (4 до 8 уџбеника по год) х број домаћинстава = 120,000,000 ..тираж

Poslednja izmena:
Ovo je više USA model, ni u Evropi nema tolikog broja učenika koji pohađaju online nastavu .Logično je za kontinente , poput Australije ,koja ima teritorije sa slabom gustinom naseljenosti, ali za ostale oblasti mi nema logike .

Да ли знаш да у САД током короне, неке заједнице су демократски изгласаале како ће настава да се одвија...

Имамо ли ми такви слободу?

Да ли знаш да у САД током короне, неке заједнице су демократски изгласаале како ће настава да се одвија...

Имамо ли ми такви слободу?
Imali smo modele po kojima možemo da radimo , dobijali ih iz ministarstva,pa da izaberemo .

Социјализација је зло - "ја сам баја, богат сам и имам пуно друштва, ти си клошар, нико и ништа, и има да те изопштавамо". Није ли паметније да тај други онда седи кући и игра игрице уместо да буде у таквој позицији?

Nastava kod kuće uticala je na socijalni i emocionalni razvoj učenika – negativno po vršnjačke odnose i mentalno zdravlje, ali su deca više vremena provodila s roditeljima.

Takozvano kućno obrazovanje (homeschooling), međutim, u ekspanziji je u svetu, naročito u Americi. Nezadovoljstvo školskim sistemom a posebno korona u SAD samo su dodatno pogurali američke porodice da najmlađe školuju u kućnim učionicama. U Srbiji, međutim, prava je retkost čuti da se osnovac obrazuje kod kuće, jer je to je pre svega “skup sport” za naše prilike.

Škole u Srbiji, prema važećim zakonskim propisima, osim redovne, mogu za osnovce da organizuju nastavu kod kuće i na daljinu, kao i učenje za đake na dužem kućnom i bolničkom lečenju.
Praktično postoje ograničenja, te tako roditelji moraju da imaju opravdane razloge, zašto bi dete umesto iz đačke klupe trebalo da uči iz fotelje.
Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju zbog dela o nastavi kod kuće je pre deset godina u Srbiji izazvao burne reakcije struke o pitanju kvaliteta takvog načina učenja. Najnovije aplikacije, platforme i edukativni alati koji su masovno korišćeni za učenje od kuće u doba korone, deceniju kasnije, i te kako su upotrebljivi u školama kako đacima tako i nastavnicima.Amerika danas broji više od tri miliona dece koja se obrazuju kod kuće, kažu u Nacionalnom američkom istraživačkom institutu za kućno obrazovanje, i ističu da je 2019. godine taj broj bio za pola miliona manji.
Školovanje kod kuće danas je u ekspanziji u zapadnim zemljama, poput Amerike, Velike Britanije, Kanade i Australije.

Ne znam, nisam pametna sta je ispravno i da li ispravno uopste postoji.

Pratim jednu zenu koja uci kod kuce cak cetvoro dece i ta deca su stvarno krasna. Na svim zavrsnim testovima imaju visoke rezultate. Pored toga su vaspitana i siroko obrazovana za uzrast.

Istina, radi se o Amerikanki iz Kalifornije koja ima divno dvoriste, sobu za ucenje sa pogledom na bastu i organizovano druzenje sa drugom decom vise puta nedeljno. Deca idu i u muzicku skolu, devojcice igraju i balet uz klavir.

Njeni snimci su zaista inspirativni i sama sam primenila savete sa odlicnim rezultatima.
Njena ideja je da se na obrazovanju (i socijalizaciji) radi svakodnevno, bez obzira da li deca idu u klasicnu skolu ili uce kod kuce i da su skole danas usmerene na ocenjivanje te da deci nedostaje sirina, kao i klasicno obrazovanje, koje se danas smatra neprofitabilnim. Roditelje mahom zadovolji ocena i skole smatra rasadnikom ocena.
Njena deca su isla u skolu ali ih je ispisala i pokusala sa ucenjem kod kuce. Nakon godinu dana je primetila pozitivne promene kod malisana (dve devojcice i dvojica decaka, otac Englez a majka poreklom iz Paname, pisac).

Licno bih dete dala u klasicnu skolu ali sam svesna da moja skola iz maste i danasnja skola iz prakse nisu bas slicne.

Социјализација је зло - "ја сам баја, богат сам и имам пуно друштва, ти си клошар, нико и ништа, и има да те изопштавамо". Није ли паметније да тај други онда седи кући и игра игрице уместо да буде у таквој позицији?
Socijalizacija je i da tog 'baju ' upoznaju na vreme i nauče kako da reaguju na 'baje' .Deca u mlađim razredima ne obraćaju pažnji na materijalne stvari, roditelji su ti koji ,najčešće potenciraju kupovinu skupih stvari. Ako dete uči od kuće , to ga neće spasiti da saznnja da postoje 'baje'

Zatvaranje učionica usled kovid krize ponovo je otvorilo polemike u Srbiji o školovanju kod kuće za mlađe đake. Kućno obrazovanje za osnovce u svetu je već godinama u uzletu. Prednost ovog modela školovanja je u organizaciji učenja, ali ne doprinosi socijalnom i emocionalnom razvoju deteta, ističe pedagoškinja Marija Milinković za portal RTS. Šta su aduti i nedostaci nastave kod kuće i zašto sve više postaje svetski trend?

ucenje-od-kuce-domaci.png

Pandemija, koja je naglo pre tri godine širom sveta zatvorila obrazovne institucije, naterala nas je da ponovo preispitamo školstvo. Osnovci i srednjoškolci su umesto sa školskih tabli gradivo učili preko aplikacija i novih platformi. Iako je period učenja od kuće, prema mišljenju roditelja, ostavio “rupe” u znanju – unapredio je načine i strategiju učenja, pokazuju svetska i domaća istraživanja.

Поред онаквих школа у Србији,

размишљам да своју децу школујем од куће. Свакако ће добити боље образовање и васпитање код куће.

размишљам да своју децу школујем од куће. Свакако ће добити боље образовање и васпитање код куће.
Slažem se , saradnja sa ovakvim roditeljima je prosto nemoguća i apsolutno sa slažem da ih školuješ sam kući :mrgreen:

Како ћеш ти некога васпитати?

Тако што ћеш написати статут свог домаћинства са свим процедурама, нормама и санкцијама?

Како ћеш ти некога васпитати?

Тако што ћеш написати статут свог домаћинства са свим процедурама, нормама и санкцијама?
Ја сам, рецимо, планирао да их образујем из твојих књига (које си ти написао), али ти нећеш да нам кажеш шта си то писао.

Дај линк ка књизи.

Poznajem devojku koja se školovala kod kuće umesto da ide u osnovnu i sad je doktor nauka, a završila je dva fakulteta- filozofiju i ekonomiju. To je jedina osoba koju lično poznajem da ima takvo iskustvo i prošla je ok što se tiče obrazovanja.
Ja zaista nikoga ne poznajem da je na taj način školovan , jedino mogu da iznesem neke prednosti ili mane , obzirom na ciljeve obrazovanja dece .

Poznajem devojku koja se školovala kod kuće umesto da ide u osnovnu i sad je doktor nauka, a završila je dva fakulteta- filozofiju i ekonomiju. To je jedina osoba koju lično poznajem da ima takvo iskustvo i prošla je ok što se tiče obrazovanja.

Сјајно се образовала.

А какво јој је васпитање? Нарочито социјално понашање? Друшт.одговорнпст?

да ли је фах-идиот?

Итд...

---
Ми то не знамо, а слабо и верујемо...

Сјајно се образовала.

А какво јој је васпитање? Нарочито социјално понашање? Друшт.одговорнпст?

да ли је фах-идиот?

Итд...

---
Ми то не знамо, а слабо и верујемо...

Sjajno, devojka je vrh u svakom smislu, tolerantna, fina… ima veliki krug prijatelja. Ja sam se šokirala kad je rekla da je imala školovanje kod kuće jer kod nas u Srbiji je to nepopularno, reakcija mi je bila kao da sam čula da je sa druge planete :lol:

Pitala sam je da li joj je nedostajalo društvo, rekla je da se sasvim normalno igrala i družila sa vršnjacima iz kraja i plus ima dva brata pa su više vremena provodili svi zajedno.

Back