divlja u srcu:
JapaJajo, daj neki recept! :-)
Od svakog sa foruma da uzmem po jedan,
pa onda da im jos nadenem i imena po nickovima!
Ahahaha
JapaJaja
Smesno.
Znaci evo ti jednostavan, najjednostavniji, nikad jednostavniji recept za rizoto (kazu da je rizoto za severne Italijane ono sto je Pasta za Juznjake)
Mozda ce me vec neko ispraviti, ali nema veze.
Potrebno (sve je odokativno, a ne po tacnim merama, za dve osobe):
Dve glavice crnog luka srednje velicine
Tri shake pirinca ( ma uzmes neki sa pijace. Ja volim onaj neglazirani, zuti, koji , kad se skuva, pobeli kiii sneeeg

)
Pola kesice Frikomove sarene mesavine ( svaki C market, ili Maxi ima ovo)
Malo parmezana ili nekog tvrdog sira koji mozes rendati
Ako imas nekog pileceg mesa za supu ( deo grudi i ledja sa koscicama, bez nesto mnogo mesa), moze, a ako nemas, nema veze
So, zacin C, i ostale zavrzlame
Eventualno: 1 pavlaka, malo majoneza i kikiriki (ma ja to imao u frizideru, pa sam napravio kao na slici)
Od posudja:
Jedan lonac od litar, dva
Jedan tiganj sa teflonom ili odgovarajuci nelepljivi.
Jedan noz (po mogucnosti veci) za seckanje
Jedna varjaca za mesanje (po mogucnosti sa ravnim donjim krajem)
JEdna daska na kojoj ces seckati (mada moze i radna povrsina u kuhinji)
Znaci, u jedan manji lonac stavis nesto manje od litar vode i ubacis Sarenu mesavinu (i tu piletinu, ako imas). To ce ti ionako trebati samo kao corbica koju dodajes u rizoto, a od toga imas i bareno mesano povrce koje izgleda bas kuuuul. Dodas neki vegetasti zacin ( zacin C, ili vegetu, ili sta god) i pustis da se kuha juha
Tiganj metnes na ringlu (ne na plin, jer je tu jaka vatra). Dodas ulje i sacekas da se zagreje. Iseckas lukac na kockicice i ubacis u tiganj sa vrelim uljom

.
Kad se luk zastakli, dodas pirinac. Malo promrljavis po tom ulju i luku da se pirinac zacakli, a onda dodas malo te supice (koja je vrila barem deset minuta pre toga).
I mesas
I mesas
I mesas
Lagano naravno.
Gledas da pirinac ne zagori.
Iako je nonstick tiganj sve se moze desiti

Kada pirinac upije tu supicu, proveris da li je i koliko je mekan.
Ne sme da bude tvrd pod zubima, ali ne sme ni biti prekuvan kao za suklijas. Znaci da ima neku teksturu ( u nedostatku bolje reci).
Ako nije jos kuvan, dodas jos malo supice. Bolje dodaj par puta, nego da rrrkkknes odjedared pola litre tecnosti
Znaci kad to bude kako treba i sva tecnost ispari, sklonis sa vatre i u to narendas parmezan. Kolicina po ukusu.
I promesas.
Stavis u neku modlicu ili soljicu, ispritiskas i prerucis na tanjir.
Iz supe izvadis povrce i smestis pored rizotoa.
Ja pravio sos u kome sam samo pomesao majonez i pavlaku iprosuo pored.
Evo ti i slike iz dva ugla.
Pozdrav
Nadam se da je bilo smesno, a da je bilo ukusno, siguran sam
http://img378.imageshack.us/my.php?image=img02314vm.jpg
http://img378.imageshack.us/my.php?image=img02324sz.jpg
To je taman i za Jagodu koja kuka kako nista nije vegetarijansko.