SKOLA ZA POCETNIKE

Vi mene zekite.

haha.gif

I da,

Isprobavaj.

Niko se naucen nije rodio i nemoj se obeshrabriti ako ti nesto ne uspe.

MOj savet, pocni sa nekim italijanskim laganim jelima, jer kod njih je najmanja verovatnoca da ti nesto krene naopako.
Recepata imas gde hoces. I ovde ( kulinarstvo) i po internetu, pa samo potrazi.

Ima dobrih recepata u magazinu Elle... ja sam ih uzimala iz britanskog i hrvatskog, ovaj domaci nisam kupovala posle prvog... ne svidja mi se :(
ali pretpostavljam da su to sve isti recepti tj. iz istog izvora... 99% sam sigurna
dakle, cepaj onaj karton sa receptima iz tujdih Elova :lol:

ja stvarno nemam neki svoj recep, ja tako odem na pijacu i prodavnicu, pa onda kupujem sto mi se dopada... a kada dodjem kuci smuckam zajedno ono sto se smuckati moze

nikad dva puta na pravim isto... ne znam zasto...

divlja u srcu:
JapaJajo, daj neki recept! :-)
Od svakog sa foruma da uzmem po jedan,
pa onda da im jos nadenem i imena po nickovima! :lol:

Ahahaha
JapaJaja
Smesno.

Znaci evo ti jednostavan, najjednostavniji, nikad jednostavniji recept za rizoto (kazu da je rizoto za severne Italijane ono sto je Pasta za Juznjake)
Mozda ce me vec neko ispraviti, ali nema veze.

Potrebno (sve je odokativno, a ne po tacnim merama, za dve osobe):

Dve glavice crnog luka srednje velicine
Tri shake pirinca ( ma uzmes neki sa pijace. Ja volim onaj neglazirani, zuti, koji , kad se skuva, pobeli kiii sneeeg :) )
Pola kesice Frikomove sarene mesavine ( svaki C market, ili Maxi ima ovo)
Malo parmezana ili nekog tvrdog sira koji mozes rendati
Ako imas nekog pileceg mesa za supu ( deo grudi i ledja sa koscicama, bez nesto mnogo mesa), moze, a ako nemas, nema veze
So, zacin C, i ostale zavrzlame
Eventualno: 1 pavlaka, malo majoneza i kikiriki (ma ja to imao u frizideru, pa sam napravio kao na slici) :)

Od posudja:
Jedan lonac od litar, dva
Jedan tiganj sa teflonom ili odgovarajuci nelepljivi.
Jedan noz (po mogucnosti veci) za seckanje
Jedna varjaca za mesanje (po mogucnosti sa ravnim donjim krajem)
JEdna daska na kojoj ces seckati (mada moze i radna povrsina u kuhinji)

Znaci, u jedan manji lonac stavis nesto manje od litar vode i ubacis Sarenu mesavinu (i tu piletinu, ako imas). To ce ti ionako trebati samo kao corbica koju dodajes u rizoto, a od toga imas i bareno mesano povrce koje izgleda bas kuuuul. Dodas neki vegetasti zacin ( zacin C, ili vegetu, ili sta god) i pustis da se kuha juha :)

Tiganj metnes na ringlu (ne na plin, jer je tu jaka vatra). Dodas ulje i sacekas da se zagreje. Iseckas lukac na kockicice i ubacis u tiganj sa vrelim uljom :).
Kad se luk zastakli, dodas pirinac. Malo promrljavis po tom ulju i luku da se pirinac zacakli, a onda dodas malo te supice (koja je vrila barem deset minuta pre toga).
I mesas
I mesas
I mesas
Lagano naravno.
Gledas da pirinac ne zagori.
Iako je nonstick tiganj sve se moze desiti :)
Kada pirinac upije tu supicu, proveris da li je i koliko je mekan.
Ne sme da bude tvrd pod zubima, ali ne sme ni biti prekuvan kao za suklijas. Znaci da ima neku teksturu ( u nedostatku bolje reci).
Ako nije jos kuvan, dodas jos malo supice. Bolje dodaj par puta, nego da rrrkkknes odjedared pola litre tecnosti :)

Znaci kad to bude kako treba i sva tecnost ispari, sklonis sa vatre i u to narendas parmezan. Kolicina po ukusu.
I promesas.
Stavis u neku modlicu ili soljicu, ispritiskas i prerucis na tanjir.
Iz supe izvadis povrce i smestis pored rizotoa.

Ja pravio sos u kome sam samo pomesao majonez i pavlaku iprosuo pored.

Evo ti i slike iz dva ugla.

Pozdrav

Nadam se da je bilo smesno, a da je bilo ukusno, siguran sam :)

http://img378.imageshack.us/my.php?image=img02314vm.jpg

http://img378.imageshack.us/my.php?image=img02324sz.jpg

To je taman i za Jagodu koja kuka kako nista nije vegetarijansko.

e evo ti za rezance kako se prave mada toga ima ali ajde da pisem mada sam mozda i neuroticna ali nema veze. ovo vec ima ali isto nema veze. s rezancima bar ne mozesh puno da zabrljash.

uzmesh kesu rezanaca, nashi su onako, oni durum su kao OK, ovi se drugi neshto drobe, al dobro.

zagrejesh vodu u loncu da provri, ja stavim puno vode, negde kazu na 100g litar, al mozes i manje, to su sad vec nekakvi detalji koje ja ne znam, vazno da stanu rezanci u vodu. kad provri ubacish rezance i posolish vodu (recimo kasicica soli na litar), posolis onda jer se tada snizava temperatura kljucanja hmmm nekakva fizika. onda otklopi serpu i pusti tako da se kuva, treba im zavisi, ali recimo 7-10 min. ne moraju da budu bas mekanji mogu onako "na zub", malko tvrdi. dok se kuvaju spremish nekakvu vecu cediljku i ispod metnesh sherpu

e kad su kuvani sipas kashiku ulja u tu vodu, moz da promesas (to da ti se ne zalepe) i onda sipas to u cediljku, tako da se ocede... i eto imas rezance. onda otvoris temu rezanci i trazish nekakav sos. onu vodu mozes da cuvas i da pravis supu. (nishta ne sme da se baci - dobra domacica ; )

mozes da ih jedes i slatke. tipa shecer-orasi (mleti orahe?? neeeeee!! ;) ili mak=secer vlajda ima..
ili pekmez ili med ili secer ili..shta god. : )

e super su i zapeceni u rerni, ide nesto red rezanaca, pa red nekakvog mesa (shunka kolenica?) i na kraju se prelije nechim pavlaka-jaje. al dobro. to je super ne znam kako tacno ide

ja mislim da sam ovo vec pisala al nema veze : )). inace u merkatoru sam jednom videla skroz crne rezance, valjda sa farbom od lignji, bili su malko skuplji al zanimljivo izgledaju.

Uvek sam pravila becar papikas sa svezim povrcem,ali sam pronasla u zamrzivacu da imam kesu zamrznutih paprika i paradajiza, da li bih mogla da napravim sa tim povcem becar paprikas i kako, da li da sve odledim pa tek onda ili jos zaledjeno da dodam dinstanom luku?

pozdrav
kulinarski malo iskusna

Baš sam i ja danas skuvala bećarac, nije kao pravi letnji - ali za promenu je super! Naravno, paprika je iz zamrzivača a paradajz onaj domaći kuvani iz flaše.
Sada u svakoj radnji ima paradajz pelata pa ću sledeći put probati s njim.

Back