SKIATHOS ali stvarno!

Darel je ipak najvise prostora u knjizi posvetio najvecim grckim ostrvima (Krf, Krit, Rodos) na kojima je proveo i najvise vremena, sto se danas poklapa sa izborom prosecnog engleskog turiste, sto Darel svakako nije bio.

Cak je vise prostora u knjizi posvetio ostrvu Skiros negoli Skopelosu i posebno Alonisosu.

Nisam video knjigu o Skijatosu na srpskom, istorija je burna samo sa malo materijalnih ostataka od kojih je najvredniji Kastro, ako mene pitate.
Sto se Skirosa tice, on je najveci (u poredjenju sa Skopelosom i najmanjim Skijatosom), Darel ga vise pominje jer su za Skiros vezane neke manje epizode znacajnih mitova, konkretno Tezej je na Skirosu skoncao (ubijen); majka je Ahileja poslala na Skiros preobucenog u zenske haljine pokusavajucu da izbegne prorocanstvo, no u tome nije uspela i prica o Troji je svima poznata. Ovde Darel pridodaje jedan dogadjaj iz skorije istorije, naime engleski pesnik Rupert Bruk je za vreme I sv. rata umro na Skirosu gde mu je i grob. Medjutim Darel kaze da je Skijatos "lepotica ove grupe".

bravo veljo!!:D....inace u skolskoj biblioteci na skiatosu postoji knjiga-roman Aleksandra Papadiamantisa "Fonisa"(zena-ubica) na SRPSKOM jeziku a prosle godine je bio na jednom od tv kanala i film o istinitom dogadjaju koji se desio 60-tih godina na skiatosu.mnogo danasnjih mestana se pojavljuje u sporednim ulogama...A ovih dana,na skiatosu je 28 stepeni,ima dosta bugarskih turista,sve je spremno za sezonu,asfaltirani svi putevi,brod pojeftinio sa 67 na 62 evra (auto) i sa 19.5 na 18 evra za putnike.navodno se ceka.....ako udje u junu jos jedan prevoznik....odose cene na dole,ako ne ..onda to je to.....

To su za sada cene u jednom pravcu.ponovicu,da se "lome koplja" da udje jos jedna kompanija za prevoz ali licno nisam optimista jer zbog ekonomske krize u grckoj ne zna se kakva ce biti sezona(po pitanju gr turista) a oni cine 2/3 putnika u brodskom saobracaju pa je samim tim i veci rizik toj kompaniji da udje u posao.i par informacija vezanih za skiatos travel: raspolazemo sa izletnickim brodom (120 mesta) koji ce svakog ponedejlka ici na produzeni izlet (u stvari..tri izleta u jednom) na lalariju,kato-georgi(na kopnu) i ostrvo tsugria.rok za prijavljivanje je do svake nedelje do podne.kafic u luci....koji bude imao nas logo i srpsku zastavu bice mesto gde mozete dobiti info,pomoc,izlet,auto ili samo popiti pice po pristojnoj ceni.internet-cafe... preko puta taxi stanice,nam je ponudio za nase turiste popuste: 1.5 evra net-a za pola sata.3 evra-sat,5evra-2 sata a za bezicni internet mozete uplatiti i koristiti ga u blizini istog ili u kaficu(na spratu).vartalamis taverna.....vise puta hvaljeni na ovom forumu,vlasnik je ponudio cenovnik koji je za razliku od nekih drugih taverni prihvatljiv za vecinu turista.za neke usluge i popuste,bice potrebno imati karticu skiatos travel....

dva dana niko ne komentarise skiatos:worth::worth: ako cenjeni moderatori dozvole(ako ne-onda brisite)...uputio bih putnike koji putuju kolima na Sporade da pogledaju raspored polazaka brodova iz volosa,koji je inace prilicno komplikovan.morao sam ga prebaciti na svoj forum,jer ne postoji na engleskom jeziku...vec samo na grckom.:dontunderstand:

Mislim da se do rasporeda polazaka i bookinga za konkretan datum lako dolazi preko
http://www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=219
samo se odabere Volos kao polazisna luka, odnosno Skiathos kao odredisna i bira izmedju trajekta ili glisera. Za polaske u junu trenutno vazi popust za early booking, znaci 15% manje od regularne cene.
agistros...probaj da udjes na booking posle prvog juna.:roll:....ovo je pravio neko u atini za celu grcku.dok je u volosu pravi haos-do kraja maja nece da mi prime rezervacije za trocifreni broj automobila jer se ne zna da li ce biti promena po pitanju jos jedne kompanije i broja polazaka kao i satnice.(nemam nameru nikoga da zaebavam...)poslao sam im e-mail sa spiskom i fino su odgovorili: " ok....ali nista ne ptvrdjujemo do kraja maja". jer u volosu NE ZNAJU sigurno koliko polazaka i u koliko sati ce imati brod od 09.06.2009 ps.ni prosle godine nije radio "booking" kad se uslo u sezonu. u sustini,ovo ide na ruku nasim turistima...jer ce verovatno pojeftiniti karte posle praznika(09.06)-tako mi bar rekose....

Poslednja izmena:
mozes sve da vidis,mi imamo dvoje dece pa smo videli dosta toga a ove godine cemo iznajmiti auto da bi bilo jos jednostavnije obilaziti ostrvo sto i tebi toplo preporucujemo.ma nemoj da brines sve je savrseno taku ljubaznost i gostoprimstvo neces nigde doziveti!

Zbog odredjenih okolnosti ja necu ici na Skijatos:sad2: ...dakle ako neko zeli da mu ustupim aranzman Skijatos vila Fantazija neka mi posalje mejl na naxy84@hotmail.com polazak je 15.7.2009..aranzman je za 2 osobe u apartmanu ..placena je samo rezervacija oko 18000 hiljada i to u nasoj agenciji ... a polazak je 15.7.2009. ..inace je cena bila oko 360 e po osobi sa sve trajektom i prevozom i smestajem ,10 nocenja , jer sam to vec rezervisala u martu i dobila sam popust..ostavite mi broj moba u mejlu ...hvala svima na ovom forumu...i lep provod svima koji idu!

ako mislis na vilu zato sto je sve bilo korektno cak ti i sobu svaki dan ciste,imaju lepo dvoriste ,za klince super,market uz vilu,stanica ispred kuce a ako mislis zasto drugi put skiatos kazace ti se samo kada budes otisla a i nemoguce je sve obici za 10 dana.svaki dan da odete na 6 plaza pa nemozete sve plaze obici a svaka je prica za sebe.

Back