SKIATHOS ali stvarno!

s obzirom da je otvoreno more ...jel; ima tamo nekih opasnih zivuljki u moru :roll:??da ne pominjem ajkulice:sad2:!?

More bas i nije tako otvoreno...kopno je relativno blizu...kao i druga ostrva - Evia, Skopelos...plaza na kojoj je otvoreno more je Megalos Aselinos na primer...oko Skiathosa ima delfina, a ajkulica ne bih rekao...
Sto se mapa tice samo da se obrati paznja...da nisu bas tacne...kad ovo kazem mislim na regiju ostrva oko Kechrie

"Ajkulice" su sastavni deo morske faune i imaju obicaj da su stalno u pokretu, prevaljujuci velika rastojanja. E sad, ima podrucja koja su im posebno zanimljiva, to stoji, ali se moze desiti da zalutaju i u oblasti gde ih niko ne ocekuje. Uvek postoji odredjeni rizik da ce kupac, surfer ili ronilac naleteti na morskog psa (naravno, ne mora da znaci da ce doci do napada). To treba svako ko ulazi u more da zna, bez da se posebno opterecuje. Grcka kao Grcka, po onome sto znam, ne predstavlja destinaciju na kojoj ajkule rado letuju, a pogotovo ih je Skiathos postedjen. Tu su delfini i mediteranske foke, pa mi malo cudno to njihovo odsustvo, ali tako je. Mnogo vise bih se brinuo pri plivanju u Jadranu...
U plicaku treba jedino paziti gde se staje zbog morskih jezeva...Zmije otrovnice su takodje velikodusno zaobisle Grcku, postoji samo jedna vrsta (mislim da je to poskok, tj. kamenjarka - ispravite me ako gresim), a na Skiathosu se, na srecu, vrlo retko vidja...
Idem u junu pa cete imati izvestaj iz prve ruke ;)

sinoc sam srela izvesnu zenu koja je bila prosle godine u julu na Skijatosu koja me je naplasila svojom pricom tj.apslolutno mi se nije svidela ta prica jer je skroz suprotna inf.koje sam izvukla na ovom forumu...rekla mi je da je u sezoni nenormalno skupo tipa kafa je 5 e kao i koka kola:rtfm:,ne mozes da sednes u restoran a da te ne oderu posteno oko 40-50 e za 2 osobe za rucak a da ne jedes nista spec:dontunderstand:,u buseve za plaze ne moze da se udje,a na plazu ako se ne ode rano nema mesta tj.opasna je guzva:thumbdown:,ulice su uske za kola i veoma je skup rent ...lezaljke sa suncobranom 9-10e:think: ..ako je neko bio u sezoni neka podeli cene tih kafa ,sladoleda i sl...vidim ja da paradajz turizam ne gine :dash:...

Tashana, mi smo bili u sezoni, cene, sta reci, ima kafica i restorana gde su i takve cene, ali u vecini npr. coca-cola je 2,5-3e, palacinke od 5e do 10e, kugla sladoleda 2,5e (dovoljna je jedna jer je velika),rucak-vecera od 15e pa navise, moje misljenje nista skuplje nego u kontinentalnom delu.

Sunobrani, lezaljke,bus- tacno je da je cena bila izmedju 9e-10e, a guzva u busu jeste najcesce izmedju 17h i 19h.

Ustvari, Skiatos nije bas za svakoga, ko nema prevozno sredstvo, a stariji je od 35 godina njemu se nece verovatno dopasti.

To je kao robna kuca, za svakoga po nesto,za nekoga sve!

Poslednja izmena:
sinoc sam srela izvesnu zenu koja je bila prosle godine u julu na Skijatosu koja me je naplasila svojom pricom tj.apslolutno mi se nije svidela ta prica jer je skroz suprotna inf.koje sam izvukla na ovom forumu...rekla mi je da je u sezoni nenormalno skupo tipa kafa je 5 e kao i koka kola:rtfm:,ne mozes da sednes u restoran a da te ne oderu posteno oko 40-50 e za 2 osobe za rucak a da ne jedes nista spec:dontunderstand:,u buseve za plaze ne moze da se udje,a na plazu ako se ne ode rano nema mesta tj.opasna je guzva:thumbdown:,ulice su uske za kola i veoma je skup rent ...lezaljke sa suncobranom 9-10e:think: ..ako je neko bio u sezoni neka podeli cene tih kafa ,sladoleda i sl...vidim ja da paradajz turizam ne gine :dash:...

Ja nisam stekao utisak, na ovom forumu, da je Skiathos jevtin. I nije. Ali ga mozete priustiti i ukoliko nemate puno para, narocito ako letujete van sezone. Mogu da govorim jedino o cenama u septembru 2008. (vec pisao o tome, strana 90 foruma, tu napisah cene kafa...). Obrok u restoranu (jedno jelo) sa jednom casom vina je oko 15e, (jevtiniji je giros obrok koji je oko 8-9 evra - znaci giros i pomfri u tanjiru u vecoj kolicini, kao i salate, grcka je od 5.5 do 7.5 evra, ali je i ona dovoljna za jedan obrok). Prodavnica...cene nekih mesa su slicne cenama u Beogradu, neka (piletina, curetina, govedina) su skuplja. Mleko, mlecni proizvodi, sokovi, voce i povrce je skuplje...ali se mozete snaci u pojedinim prodavnicama gde je to jevtinije (Marinopulos, Dia)...
Autobuska karta jedan smer (puna cena, 2008.) je 1.8 evra, manje deonice (jedan smer) 1.4 evra. Guzva je svakako u spicu sezone, udarno od 1. do 25. avgusta, tako kazu...tada ima puno Grka (dolaze do letuju, Atinjani npr.), Italijana...
Skithios ima svoje dve strane: jednu za zabavu, i grad i plaze, drugu - divlje plaze i mir u prirodi, sto se, naravno, moze kombinovati...
Ne slazem se sa prethodnim postom da ako imate vise od 35 godina i ukoliko ste bez automobila da vam se verovatno nece dopasti...mozete da setate kroz sumu i da idete na razne plaze, ovo doduse zavisi od oblasti gde ste odseli, za ovu varijantu je najbolje biti u oblasti Kukunaries (to ne znaci plaze Kukunaries i Banana jer je u visokoj sezoni na njima guzva). Najvise vam treba auto ukoliko odsednete u gradu, sto se preporucuje onima koji traze zabavu uvece, njima treba auto za plazu...pak onima koji nisu u gradu treba auto za grad uvece...naravno moze autobusom...autobus vozi do jedan ujutro (ako se dobro secam), i taksisti moraju da zarade (a voze kao furije...)
Moj predlog je da se na Skiathos ode sto pre...on je i ranije bio popularan zbog svoje divne prirode, ali je poslednjih godina postao popularan i zbog zabave, nocnog zivota, postao je "fancy", vec sada ima neformalnu titulu "Mikonos severnog Egeja", sto znaci - kako sezone dolaze cene se povecavaju...

Poslednja izmena:
ma ne ocekujem ja sad pola e koka kolu ...i znam da su jace cene (ipak je ostrvo )ali ne preterano ...idem na Skijatos vec je uplaceno a za hranu cu se vec snaci malo u restoranu malo u apartmanu to je najmanji problem jer ostrvo je prelepo :lol:...hvala na komentu !cekam mobilnog da mi kaze koje su ok tavernice i restorani za klopu ili negde da se pretplatim na veceru,rucak vidim da ima i takvih ponuda!!

Stigao u cik zore...i odgovorio.cujemo se... Nego,da podelim sa forumasima lepe vesti i informacije,kojima ce se sigurno obradovati posetioci Sporada..Dakle....definitivno,cene vanpansionske potrosnje krecu na dole i licno misli da ce biti i utrkivanja.Zvanisno je potrdjeno (odatle je i krenulo) da ce cene brodskih karti pojeftiniti za najverovatnije 25% a za veci procenat-zavisi od druge kompanije,da li ulazi u posao ili ne.sadasnja kompanija "seaways" ce zvanicno 20 aprila postaviti nove cene na svoj sajt kao i broj polazaka za sporade. ALI...posto je grcka koliko-toliko organizovana drzava,a zbog posledica buduce krize....Vlada gospodina Karamanlisa je uzurbano izdala dozvolu meksickoj kompaniji (inace je cekaju od prosle godine) koji ce hidravionima iz soluna i volosa prevoziti putnike na Sporade.
nova vrsta prevoza za sporade startuje 5 aprila i za sada se licitira sa cenom karte od 50 evra po osobi.medjutim,posto se ocekuje i "odgovor" grckih brodara sa expres brzim "flayng cat"...onda bi se mogla i izjednaciti cena-35 evra.let iz volosa traje 20-ak minuta a iz soluna oko 35.juce sam i video postavljene platforme u luci volos....takodje, prijatelj Lorenzo( blue bar) u staroj luci mi rece da najskupl;lji koktel nece biti skuplji od 7-8 evra a ako zatreba i manje...Tema br.1 na skiatosu su pojeftinjenja koja mnogi najavljuju a neki su i primorani.za sada nema nagovestaja o smanjenju cena smestaja,zbog dugogodisnjih ugovora stranih tour operatera i skoro izjednacenih cena sa "kopnenim" destinacijama.nagovestena pojeftinjenja,treba pripisati kao uspeh veoma borbenog i mladog gradonacelnika skiatosa (ali i skopelosa-pretpostavljam) kao i ekonomskoj krizi koja se oseca u grckoj mnogo vise nego kod nas.prilog je iz lista "tesalia" posvecen protestu mestana skiatosa...

moram da priznam da nisam primetio nikakve specijalno jače cene nego u ostatku grčke. mali marketi su otrovno skupi, ali je to tako u celoj grčkoj. na trulosu sam jeo cipuru za 50E/kg što se standardna cena za ribe iz ove grupe (barbunija, fagri), a na taverni na koliosu fenomenalno sveži gavros za 7E, dok je moja bolja polovina utamanila takođe, sveže dagnje za iste pare. na burziju smo pili ajs/nes kafu za cca 2.5-3E, a tamo sama pozicija košta 3E :worth:
skijatos je prelepo mesto, i ko tamo ne ume da se opusti, treba da se zamisli...

moram da priznam da nisam primetio nikakve specijalno jače cene nego u ostatku grčke. mali marketi su otrovno skupi, ali je to tako u celoj grčkoj. na trulosu sam jeo cipuru za 50E/kg što se standardna cena za ribe iz ove grupe (barbunija, fagri), a na taverni na koliosu fenomenalno sveži gavros za 7E, dok je moja bolja polovina utamanila takođe, sveže dagnje za iste pare. na burziju smo pili ajs/nes kafu za cca 2.5-3E, a tamo sama pozicija košta 3E :worth:
skijatos je prelepo mesto, i ko tamo ne ume da se opusti, treba da se zamisli...

Tako je "trotter".... mada se treba priznati sa su brodovi bili bezobrazno skupi do sada i pored udaljenosti od 45 milja od volosa.tome treba dodati i halapljivost u kafeterijama u staroj luci,gde kokteli kostaju 12-15 evra.kao i iznajmljivanje camaca za 70-80 evra dnevno plus benzin.sve ostalo je u granicama cena u grckoj,pa cak i jeftinije od soluna i atine. PS.cipura koju si jeo je ulovljena u grckom moru a nije uzgajana u ribnjaku i to je super cena,jer se prodaje (ziva mera) oko40 evra za kg, kad je dobar komad.zovu je i kraljica mora,pa se nosi i kao poklon doktorima,advokatima...

Dobra cena, 50 evra/kg cipure (orada), u gradu je bila 80 evra/kg

:cao:
Sad nesto gledam apartmane Panos na plazi Agia Paraskevi preko....te i te agencije.
Pitam se, pitam da li na vecim tzv. uredjenim plazama postoje tusevi i toaleti npr. za... :andjeo:...pa znate zasto.:rumenko:....da moze covek da se presvuce zadnji dan.....niste valjda pomislili na nesto drugo :whistling:
Da li brod na plazi Lalarija pristaje bas blizu obale ili dalje pa mora da se odpliva do iste?
Sta ce sve meni pasti na pamet :aha:

Lavraki bi trebalo da je naziv za brancin

upravo tako...

lavreki=levrek=brancin=sea bass
tsipoura (cipura)=orada=sea bream
fagri=red seabream, a ponekad u jelovnicima piše i porgy
barbun=barbunia=red mullet
gavros=inćun=anchovy
skuša=kolios=mackerel

recimo, na kraju stare luke "ta psaridika" taverna...moja skuša je bila odlična, ali je bolja polovina dobila prilično loš grilani ohtapodi (kraci hobotnice na žaru), verovatno i nije bio svež, već smrznuti uvoz iz kine/tajvana...ali, ajde, da ne grešim dušu, bilo nam je lepo, sve sa pogledom na ga ferries koji je uplovlajvao u luku (ime broda "Milena" - možda mile ima neku anegdotu u vezi imena broda).

pozdrav svima

:cao:
Sad nesto gledam apartmane Panos na plazi Agia Paraskevi preko....te i te agencije.
Pitam se, pitam da li na vecim tzv. uredjenim plazama postoje tusevi i toaleti npr. za... :andjeo:...pa znate zasto.:rumenko:....da moze covek da se presvuce zadnji dan.....niste valjda pomislili na nesto drugo :whistling:
Da li brod na plazi Lalarija pristaje bas blizu obale ili dalje pa mora da se odpliva do iste?
Sta ce sve meni pasti na pamet :aha:

Vratio bih se na izbor lokacije i plaze...
Agia Paraskevi...onako

www.skiathos.gr/html/advert/panos_apartm/index_en.html

pre bih "gadjao" Troulos, mnogo bolja plaza, sve je stvar individualnog ukusa, ta i ta agencija ima i ovo (na Troulosu)

www.skiathoskorali.gr

(cuo sam da postoje renovirani i nerenovirani delovi Korala, neke terase gledaju na put).
Mada sve je to blizu, Agia Paraskevi, Troulos...

Licno, a narocito u predsezoni, bih uvek birao smestaj u oblasti Kukunaries...

Poslednja izmena:
ne znam neku anegdotu u vezi imena broda...jel ima? inace "milena" je retko grcko zensko ime sa naglaskom na "e"(kao kod nas mileva).EVO ONOGA STO SAM NAJAVIO: http://www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=127&news_id=198 pa posto nema na engleskom,da prevedem na brzaka: "Kompanija H.Seaways u duhu svog poslovanja zeli da ucestvuje u pokusaju obuzdavanja cena i smanji pritisak koji trpi grcki potrosac-putnik,pa odlucuje da znatno smanji cene prevoza.Smanjene cene koje su u proseku 25%,vazice vec za Uskrsnje praznike dok ce snizenje na odredjenim destinacijama biti i do 40%.Kompanija pocinje primenu novih cena od 9 aprila 2009 a informacije o cenama i polascima mogu se dobiti na sajtu: www.hsw.gr ili na telefon kompanije 210 419 900 ps. "popito",znas sta ti je ciniti...

Poslednja izmena:
Kad se može otprilike očekivati da na sajtu HSW daju raspored polazaka iz Volosa za Skiatos za jun?

Sigurno ce biti postavljene do Uskrsa,zajedno sa polascima za praznik.Mada,licno mislim da Seaways ceka i rasplet dogadjaja sa ulaskom jos jedne kompanije(u prevodu-lose im se pise) pa se sada sigurno igraju svakakve igre,pritisci preko prijatelja-poslanika ne bi li oni opet ostali jedini prevoznici.Veliku ulogu igra i Brisel,jer hteli-ne hteli...igrace kako oni sviraju.....

Poslednja izmena:

Back