SKIATHOS ali stvarno!

Zdravo svima,
Ja bih ove godine isla sa deckom na Skiatos. Prosle godine sam isla na jednodnevni izlet i bukvalno se zaljubila! E, sad, koliko sam informisana, za mlade je najbolje da budu smesteni u gradu zbog propratnih sadrzaja (iskreno, ne bih samo plazu i smestaj, nego da imam i gde da izadjem, ne mora da bude neko ludilo, ali makar da bude zivo). Zanima me da li je u tom slucaju neophodan rent a car da bi se obislo ostrvo, ili na plaze moze da se stigne i autobusom (citala sam na drugim forumima da se i autobusom svuda stize relativno brzo)? I koliko se u proseku krece cena rent a cara dnevno?
Posto se jos nisam odlucila za smestaj, da li neko ko zna moze da mi kaze koja je vila od ovih najbolja - Fantasia, Makis ili Ana? Videla sam ponudu za sve 3 preko Ferior Toursa, i one mi se cine najbolje i najpristupacnije...

U gradu je svakako zivo...samo u gradu nema plaze...bus vozi svakih 15 min, ali samo po juznoj-jugoistocnoj strani ostrva...tako da ovi koji su u gradu bez auta dobace negde do Troulosa, i obidju Kukunaries i Bananu, a severozapadna, lepa strana ostrva im ostane neotkrivena. Moze se i pesice, kroz sumu, od Kukunariesa izbiti na taj deo ostrva. Znaci auto treba ...sto se cena tice:

http://www.skiathoscheapcarrental.gr/

moze da se cenjka, ali vise uspeha za to van sezone, i cini mi se da postoji limit ispod koga ne idu pa makar ne iznajmili...

Ako iznajmljujete bez medjunarodne (kod nekih agencija i ne moze da se iznajmi bez medjunarodne dozvole) imajte na umu da nemate puno osiguranje...bez medjunarodne vam za moped traze dozvolu za A kategoriju...

Poslednja izmena:
Da li vi to pričate o pojeftinjenju prevoza do ostrva, odnosno trajekta? Iskreno svarno je skupo, mislim za auto i nas dvoje (da li se plaća karta za dete od 1.5 godinu?) treba nam nešto više od 100 evrića u jednom pravcu. Za 200 evra možemo da letujemo još 10 dana. Da li je istina da mora nekoliko meseci unapred da se rezerviše trajekt? Tako su nam rekli u agenciji.

Poslednja izmena:
pre svega pozdrav veliki svima!
ja sam nova ovde, a vidim da ima puno vas koji ste dosta upućeni u sve na Skiatosu, pa sam odlučila da je najbolje da vas pitam sve što me zanima ...
ovako : planiram da sa dečkom ove godine idemo na Skiatos, početak septembra najverovatnije. interesuje me gde je najbolje biti smešten s obzirom da ne planiramo rent a car (čula sam da je dobro organizovan prevoz), dakle da li kod centa grada, pošto bismo ipak uveče da izađemo na večeru, u kafić, itd ?
u nekoliko agencija sam gledala, najviše mi se dopala vila Makis, ali samo koliko sam mogla da vidim na slikama ...
koliko sam shvatila čitajići forum, mnogi od vas smeštaj dogovaraju sa mobilnim , pa me zanima - kako to fukcioniše? nemojte mi zameriti , možda je glupo pitanje, ali do sada sam uvek išla preko agencija, nikad preko posrednika pa ako biste mi objasnili ...
hvala unapred!

pre svega pozdrav veliki svima!
ja sam nova ovde, a vidim da ima puno vas koji ste dosta upućeni u sve na Skiatosu, pa sam odlučila da je najbolje da vas pitam sve što me zanima ...
ovako : planiram da sa dečkom ove godine idemo na Skiatos, početak septembra najverovatnije. interesuje me gde je najbolje biti smešten s obzirom da ne planiramo rent a car (čula sam da je dobro organizovan prevoz), dakle da li kod centa grada, pošto bismo ipak uveče da izađemo na večeru, u kafić, itd ?
u nekoliko agencija sam gledala, najviše mi se dopala vila Makis, ali samo koliko sam mogla da vidim na slikama ...
koliko sam shvatila čitajići forum, mnogi od vas smeštaj dogovaraju sa mobilnim , pa me zanima - kako to fukcioniše? nemojte mi zameriti , možda je glupo pitanje, ali do sada sam uvek išla preko agencija, nikad preko posrednika pa ako biste mi objasnili ...
hvala unapred!

Posto sam ja prosle godine, pocetkom septembra, bio na Skijatosu sa devojkom, mozda mogu da pomognem.

- Zasto da ne rentirate auto. Problem je dozvola ili? Pocetkom septembra se auto moze uzeti za smesne pare. Nas je 7 dana sa osiguranjem izaslo 160e. Ako je to mnogo i skuter moze da odradi posao.

- Za mene je jedina opcija bila grad. Ja svako vece moram u setnju, neku vecericu i naravno pivo. Pa nisam na more otisao da bi sedeo u sobi a pivo i volan ne idu. Mislim da je za mlade grad ipak bolje resenje.

- Makis, hm. Mi smo bili u vili Plavi horizont koji se nalazi u blizini Makisa i ja bih ti preporucio Horizont ALI ako ne planirate da rentirate neko prevozno sredstvo bolje potrazite nesto nize :) npr dobar smestaj je vila Iris koju rede neke nase agencije.

Uostalom mozes i sama da pogledas gde se nalazi Horizont a tu ti je i Makis
http://www.skiathosbluehorizon.com/eng/apartments.htm

Posto sam ja prosle godine, pocetkom septembra, bio na Skijatosu sa devojkom, mozda mogu da pomognem.

- Zasto da ne rentirate auto. Problem je dozvola ili? Pocetkom septembra se auto moze uzeti za smesne pare. Nas je 7 dana sa osiguranjem izaslo 160e. Ako je to mnogo i skuter moze da odradi posao.

- Za mene je jedina opcija bila grad. Ja svako vece moram u setnju, neku vecericu i naravno pivo. Pa nisam na more otisao da bi sedeo u sobi a pivo i volan ne idu. Mislim da je za mlade grad ipak bolje resenje.

- Makis, hm. Mi smo bili u vili Plavi horizont koji se nalazi u blizini Makisa i ja bih ti preporucio Horizont ALI ako ne planirate da rentirate neko prevozno sredstvo bolje potrazite nesto nize :) npr dobar smestaj je vila Iris koju rede neke nase agencije.

Uostalom mozes i sama da pogledas gde se nalazi Horizont a tu ti je i Makis
http://www.skiathosbluehorizon.com/eng/apartments.htm

e hvala na odgovoru!
ovako - da skratim priču, imali smo loša iskustva sa rent a car-om prosle godine i više ne uzimamo :roll:
iz istog razloga kao i ti, i mi bismo nešto u gradu, da ipak ima gde da se izađe upravo na večeru i šetnju ... zato mi se Makis ucinila kao recimo dobar izbor, ne tražimo neki luxuz od sobe, tu ipak samo prespavamo :cool:
što znači - ne bismo dali neke veće pare za smeštaj, idem logikom da je bolje da više parica ponesemo da trošimo ( + student sam pa još ne plaćam sama more :dash: )
ako bi bio ljubazan da mi napišeš ukratko o gradu, ima li dosta restorana, taverni, pekara ... da li ima problema sa komarcima i ostalim insektima, kakve su noći ... ?

Ninjans-e,posto vidim da si bio u vili Plavi Horizont,zamolio bih te da mi kazes nesto vise o njoj. Mi smo uplatili letovanje u toj vili u Julu.Zanima nas koliko je vila udaljena od centra grada, da li je veliki uspon do vile, da li sve sobe imaju pogled na more itd. Hvala unapred. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Nama je Plavi Horizon bila druga opcija a prva je bila vila Iris, medjutim za nju nije bilo mesta. Sad mi je drago sto je tako ispalo, pre svega zbog onog divnog pogleda.

U predhodnom postu sam ostavio link za Plavi Horizont a u Photo Gallery su odlicne slike na kojima se lepo vidi polozaj i izgled vile.
- Sve sobe, manje vise, imaju pogled na more.
http://www.skiathosbluehorizon.com/images/gallery/build1.jpg
Dobra slika. Iza foto aparata je more. Znaci apartmani levo imaju direktan pogled na more a ovi desno i ne bas.
-Sama vila je lepo uredjena, sve je cisto i dvoriste i bazen...
Sobe su ciste i sto se mene tice odlicne, nikakav luksuz ali nemam ni zamerki. Terase dovoljno velike. Parking se nalazi iza vile i ima dovoljno mesta za parkiranje.
Devojka koja tamo radi je iz Makedonije i naravno razume Srpski.
- Sam udaljenost vile od centra nije velika, Skijatos je malo mesto, jedino taj uspon predstavlja mali problem. Nisam merio vreme ali recimo da se za 10-15min stize do glave ulice. Nije problem otici do grada, problem je vratiti se :D ali treba uzeti u obzir i to da sam ja iz Vojvodine.
Da probam jos malo da pojasnim. Prvi dan dok jos nismo imali auto i drugi kada smo bili na krstarenju i posle svega se umorni vracali u vilu a sunce je jos uvek przilo, mi nije bilo sve jedno dok smo isli uz brdo. To je kratka distanca nekih stotinak metara ali je bas strmo. Uvece posle grada, to nije ni izbliza tako strasno.
Ko ima auto, odlican smestaj.

@maca86

Restorani, taverne, kafici koliko hoces. Pekare ja znam za dve, mozda postoji jos neka. Gradic mi se mnogo svideo, simpatican je, sigurno vam nece biti dosadno.
Cene kao u Novom Sadu ili Beogradu pa cak i nize.
Ja insekte ne sretoh:) mozda je i bilo nesto ali se stvarno ne secam.
Noci? Pocetak septembra, ni toplo ni hladno , prosto savrseno.

@maca86

Restorani, taverne, kafici koliko hoces. Pekare ja znam za dve, mozda postoji jos neka. Gradic mi se mnogo svideo, simpatican je, sigurno vam nece biti dosadno.
Cene kao u Novom Sadu ili Beogradu pa cak i nize.
Ja insekte ne sretoh:) mozda je i bilo nesto ali se stvarno ne secam.
Noci? Pocetak septembra, ni toplo ni hladno , prosto savrseno.

Sto se provoda tice...problema nema...pekara nema puno...vise se profilise ishrana u restoranu, ali se moze naci sve sto je potrebno za ishranu u apartmanu...sto se cena tice nisu kao u Novom Sadu ili Beogradu...skuplje je

pekare se nalaze: 1. iduci iz luke,na prvoj raskrsnici iza pumpe ("delta") gde nastavlja put za aerodrom 2. nakon 150m sa leve strane,kod skretanja za manastir, 3. nakon 250m na velikoj krivini,pored peronice, 4. na 500m odatle,skoro kod skretanja za "blue horizont" i sve su na obilaznom putru oko grada.5. nalazi sa na sredini ulice papadiamantis.6 . na platou ispred crkve tri jerarha,ali i neki marketi imaju svoje mini-pekare dok "asteras" pece i piletinu(treba da ima jos 1-2 mini pekare,ali oni samo snabdevaju prodavnice).. o cenama ...treba obratitri paznju gde i sta se kupuje.u marketima su obicno proizvodi "champion marinopoulos" jeftiniji od slicnih ali generalno su grcki proizvodi skuplji od italijanskih,spanskih,portugalskih a ima i turske robe kao i srpskog secera...obratiti i paznju na cenu vode za pice

Poslednja izmena:
Da li vi to pričate o pojeftinjenju prevoza do ostrva, odnosno trajekta? Iskreno svarno je skupo, mislim za auto i nas dvoje (da li se plaća karta za dete od 1.5 godinu?) treba nam nešto više od 100 evrića u jednom pravcu. Za 200 evra možemo da letujemo još 10 dana. Da li je istina da mora nekoliko meseci unapred da se rezerviše trajekt? Tako su nam rekli u agenciji.

I ja smatram da je trajekt mnogo skup.Mi smo prosle godine imali ponudu neka frist minute za 160e smestaj za nas cetvoro a toliko nam je trebalo za prevoz u jednom pravcu.Mislim da je to zaista mnogo ali verovatno i vredi.Pozzzzz

Mobilni veliki pozdrav za tebe.da li bi mogao da mi pojasnis kako je najjednostavnije stici do Xanemos plaze?ja sam ubedjena da iz grada moze(bicemo smesteni u gradu) da se dodje pesice do nje,a decko tvrdi da i nije tako blizu.necemo iznajmljivati auto.ja se izvinjavam ako je pitanje glupo

Nama je Plavi Horizon bila druga opcija a prva je bila vila Iris, medjutim za nju nije bilo mesta. Sad mi je drago sto je tako ispalo, pre svega zbog onog divnog pogleda.

U predhodnom postu sam ostavio link za Plavi Horizont a u Photo Gallery su odlicne slike na kojima se lepo vidi polozaj i izgled vile.
- Sve sobe, manje vise, imaju pogled na more.
http://www.skiathosbluehorizon.com/images/gallery/build1.jpg
Dobra slika. Iza foto aparata je more. Znaci apartmani levo imaju direktan pogled na more a ovi desno i ne bas.
-Sama vila je lepo uredjena, sve je cisto i dvoriste i bazen...
Sobe su ciste i sto se mene tice odlicne, nikakav luksuz ali nemam ni zamerki. Terase dovoljno velike. Parking se nalazi iza vile i ima dovoljno mesta za parkiranje.
Devojka koja tamo radi je iz Makedonije i naravno razume Srpski.
- Sam udaljenost vile od centra nije velika, Skijatos je malo mesto, jedino taj uspon predstavlja mali problem. Nisam merio vreme ali recimo da se za 10-15min stize do glave ulice. Nije problem otici do grada, problem je vratiti se :D ali treba uzeti u obzir i to da sam ja iz Vojvodine.
Da probam jos malo da pojasnim. Prvi dan dok jos nismo imali auto i drugi kada smo bili na krstarenju i posle svega se umorni vracali u vilu a sunce je jos uvek przilo, mi nije bilo sve jedno dok smo isli uz brdo. To je kratka distanca nekih stotinak metara ali je bas strmo. Uvece posle grada, to nije ni izbliza tako strasno.
Ko ima auto, odlican smestaj.

Hvala na odgovoru.da videla sam taj sajt i sve slike vezane za tu vilu.mi necemo uzimati auto pa cemo imati trening svaki dan.sto i nije lose za liniju.kolko sam razumela,u blizini se nalazi stanica br.4?

Lindos

Xanemos plaza...pokusavam u glavi da odredim razdaljinu iz luke-centra.nije manje od 1300m a nije vise od 1500m.ide se pored nocnih klubova,pored aerodroma,pa kroz naselje(xanemos),pa pored FABRIKE za preciscavanje otpadnih voda i na toj plazi ima dosta mestana.E sad....300m pre plaze xanemos,na desnu stranu ako se prosetate(ima i parking) videcete sa visine dve na prvi pogled "prelepe" plaze(razdvaja ih jedan rt).medjutim,osim 1-2 golaca ili eventualno 2-3 neupucena drugih kupaca NEMA.prosle godine nisam odreagovao,kada je jedan forumas nahvalio ovu plazu,stavljajuci je ispred lalarije( cini mi se),kako je prelepa,prazna u julu i sl...ALI.... niko se tu ne kupa zato sto: na jednom kraju ako zavirite na dubinu od 1 metar...videcete ogromne kablove kojima dolazi struja iz volosa na skiatos a drugi "svezanj" kablova ide na skopelos.inace,su delimicno pokriveni dzakovima peska.na obali su i stubovi,pa se to moze i pogledati iz radoznalosti...na drugom kraju,vidi se rt koji izlazi u more a na vrhu uzvisenja i kucica gde su kontrolne table od fabrike za preciscavanja vode,(a na zaravni je fabrika).inace,na kraju tog rta,na dubini od 1-1.5 metara su i cevi za ispust "preciscene" vode u more.na toj plazi, inace ima dosta ribe i galebova....pogadjate zasto.ne kupajte se tu !!....za "macu86": cena karte je bila 19.5 po osobi u jednom pravcu a sada je pojeftinilo 25% i toliko placa onaj ko putuje individualno.ako idete preko agencija,onda imate u cenu brodske karte uracunat i tranfer na ostrvu(posebno prtljag-posebno putnici), a da li ce agencije smanjiti cene kao i brodovlasnici....licno smatram da ne zavisi od nasih agencija,vec od lokalnih agencija koje vrse servis(transfer,odrzavanje) nasim agencijama......

Poslednja izmena:
Sto se provoda tice...problema nema...pekara nema puno...vise se profilise ishrana u restoranu, ali se moze naci sve sto je potrebno za ishranu u apartmanu...sto se cena tice nisu kao u Novom Sadu ili Beogradu...skuplje je

Ja i dalje tvrdim da nije skuplje.
Restorani, ako sednete u neki fensi u glavnoj ulici, mozda i bude skupo ali ako procesljate po forumu i nadjete restorancice koje su ljudi odavde preporucili, bice i bolje i jeftinije.
Kafici, kafa jeste skupa a sto je najgore uglavnom je losa. Sok nesto skuplji nego kod nas a pivo isto, naravno oni nemaju "Jelen" ... Ako sednete npr. u Rock 'n' Roll Bar koji jeste malo skuplji, verovatno ce te dobiti i neko pice na racun kuce i grickalice i ... nas cetvoro jedno vece uzeli po pice a od kuce dobili jos dva, znaci 3 pica za 5e. Znam ja i u NS i u BG mesta gde je pice 5e a nikad nista nisam dobio na racun kuce.
Glupo je sto u " nocnim klubovima" toce sok u casu, pa to jos naplate 5e, to jeste mnogo...
Na jednom mestu procitah kako samo polozaj i pogled kad je u pitanju Bourtzi kostaju 3e znaci pice je za Dz. Slazem se !
Marketi, ne kupujte bilo gde, cene se jako razlikuju. "champion marinopoulos" i " dia" su veoma povoljni, cene su nize nego kod nas za vecinu proizvoda. Skuplja je kafa, voce i mozda jos nesto ali je gotovo sve mnogo bolje i kvalitetnije nego u prokletom, preskupom Maxiju, Merkatoru...

Svaka cast dobro si nas uputio u celu pricu Skiathosa.
Ja planiram u junu da idem u taj famozni hotel, posto idem preko kontikija ipka me interesuje da li smo mi srbi za tu cenu bas tako lose tretirani tj dobijamo los smestam i losiju hranu ili pak nije tolika razlika, posto ne zelim da budemo gradjani drugog reda nismo bas socijalni slucajevi...

Unapred hvala i cenio bi tvoj odgovor

Ja i dalje tvrdim da nije skuplje.
Restorani, ako sednete u neki fensi u glavnoj ulici, mozda i bude skupo ali ako procesljate po forumu i nadjete restorancice koje su ljudi odavde preporucili, bice i bolje i jeftinije.
Kafici, kafa jeste skupa a sto je najgore uglavnom je losa. Sok nesto skuplji nego kod nas a pivo isto, naravno oni nemaju "Jelen" ... Ako sednete npr. u Rock 'n' Roll Bar koji jeste malo skuplji, verovatno ce te dobiti i neko pice na racun kuce i grickalice i ... nas cetvoro jedno vece uzeli po pice a od kuce dobili jos dva, znaci 3 pica za 5e. Znam ja i u NS i u BG mesta gde je pice 5e a nikad nista nisam dobio na racun kuce.
Glupo je sto u " nocnim klubovima" toce sok u casu, pa to jos naplate 5e, to jeste mnogo...
Na jednom mestu procitah kako samo polozaj i pogled kad je u pitanju Bourtzi kostaju 3e znaci pice je za Dz. Slazem se !
Marketi, ne kupujte bilo gde, cene se jako razlikuju. "champion marinopoulos" i " dia" su veoma povoljni, cene su nize nego kod nas za vecinu proizvoda. Skuplja je kafa, voce i mozda jos nesto ali je gotovo sve mnogo bolje i kvalitetnije nego u prokletom, preskupom Maxiju, Merkatoru...

Slazem se da su kafe skuplje, vec pisao na tu temu, i nisu svuda dobre, kapucino 3-3.5 evra, 50 centi manje za espresso i ness, to su prosecne cene...ima dosta losih kafa, najgoru smo popili u Orsi (Agia Paraskevi), a najbolju u Portobellu ("mobilni" ce da me kritikuje, salim se) i na plazi Megalos Aselinos. Za Bourtzi se slazemo, vec smo pisali da je lokacija extra i da su cene nize zato sto je opstinski...
Sto se Rock 'n' Roll bara tice nije mi jasno...pri tom govorim o septembru...kokteli 11-12 evra, casa vina 5 evra (a mozda i vise, 7?), grickalice fenomenalne, nekada se dobija malo pice extra... (btw, radile su devojke iz bivse YU, na crno pretpostavljam), u Bar fly baru (koji je nesto nize) kokteli su bili 8-9 evra, a 50% nize cene na iste (happy hour) ako sednete do 21h.
Slazem se da i ima povoljnijih restorana, ali glavno jelo je u istim 8.5-12 evra npr., za taj novac u Bgdu i NSu mozete da jedete mnogo kvalitetnije, za skuplji restoran treba odvojiti od 13-18.5 evra za jedno jelo. Pivo, ono sto je u septembru bila ultra jevtina ponuda u jednom baru za Engleze (Admiral Benbows - tip bara ala "Ragina glava" iz serije "Mucke"), stajao je natpis Mythos za 2 evra.
1L mleka u malim marketima je 1.7-1.85 evra, u Marinopulosu je 20-30 centi manje, 1 hleb (oko 350 g) je od 1-1.2 evra, voce i povrce je skuplje, Algida sladoled na plazi je 2.5 evra, kugla sladoleda (veca) je takodje 2.5 evra...ne mozete uvek kupovati u marketima Marinopulos i Dia, ukoliko niste blizu smesteni ili nemate auto (jer su na vrh grada), doduse prolazi bus.
Podvlacim da ovo ne treba da odbije...moze se covek snaci i priustiti lep odmor i bez mnogo novca na Skiathosu...naravno uporedivo je sa drugim destinacijama...

Poslednja izmena:
sorry...ali nema se vise vremena za tipkanje,pa kad stignem odgovoricu.

za tashanu: imam obicaj da svojim gostima kazem gde da ne idu,kada je nesto lose tamo.gde da idu....izbegavam da savetujem,jer mnogi nasi ljudi onda pomisle...."aha....deal,dogovor i sl." Ali cu verovatno napraviti DEAL ili uzeti kafeteriju za leto i tu napraviti "srpski kutak",gde mozete uplatiti izlet,dobiti povoljno auto,geog.kartu,dvd film ali i popiti dobru kafu,pivo,sok po dobroj ceni.posebna paznja najmladjima-naravno.lokale koje preporucujem po iskustvu mojih gostiju: CAK BAM-GIROS,BLUE BAR,VARTALAMIS-TAVERNA,ANATOLI-TAVERNA,ALEKSANDROS-TAVERNA,PORTOBELLO-CAFE,BURZI-CAFE,CHRISTAKIS BAR.........
za "wolfcafe": ne znam,kome je pitanje upuceno,ali moj komentar je pozitivan po tvom pitanju.jer....u svim hotelima ima razlicitih tipova i cena soba a hrana je svugde ista. i mislim,da je po srpskog turistu i dobro i logicno da placa sobu u hotelu X jeftinije od engleza i scandinavaca.bolje dati pare na izlet,pice,veceru,zabavu.....nego na "sobu sa pogledom". samim tim i ponuda nase agencije je bolja,pa ste zato i uplatili.isto ostrvo,isti hotel,isti bazen,isti restoran.... a u razlicitim sobama samo prespavate(sa zvezdicom ili bez).

Poslednja izmena:
neopravdano sam izostavio ZEBEKIS CAFE,koji se inace nalazi usput turistima koji su smesteni u vilama "makis" i "blue horizont"(u produzetku ulice Papadiamantis).pored toplih i hladnih napitaka sluzi i dorucak u vidu pekarskih proizvoda.cene su mu uglavnom nize od ostalih.i da naglasim za CAK BAM-giros...gde vlasnik POKUSAVA da ispostuje(koliko moze) sve srpske turiste koji svrate vise puta,tako sto ih pocasti necim na njegov racun.....mislim, i da je jedan od najvecih srbofila na skiatosu...

Back