...
Cene – vise se i ne secam precizno, ostrvo jeste skuplje, ali ne znaci da je nedostupno, mozete proci veoma povoljno sa ne mnogo novca, narocito van sezone. Prodavnice su dobro snabdevene, ima ih u dovoljnom broju ali ne i na svakom cosku, profilise se ishrana u restoranima, ne zaboravite, ovo je svetska destinacija. Vekna belog hleba od oko 350 g je 1 evro, integralne varijante su skuplje. U regiji Kukunaries postoje dve prodavnice (nema svezeg mesa) koje su nesto skuplje od onih u gradu, svaka regija ima svoje prodavnice. Postoje tri vece samoposluge na ostrvu, odmah na putu, iznad bus stanice 1, Asteras, to je najbolja samoposluga, ima sve, sveze meso (svinjatina i jagnjetina su bile i jevtinije nego u Beogradu, junetina, piletina i narocito curetina skuplje), peceno meso, odlican izbor suhomesnatog i sireva, jevtinije je kupovati na gramazu nego pakovano, probajte odlican kritski kackavalj, pola litre piva u flasi od 0.90 do 1.15 evra npr, povrce, voce, mlecni prooizvodi, sredstva za licnu higijenu su skupa, nemaju svi proizvodi isti PDV. Kod stanice 4 (ako se dobro secam) nalaze se dve samoposluge Dia, malo musava, polusnabdevena, koja treba da bude najjevtinija (bilo dimljenog lososa po dobroj ceni) i preko puta Die Marinopulos (ima mesa, kod Die nema), sireva i suhomesnatog na meru, odlican tapenade (namaz od maslina) po dobroj ceni. Dve mesare u gradu, jedna visoko u ulici Papadiamandi, druga iznad kafea Rock and Roll, prekoputa crkve, nijedna nema meso u vitrinama, trazite da vam izvade iz hladnjace...
Lezaljke na plazi, dve i jedan suncobran 4 evra (ako dobro pamtim), mozete na svakoj od plaza, ako nije prevelika guzva da stavite peskir, bez problema...
Autobusi stari, idu na 15 min, u toku sezone prepuni, cena za 2008, od Agia Paraskevi do Kukunariesa ili do grada 1.4 evra, jedan smer, duze relacije puna cena 1.8 evra, sto znaci da je grad-Kukunaries 1.8 evra jedan smer, deca imaju popust.
Restorani i zabava – cene variraju, i od perioda sezone...Odnos cena/kvalitet – preporucujem Portobello, malo vislje u ulici Papadiamandi, sjajna grcka salata, country greek salad, 5.5 evra, dobro stono crno vino, dovoljno za jedan obrok. Ovde je stono crno vino bolje nego u nekim etno tavernama. Imaju i dobre kafe, kafe su u Grckoj generalno skupe, ovo se ne odnosi samo na Skiathos, capuccino 3-3.5 evra, redje 2.5, a moze i za 4 evra (bezobrazni Cyraino na ulazu u staru luku, nije neki kvalitet, izbegavati). Espresso ili ness su za oko 50 centi jevtiniji. Kad kazem da su kafe u Grckoj skupe, npr. na Kolonakiju, Atina, 5 evra espresso. U Elinikon (ako se tako zove) restoranu imate zivu grcku muziku, saganaki onako, gazdu pod gasom...u Aleksandrosu dobra jagnjetina sa limunom, opasnu gazdaricu sa dobrim engleskim...dobar kleftiko u Bonaparti (ovo je skuplji restoran). Ako jedete sladoled u ulici Papadiamandi obratite paznju da cena kugle nije ista ako sednete ili ponesete kornet, ima i banana splitova neukusnog izgleda...Giros, nema ih previse, nekoliko u Papadiamandi ulici, mislim da na Kukunariesu nema nijedan, ili jedan uz plazu? Cena girosa/suvlakija je bila (septembar 2008) 2.5 evra...a negde je pala i na 2. Preporucujem objekat - kada podjete od ulice Papadiamandi na gore (od obale) skrenite kod zlatare u ulicicu sa leve strane i tu na lepom cosku imate dobar suvlaki i par stolova ispred... Kafici, pa neizbezan je Rock and Roll, i njegove stepenice, skupi kokteli, fenomenalne grickalice koje dobijate uz iste, Jim Morrison vas gleda iznad ulaznih vrata, fotografije filmskih zvezda, lep enterijer, i fotografija Kurta Rasela i Goldi Hon u poseti ovom kafeu...ispod je Slip Inn sa trendy elektronskim zvukom i fancy personalom (najbolje posluzenje kafe, ali ne i najbolja kafa), pa Cassablanca koja nije radila, Bar fly, i tako dalje, ne pamtim...ima urbane zabave, ali i manje urbane-klub Spartacus npr. Jedan deo objekata nije radio, a drugi su prestali sa radom za vreme naseg boraka. Ima kafea-klubova u ulici Politehnou (ako sam dobro napisao), i restorana i klubova obalom od nove luke ka aerodromu. Naravno sve oblasti ostrva imaju svoje restorane i barove ali je glavna zabava u gradu.
Problemi – Mislim da je goruci problem urbanizam, ima objekata koji su poceli da se grade, pa deluje da se sa tim prestalo, zatim arhitektonski projekti od kojih neki naruzuju lepu prirodu, kako projektom, tako i lokacijom...vidna je transformacija...vise se grade sofisticirani objekti nego ranije, ali ne moraju biti skupi da bi bili lepi...Losija infrastruktura, ne znaci da treba asfaltrirati sve puteve, naprotiv, treba ocuvati prirodu. Mahom u toaletima imate obavestenje da ne bacate papir u solju...
Domacini – opusteni, dobro zaradjuju, sve vise drugi rade za njih, mahom Albanci, Bugari, ima i nasih...
Prevoz – vec sam pisao na ovu temu, cuveni bus, medjutim treba vam rent a car, motor, bez medjunarodne vozacke ne mozete da iznajmite gde hocete, moze Avaliotis (tako nekako, kod Alpha banke u luci), Mustang mislim da moze na Kukunariesu, cena varira od dela sezone, video tri pumpe. Mali problem je i to sto nemate setaliste na ostrvu, vec samo put kojim idu automobili, zbog konfiguracije terena, pa ako hocete uvece u stenju ili u prirodu ili u grad....zato je zgodno imati auto....
Shopping je low key. U ulici Papadiamandi kineska roba po visokim cenama. Ima nekoliko lepih prodavnica koje prodaju nakit, ne mislim na plemenite metale, puno suvenira...
Bilo je dosta pisanja, namenjeno pravim ljudima, nista lakse nego narusiti ravnotezu lepih mesta...Skiathos ce vas do kraja odmora potpuno osvojiti...mozda ponovim.
Slike koje sam nasao na netu:
slike iz vazduha:
www.hellasga.com/gallery/v/kyp/sporades
i
www.vcarious.com/Travel/Photos/Greece/Skiathos.html
P.S. Mogli bi Grci da mi dodju neku kintu kad ih ovako lepo reklamiram...