SKIATHOS ali stvarno!

moze li neko da mi kaze svoja iskustva sa trajektima do skiatosa u sezoni. cene manje-vise znam, ali me interesuju guzve, da li je neko "izvisio" za mesto pa morao da ceka sledeci, kako ste kupovali karte, kako ide sa rezervacijama preko neta, da li ih postuju...

Veoma dobro pitanje!!!! Pa posto interesuje veci broj ljudi pokusacu da prenesem iskustva u zadnje 2-3 sezone i da vam skrenem paz\nju sta vas-nas ovekuje ove sezone.Na zalost,destinaciju skiathos ima kompanija koja ima monopol i to je (pored popularnosti ostrva) gl.razlog sto su karte relatrivnbo skupe .U ovom trenutku 47-60-75 evra u zavisnosti od gabarita vozila.REZERVACIJE:ovde da napomenem da zivim na skiathosu veoma dugo i UVEK ste mogli rezervisati kartu za auto obicnim tel pozivom dajuci svoje podatke.I to je bio zakon.Od pretprosle godine (otprilike) pocinje "invazija" turista sa balkana(ceska,polska,madjarska,srbija,rumunija,bugarska) koji u velikom broju dolaze sa kolima koji rezervisu na dva nacina: ili preko net-a ili preko vlasnika gde letuju(ako je raspolozen).Medjutim,desava se jedna pojava zbog koje preti opasnost da ce biti ukinute sve vrste rezervacija ili ce ostati samo rezervacija-placanje preko net-a ili licno u luci (ako ima mesta).Naime,vlasnik,menadzer hotela,sluzbenik ili bilo ko zaduzen za taj posao rezervise telefonski u volosu za porodicu "A" za brod u 08.00.Iz svojih razloga ta ista porodica rezervise preko net-a (verovatno da bi bili sigurni) zxa brod u 12.00.Tada,jedan termin ustaje rezervisan "za nikoga".Ta pojava je zadnje sezone kulminirala i postavlja se pitanje svrhe za rezervacijom,kada su brodovi uvek puni.Za mene i moje goste tih problema nema jer rezervisem kod licnog prijatelja I suvlasnika ofissa u volos.Napominjem,da se ovo odnosi na volos odakle i dolazi vecina "severnjaka"-turista.Za brodske linije iz nekih sela u okolini volosa,nemam informacije.Ali citajuci na forumima o skiathosu,naleteh na komentar da to "na sve lici ali ne na brod"Postavlja se pitanje i sigurnosti prevoza takvim brodom.Da napomenem da svojim gostima insisatiram na jutarnjem brodu i niko nije izvisio,ostao bez karte i sl.A bilo je i kvarova i kasnjenbja usput.Ali zato postoji Ag. Konstantinos ili sledeci brod.Posmatrajuci vecernji brod iz volosa,primecuje se veliki broj nasih automobila,sto je po meni greska.I ja volim da putujem-vozim po danu,ali u svakom trenutku mozete ostati bez brodkog prevoza-zbog kvara auta,zbog kvara broda,zbog nesporazuma oko karti-rezervacija i ako je u pitanju popodnevni-vecernji brod onda placate hotel u volosu-platili ste i na skiathosu.Dok dolazak jutarnjim (08.00) vam garantuje i kupanje taj dan na skiathosu.......

I par novosti sa skiathosa:asfaltiran je put skiathos -kokukunaries(do trulosa),verovatno cemo ostati bez plaze "xanemos" jer se produzuje aerodrom da bi mogli veliki avioni da podignu potrebno gorivo,(jer za sada skandinavci slecu u thesaloniki i kavalu da dopune).I dve reci sa sinocne sednice skupstine opstine:Skiathos,definitivno nece biti prisutan na sajmu turizma u beogradu (a bilo je planova) jer praksa velikih evropskih tur-operatera je da pozivaju ostrva (atraktivna po njih) u goste na sajam o njihovom trosku,pa je ove godine izuzetno veliki broj takvih,pa je nemoguce sve postici(london,oslo,berlin,stokholm.wien, dablin,moskva..).I nesto sto je mene ostavilo bez teksta(jer nisam znao) a pokusacu da prenesem reci predsednika skupstine:"Obracam se hotelijerima,vlasnicima radnji,gradjanima....napominjem da Skiathos i pored toga sto nema bolnice i klinike,ima veoma dobar dom zdravlja sa gosp. Tzolasom na celu kao i nekoliko vrsnih lekara sa privatnom praksom i mnogogodisnjim iskustvom.Takodje,kada je zdravlje turista u pitanju,dom zdravlja i opstina imaju mogucnost u svakom trenutku da u slucaju potrebe pozovu ili "super-puma" (helihopter) ili vojni avion za eventualni transport u Atinu,kao i morsku policiju sa gliserima za transport u volos. i da to u treba stalno napominjati zainteresovanim turistima.Razlog je taj,sto se otvorila lekarska ordinacija u Troluosu sa lekarom opste prakse koji navodno ima deal (dogovor) sa svim turistickim vodicima i oni svoje goste upucuju kod njih.Tragicno je .sto je jedno dete prosle godine umrlo u toj ordinaciji.Napominje se da je pedijatar u bolnici gosp.Panajoti Stamoulis veoma dobar strucnjak,kao i gosp. Prevezanos (bivsi gradonacelnik) koji ima privatnu ordinaciju preko 20 godina.Ovo je bilo saopstenje sa skupstine sinoc, a da napomenem da sam u zadnje 3-4 sezone bio nekoliko puta u bolnici zbog potrebe nasih turista i da cak niko nije platio pregled,osim lekova u apoteci.Sto zelim sebi zelim i svim ljudima dobre volje....zato u slucaju potrebe-pravac bolnica,a ne tamo neke preporuke......

I par novosti sa skiathosa:asfaltiran je put skiathos -kokukunaries(do trulosa),verovatno cemo ostati bez plaze "xanemos" jer se produzuje aerodrom da bi mogli veliki avioni da podignu potrebno gorivo,(jer za sada skandinavci slecu u thesaloniki i kavalu da dopune).I dve reci sa sinocne sednice skupstine opstine:Skiathos,definitivno nece biti prisutan na sajmu turizma u beogradu (a bilo je planova) jer praksa velikih evropskih tur-operatera je da pozivaju ostrva (atraktivna po njih) u goste na sajam o njihovom trosku,pa je ove godine izuzetno veliki broj takvih,pa je nemoguce sve postici(london,oslo,berlin,stokholm.wien, dablin,moskva..).I nesto sto je mene ostavilo bez teksta(jer nisam znao) a pokusacu da prenesem reci predsednika skupstine:"Obracam se hotelijerima,vlasnicima radnji,gradjanima....napominjem da Skiathos i pored toga sto nema bolnice i klinike,ima veoma dobar dom zdravlja sa gosp. Tzolasom na celu kao i nekoliko vrsnih lekara sa privatnom praksom i mnogogodisnjim iskustvom.Takodje,kada je zdravlje turista u pitanju,dom zdravlja i opstina imaju mogucnost u svakom trenutku da u slucaju potrebe pozovu ili "super-puma" (helihopter) ili vojni avion za eventualni transport u Atinu,kao i morsku policiju sa gliserima za transport u volos. i da to u treba stalno napominjati zainteresovanim turistima.Razlog je taj,sto se otvorila lekarska ordinacija u Troluosu sa lekarom opste prakse koji navodno ima deal (dogovor) sa svim turistickim vodicima i oni svoje goste upucuju kod njih.Tragicno je .sto je jedno dete prosle godine umrlo u toj ordinaciji.Napominje se da je pedijatar u bolnici gosp.Panajoti Stamoulis veoma dobar strucnjak,kao i gosp. Prevezanos (bivsi gradonacelnik) koji ima privatnu ordinaciju preko 20 godina.Ovo je bilo saopstenje sa skupstine sinoc, a da napomenem da sam u zadnje 3-4 sezone bio nekoliko puta u bolnici zbog potrebe nasih turista i da cak niko nije platio pregled,osim lekova u apoteci.Sto zelim sebi zelim i svim ljudima dobre volje....zato u slucaju potrebe-pravac bolnica,a ne tamo neke preporuke......

Nedao bog ni neprijatelju u bolnicu ali ako "ipak" i dodje do toga imamo polisu osiguranja koja je obavezna pri viziranju pasosa i koja nam omogucava besplatnu zdravstvenu pomoc pa i lekove za vreme naseg letovanja. Mnoga su osiguranja ugasena u zadnjih par godina i ostala su samo ona najlikvidnija. Preporucujem DDOR Novi Sad. Pretprosle godine je moj kolega isao sa zenom na Halkidiki i pri izlasku iz autobusa g-dja je polomila nogu. Propalo im je letovanje ali bolnicke usluge pa cak ni shtake nisu platili ni jedan [1] jedini euro.

Ove godine razmisljam o Skiatosu i mogu Vam reci da sam se bas upalila.Mi smo inace jedna cetvoroclana porodica (10g. i 5g.).Deca su ok i uvek su spremna za razne obilaske i setnje.Posto imate vise iskustva sa ostrva da li nam preporucujete ili ne? Unapred hvala!

Ove godine razmisljam o Skiatosu i mogu Vam reci da sam se bas upalila.Mi smo inace jedna cetvoroclana porodica (10g. i 5g.).Deca su ok i uvek su spremna za razne obilaske i setnje.Posto imate vise iskustva sa ostrva da li nam preporucujete ili ne? Unapred hvala!

Cuj, preporucujemo.... :shock:
Ja, kao veliki Grcki turista te molim da odes na Skiathos! Ako volite obilaske, setnje, prelepe plaze, tirkizno cisto more, gostoljubive domacine......:roll:

Cao svima!
Prvi put sam na forumu. Procitala sam sve vase komentare o Skijatosu i vrlo su korisni. Imam jos par pitanja. Da li se na Skijatosu moze iznajmiti bicikl i koja je cena? Da li uopste moze biciklom da se obidje ostrvo? Da li za skutere traze vozacku dozvolu A kategorije ili moze B ( naravno medjunarodna)? Videla sam da je neko vec pitao za bicikl ali me interesuje da li je neko i iznajmio? Inace, najverovatnije idemo u Iris stidio u centru grada, pa ako neko nesto zna vise o njima znacice mi. Na primer, koliko su udaljeni od plaze, posto na sajtu agencije pise da su 800m od plaze i 200m od glavne ulice.
Pozdrav!

Cao svima!
Prvi put sam na forumu. Procitala sam sve vase komentare o Skiatosu i vrlo su korisni. Treba mi jos par informacija. Da li se moze iznajmiti bicikl na Skiatosu? Da li se njime moze obici ostrvo? Koja je cena? Da li je za skuter potrebna vozacka dozvola A kategorije ili moze B? Videla sam da je neko vec pitao za bicikl ali mi treba informacija od nekog ko je i iznajmio? Mi cemo ove godine biti smesteni u Iris studiu u centru grada. Ako neko ima informacije o njima bice mi od koristi. Na primer, koliko su udaljeni od plaze, posto na sajtu agencije pise da su od plaze udaljeni 800m a od glavne ulice 200?
Pozdrav!

Back