SKIATHOS ali stvarno!

Iskreno, zamalo se nisam ispovraćao kad sam pročitao tu priču. :dash:
Već zamišljam pune autobuse koji hitaju ka Skijatosu sa ženetina sa viklerima i kućnim haljinama koje u koferima vuku krompir, paradajz, krastavac, luk, začine... a iz torbi za plažu im vire drške od tiganja.

Sreća pa nismo baš navikli puno da se tuširamo inače bi čestiti skijatoski domaćini propali načisto.

I još nešto, ko ide na Skijatos neka obavezno decu ostavi kući.
Vi koji se još niste zeznuli pa dobili decu idite na sterilizaciju kako bi bili poželjni gosti na tom mondenskom ostrvu i učite strane jezike da ne bi na Skijatosu morali da izigravate gluvoneme osobe.

samo da skrenem paznju na NESTO, i vezano za turiste koji ne putuju preko agencija: ove sedmice u razmaku od par dana,dve srpske porodice u razlicitim vilama su dobile otkaz gostoprimstva uz vracanje dela novca.RAZLOG: prevelika potrosnja struje,kuvanje ruckova u apartmanu.... Da napomenem,da su sami rezervisali smestaj preko net-a.takodje,zbog ovih slucajeva i meni je skrenuta paznja od saradnika ali za sada....no problemo.takodje....sinoc cujem za bahato ponasanje nasih turista na plazama u vezi lezaljki(traze lezaljke za 1 pice a ne da plate),glasnog vikanja,psovanja dece i sl.licno...nemam komentar,jer takvi smo kakvi jesmo....

Kako reagovati...nije ok da vam neko sputava usluge koje ste platili, tj. pri dogovoru o iznajmljivanju apartmana ne postoji ogranicenje o dozvoljenoj dnevnoj potrosnji kilovata.
Takodje, na Skiathosu se profilise ishrana u restoranima...npr. nema previse girosa, na Kukunariesu da li jedan ili nijedan...ima ih u gradu...svakako da imate pravo da kuvate...ali mislim da je neprimerereno iznositi serpe i tiganje na terase...bilo gde, tako i na Skiathosu. Mislim da to ne bi trebalo da bude pitanje klase, ali se u najvecem broju slucajeva na to svodi.
Ako govorimo o lezaljkama, mislim da je sasvim u redu da se plati trazena cena...jer dozvoljavaju da se stavi peskir na bilo kojoj plazi (bio u septembru kada je manja guzva doduse), to u CG nije moguce. I bili su prilicno opusteni (mozda su do tada prosle godine zaradili dovoljno) npr. legnemo na lezaljke oko 11h, i oko 15h se pojavi devojka da to naplati (na Banani, naplata lezaljki kao da nije bila vezana za dva kafea-taverne koje tamo postoje). Sto se buke tice nije bila dozvoljena, oko 01h se okupila ekipa iz apartmana u kojima smo boravili (na bazenu) i probudili su me...kucepazitelj (koji nije Grk) je reagovao...apsolutno pozdravljam, u gradu je zivo...a deo sa klubovima je ka aerodromu, tako da se zna gde je bucno. Na Kukunariesu je tada nocu vladao blazeni mir. Sto se cenjkanja tice...devojke sa prostora bivse YU koje su prosle godine radile u R'n'Roll baru (verovatno na crno) su mi rekle da se Englezi najvise cenjkaju, narocito za koktele koji su skupi (tada su bili od 11-13 evra, u visokoj sezoni i 15 evra za jedan). Ima dosta stranaca koji rade za Grke...Albanaca, Britanaca, Bugara, nasih...
Skiathos je poceo sa turizmom 60'ih godina proslog veka, kada je bio manje-vise ekskluzivno letovaliste za bogate (Onazis i drugi), zatim se (naravno zarada je motiv) okrenuo ka "family package" tipu turizma...ovo je omasovilo broj turista (imajte u vidu da ima oko 6000 stanovnika, od kojih neki zimu ne provode tu, a u avgustu, ako imam pravilnu informaciju ima preko 70000 turista na ostrvu) sto je dovelo do opasnosti da se ostrvo "pokvari", sto se manjim delom i desilo, izgradnjom neprimerenih objekata...kako lokacijom tako i projektom, sto naruzuje ostrvo, siguran sam da ima korupcije i kriminala, sto prati gradjevinske poslove. "Urbanizam" je najveci neprijatelj Skiathosa...Zatim je u poslednjih 10 godina napravljen zaokret, vise ka clubbingu...pa je Skiathos postao "fancy".
A sta je glavna draz na ostrvu? Njegova priroda, i sto nije bilo "dirano", prvi asfalt je stigao pre nesto vise od 50 godina...tako da imate kombinaciju sela (na moru) a odmah su tu i pojedini sofisticarni prateci objekti, i to je lepa kombinacija. I taj balans se tesko da ocuvati...za sada nekako uspeva...doduse, ne znam kako je bilo ranije. Poznajem neke nase turiste koji su putovali pre 10 godina i za njih sada ima previse turista na ostrvu i buka im je na nekim plazama...
Shopping npr. nije "fancy" i od toga je napravljena zabava, jevtine kineske stvari se prodaju skupo...kic suveniri, ima par ok radnji, mahom nakit (ne plemeniti metali). Moj utisak o Grcima je da su bili opusteni...bio je kraj sezone, a kakva ce im biti ova?

Poslednja izmena:
Iskreno, zamalo se nisam ispovraćao kad sam pročitao tu priču. :dash:
Već zamišljam pune autobuse koji hitaju ka Skijatosu sa ženetina sa viklerima i kućnim haljinama koje u koferima vuku krompir, paradajz, krastavac, luk, začine... a iz torbi za plažu im vire drške od tiganja.

Sreća pa nismo baš navikli puno da se tuširamo inače bi čestiti skijatoski domaćini propali načisto.

I još nešto, ko ide na Skijatos neka obavezno decu ostavi kući.
Vi koji se još niste zeznuli pa dobili decu idite na sterilizaciju kako bi bili poželjni gosti na tom mondenskom ostrvu i učite strane jezike da ne bi na Skijatosu morali da izigravate gluvoneme osobe.
:hahaha::hahaha:

:D

malkice se raspitah danas.... tacno je da je vlasnik zamolio nase goste da napuste apartman ako ne mogu da smanje svakodnevno kuvanje- i oni su napustili vilu.inace supruga mu nije grkinja,pa pomalo i odatle razlog da dodje do nesporazuma.medjutim,to nije pojava ili praksa,ali onaj koji uzme extra vilu,po logici stvari treba ocekivati da se hrani u restoranu,a ne da kuva na odmoru..medjutim,ja bih na nesto drugo skrenuo paznju: aman,ljudi ne svadjajte se na odmoru,jako glupo izgleda nama koji razumemo(mislim na supruznike)!!! jedan "idiot" juce popusi samar od zene......a ovo sto rece "agistros' na kraju,da je bio vec kraj sezone,ima svoju "tezinu"....jer zaista pri kraju sezone,na svim ostrvima je opustena atmosfera i svi su manje-vise zadovoljni.zato....ko moze neka uvek odabere pre septembar nego jun.mogu se dobiti neverovatni popusti i cene,dok je u junu ogroman stres zbog pocetka neizvesne sezone.....a i vreme i temperature se ne mogu porediti pocetkom septembra i pocetkom juna......

Poslednja izmena:
naravno da nije.....ali mesec dana kasnije jeste.. i to prilicno. pravi se "malo englez"....ne trazi odmah smestaj u luci,nego pusti da ode brod pa se posle raspituj (ima jedna kucica u luci za informacije o smestaju)

Poslednja izmena:
Upravo sam se vratio sa ostrva i jos uvek sredjujem utiske, ali htedoh da iskoristim priliku da prvo istaknem one lose posto oni prvi odu u zaborav. Odmah da se izjasnim, Skijatos je prelepo ostrvo koje bih voleo ponovo da posetim i koje bih preporucio svima koji jos uvek nisu bili tamo.

Moram da iskritikujem izvikanu agenciju Kalodoukas koja je imala veliki broj propusta u organizaciji putovanja. Isao sam i ranije na cheap varijante u predsezoni na grcka ostrva, te mi iste nisu uopste strane, ali ovo je bilo ispod svakog nivoa (citaj: nikako ne idite u apartman Eleni u Trulosu ako niste sledbenik Charles Darwina ili strastveni prirodnjak koji uziva da deli sobu sa raznim vrstama insekata, gustera i drugih bica koja se tesko mogu videti i na Animal Planetu u kasnim vecernjim terminima). Ne bih dalje zamarao ljude detaljima o njihovoj neprofesionalnosti, u svakom slucaju Kalodoukas je kod mene blacklistovan. Nadam se da ce nam uskoro ukinuti vize da vise ne moramo da budemo osudjeni na teror domacih a bogami i stranih turistickih agencija koje posluju kod nas i ciji je kvalitet usluga iz godine u godine sve gori, u obrnutoj proporciji sa cenom aranzmana, valjda nase turiste smatraju gradjanima drugog reda. Ali to je mozda tema za neki drugi forum, da se vratim ovoj.

Ja sam sa devojkom obisao celo ostrvo uzduz i popreko sa skuterom od 50 ccm. Kostao nas je oko 8 eur dnevno na 8 dana. Sada su cene verovatno skocile, ja sam ga uzeo u Trulosu kod autobuske stanice 19, radio je jedan jako fin korpulentni Grk. Neki putevi samo deluju neprohodno, ali za one koji su skloni avanturi i koji vole da se zavlace po nepristupacnim predelima, motoric je pravo resenje. Ali ljudi, ko god moze, i kada to temperatura dozvoljava, trebalo bi da iskoristi priliku da krene u setnju po onim divnim borovim sumama. Vazduh na Skijatosu je odlican za plucne bolesnike, osecaju se cetinari, dozivljaj je fantastican, a i ponecete kuci sjajne fotke koje drugacije ne biste mogli da snimite. Jedini je problem sto je po glavnom putu setnja jako neprijatna a ponekad i opasna. Nije uopste ostavljeno prostora pesacima i licno sam video kako su jednu stariju Engleskinju oborili kraj puta, srecom nije bilo ozbiljno. Preporucujem ljudima da ako vec idu u setnju glavnim putem sa sobom nose neku lampicu ili neki fluorescentni komad odece. U principu, setnja po glavnom putu i nije neki dozivljaj, mnogo je lepse krenuti od Trulosa ka Kunistriji i Megali Aselinosu, recimo. Tamo je mnogo manje frekventan saobracaj a priroda je divna.

Od plaza preporucujem one manje posecene na zapadu i severu – Mikros Aselinos, Agistros, Kastro, Kechria!!! Ovu poslednju posebno naglasavam zato sto je divna i priroda je u tom delu netaknuta. To je za prave avanturiste, mada na plazi postoji jedna super taverna i tus mada smo od naseg vodica dobili potpuno drugacije informacije. Po meni se na Skijatos ne isplati ici ako planirate ceo odmor da provedete u gradu i Kukunarijesu i par plaza na toj strani....

U gradu su cene visoke za nas prosecan standard, ne treba se zavaravati, potrebno je barem 50 eur dnevno po osobi ako ste smesteni u apartmanu i ako zelite da vratite kuci svoj digestivni trakt u stanju u kakvom je bio pre dolaska na ostrvo. Ne poznajem nikoga ko moze da uziva u grckoj kuhinji duze od 3 dana. U tom smislu razumem ljude koji kuvaju u apartmanima, do granice pristojnosti naravno. Bilo je slucajeva i da su nasi ukljucivali elektricne rostilje pa su iskakali osiguraci. Mada ne mogu ni da zamislim gazdaricu kako ide okolo i njuska da li se mozda negde osecaju przena jaja. U nasem smestaju, Eleni u Trulosu, bilo je zabranjeno przenje! Ali zato je bila dozvoljena paucina ispod kreveta, zardjale ringle koje se raspadaju, zohari, da ne nabrajam dalje... Grci su malo licemerni po tom pitanju, po kvalitetu usluga ne mogu da se mere sa recimo Turcima.

Giros je dobar u No Name-u, druga levo kod zlatare u Papinim dijamantima kako smo od sale zvali glavnu ulicu :) Super ribu smo jeli u malom i neuglednom restorancicu kraj riblje pijace, odmah pored Jimmy bara. Bila je sveza, odlicno spremljena, a cena oko 12 eur filet za 1 osobu. Napominjem da je to super jeftino, ukupno nas je izaslo sa picem oko 40 eur! Super je pogled sa Windmill-a, tamo je vecera vec dosta skuplja, ali popiti kaficu ili pivce je sasvim ok. Jako je lep i ceo Plakes, plato kod St. Nicolas crkvice. Po meni je R’n’R i cuvene stepenice izvikano mesto. Bio sam samo jedanput i to dok je bio happy hour (19-21h) kad su kokteli bili 5 umesto 10 eur. Barem u junu nije nikakvo zezanje, vise me ceo taj kraj podseca na Silikonsku dolinu. Jedino je divan ambijent, ali definitivno ne za svaki dan. One klubove ka aerodromu ne bi bilo fer da komentarisem, to prosto nije moj fazon, kao sto nisu ni beogradski splavovi (ko razume shvatice). I da, vodite racuna gde kupujete sladoled i slatkise. Izbegavati Sweet Collection na pocetku Papadiamantis ulice jer je tamo bezobrazna deracina, i naravno, sladoled uzimati za poneti jer se sedenje skupo naplacuje. Najbolje kolace sam jeo u jednoj pekari/poslasticarnici u gornjem delu iste ulice, ne znam kako se zove, pise bakery/gelateria, mnogo su dobri neki sitni kolaci koji kostaju 0.5e komad!!!
Generalno, mislim da je rasprostranjenost prodavnica i snabdevenost onih vecih (Marinopulos i Dia) ispod proseka, jako su skupi manji marketi van grada, mislim da bi mi se vise isplatilo da sam uplatio neki hotel sa punim pansionom kad sve preracunam, mozda gresim.

Tacno je da se Englezi cenjkaju i retko ostavljaju baksis, ali zato im se podilazi na svakom koraku. Nasi ljudi su najcesce siroke ruke, koliko sam ja imao prilike da vidim, ali ne vidim da se to nesto posebno ceni. Ne kazem da treba da nam ljube ruke, ali tacno se vidi razlika u odnosu, valjda zato sto nam je slabija platezna moc.

Kad su u pitanju cene lezaljki, za mene je to skupo, ali se slazem da je super sto postoji sloboda izbora, uvek mozete da se opredelite za sopstveni suncobran ili prirodni hlad. Jedino me cudi da je na nekim zabacenim plazama gde smo bili jedini posetioci cena bila ista kao na Banani ili Kukunarijesu. Mozda bi im bilo pametnije da naplacuju nesto na sat ili da stvarno na tim plazama hlad bude uracunat u cenu usluge (pice, hrana), tako bi sigurno i povecali promet. Suludo je da im ostavim 8 eur za dve lezaljke i suncobran za plazu na kojoj cu se zadrzati 1-2h. A nisam u fazonu da se pravim lud i cekam da vidim da li ce da se sete da mi naplate ili ne.

Kada je u pitanju info desk u luci, tamo sam naleteo na neku zbunjenu devojcicu kod koje sam se raspitivao za cenu izleta, koja mi je na losem engleskom rekla nesto tipa ,,They have informated me that they (operators) steal the money.." Valjda je pokusavala da mi kaze da su neopravdano ove godine podigli cene i da se ugradjuju. Ona kaze da su se zalili gradskoj upravi ali da odgovora nije bilo. Da li je to tacno?

Izlet do Skopelosa i Alonisosa smo placali 25eur. Super su ostrva, ali te velike ture sa puno ljudi su odvratne. Samo pricaju o filmu Mama Mia, kome se Aba do sada nije smucila to je prava prilika. Kao da Skopelos nije postojao pre tog glupog blockbustera. Ne znaju nista da kazu o istoriji ostrva ili nekim drugim zanimljivostima. Bedeker u ruke i slusalice na usi. Englezi i ostali stranci nisu normalni, oni se ljudi ukrcaju na brod 1h pre planiranog vremena povratka, valjda da bi zauzeli mesta. Toliko o nepristojnosti i neukosti nasih ljudi.

Evo komentara turiste iz Britanije, o apartmanima Beltsios (sa trip advisor-a), pravili su zurke oko bazena pa su opomenuti, kako kazu "grubo"...pa su otisli...APSOLUTNO POZDRAVLJAM STO SU OPOMENUTI, neka probaju da to urade u komsiluku svoje kuce, pa bi im dosla murija, a ovamo se zale na nedostatak "holiday" atmosfere...

"We lasted two nights at these apartments before we made a formal complaint to the rep and requested to be moved due to the extremely rude, intimidating and arrogant manner of the owners son towards our party and our friends party (during the complaint he also approached the rep and continued with his aggressive manner to her). We were promptly moved along with the other party the following day. We are now in the process of continuing this formal complaint to the travel operator. With regards to the accommodation at the Beltsios it was clean and basic, the pool area was small but plenty of beds, and the bar area was ok but there was a distinct lack of holiday atmosphere".

Poslednja izmena:
Da se nadovezem na ovu pricu. Mi smo prvih 6 dana naseg boravka proveli u Beltsiosu pre nego sto su nas premestili u susedne apartmane i o Beltsiosu sve najbolje, jako su cisti i uredni, divna basta sa bazenom, super je odnos cene i kvaliteta i za svaku je preporuku ako idete na low-budget opciju. Sto se tice Engleza, bilo ih je dosta, uglavnom starijih i za moj ukus nisu bili previse bucni na tim njihovim zabavama koje su nama jako smesne. Ali oni dalje od pool area i bar area nisu mrdnuli ceo odmor, verujte mi. Ja ne znam da li su oni ikada prosetali i do obliznje plaze Trulos, da ne pominjem neke druge. Ne treba generalizovati stvari, ima medju Englezima divnih i pristojnih ljudi, imam medju njima par jako dobrih prijatelja, ali opsti utisak svih nasih turista koji posecuju grcka ostrva je da ih treba izbegavati, narocito one mlade huligane koji dolaze u sezoni, prze kozu na suncu do granice melanoma i opijaju se do besvesti. Nek probaju da rade to kod kuce ili u Spaniji, Italiji. U Grckoj su kontrole mnogo slabije, panduri blagi i oni to vrlo dobro znaju i koriste. Tako da nema govora o tome da su nasi ljudi najgori i da bilo ko treba da ih opominje i proziva zbog potrosenih kilovata ili povisenog tona!!! Osim toga, da li ste primetili iz gornjeg citata da su se ti uvazeni turisti zalili prvo svom predstavniku pa onda i tur operatoru. Ja sam to isto probao kod svoje agencije kad nisam bio zadovoljan smestajem i sta mislite kako sam prosao. Mogu da se zalim i Juti i kome god hocu, istina je da nas covek kao klijent NIJE UOPSTE ZASTICEN.

P.S. Puno se zahvaljujem Agistrosu na vrlo detaljnim i korisnim informacijama koje je ostavio na ovom forumu i koje sam cesto koristio kao vodic na ostrvu.

Drugari,
Posto, na zalost, ni na odmoru ne mogu da se odvojim od notebook-a, zna li neko ima li mesta gde mogu da koristim wi-fi?
ima net-cafe gde uplatis i koristis net....ali ima i mesta,gde sedes i opet koristis net-besplatno.raspitaj se na ostrvu,ne mogu vas uputiti na ta mesta jer mogu ONI koji citaju ovaj forum i "prepricavaju" ga mestanima da dodaju nesto prilikom "podnosenja izvestaja"....

Nemate razloga za brigu. Ako ste uplatili Beltsios bicete tamo i bicete jako zadovoljni smestajem. Mi smo uplatili Eleni ali tamo nije bilo mesta kad smo stigli pa su nas smestili u Beltsios i vise puta ponovili da mozemo tu da ostanemo. Vrlo brzo su promenili misljenje cak iako smo mi nudili doplatu. Eleni je ocajan smestaj, narocito prizemlje - bube, skakavci, zohari, buba svabe, paucina, zuta voda koja nije ni za tusiranje... da ne nabrajam vise. Ako se neko prevario i uplatio Eleni neka barem trazi sobu na spratu, one su bolje. Uzivajte na odmoru i budite bez brige, i ako mozete trazite sobe 16-20, one su najudaljenije od bazena i bara gde Englezi ponekad prave buku.

Sada i mene zanima oko tog kuvanja. Ne mislim da zavijam sarme ali imam malo dete kome treba priuštiti da pojede nešto kvalitetno. Da li će biti problem ako hoću da skuvam gotovu supu ili nešto slično? Do sada mi u Grčkoj nikada nisu pravili problem.

Back