Skener ili magnetna?

sanjka

Zainteresovan član
Poruka
381
Pokusala sam da listajuci forum pronadjem odgovor, slabo mi ide...:rumenko:
Treba da uradim snimak mozga i karotida ali i snimak kicme. Oba preporuceno sa kontrastom. Za skener znam da zraci kao lud a radili su mi pre dve godine i skener i koronarografiju i 16 puta rentgen pluca pa bih da izbegnem. Moze li magnetna da prikaze i meka tkiva i kosti i moze li snimanje da se obavi u istom danu sa istim kontrastom?
I uopste, koja je razlika te dve masine?
I sapnite gde je dobar radiolog, jer na proslom snimku pise - solitarne mikrogngiopatske promene parijet.levo a onda svi neuro i vaskularni hirurzi pitaju mene sto radiolog nije napisao da li su to krvarenja,splet vena i arterija...:roll:

Скенер ради на бази X зрака и зрачи, а магнет ради на бази анхилације електрона и не зрачи.
Оба приказују и мека и чврста ткива с тим што је магнет бољи за крв и кост.
Дакле, ти си дефинитивно кандидат за магнет. ;)
За доброг радиолога ћу ти написати на пп. :)

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:E ovako - po onom kijametu od vremena krenem ja po nasim ustanovama na zakazivanje. ..Ludilo i od vremena i od mogucnosti i njihovih i mojih. U Bezanijskoj cu i uraditi, kod njih je termin za sest meseci I uradice sve u istom danu, sa istim kontrastom.U Sv. Save polovinom jula, dva termina, dva puta konrast sve posebno.Na VMA novembar, moze sve odjednom. A moze i vrlo brzo ako se plati. Na klinickom navodno ne rade sa konrtastom. A tu su mi radili prvi put, samo sto su mi kontrast sabili paravenozno pa mi je podlaktica za 2 sek bila kao butina,:mrgreen: (mozda od tad i ne rade :think::zcepanje:, mada su provalili da idem od jednih do drugih i pokusavam negde da uletim u neki prihvatljiv termin pa mozda zato ne rade...?) Sreca moja pa mi nije hitno (ili bar ja sebe ubedjujem da nije), samo se pitam sta da rade oni ljudi kojima jeste?
A kad se docepam snimaka onda cu da krenem da jurim vezu - STVARNO- prvi put u zivotu, za ponovno citanje nalaza.
A kuckam samo da mi bude lakse (sad kad me je prosao sav bes i plac) i da dam povratnu informaciju kad ste sve tri bile onakve divote kad mi je trebao savet. :bye:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:E ovako - po onom kijametu od vremena krenem ja po nasim ustanovama na zakazivanje. ..Ludilo i od vremena i od mogucnosti i njihovih i mojih. U Bezanijskoj cu i uraditi, kod njih je termin za sest meseci I uradice sve u istom danu, sa istim kontrastom.U Sv. Save polovinom jula, dva termina, dva puta konrast sve posebno.Na VMA novembar, moze sve odjednom. A moze i vrlo brzo ako se plati. Na klinickom navodno ne rade sa konrtastom. A tu su mi radili prvi put, samo sto su mi kontrast sabili paravenozno pa mi je podlaktica za 2 sek bila kao butina,:mrgreen: (mozda od tad i ne rade :think::zcepanje:, mada su provalili da idem od jednih do drugih i pokusavam negde da uletim u neki prihvatljiv termin pa mozda zato ne rade...?) Sreca moja pa mi nije hitno (ili bar ja sebe ubedjujem da nije), samo se pitam sta da rade oni ljudi kojima jeste?
A kad se docepam snimaka onda cu da krenem da jurim vezu - STVARNO- prvi put u zivotu, za ponovno citanje nalaza.
A kuckam samo da mi bude lakse (sad kad me je prosao sav bes i plac) i da dam povratnu informaciju kad ste sve tri bile onakve divote kad mi je trebao savet. :bye:
Ти си се Сањкице баш намалтретирала....
Све теже је остварити право на лечење...
Не бих желела да звучи као да пишем на политици...
Али...
Организација Здрвственог система је катастрофална..
Пуне су чеаконица пацијента, листе заказивања...
А незапослени медицински радници на Фонду за назапослене...
Ко је крив..? Ко испашта?
Али нећу да иде дискусија у том правцу..

Теби желим да што пре урадиш скенер...или добијеш на лутрији..па све урадиш за 1 дан..
Првенствено да будеш здрава..:)

Ти си се Сањкице баш намалтретирала....
Uopste, ako mozes da verujes. :rumenko:
Све теже је остварити право на лечење...
Не бих желела да звучи као да пишем на политици...
Али...
:zcepanje:
Nemoguce! Spojim u jednu temu dve, ocas posla. Oruzari strajkuju da im se uplati zdravstveno osiguranje!
Ljudi koji su ovom drzavnom preduzecu zaradili neke parice, traze da drzavno preduzece uplati u drzavni fond :roll::eek::mrgreen:
Sad, ja i ovako cekam da uradim ova snimanja da vidimo da li moj mozak uspeva da funkcionise, pa sam mozda malo glupa i ne shvatam bas lako, ali shvata li iko?
Nekada davno sam bila privatnik, duuugo godina. I tad je bilo pravilo da na svaku uplatu koja legne na moj racun drzava ima pravo. tj. niko me nije pitao da li ja bih ili ja ne bih...
Legnu parice i od toga se prvo namiri penziono i zdravstveno a ja posle sta hocu. Mislim, to je bilo davno, ali radilo je. I od tih para su se pravili klinicki centri ( u koji ja sad ne mogu da udjem na normalan nacin), zaposljavali lekari, mladi talentovani ljudi dobijali specijalizacije u inostranstvu...
A vi sad em se sami vrlo skupo skolujete (koliko kosta svaka nova knjiga koju morate da kupite, u medicini se stvari menjaju brzo, ako ces da pratis debelo to platis) , pa onda treba da sedis na birou 10 god. izuzev ako su ti i mama i tata veze, specijalizacija = nemoguca mislija...
Tesko iskopirati nekadasnji model? Ili to neko debelo nece?
E zato se ja vama divim :klap:
Potpuno je neverovatno da ipak postoje ljudi koji u ovom sistemu rade svoj posao, rade ga dobro i pored svega ne odustaju.
I zbog toga se ne osecam izmaltretiranom. Jer ako vi pored svega uspevate da ustanete i odete na posao...i jos gledate one koji pojma nemaju a dobili su posao, jer imaju...:spam: -ju vas normalne.
Zivi, zdravi i veseli vi uvek bili. I jednog dana, nadam se, dobro placeni.
A ja ako dobijem loto - podelicemo:lol:

Сањкице..
Да не цитарам твој пост...
Не знам да ли да се смејем или плачем...
Али је генерално грозно што је политика завукла свој одвратни нос у здравство..
Нека нам је свима Бог у помоћи..:)

Back