Krishna
Elita
- Poruka
- 24.958
Stvarno ima takvih?Mene vise brinu hrvati koji govore da nisu isti narod s bosanskin hrvatima
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Stvarno ima takvih?Mene vise brinu hrvati koji govore da nisu isti narod s bosanskin hrvatima
Da, ekstremni ljevicariStvarno ima takvih?
Od Gorana Šarića u nekoj emisiji sam čuo da u Hrvatskoj nije rjetkost da lokalni Hrvati svoje sunarodnike iz Bosne nazivaju bosanskim katolicima.Da, ekstremni ljevicari
Zovu ih samo bosanci al to rade uglavnom urbanaši. Urbanašima ti zoven likove kojima se did dovuka iz neke tunguzije u socijalisticki stan pa sad glumi plemićaOd Gorana Šarića u nekoj emisiji sam čuo da u Hrvatskoj nije rjetkost da lokalni Hrvati svoje sunarodnike iz Bosne nazivaju bosanskim katolicima.
Већину ових презимена можеш пронаћи у телефонском именику Србије.Popis srpsko-pravoslavnog sela Otona kod Knina iz 1735. godine. Baba mi je bila sa Otona.
Pogledajte prilog 1822576
Pogledajte prilog 1822579
@Ovi jedan @Škutor Kićo @Perperius @АнаиванГорд @ronhilllol
Normalno, pa radi se o Srbima brale.Већину ових презимена можеш пронаћи у телефонском именику Србије.
Зашто би био проблем? У Херцеговини имамо Шариће све три вере, Борозани из Требиња су муслимани а из Мостара православни Срби.Normalno, pa radi se o Srbima brale.
Nego problem je što se većina prezimena iz katoličkih sela po Hercegovini i Dalmacije nađe po telefonskim imenicima u Srbiji, msm problem je za pomenute katolike.![]()
Ogroman broj poklapanja u prezimenima između Hrvata iz Dalmacije/BiH i Srbijanaca Hrvati 'peglaju' na dva načina. Ili govore da su srbijanska prezimena formirana u 19-om vjeku dekretom Obrenovića a da su njihova znatno starija pa zato ne mogu biti svoja, ili govore da su ta prezimena u Srbiju došla seobama sa dinarskog prostora i da su izvorno hrvatska.Зашто би био проблем? У Херцеговини имамо Шариће све три вере, Борозани из Требиња су муслимани а из Мостара православни Срби.
Хрвати су то давно превазишли и то би ти требало бити јасно из њиховог писања на форуму.
https://actacroatica.com/hr/surname/Ostojić/
Ко је икада упознао неког Остоју ван граница Србије?
Остоја је довољан доказ у ком су се правцу кретала презимена, за паметне довољно.Ogroman broj poklapanja u prezimenima između Hrvata iz Dalmacije/BiH i Srbijanaca Hrvati 'peglaju' na dva načina. Ili govore da su srbijanska prezimena formirana u 19-om vjeku dekretom Obrenovića a da su njihova znatno starija pa zato ne mogu biti svoja, ili govore da su ta prezimena u Srbiju došla seobama sa dinarskog prostora i da su izvorno hrvatska.![]()
Ostojić se prezivala (ime sam joj zaboravio) jedna moja školska simpatija kad sam bio u nižim razredima osnovne škole. Imala je riđkastu kosu. Odselila se nekud, msm nakon četvrtog osnovne. Bila je odnekud iz Bosne rodom ili porijeklom.Остоја је довољан доказ у ком су се правцу кретала презимена, за паметне довољно.
Ogroman broj poklapanja u prezimenima između Hrvata iz Dalmacije/BiH i Srbijanaca Hrvati 'peglaju' na dva načina. Ili govore da su srbijanska prezimena formirana u 19-om vjeku dekretom Obrenovića a da su njihova znatno starija pa zato ne mogu biti svoja, ili govore da su ta prezimena u Srbiju došla seobama sa dinarskog prostora i da su izvorno hrvatska.![]()
Mnoga od ovih prezimena postoje i danaske među Otonjcima i Polačanima. Kod Plavanjaca je još više prezimenima popisatih 1735. a koja su se očuvala do danaske.
Pa otprilike tako nešto i vaši govore pa ne znam čemu ismijavanje
Od kada Srbi koriste prezimena
Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. vijeka. Srpska prezimena su uglavnom nastajala tako što se nastavak -ić, -ev ili -ov dodavao imenu oca, majke, djeda ili nekoj drugoj osnovi.
Kod Srba su najčešće prezimena nastajala na osnovu imena očeva, ali je dosta i onih koja su vezana za zanimanja, lične osobine, nadimke, mjesto porijekla... Mnogi su, pri doseljavanju u nove srezove (opštine), morali da mijenjaju vlastito prezime i uzmu ono koje im sreski načelnik dodijeli.
Korišćenje prezimena ustalilo se u srpskom narodu tek u 18. vijeku, a do tada je prošlo kroz nekoliko faza. Prije nastanka prezimena bio je rasprostranjen običaj da se uz ime dodaje naziv plemena iz kojeg se potiče. Zatim su korišćeni tzv. patronimi, izvedeni iz imena očeva – od Ivana su nastali Ivanovići, od Marka Markovići, od Petra Petrovići itd.
Zanimljivo je i korišćenje nadimaka, koje svako u Srbiji dobije od malih nogu, pa nekad i zamijeni ime, te osobe uglavnom svi znaju po njemu, a ne po imenu. Takođe, ljudi su oduvijek živjeli u zajednicama koje su imale svoja imena. Često se dešavalo da kad neko pređe u drugu zajednicu, u njoj dobije kao nadimak ime zajednice iz koje je došao. Tako se iz nadimka razvilo prezime kao dodatak imenu.
Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz 19. vijeka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine 19. vijeka mijenjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca. Tako se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena.
U to vrijeme, stara, rodovska prezimena bila su mahom u manjini. Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromjenljivosti prezimena, čime je u većoj mjeri zaustavljen proces mijenjanja istih.
Neki možda i imaju internet, al svejedeno nemaju (blage) veze https://en.wikipedia.org/wiki/OstojaЗашто би био проблем? У Херцеговини имамо Шариће све три вере, Борозани из Требиња су муслимани а из Мостара православни Срби.
Хрвати су то давно превазишли и то би ти требало бити јасно из њиховог писања на форуму.
https://actacroatica.com/hr/surname/Ostojić/
Ко је икада упознао неког Остоју ван граница Србије?
Mnoga od ovih prezimena postoje i danaske među Otonjcima i Polačanima. Kod Plavanjaca je još više prezimenima popisatih 1735. a koja su se očuvala do danaske.
Pogledajte prilog 1822880
Pogledajte prilog 1822881
Pogledajte prilog 1822883
Pogledajte prilog 1822885
Prestani upotrebljavati reč SrbiDaj koji popis iz Srbije, a ne samo mavat s tima s područja današnje RH![]()
A da će se većina vaših očuvat ili nać na popisu današnjih prezimena u Srbiji nije za čudit se kad ih je 99% na istu šemu tj. po nekom klasičnom imenu koje su Srbi(i ostali južnislaveni) nosili kako van Srbije tako i u samoj Srbiji.
Prestani upotrebljavati reč Srbi, jel ti jasno velikohrvatski mitomanu?Kako je Raška bila nebitna kad vam je to prapostojbina na Balkanu i jedino pravo srce Srbije. Ne znam previše o povijesti Duklje, al taj isti Stefanja je napravia ovo njenim gradovima, a tamo su vladali Vojislavljevići koji su bili Srbi po vama: