Сјеверна Далмација

Naravno da je bitno. Spriječava mitomane

Kao što Desnici smeta konstantan spomen Hrvata u izvorima?
Говоримо о људима који су Срби, а настоји се да се представе као Хрвати. То није чак толико ни у историјским круговима, колико на интернету, нарочито на Википедији, конкретније - хрватској Википедији.

Sad se vadiš ubacujući druge ličnosti u priču :lol:
Riječ je bila o Sinobadu kojeg zovete Uskokom. Proširio sam priču na Stankovića i to je to. Nema veze, pomoći ću ti ipak.
Stojan Jaković je bio harambaša i capo principale morlačke jedinice u službi Mlečana, stari mu je bio harambaša. Bajo Pivljanin je bio Hajduk. Jovan Sinobad je bio governatore morlačkih snaga. Nigdje se ne spominje kao Uskok osim u mitomanskim glavama. Ti si i dalje dužan dati izvore u kojima se spominju kao Uskoci.
Jedini Uskok među njima je Ivo Senjanin (i njega ste posrbili???) a za Tadiju Senjaninu se sumnja da je uopće postojao
Реч је увек о истим личностима са територије Млетачке у Далмацији.
Реч је била о томе да си тврдио, или ко зна шта си мислио, да су ускоци везани само за територију Набзбуршке монархије, а да на територији Млетачке републике ваљда нису постојали, него су ови поменути који ратују у служби Венеције, она их финансира и даје плату, од ње добијају и чинове, а у млетачким изворима називају се капетанима, су шта!!???
Стојан Јанковић је био харамбаша, а то је чин, функција, како су се звале његове чете, јел командовао некоме или је сам јуришао?Млетачки извори их називају и војводама, сердарима, то су титуле.Ти још ниси расчистио шта је то ускок.
Чуј посрбили.....
Значи ФК Хајдук добио име по српским хајдуцима а не по Ускоцима!! :rotf:Или су и хајдуци Хрвати а Срби харамбаше......
Znaš ti dobro što sam ja mislio.
Sad mi samo nemoj srati kako su i spomenuti Albanci bili Srbi, mada si dovoljno otkačen i za takvu budalaštinu.
Знам, покушаваш да избришеш Србе јер ето ти дошљаци тамо се помињу под именима Морлаци, Власи....иако су били православци, долазе из Херцеговине, Босне, говоре српским језииком, али ти не смета зато да се Шиптари тамо не спомињу него Албанци.

Karta putovanja Dositeja Obradovića po Dalmaciji.

FB_IMG_1750422847163.jpg

FB_IMG_1750422851599.jpg

Никада нисам био у Далмације али сматрао сам је увек безводном и бешумном, тотално супротно од Шумадије, али овде има зеленила, вероватно због тога што је на ободима Динаре.
Evo još fotki iz Plavna koje sam uslikao krajem Maja i početkom Juna.

20250529_100444.jpg

20250531_180854.jpg

20250530_140051.jpg

20250531_182005.jpg

20250530_134814.jpg

20250530_130713.jpg

20250530_134604.jpg

20250527_173003.jpg

20250527_160030.jpg

20250530_133650.jpg

Baš teška vlaška :)
Kad sam bio u Plavnu pa kad ujutru ustanem i iziđem iz kuće osjetim jako prijatne mirise od raznih trava uglavnom, to je nešto nevjerovatno što se nemere opisati. Tokom dana manje osjetim te mirise pošto budem dugo vanka pa niviknem, ali kad duže boravim unutra naročito nakon ustajanja ti mirisi se izrazito osjete. Tamo doslovno važi ono 'disati punim plućima.' Sa Rusića vrha (1201 m) koji je ispod na slici je moguće viditi more kad je vedro nebo. Nisam se penjao na njega pošto nisam imao adekvatne patike a put (uspon) je kamenit, pa sam se bojao da ne sjebem one koje sam imao. Išao sam do jedne predivne vidoravni na 850-900 m na kojoj su livade i šuma, ima i pokoja stara koliba tamo (među njima je i koliba mojih predaka).

20250530_133140.jpg

Kad sam bio u Plavnu pa kad ujutru ustanem i iziđem iz kuće osjetim jako prijatne mirise od raznih trava uglavnom, to je nešto nevjerovatno što se nemere opisati. Tokom dana manje osjetim te mirise pošto budem dugo vanka pa niviknem, ali kad duže boravim unutra naročito nakon ustajanja ti mirisi se izrazito osjete. Tamo doslovno važi ono 'disati punim plućima.' Sa Rusića vrha (1201 m) koji je ispod na slici je moguće viditi more kad je vedro nebo. Nisam se penjao na njega pošto nisam imao adekvatne patike a put (uspon) je kamenit, pa sam se bojao da ne sjebem one koje sam imao. Išao sam do jedne predivne vidoravni na 850-900 m na kojoj su livade i šuma, ima i pokoja stara koliba tamo (među njima je i koliba mojih predaka).

Pogledajte prilog 1747802

Vrati se ti u svoju Hrvatsku i ostani dragi. Nisu Srbija i Bosna za tebe

Vrati se ti u svoju Hrvatsku i ostani dragi. Nisu Srbija i Bosna za tebe
Kad idem u rodni kraj i prolazim kroz Slavoniju ona je tako monotona i pejzaži me uopšte ne privlače (živim u jako sličnom kraju), samo čekam što prije da je prođem. Ide se na Županju pa i dalje bliže Savi na Gradišku, taj dio Slavonije je ravan i meni neznanimljiv. Nema brda i šume kao u zapadnoj Slavoniji, koja je meni ljepša i zanimljivija. Nakon Slavonije idu Banija i Kordun koji imaju ljepše predjele, ali ipak nije to za mene to. Onda ide Lika koja je još ljepša, ali i dalje se ne osjećam da sam došao kući u većem djelu Like. E već kad dođem u Gračac osjećam se kao sam došao maltene kući, tamo već pejzaž solidno vuče na sjevernodalmatinski plus znam da imam još svega oko 55 km do Knina. Kad stignem u Knin onda sam došao kući, neopisiv osjećaj.

@Perperius @Mrkalj @Simo Dubajić

Kad idem u rodni kraj i prolazim kroz Slavoniju ona je tako monotona i pejzaži me uopšte ne privlače (živim u jako sličnom kraju), samo čekam što prije da je prođem. Ide se na Županju pa i dalje bliže Savi na Gradišku, taj dio Slavonije je ravan i meni neznanimljiv. Nema brda i šume kao u zapadnoj Slavoniji, koja je meni ljepša i zanimljivija. Nakon Slavonije idu Banija i Kordun koji imaju ljepše predjele, ali ipak nije to za mene to. Onda ide Lika koja je još ljepša, ali i dalje se ne osjećam da sam došao kući u većem djelu Like. E već kad dođem u Gračac osjećam se kao sam došao maltene kući, tamo već pejzaž solidno vuče na sjevernodalmatinski plus znam da imam još svega oko 55 km do Knina. Kad stignem u Knin onda sam došao kući, neopisiv osjećaj.

@Perperius @Mrkalj @Simo Dubajić
Manje više se u potpunosti slažem s tvojim pogledom samo bi dodatno istaknia Liku koja mi je prelipa sa tim svojim netaknutim prostranstvom, planinama, šumama, livadama i pašnjacima. Čudo od regije koja krije masu potencijala u sebi ne samo zbog svog položaja nego i nekih drugih stvari koje se sve teže pronalaze(cijena i ritam života, mir, pitomost, priroda itd.).

Valjda ide to i s godinama, al sad se prije tu vidim nego u kakvom većem gradu i životu u stanu na osmom katu neke zgrade :D

Mel Gibson sa 'Čuvarima Hristova groba' na Hilandaru
https://lat.sputnikportal.rs/202506...ima-hristovog-groba-iz-vrlike-1187304328.html
O 'Čuvarima Hristova groba' https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Čuvari_Hristovog_groba
Inače u 'Čuvare Hristova groba' primaju samo one koji su rodom ili porijeklom iz Vrlike i 8 ili 9 okolnih sela. Ako je nekog bar 1 roditelj iz Vrličke krajine može biti primljen u 'Čuvare Hristova groba.'
Neki mediji prenose da je Mel Gibson postao pravoslavac, da se ovih dana krstio na Hilandaru.

@Perperius @Ovi jedan @FDDD @Лекизан @Demagogic @SeverZapad @Ebisclaus @Mrkalj @Slavan @Rogonos

Manje više se u potpunosti slažem s tvojim pogledom samo bi dodatno istaknia Liku koja mi je prelipa sa tim svojim netaknutim prostranstvom, planinama, šumama, livadama i pašnjacima. Čudo od regije koja krije masu potencijala u sebi ne samo zbog svog položaja nego i nekih drugih stvari koje se sve teže pronalaze(cijena i ritam života, mir, pitomost, priroda itd.).

Valjda ide to i s godinama, al sad se prije tu vidim nego u kakvom većem gradu i životu u stanu na osmom katu neke zgrade :D
Evo još slika iz Plavna.

20250528_150109.jpg

20250528_181426.jpg

20250531_183907.jpg

20250528_152425.jpg

20250528_155556.jpg

20250530_132613.jpg

20250528_152202.jpg

20250530_130219.jpg

20250530_130112.jpg

Штета што у ово није улагано више.
Plavno je 'Kalifornija' sjeverne Dalmacije. U njemu uspjeva tj. uspjevalo na desetina vrsta voća i povrća, od kontinentalnog do sub-mediteranskog. Neki Plavanjci su prodavali voće Ličanima i Bukovčanima, pošto u Lici i Bukovici uspjeva samo nekoliko vrsta voća. Bukovica je previše kamentika i fali joj vode i plodne zemlje, a Lika ima oštru klimu pa je zato tamo to ograničeno. Od povrća u Plavnu je posebno dobro uspjevao kupus.

Kretanje broja stanovnika Plavna od 1857. do danas, u zagradi je broj stanovnika za određenu godinu --- 1857. godine (1731) --- 1869. godine (1825) --- 1880. godine (1680) --- 1890. godine (1984) --- 1900. godine (2059) --- 1910. godine (2294) --- 1921. godine (2059) --- 1931. godine (2403) --- 1948. godine (2573) --- 1953. godine (2719) --- 1961. godine (2519) --- 1971. godine (2414) --- 1981. godine (1925) -- 1991. godine (1720) --- 2001. godine (266) --- 2011. godine (253) --- na zadnjem popisu od prije par godina bilo je oko 120 ljudi. Dakle Plavno je istorijski pik imalo 1953. godine sa 2719 stanovnika. U drugoj polovini 19-og (vrv. i ranije) i početkom 20-og vjeka Plavno je imalo više stanovnika nego Knin. Kninom se tada smatrao samo dio oko tvrđave, što je puno manje nego ono što je Knin u novije doba i danas.

Kako volim ove stare kamene kuće.. Kad smo kod kamena jel ima šta suhozida u tvom kraju? Oni su mi uz kamene kuće jedan od glavnih simbola stare Zagore(a i Dalmacije). Par klasičnih šta da ovi tvoji znaju o čemu pričamo :D

Sl-4-Suhozidi-koji-omeduju-putove-i-vode-do-polja_otok-Losinj-scaled.jpg

Jasna-M.jpg

Ima zidova koji su tako samo od naslaganog kamena bez vezivnog materijala. Ti zidovi su uglavnom međe između njiva i livada. Na slici ispod je jedan takav zid koji se nalazi na visoravni zvanoj Tavane iznad Plavna. Ta visoravan je na nekih 850-900 m nadmorske visine, dok je plavanjsko polje na oko 450 m u prosjeku. Dok se iziđe odozdo na Tavane bome treba se namučiti/preznojiti, teže je neko što čini prije nego što se pođe. Uspon dodatno otežava put koji je kamenit, trebaju dobre/kvalitetne patike za ispeti se.

20250530_135423.jpg

E to je to! Baš gledam malo i neki su zbilja poput umjetničkih djela. Koja je to volja za napravit i onda još po tim neravnim terenom se pentrat i obrađivat zemlju, A onda neki govore kak su Dalmatinci linčine i neradnici :D

slika-3-600x365.jpg

22135942.jpg

Takale.jpg
Нешто као оне терасе у Перуу, где је ово тачно у Далмацији.

Poslednja izmena:
Neka imena, prezimena ili patronimi iz Dalmatinske Zagore u 13-om, 14-om i početkom 15-og vjeka. Ima Vidoje, Obrad, Nemanja, Ljuboje, Petko, Bogdan, Radić itd, ali zanimljivo nijednog Krešimira, Hrvoja, Tomislava, Zvonimira, Borne, Zdeslava, Mislava, Trpimira, Porge, Domagoja, Kluka, Muhla, Lovela ili Kosena. :)

Pogledajte prilog 1753358

@FDDD @Ovi jedan @SeverZapad @Mrkalj @Ebisclaus @Perperius @leki1 @Лекизан @Slavan @Pumpaj Dinstanović @2ličan @snouden @Škutor Kićo @ZabranjeniLegenda
Slabo nešto ima sećanja na hrvatske kraljeve

Neka imena, prezimena ili patronimi iz Dalmatinske Zagore u 13-om, 14-om i početkom 15-og vjeka. Ima Vidoje, Obrad, Nemanja, Ljuboje, Petko, Bogdan, Radić itd, ali zanimljivo nijednog Krešimira, Hrvoja, Tomislava, Zvonimira, Borne, Zdeslava, Mislava, Trpimira, Porge, Domagoja, Kluka, Muhla, Lovela ili Kosena. :)

Pogledajte prilog 1753358

@FDDD @Ovi jedan @SeverZapad @Mrkalj @Ebisclaus @Perperius @leki1 @Лекизан @Slavan @Pumpaj Dinstanović @2ličan @snouden @Škutor Kićo @ZabranjeniLegenda
@Zvonimir Božić

Back