Сјеверна Далмација

Ne negiram njihovo srpsko/pravoslavno podrijetlo nego nisam naiša na podatak da su Srbi po dolasku naselili obalu C-G već eventualno njenu unutrušnjost, a kad ste se tamo spustili na more u većem broju ne znam točno. Al sumnjam da je to bilo prije cca 12.st.
Srbi su sigurno naselili bliže zaleđe u ranom srednjem vjeku, znači Zetsku ravnicu - oko današnje Podgorice i Skadarskog jezera. U to doba u primorskim gradovima su živili Romani. Već od 9. vjeka srpske prednemanjićke dinastije poput Vojislavljevića su imale suverenitet nad današnjim crnogorskim primorjem.
U Baru postoji srpska pravoslavna crkva posvećena srpskom vladaru Svetom Jovanu Vladimiru (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jovan_Vladimir) koga su Bugari na Prespi (granica današnje S. Makedonije i Grčke) ubili na prevaru. Uslikao sam tu crkvu kad sam bio u Baru prije 2 godine, evo slika ispod.

IMG_20230907_163733.jpg
IMG_20230907_163721.jpg

@Škutor Kićo

Srbi su sigurno naselili bliže zaleđe u ranom srednjem vjeku, znači Zetsku ravnicu - oko današnje Podgorice i Skadarskog jezera. U to doba u primorskim gradovima su živili Romani. Već od 9. vjeka srpske prednemanjićke dinastije poput Vojislavljevića su imale suverenitet nad današnjim crnogorskim primorjem.
U Baru postoji srpska pravoslavna crkva posvećena srpskom vladaru Svetom Jovanu Vladimiru (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jovan_Vladimir) koga su Bugari na Prespi (granica današnje S. Makedonije i Grčke) ubili na prevaru. Uslikao sam tu crkvu kad sam bio u Baru prije 2 godine, evo slika ispod.

Pogledajte prilog 1803512Pogledajte prilog 1803511

@Škutor Kićo
Al tad je duklja jos katolicka
TA je crkva najranije iz 13 st

Ali je ovdje barem oltar prizidan uz crkvu, i iz crkve se može zatvoriti; a u Kotoru je rimski oltar bio upravo u crkvi našoj s desne strane, pa kad se 1810. godine potuže Kotorani zakona grčkoga francuskom maršalu Marmontu da je njih više nego rimljana, pa rimljani imaju više od 10 crkava, a oni samo jednu manju nego ijedna od rimskijeh, i opet u njoj rimski oltar; onda on ne samo zapovjedi da se rimski oltar iz njihove crkve iznese, nego im još kaže da i od rimskijeh crkava uzmu sebi jednu koju god hoće, osim Svetoga Trifuna (koja je ondje prva i kao saborna), i oni uzmu Svetoga Nikolu, za koju se misli da je i od starine Grčka bila (jer je na istok obrnuta). I to sve tako ostane i pod austrijskom vladom.
Која је поента овог уписа?
Bilo je par crnogorskih plemena, ali su hrvati većina. U pojedinim gradovima smo bili veci a i u 19 st

U cijeloj Boci ima oko trideset i tri hiljade duša, sve pravijeh Srba, kakovi i gdje biti mogu; jedna četvrt od ovoga biće zakona rimskoga, a ostalo je sve grčkoga. U Novome, Kotoru i Budvi izmiješani su ljudi od obadva zakona; u Risnu ima samo jedna kuća zakona rimskoga; u Perastu, kao što je napomenuto, ima samo 26 kuća zakona grčkoga, u Prčanju biće ih malo poviše, u Stolivu samo dvije (dolje kod vode), a u Dobroti nema ni jedne; u Luštici i u Krtolama ima nekoliko kuća i zakona rimskoga, a po Krivošijama, Ublima, Ledenicama, Grblju, Mainama, Poborima, Brajićima i Paštrovićima, kao i po svima ostalijem selima koja su od vode malo dalje, sve je zakona grčkoga. Istina da u Risnu nema do samo jedna kuća zakona rimskoga, ali je opet uz grčku crkvu s desne strane prizidan rimski oltar, u koji se ne može drukčije ući nego na crkvena vrata, i tu svake nedjelje i praznika dolazi rimski pop iz Perasta, te prije grčke službe služi službu po svome zakonu. Ali je ovdje barem oltar prizidan uz crkvu, i iz crkve se može zatvoriti; a u Kotoru je rimski oltar bio upravo u crkvi našoj s desne strane, pa kad se 1810. godine potuže Kotorani zakona grčkoga francuskom maršalu Marmontu da je njih više nego rimljana, pa rimljani imaju više od 10 crkava, a oni samo jednu manju nego ijedna od rimskijeh, i opet u njoj rimski oltar; onda on ne samo zapovjedi da se rimski oltar iz njihove crkve iznese, nego im još kaže da i od rimskijeh crkava uzmu sebi jednu koju god hoće, osim Svetoga Trifuna (koja je ondje prva i kao saborna), i oni uzmu Svetoga Nikolu, za koju se misli da je i od starine Grčka bila (jer je na istok obrnuta). I to sve tako ostane i pod austrijskom vladom.
До друге половине XIX века нема помена о аутохтоним Хрватима. Идеја о националном идентитету католика као Хрвата почиње да се пробија тек крајем XIX века.

Ne negiram njihovo srpsko/pravoslavno podrijetlo nego nisam naiša na podatak da su Srbi po dolasku naselili obalu C-G već eventualno njenu unutrušnjost, a kad ste se tamo spustili na more u većem broju ne znam točno. Al sumnjam da je to bilo prije cca 12.st.

Ništa dodat ništa oduzet.

Al to ne dokazuje da ste u 8. ili 10.st. živili na obali C-G jer bi bilo vaših tragova i ranije na tom prostoru, a ovo šta ti i Krišna spominjete odnosi se na 13. i 14. st., a to je poprilična vremenka razlika u odnosu na dolazak Slavena na Balkan koje je bilo nekih 700god ranije.
Исто важи за Србе и за Хрвате, знаш причу - у приморским градовима већинско романско становништво, па Словени временом превладавају.
Иначе, Котор је познат као "краљев град" и као "столни и славни град", како га назива цар Душан, јер је ту Немања подигао двор и утврдио град. Од краја XII до краја XIV века био је у саставу Србије, као главна лука и један од главних трговачких градова.

Данас, након више од осам векова.
1760973729524.png

Znači ti negiraš srpsko porijeklo i pravoslavni karakter Paštrovića i Mrkojevića?
Najstariji do sada poznati spomen Paštrovića pod tim imenom je iz 1355. godine, kada je srpski car Stefan Dušan poslao svog vlastelina Nikolicu Paštrovića na poslanstvo u Dubrovnik.
Stjepan Mitrov Ljubiša najznačajniji srpski pisac sa Mediterana uz Simu Matavulja je bio Paštrović https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Mitrov_Ljubiša
И јоште био председник Далматинског сабора. :)

Која је поента овог уписа?

До друге половине XIX века нема помена о аутохтоним Хрватима. Идеја о националном идентитету католика као Хрвата почиње да се пробија тек крајем XIX века.
Hahahah a sta je prije bila masa nekatolickih hevata? Di to molin te?

Исто важи за Србе и за Хрвате, знаш причу - у приморским градовима већинско романско становништво, па Словени временом превладавају.
Ne važi jer mi smo živili na obali odma po dolasku, al ne u većim gradovima tipa Dubrovnik, Split, Trogir ili Zadar već u njihovoj okolici. Pa stavia sam baš na drugi temu primjer iz Kaštela s našim tragovima već od 8.st., a dodaj tu odma i Solin(bivša Salona) u kojem smo se također smistili čim smo se jatiliu pa dodaj tu i Nin, Biograd, Skradin itd. od gradova koje su Hrvati podigli praktički odma po samom dolasku, a sve je to baš na moru. Da ne govorim da na isti način pronalizimo crkve, grobove ili druge arheološke nalaze koji govore o pristunosti Hrvata na obali od Istre do Boke Kotorske.

PS u drugom postu si spomenia Hrvate u tom području tek od 19.st. pa za početak proguglaj malo o Bokeljskoj mornarici i ko je baštini i otkad, a usput bi pita kako i odakle su se Hrvati stvorili u tom kraju u 19.st.?

Иначе, Котор је познат као "краљев град" и као "столни и славни град", како га назива цар Душан, јер је ту Немања подигао двор и утврдио град. Од краја XII до краја XIV века био је у саставу Србије, као главна лука и један од главних трговачких градова.

Данас, након више од осам векова.
Pogledajte prilog 1803517
Jel znaš kako ste došli do Kotora i ostalih gradova u Duklji tj. ono šta je od njih išta ostalo? Pa sve ste njihove gradove razorili i spalili samo nije bia Dušan u pitanju nego mislim Stefanja i braća mu. A isto su pokušali s Dubrovnikom i Korčulom samo su ih oni uspilli porazit pa su potpisali neki mirovni sporazum ako sam dobro zapamtia. S druge strane mi smo sve gradove na obali od Boke do Istre "osvojili" tako šta smo bili u dobre sa starosjediocima koji su se s protokom vrimena utopili među Hrvate.

Ne važi jer mi smo živili na obali odma po dolasku, al ne u većim gradovima tipa Dubrovnik, Split, Trogir ili Zadar već u njihovoj okolici. Pa stavia sam baš na drugi temu primjer iz Kaštela s našim tragovima već od 8.st., a dodaj tu odma i Solin(bivša Salona) u kojem smo se također smistili čim smo se jatiliu pa dodaj tu i Nin, Biograd, Skradin itd. od gradova koje su Hrvati podigli praktički odma po samom dolasku, a sve je to baš na moru. Da ne govorim da na isti način pronalizimo crkve, grobove ili druge arheološke nalaze koji govore o pristunosti Hrvata na obali od Istre do Boke Kotorske.

PS u drugom postu si spomenia Hrvate u tom području tek od 19.st. pa za početak proguglaj malo o Bokeljskoj mornarici i ko je baštini i otkad, a usput bi pita kako i odakle su se Hrvati stvorili u tom kraju u 19.st.?

Jel znaš kako ste došli do Kotora i ostalih gradova u Duklji tj. ono šta je od njih išta ostalo? Pa sve ste njihove gradove razorili i spalili samo nije bia Dušan u pitanju nego mislim Stefanja i braća mu. A isto su pokušali s Dubrovnikom i Korčulom samo su ih oni uspilli porazit pa su potpisali neki mirovni sporazum ako sam dobro zapamtia. S druge strane mi smo sve gradove na obali od Boke do Istre "osvojili" tako šta smo bili u dobre sa starosjediocima koji su se s protokom vrimena utopili među Hrvate.
Mi smo u prvoj polovini 7. vjeka naselili širu okolinu Podgorica odnosno Zetsku ravnicu. Tamo su stolovali naši prednemanjićki vladari poput Jovana Vladimira, Mihaila Bodina i dr. U doba J. Vladimira i Bodina smo već uveliko držali obližnje primorje.

IMG_20251020_200716_775.jpg

IMG_20251020_200738_551.jpg

Mi smo u prvoj polovini 7. vjeka naselili širu okolinu Podgorica odnosno Zetsku ravnicu. Tamo su stolovali naši prednemanjićki vladari poput Jovana Vladimira, Mihaila Bodina i dr. U doba J. Vladimira i Bodina smo već uveliko držali obližnje primorje.

Pogledajte prilog 1803601
Pogledajte prilog 1803602
Nije mi poznato da ste naselili taj kraj po dolasku, al to se prepirite s Crnogorcima jer ja branim samo naše zemlje :D

Pogledajte prilog 1803601
Pogledajte prilog 1803602
Slusaj ovo "Srbi su svoju drzavu nazivali Dukljom"
I tebi je ovo objektivno?

Nije mi poznato da ste naselili taj kraj po dolasku, al to se prepirite s Crnogorcima jer ja branim samo naše zemlje :D
Ma jok, naselili smo Novi Sad, Temišvar i Budimpeštu!
Decenijama govorite da smo mi Srbi zapadno od Drine porijeklom/starinom iz Crne Gore, kako bi ispalo da nismo autohtoni u tim krajevima. A sade nam ne date ni Crnu Goru tvrdeći da je nismo nikad naselili.
Crnogorska nacija je nastala 1945. Čak i najtvrđi crnogorski nacionalisti ne mogu negirati da su im đedovi bili Srbi, nekima čak i roditelji.

Slusaj ovo "Srbi su svoju drzavu nazivali Dukljom"
I tebi je ovo objektivno?
Duklja je dobila ime po antičkom gradu Dokleji u blizini današnjeg Podgorice. Pitanje jesu li lokalni Srbi u srednjem vjeku ikad tako zvali tu oblast ili su je tako zvali samo stranci.

Poslednja izmena:
Мислиш, ви сте живели на обали, а ми нисмо?
1760982845690.png

Кад већ помињеш Каштела, ево ти Бакотића, он је пореклом одатле, па ти препоручујем да прочиташ нешто и од њега, ако те занима.

1760985180184.png

О Бокељској морнарици знам довољно, читао сам, не морам да гуглам.
Нису се створили у XIX столећу. Православни Бокељи су се изјашњавали као Славјани (Словени) и Срби, а католички Бокељи само као Славјани, осим оних католика који су имали и српски идентитет. Било је и других католика, пре свега Италијана. Као што сам написао, идеја о националном идентитету католика као Хрвата почиње да се пробија у другој половини XIX столећа и тек пред крај истог су почела да се оснивају друштва с хрватским предзнаком (1893. је основан "Хрватски дом"). Срби су већ имали своја друштва с националним именом, а постојала су и заједничка која су имала словенски предзнак као нпр. Славјанска читаоница која је основана 1862. године.
1760982916741.png
1760982929049.png

Poslednja izmena od moderatora:
Ma jok, naselili smo Novi Sad, Temišvar i Budimpeštu!
Decenijama govorite da smo mi Srbi zapadno od Drine porijeklom/starinom iz Crne Gore, kako bi ispalo da nismo autohtoni u tim krajevima. A sade nam ne date ni Crnu Goru tvrdeći da je nismo nikad naselili.
Crnogorska nacija je nastala 1945. Čak i najtvrđi crnogorski nacionalisti ne mogu negirati da su im đedovi bili Srbi, nekima čak i roditelji.

Duklja je dobila ime po antičkom gradu Dokleji u blizini današnjeg Podgorice. Pitanje jesu li lokalni Srbi u srednjem vjeku ikad tako zvali tu oblast ili su je tako zvali samo stranci.
Kazemo da vasa nije boka kotorska jer su tu bili hrvati sto pokazuje broj katolickih crkvi koje su do vukovog vrimena tribale biti mahom pravoslavne radi 600 g autokefalnosti

Мислиш, ви сте живели на обали, а ми нисмо?
Pogledajte prilog 1803585

Кад већ помињеш Каштела, ево ти Бакотића, он је пореклом одатле, па ти препоручујем да прочиташ нешто и од њега, ако те занима.

Pogledajte prilog 1803623

О Бокељској морнарици знам довољно, читао сам, не морам да гуглам.
Нису се створили у XIX столећу. Православни Бокељи су се изјашњавали као Славјани (Словени) и Срби, а католички Бокељи само као Славјани, осим оних католика који су имали и српски идентитет. Било је и других католика, пре свега Италијана. Као што сам написао, идеја о националном идентитету католика као Хрвата почиње да се пробија у другој половини XIX столећа и тек пред крај истог су почела да се оснивају друштва с хрватским предзнаком (1893. је основан "Хрватски дом"). Срби су већ имали своја друштва с националним именом, а постојала су и заједничка која су имала словенски предзнак као нпр. Славјанска читаоница која је основана 1862. године.
Zasto toliko ocito lazes u vezi hrvata?
Dovoljno je pogledat radove srbina vuk st karadzica koji govore da se srbi rimskog zakona zovu hrvatima
Kad lazes, bar reci kraj 17 ili 18 di je manje izvora😀

Kazemo da vasa nije boka kotorska jer su tu bili hrvati sto pokazuje broj katolickih crkvi koje su do vukovog vrimena tribale biti mahom pravoslavne radi 600 g autokefalnosti
Pominje li Vuk ijednim slovom Hrvate u Boki? Koliko sam ja vidio on govori Srbima rimskoga i grčkoga zakona i kaže da su ovi drugi brojniji. Hrvati mu nisu bili ni u peti kad je Boka u pitanju.

Već od 9. vjeka srpske prednemanjićke dinastije poput Vojislavljevića su imale suverenitet nad današnjim crnogorskim primorjem.
Vojislavljevići se pojavljuju kasnije u 11. stoljeću. Vlastimirovići su prvi poznati srpski vladari koji drže primorske krajeve od 9. stoljeća, kroz manje plemićke porodice kao što su Belojevići koji drže oblast Travunije.

Vojislavljevići se pojavljuju kasnije u 11. stoljeću. Vlastimirovići su prvi poznati srpski vladari koji drže primorske krajeve od 9. stoljeća, kroz manje plemićke porodice kao što su Belojevići koji drže oblast Travunije.
Nisam rekao da su Vojislavljevići bili u 9. vijeku, nego da su današnjim CG primorjem vladale srpske prednemanjićke dinastije poput Vojislavljevića od 9. vjeka pa nadalje.

С друге стране, имамо у Сплиту српски лист "Драшков рабош" 1883. године кога су основали Срби римскога закона. И није их Вук сматрао таквима, већ они сами себе, али је то светогрђе за неке, изгледа.

1760986225500.png

"И ја и моја момчадија радимо из саме љубави напрама српству, радимо драге воље..."

С друге стране, имамо у Сплиту српски лист "Драшков рабош" 1883. године кога су основали Срби римскога закона. И није их Вук сматрао таквима, већ они сами себе, али је то светогрђе за неке, изгледа.

Pogledajte prilog 1803637
"И ја и моја момчадија радимо из саме љубави напрама српству, радимо драге воље..."
Postojali su i jugoslaveni i orjunasi u tom splitu
Mogu ti i ja nac hrvate pravoslavce

Back