sirius

Ma nemoj da se ljutis na ooo-a... Sta ces, covek vreme koje je mogao da utrosi na citanje knjiga utrosio na meditaciju i otvaranje (ili citanje) Treceg Oka :lol: ;)

100 ljudi - 100 cudi ;)

Moja lepša polovina je čitala diskusije i ovaj text ispod njeno je delo, pošto nije registrovana ja ga objavljujem i odgovor je upućen OOO-u. molim da me izuzmete od svake odgovornosti. 8)

Severnjača nikako nije najsjajnija zvezda, niti među sjajnijima, na Severnoj hemisferi. To znaju čak i početnici astronomi. Takođe, ona ne sija „jače“ niti „slabije“ od ostalih zvezda – ona je manje sjajna, što se izražava u astronomskoj veličini magnitude (koja zavisi od udaljenosti objekta, veličine objekta itd). Severnjača je SAMO orijentir, a činjenica da se određuje tako što se „povuče prava linija“ od dve poslednje (takođe neprecizno određenje, jer te zvezde imaju svoje kataloške oznake) zvezde sazvežđa Ursa Major, ne menja stvar, i ne čini je „posebnom“ ili „više sjajnom“ zvezdom. Toliko. ;)

ooo:
KONACNO SAM NASAOOOOOOOOOOOO !!!!!!!
Ja sam pronašao da si ti totalno tvrdoglav i nedokazan čovek. Blago onom ko ima takvog instruktora...

Pogledaj ovu mapu sa tvog sajta,

or_noc.jpg

čak je i zvezda obeležena slovom A na toj mapi (Alfa Velikog Medveda, iliti zvezda Dubhe) vizuelno sjajnija od severnjače skoro duplo, sa prividnom magnitudom 1,79.

Samo onaj ko nikad nije gledao u nebo (ili onaj ko nikad nije našao Severnjaču kako treba) može da tvrdi da je ona najsjajnija zvezda na severnom nebu.

Noću se orijentišemo pomoću zvezda i meseca. Pun mesec ima suprotan položaj u odnosu na sunce. Zato jugu (gde se sunce nalazi u podne) odgovara sever, koji pun mesec zauzima u ponoć. Ujutro je je mesec na zapadu, a uveče na istoku.
Strane sveta po časovniku i punom mesecu mogu da se odrede kao i pomoću časovnika i sunca. Samo se ovde umesto juga, prvo pronađe sever.
Za vreme vedre noći, pravac severa može da se odredi dovoljno tačno po Severnjači ili Polarnoj zvezdi. Ona se nalazi se u sazvežđu Malih kola (Mali medved) a najlakše ju je pronaći pomoću Velikih kola (Velikih medved).
Velika kola se sastoje od sedam jasno vidljivih zvezda, raspoređenih tako da daju sliku zaprežnih kola posmatranih sa strane. Stranice "kola" formiraju četiri zvezde, a "rudu" tri zvezde. I Mala kola se sastoje od četiri zvezde u "kolima" i tri zvezde u "rudi". Zvezda na samom vrhu rude Malih kola jeste Severnjača. No pošto se Mala kola nešto teže uočavaju, najbolje je krenuti od zadnje stranice Velikih kola: pet dužina te stranice se doda na njenu postojeću dužinu, i na kraju tako produžene stranice je Severnjača.
Severnjača je najsjajnija zvezda na tom delu neba (nekada se vidi i po danu), i označava pravac severa.

-----------------------------------------------------------------------

Ovo gore je ceo tekst sa te stranice. Brate ja sam samo naucio kako su mene naucili i ne mogu odstupiti od tog znanja dok se ne ubedim u surotno. A znam valjda sta vidim kada gledam u Severnjacu i zvezde oko nje. I sta citam o njoj.Neznam samo zasto si toliko upotran da dokazes nesto sto je vec dokazano. Slobodno mozes i ti da ne budes u pravu. Pa niko od nas nije savrsen i svi gresimo. Priznaj slobodno, posle toga cu te videti kao veceg coveka jer si imao hrabrosti da se dignes na sopstveni ponos.

baaka:
ehehe zvezda danica je najsjajnija :?
Pa "Zvezda" Danica sa magnitudom od preko -4 je oko 15 puta sjajnija od Sirijusa i oko 330 puta sjajnija od Severnjače.

Mada, najbolje da čujemo šta o tome ima da kaže instruktor navigacije... :lol:

Sizif:
Pa "Zvezda" Danica sa magnitudom od preko -4 je oko 15 puta sjajnija od Sirijusa i oko 330 puta sjajnija od Severnjače.

Mada, najbolje da čujemo šta o tome ima da kaže instruktor navigacije... :lol:

Doduse, vrlo je to razumno obzirom na udaljenost od Zemlje i jacinu reflektujuceg Sunca :lol:

No, ipak, od svih navedenih, ona je najvaznija... u horoskopskom pogledu :lol:

baaka:
citaj pazljivije deo neba nije isto sto i nebo :)
Pa na tom delu neba gde se samo ona nalazi, tu je ona i najsjajnija, logično. To je kao kad bih ja rekao "na mom delu Zemaljske kugle ja sam najbogatiji čovek"... to je tačno ako računam na ovaj jedan kvadratni metar na kom se nalazim, ali čim tu površinu proširim malo, na ceo Beograd npr, to više nije tačno... Na koliki deo neba je "instruktor" mislio? Neka mi kaže u ugaonoj površini (kvadratni stepeni) pa onda da razgovaramo.

ooo:
jagodica:
najsjajnija na severnom nebu ako moze tako d se definishe

Ne najsjajnija na SEVERNOM NEBU je Severnjaca.

MOzda nisam rekao "severnom delu neba" ali sam rekao SEVERNOM NEBU sto sam time podrazumevao i nisam ni verovao da ce se tolika prasina dici oko te netolerancije......

Ako je do mene ja se izvinjavam, igra reci... ali ipak sam bio jasan.....ZA NEKE....

Back