Sirano de Beržerak u XVII veku predvideo automobil, kasetofon, video, metro, avion i

Zoran Jov

Elita
Poruka
16.194

Poznati francuski pisac iy XVII veka, Sirano de Beržerak, pisao je o astronomiji, mehanici, alhemiji i medicini. Obavezno pročitajte njegov roman „Imperija Sunca“. U toj knjizi je pisao kako su ga kidnapovali vanzemaljci i kako je na nekoj nepoznatoj planeti živeo deset godina. Tamo mu se rodilo i dete. U toj knjizi je opisao kako izgleda automobil, kasetofon, video, metro, avion i svemirski brod. Za tih 10 godina, o kojima je pisao, na Zemlji su prošle 3 godine. Stvar je utoliko zanimljivija što ne postoji nikakav dokaz, niti trag, uopšte nikakav podatak o Siranovom životu i radu, ili o bilo čemu u te tri godine. Bio je kao izbrisan za lica Zemlje. Ne kažem da verujem u sve ovo, da me kojekakvi provokatori ne bi napali bezveze, već samo prenosim ono što sam negde pročitao. Slične stvari je pisao i Žil Vern oko dva i po veka kasnije. Šta vi mislite o svemu ovome?

Kakav "balansero", bez uzvičnika - recidiva histerije (ženske bolesti)? Loše se pitaš. Bolela ga je patka za Dinkića ili bilo kog političara tamo negde na Balkanu, jer je živeo u prilično uređenoj državi. Proroci i proročanstva ne postoje. Radi se o najavi tehničkih dostignuća. U vreme Žila Verna podmornice su već postojale... itd. itd. Promašio si temu. Ovo nije podforum Politika.

1650. g. je poljski naučnik opisao multi-stage raketu i ko zna koječega još. Vjerovatno je postojala neka misao o tome kako će izgledati neko prevozno sredstvo, letjelica, metro što ti kažeš ili šta već... Njima je tad to bila imaginacija, kao što je nama sada put na Mars ili kolonija na Plutonu itd...

https://en.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Siemienowicz

Kakav "balansero", bez uzvičnika - recidiva histerije (ženske bolesti)? Loše se pitaš. Bolela ga je patka za Dinkića ili bilo kog političara tamo negde na Balkanu, jer je živeo u prilično uređenoj državi. Proroci i proročanstva ne postoje. Radi se o najavi tehničkih dostignuća. U vreme Žila Verna podmornice su već postojale... itd. itd. Promašio si temu. Ovo nije podforum Politika.
Kakva te histerija spopala.

Jel znas kako su lekati lecili i izlecili ovu opaku boljku :D

1650. g. je poljski naučnik opisao multi-stage raketu i ko zna koječega još. Vjerovatno je postojala neka misao o tome kako će izgledati neko prevozno sredstvo, letjelica, metro što ti kažeš ili šta već... Njima je tad to bila imaginacija, kao što je nama sada put na Mars ili kolonija na Plutonu itd...

https://en.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Siemienowicz

Nisam znao za ovog lika. Lepo je svaki dan naučiti nešto novo.

- - - - - - - - - -

Kakva te histerija spopala.

Jel znas kako su lekati lecili i izlecili ovu opaku boljku :D

Nije mene, već lika koji lupa uzvičnik bez ikakvog razloga.

Ne zanima me, a i nije podforum za to.

Ovo mi je zanimljivije...

12342430_10153099988721666_1708417072022530156_n.jpg

Živa (žalosna) istina...

Ta nemojte se jediti gospodine presvetli. Sto bi rekao Djordje Cvarkov Pozdravite vasu mamu.
BTW uzvicnik nije gramaticki znak za histeriju. Dovidjenja!!!!!!!!!!!!!!!!(ma zenska bolest, znam)

Back