Sir / Slanina

Da. Ali taj sa osnovnom školom teško da može imati isto znanje/početnu poziciju kao neko sa fakultetom. Kao što često osoba sa x godina radnog staža može imati vise znanja od diplomca ali diplomac je ipak nešto učio na tom fakultetu. U protivnom bi teorija prestala da postoji, ukinuli bi školovanje i ostao bi samo manuelni rad.

Preveliki znacaj dajes diplomcima. Diplomac jeste valjda nesto naucio na fakultetu, ali fali mu praksa. A u IT se sa suvim teoretisanjem mozes mozda drzati neko vreme, ali ako ne usavrsis praksu - nema te nigde...

Nema razloga da budes ironicna. Ja sam videla oglas, poslala cv, dobila poziv za intervju i placen put i smestaj.
Tri nedelje posle intervjua sam dobila dogovor i pitanje da li prihvatam poziciju koju mi nude.
Buduci da je u pitanju jedan od najboljih univerziteta u Evropi, bila bi ludost ne prihvatiti.
I sada sam tu. Sa ugovorom na pet godina i mogucnoscu da ga produzim ako resim da imam decu u medjuvremenu.

A na razgovoru su te pitali šta?

Nisam ironična samo mi smeta "prodavanje testis za bubrege" i pričanje bajki. Pa majka mu stara ni mi ostali ne čučimo u pećini i crtamo crteže dok nas kožur stiska oko bedra. Niti si ti jedina persona koja je aplicirala za strain fakultet. Ostali su izgleda propustili oglas na dvadesetoj strain Politike i izgubili vreme pišući radove i majući se sa mentorima kad su mogli fino "samo" da se jave na oglas:roll:

Što se radova tiče, pišu ih studenti i tokom studija i na master i na doktorskim. Takođe učestvuju na projektima pod pokroviteljstvom profesora/mentora (što često ume da bude izrabljivanje i prisvajanje zasluga ali to je jedan od načina zarade čuvene "preporuke" za apliciranje na fakultete u inostranstvu).

- - - - - - - - - -

Preveliki znacaj dajes diplomcima. Diplomac jeste valjda nesto naucio na fakultetu, ali fali mu praksa. A u IT se sa suvim teoretisanjem mozes mozda drzati neko vreme, ali ako ne usavrsis praksu - nema te nigde...

U svakom zanimanju teorija ne pije vodu bez prakse. I obratno.
Zato diplomci imaju praksu i stažiranje.
I zato ti tvoji sa srednjom školom jure doškolovavanje pošto u nekom momentu udare u plafon kada je napredovanje bez diplome u pitanju.

Ako diploma nije bitna onda ti decu nećeš usmeravati da idu na fakultet?

U svakom zanimanju teorija ne pije vodu bez prakse. I obratno.
Zato diplomci imaju praksu i stažiranje.
I zato ti tvoji sa srednjom školom jure doškolovavanje pošto u nekom momentu udare u plafon kada je napredovanje bez diplome u pitanju.

Ako diploma nije bitna onda ti decu nećeš usmeravati da idu na fakultet?

Ja ti kazem kako je ovde. Elem, danas sam sa mojim sefom, jos jednim kolegom iz odeljenja i jos jednim covekom koji je doktor prava isao na rucak. Doktor prava ima sefa nad glavom u svom odeljenju, koji je zavrsio srednju skolu. Moj sef vodi odeljenje sa zavrsenom srednjom skolom. Dvojica od trojice vlasnika firme su zavrsili srednju skolu itd.
Ja ti samo kazem kako je ovde gde sam.

I da, posto danas (preterano receno) svaka budala ima zavrsen fakultet, to i te kako postaje sve manje bitno.

Znanje jeste primarno ali nemojmo pričati bajke o tome kako je fakultet nebitan i kako je dovoljna oš za uspeh u životu. Pošto se onda postavlja (logično) pitanje zbog čega usmeravate decu da uče ako je dovoljno da umeju da računaju i potpišu se.

Radio sam u jednoj firmi gde je generalni direktor bio - banderas..

Elektricar. Obican. Vulgaris.

I tvrdim da u zivotu nisam vido sposobnijeg direktora od njega !

Danas je njegov sin, koji je tada bio jos decak, jedan od vrhunskih politicara u Srbiji.

Ja ti kazem kako je ovde. Elem, danas sam sa mojim sefom, jos jednim kolegom iz odeljenja i jos jednim covekom koji je doktor prava isao na rucak. Doktor prava ima sefa nad glavom u svom odeljenju, koji je zavrsio srednju skolu. Moj sef vodi odeljenje sa zavrsenom srednjom skolom. Dvojica od trojice vlasnika firme su zavrsili srednju skolu itd.
Ja ti samo kazem kako je ovde gde sam.

I da, posto danas (preterano receno) svaka budala ima zavrsen fakultet, to i te kako postaje sve manje bitno.

Koji sam moj gulila klupu učeći kad sam mogla fino emigrirati u Austriju, jesti Mocart kugle i biti direktor:rida:

A na razgovoru su te pitali šta?

Nisam ironična samo mi smeta "prodavanje testis za bubrege" i pričanje bajki. Pa majka mu stara ni mi ostali ne čučimo u pećini i crtamo crteže dok nas kožur stiska oko bedra. Niti si ti jedina persona koja je aplicirala za strain fakultet. Ostali su izgleda propustili oglas na dvadesetoj strain Politike i izgubili vreme pišući radove i majući se sa mentorima kad su mogli fino "samo" da se jave na oglas:roll:

Što se radova tiče, pišu ih studenti i tokom studija i na master i na doktorskim. Takođe učestvuju na projektima pod pokroviteljstvom profesora/mentora (što često ume da bude izrabljivanje i prisvajanje zasluga ali to je jedan od načina zarade čuvene "preporuke" za apliciranje na fakultete u inostranstvu).

Ne pricam bajke niti sam rekla da je moj nacin jedini nacin. Samo tvrdim da je jedan od nacina.
Nije neophodna preporuka mentora, nije neophodno ucesce na projektima niti posedovanje naucnih radova. Doktorske studije sluze tome.
Nema razloga da pisem o tome sta su me pitali na intervjuu jer je veoma strucna tematika. Iskoristili su to vreme da procene moje znanje i volju da se uklopim u novu sredinu.
Ja se trudim da ne izneverim ocekivanja i ukazano poverenje.

Ne pricam bajke niti sam rekla da je moj nacin jedini nacin. Samo tvrdim da je jedan od nacina.
Nije neophodna preporuka mentora, nije neophodno ucesce na projektima niti posedovanje naucnih radova. Doktorske studije sluze tome.
Nema razloga da pisem o tome sta su me pitali na intervjuu jer je veoma strucna tematika. Iskoristili su to vreme da procene moje znanje i volju da se uklopim u novu sredinu.
Ja se trudim da ne izneverim ocekivanja i ukazano poverenje.

Ok.
Možda je to što govoriš istina.

Samo mi žao mučene drugarice što se ubi radeći na projektima, držeći nastavu studentima kao asistent da bi dobila preporuku mentorke za doktorske u Australiji. Bez preporuke matičnog fakulteta je nisu hteli primiti. A bez garancije australijskog faksa nije mogla dobiti papire.

Koji sam moj gulila klupu učeći kad sam mogla fino emigrirati u Austriju, jesti Mocart kugle i biti direktor:rida:

To je vec za "Rupu", koleginice. Ili za zapitati se "gde ja ovo zivim?", s´obzirom da je u Srbiji cak pojam da te neko primi kao obicnu sluzbenicu u banci...samo veza ili partijska knjizica pomaze, nema trece solucije uglavnom. Ma znas i sama sve... ;)

Nego, pisao mi ortak iz Novog Sada. Kaze zavrsava madjarski pasos do kraja godine i pali za Holandiju, naglasava "za stalno i bez povratka, ovde je sve puklo". Kaze riba mu je vec godinu dana tamo i kaze da ce raditi bilo sta za pocetak dok ne savlada jezik, a posle ce gledati da nadje nesto u svojoj struci (medicina). Palac gore za njega! :super:

Jedna moja stara prijateljica (prijateljica, a ne poznanica) zavrsila je tezak fakultet...

Nije bilo posla, pa je otvorila jednu malu radnju elektroopreme u Novom Sadu blizu autobuske stanice...

Kada sam je zadnji put posetio pre desetak godina, pohvalila mi se: "Meni ide tako dobro da to nikom ne smem ni da kazem! Ni ljudi sa dva fakulteta ovde ne zaradjuju bolje od mene!"

I sve posteno, bez muvanja....

- - - - - - - - - -

To je vec za "Rupu", koleginice. Ili za zapitati se "gde ja ovo zivim?", s´obzirom da je u Srbiji cak pojam da te neko primi kao obicnu sluzbenicu u banci...samo veza ili partijska knjizica pomaze, nema trece solucije uglavnom. Ma znas i sama sve... ;)

Nego, pisao mi ortak iz Novog Sada. Kaze zavrsava madjarski pasos do kraja godine i pali za Holandiju, naglasava "za stalno i bez povratka, ovde je sve puklo". Kaze riba mu je vec godinu dana tamo i kaze da ce raditi bilo sta za pocetak dok ne savlada jezik, a posle ce gledati da nadje nesto u svojoj struci (medicina). Palac gore za njega! :super:

Tako se to radi!

Medicina je svuda dobra.

Vala sa diplomom doktora ovde može da se slika za godišnjak Biroa za zapošljavanje.

Ok.
Možda je to što govoriš istina.

Samo mi žao mučene drugarice što se ubi radeći na projektima, držeći nastavu studentima kao asistent da bi dobila preporuku mentorke za doktorske u Australiji. Bez preporuke matičnog fakulteta je nisu hteli primiti. A bez garancije australijskog faksa nije mogla dobiti papire.

Verujem da joj je tesko i nadam se da je taj problem resila. Jedan od razloga zasto u Evropi manje insistiraju na preporukama mentora je upravo to sto navodis.
Mentori i/ili organizacija univerziteta nisu uvek na strani studenata, ukljucujuci i doktorante. Zato i pokusavaju da odluku donesu na intervjuu i da se manje oslanjaju na preporuke.
Neko mozda ima znanja i talenta, ali i loseg mentora.
Korupcije i lose organizacije ima svuda u nekoj meri, ali koliko primecujem radi se na tome da se stvori sustem koji je "user frendly".

Tako se to radi!

Medicina je svuda dobra.

Drago mi je za njega, jer mu dosadasnji zivot i nije bas bio majka. Jedno vreme je kukao, jedno vreme je cekao tudju pomoc, a onda mu izgleda dopizdilo, resio da ode i sad konacno konkretno radi ka tome. Jebbote, od starih ortaka su mozda jos 1-2 u Srbiji...ostali odavno na Malti, u Finskoj, na Islandu, sad ce ovaj u Holandiju....

Drago mi je za njega, jer mu dosadasnji zivot i nije bas bio majka. Jedno vreme je kukao, jedno vreme je cekao tudju pomoc, a onda mu izgleda dopizdilo, resio da ode i sad konacno konkretno radi ka tome. Jebbote, od starih ortaka su mozda jos 1-2 u Srbiji...ostali odavno na Malti, u Finskoj, na Islandu, sad ce ovaj u Holandiju....

Da, svi su se razbegli ko macke s yebista!

To je najveca steta od rata i bede koju je ostavio iza sebe.....

Verujem da joj je tesko i nadam se da je taj problem resila. Jedan od razloga zasto u Evropi manje insistiraju na preporukama mentora je upravo to sto navodis.
Mentori i/ili organizacija univerziteta nisu uvek na strani studenata, ukljucujuci i doktorante. Zato i pokusavaju da odluku donesu na intervjuu i da se manje oslanjaju na preporuke.
Neko mozda ima znanja i talenta, ali i loseg mentora.
Korupcije i lose organizacije ima svuda u nekoj meri, ali koliko primecujem radi se na tome da se stvori sustem koji je "user frendly".

Ona je na kraju izgurala svoj happy end. Čula sam da u Kanadi recimo ideš na razgovor (kao neku vrstu prijemnog) ali traže da u cv-ju imaš minimum dva projekta.
O mentorima neću ni počinjati. Koliko puta iskoriste diplomski ili master rad studenata kao svoj ili im "štićenici" pišu radove a oni se samo potpišu kao autori. Školska koja je otišla trbuhom za kruhom u Ameriku mi se žali da i tamo ima krađe tog tipa.
Obrni okrenu loših ljudi svuda na svetu.

Ona je na kraju izgurala svoj happy end. Čula sam da u Kanadi recimo ideš na razgovor (kao neku vrstu prijemnog) ali traže da u cv-ju imaš minimum dva projekta.
O mentorima neću ni počinjati. Koliko puta iskoriste diplomski ili master rad studenata kao svoj ili im "štićenici" pišu radove a oni se samo potpišu kao autori. Školska koja je otišla trbuhom za kruhom u Ameriku mi se žali da i tamo ima krađe tog tipa.
Obrni okrenu loših ljudi svuda na svetu.

Srbi ocekuku uvek da im u izostranstvu neko DA posao...

Nikada ne misle da oni sami treba da ga TRAZE...

Srbin kada stigne u inostranstvo pita: "Gde ima sta da se RADI?"

A Jesa kada stigne u inostranstvo pita: "Gde ima da moze da se ZARADI?"

Razlika je - VELIKA!

pile mozes ti da besnis koliko oces ali sve je u zivotu kako se snadjes

to ti je ko kad se neko buni sto mu je neko upao u red za dr preko reda na vezu, al kad ga pitas jeli sreco frka ti je za zivot a niko te ne ebe, imas vezu jel bi je pokrenuo da te spasu, odgovor je uvek da ;)

svi smo mi i posteni i muljatori samo zavisi kad nas sta zvekne

niko ne nipodastava tvoju diplomu, ali recicu ti nesto drugarski surovo - ko te ebe sto se nisi snasla
(nadam se da me kontas, ne pokusavam da te vredjam, ja to i sama sebi kazem)

pile mozes ti da besnis koliko oces ali sve je u zivotu kako se snadjes

to ti je ko kad se neko buni sto mu je neko upao u red za dr preko reda na vezu, al kad ga pitas jeli sreco frka ti je za zivot a niko te ne ebe, imas vezu jel bi je pokrenuo da te spasu, odgovor je uvek da ;)

svi smo mi i posteni i muljatori samo zavisi kad nas sta zvekne

niko ne nipodastava tvoju diplomu, ali recicu ti nesto drugarski surovo - ko te ebe sto se nisi snasla
(nadam se da me kontas, ne pokusavam da te vredjam, ja to i sama sebi kazem)

Realno.

A ti poznajes sve Srbe pa znas sta oni misle i govore?

Ma nisu svi takvi, ali 90% sigurno, ako ne i vise. Mogu samo da potvrdim to sto je matori napisao.

Srbi su razmazeni.

Navikli su da im neko nesto obezbedi.

To ti je taj socijalisticki model shvatanja.

Ocekuju da imaju pravo na nesto - skolovanje, zdravstvo, posao itd.

Ne shvataju da imas pravo samo na ono sto uzmes sam, izboris se.

Inace uvek mi bilo mnogo zanimljivo sto su isti ljudi koji su ovde bili najveci dzabalebarosi po odlasku vani postajali najbolji radnici. Sto ce reci da je ovde odavno sistem - ne mozete toliko malo da me platite koliko ja mogu malo da radim.

Dizvines sto nisi? :lol:

Mogao sam i ja jos pre 8 godina da odem van al mi bilo lakse da sedim ovde i da se zaebavam, da mi mama kuva pasulj i da se "igram" sa ortacima, i niko mi nije kriv osim mene samog, sad vidim da sam se zaebao pa gledam da sad uteknem ako mogu.

Back