Sin ili kcerka u "alternativi"

Kao prvo izvinjenje LePiaf-u sto je jednim mojim komentarom ova tema promenila smer.

Licno me argumenti tipa "priroda je to tako zamislila" ostavljaju prilicno ravnodusnom. Prvo zato sto negiraju bilo kakvu inherenciju nas kao vrste Homo Sapiens Sapiens na mnoge aspekte naseg sopstvenog zivota i evolucije, a drugo zato sto se posle ozbiljnije analize dodje do zakljucka da nije rec o "prirodi" vec nekoj drustvenoj (znaci istorijski i kulturno oblikovanoj) interpretaciji iste.

Ako ikada budem bila u duzoj i stabilnoj vezi sa drugom zenom, zasigurno se ne bih odrekla dece zbog tamo neke drustvene predrasude. Moje dete cu vaspitati kako da se nosi sa svim mogucim predrasudama kao sto su i mene moji roditelji vaspitali i naucili.

WW je lepo objasnila da je jedina bitna razlika izmedju dece odrasle u hetero i homo porodicama u "tolerantnosti i otvorenosti za razlicitosti ne samo seksualnog izbora nego i rasne, religijske i kulturoloske opredeljenosti." Znam da se neki ne bi slozili, ali kao posledica "silovanja prirode" i nije nesto specijalno.

Jos samo jedan komentar povodom muskih i zenskih "uloga" (sexual roles u strucnoj literaturi) koje "presumably" ucimo od roditelja datog pola. Ne postoje univerzalne "polne uloge" vec su to izrazito (u vremenu i prostoru) promenjivi oblici ponasanja. Da nije tako verovatno ne bi nijedna od nas danas piskarala na kompjuteru u sitne sate vec sedela uz ognjiste i cekala "coeka" da mu opere noge posle radnog dana kao sto su verovatno nase babe radile.

То о чему причаш су ''родне улоге'', друштвено и историјски променљиве. Мајчинство је полна улога. Не знам како друштво може променити ситуацију да само жене рађају децу.

''Знаш, кћери, тата и тата су се јако волели па су изнајмили неку жену која те је родила.'' :?

xpajamacax:
prelepi, pametni, govore po nekoliko jezika.

jedno vreme sam isla na "gay chat"..cini mi se takvi ljudi tamo idu, obrazovani, tako svestrani..odvojene su muske i zenske chat sobe, muska je brojnija i tamo obicno nema zena. cini mi se da ta obrazovanost nadoknadjuje nedostatak seksa (mislim to njihovo nije seks), a mozda kada se udje u sistem da se dosta informisan i neces seks, jer bi ti on promenio nacin zivota. i sama tako cesto citam raznorazne gluposti valjda da se mozak zabavi necim.

S_K_V_O:
Ipak, konacnu rec o tome treba da da naucna javnost i to konsenzusom.

eheh pa bio je konsenzus da je geocentricni sistrem ok ; ) )

ali sto bi oni izigravali roditelje.. moguce je da npr dve sestre cuvaju nekog? kao, tetke. ili samci.
mislim ne usvajaju samo bracni parovi decu
zasto uopste neki homo par hoce decu, da bi ih koristio u orgijama ili jer imaju puno para. ok sad lupam stigao me poremecaj

HEBEHA:
Nju bih povela na lijecenje! Ti, brate pretjera. Mislim, ako voli pomenuti sex, neka voli, ali ne sa citavim gradom i svakim ko je ljubazno zamoli ili jos ljubaznije plati! Odvela bih je negdje na neku planincugu u Austriji u neki fini institut ili nesto tako. Jer to je jedan od oblika nimfomanije, a ne sklonost. Mislim, odvratno.

eheh a sto u austriji a ne u CG? : )) mislim i u CG ima planina i josh surovijih, kad malko radi ..
ne sa citavim gradom, nego sa pola grada?
da li to znaci da su prostitutke nimfomanke? (da li se kod njih razvila neosetljivost na seks...tj mogu da odrade mrtve ladne.ok mozd aihi ma i koji to vole)

zar nisu ljudi u osnovi promiskuitetni, a monogamija samo drustvena tekovina? da li to znaci da su nasi pra pra preci nimfomani

zasto je prostitucija problem? uzmimo da ljudi uglavnom to ne vole da rade. ali recimo da postoje i oni koji to vole da rade. ljudi koji ne zele da se vezuju, i kojima je sex posebna stvar u zivotu.

to je lose..zasto
ako se neki covek oseca lose i prostitutka ga oslobodi napetosti, pomogne mud a spozna svoju sex energiju i time ga usreci...zasto je to lose? on mozda to nikad ne bi mogao jer je suvise uplasen i ne snalazi se u konvencionalnim metodama prilaznju zenama. mozda bi poubijao pola sveta da ne rkesne s vremena na vreme nekog za pare. mozda tako dobije sex bez opterecenja, ako malo obratite paznju videcete da je to ljudima cesto potrebno i da ne mogu da g anadju sa regularnom partnerkom...

nece da se vezuju - nisu normalni. pitam se.. da li biografije "poznatih" ljudi pokazuju da su oni bili normalni.. meni se cini da ne, to su obicno neki frikovi? dakle, ne moramo svi biti "normalni"

ok malo ukrstamo teme al zar bih mogla da otvorim i gde. ako je nejasno naravno preskocicete al mozda se neko odazove mozda u ovim nebulozama postoji nekakva recenica koja moze da izmami razmisljanje.

Hellen:
То о чему причаш су ''родне улоге'', друштвено и историјски променљиве.
Prihvatam kritiku, pogresno sam se izrazila.

Мајчинство је полна улога. Не знам како друштво може променити ситуацију да само жене рађају децу.
Takodje tacno, bar za sada... Sta cemo jos u buducnosti izmisliti, ne zna se.

Seks nema samo iskljucivu svrhu proste reprodukcije, a i reprodukcija je danas moguca i bez seksa. Najveci broj korisnika tehnika vestacke oplodnje, donatora sperme/ovocita i surogat majki su heteroseksualni parovi koji iz ovog ili onog razloga ne mogu da imaju decu.

''Знаш, кћери, тата и тата су се јако волели па су изнајмили неку жену која те је родила.'' :?
Zar ovo bas toliko grozomornije zvuci nego "Znas, kceri, tata i mama su se jako voleli pa su iznajmili neku zenu koja te je rodila"?

S_K_V_O:
A propo toga, nesto pitah WWW i malopre, ali evo da se ponovim posto mi niko nije odgovorio. :(
Da li postoje indicije ili je mozda dokazano da homosexualno opredeljenje roditelja ima neke druge negativne efekte na razvoj licnosti?
Ajde da malo odmenim WWW, jer smo slicnih profesija :)
Dok sam studirao, imali smo jedan omanji "poluskandal" na fakultetu, jer sam sa grupom kolega, prijavio rad u vezi homoseksualizma. Dosta dobro smo postavili premise i mnogim se profesorima rad ucinio vrednim. No, bilo je to podaleko unazad vreme, tema jos uvek nekako "skrajnuta" sa margine cak i akademskog shvatanja, pa je bilo i onih koji su nas maltene anatemisali, dakle situacija slicna skoro k'o na danasnjoj Krstarici :)

Odmah da ti odgovorim, prema onome sto smo prikupili od podataka i zaista pazljivo i sveobuhvatno razradili, NIJE mogla da se potvrdi pocetna teza da homoseksualna orijentacija roditelja ima negativne efekte na razvoj licnosti dece. Sve statisticke obrade, nisu mogle da potvrde.
Ali, mogle su se uociti znacajne razlike u nekim drugim segmentima razvoja (dakle ne u seksualnoj orijentaciji):

Ono sto je zanimljivo je sama analiza rezultata.
Deca koja su imala jednog ili cak oba roditelja koji su bili i homoseksualno orijentisani, pokazivala su na primer daleko manji stepen asocijalnog ponasanja, mnogo su se bolje uklapala u drustvo (od obdanista do skole a i kasnije) i njihov stepen razumevanja medjuljudskih odnosa je bio na znacajno vecem nivou.

Uzorak koji smo utvrdili, nije bio dovoljno reprezentativan, da bi mogli da ustvrdimo da deca iz takvih porodica imaju bolje rezultate u skolovanju, mada je bilo generalne gravitacije prema veoma dobrim reultatima.

Sve u svemu, presiroko je to bilo istrazivanje da bi se sada ovde moglo elaborirati, ali je bilo podosta veoma zanimljivih (pozitivnih) rezultata, koji bi sami za sebe zahtevali jos pokoje istrazivanje u svakom slucaju. No, kao sto rekoh, bilo je to poodavno, vremena drugacija pa je i uzorak bilo jako tesko napraviti, da ne govorimo o raspolozivim metodama i pristupima. Danas bi to bilo mnogo lakse uraditi sa vecom sirinom i boljim rezultatima.

Dosta pratim problematiku psihologije, iako me zivot odveo u potpuno druge vode delovanja i rada, ali nigde nisam naisao na detaljnu i obrazlozenu analizu razvoja deteta u brakovima gde je jedan od roditelja homoseksualno orijentisan. Barem ne ozbiljnu analizu.

Ali, da ponovim za tebe - prema onome sto znam i danas vidim, mogao bih tvrditi: NEMA indicija da homoseksualna orijentacija roditelja ima negativne efekte na razvoj licnosti dece.

S_K_V_O:
Ili ispade da je cak pozeljnije da deca rastu u homoseksualnim brakovima?
Ne, gresis i nisi verovatno bas pazljivo citala diskusije :) Daleko od toga. U svetu se doduse sve vise rusi ovestala teza o nekim "prirodnim" porodicama (mama, tata, deca), prosto zato sto je samo shvatanje porodice postalo mnogo sire. Porodica je osnovna celija drustva, ali se ta celija moze sastojati i od istpolnih "roditelja", bez problema po dete zbog same te cinjenice. Problem je okolina i drustvo koje jos uvek "tapka u mraku" sto se tice definicije porodice, da ne govorim o sredinama gde i sama pomisao na to izaziva da se ljudi masaju kamena (figurativno receno), ne bi li kamenovanjem jeretika resili stvari.
Da li na primer mozemo porodicom nazvati kad je otac alkoholicar, majka se prostituise i dete je na ulici odraslo ili kod komsija, cesto gladno i prebijeno? Ono tehnicki jeste "porodica" ali dete nema porodicu. Sa tog i slicnih aspekata, pojam porodice ce se po mom misljenju (sto nikako ne znaci da moram biti u pravu), uveliko izmeniti.

I na kraju, moja deca imaju devojku i momka, i kao sve je ok :) Ali, moja ljubav i pripadnost njima je tako ogromna, da cinjenica njihove eventualne homoseksualne orijentacije, ne bi ni za milimetar nista u mojim osecanjima prema njima promenila. Bilo bi to kao da sam se odrekao sebe, dakle nemoguce. Oni su deo mog (sretnog) zivota, sve drugo je apsolutno nevazno.
I da zavrsim, bio bih ponosan i presretan kad bi se kojim slucajem ( da su homoseksualne orijentacije) sin ili cerka obratili meni sa izjavom o tome! Pa to bi samo znacilo da mi veruju i da me vole, da sa punim pravom ocekuju podrsku za teske trenutke zivota u drustvu koje anatemise bez razmisljanja, to znaci i da moj zivot sa njima nije bio uzaludan, da sam uspeo da im usadim ljubav i poverenje. Naravno da im ne bih lupao samare, podrzao bi ih u za njih tezem zivotu no drugih ljudi, jer danas bit drugaciji kod nas je cesto gologota.

DD666:
Zar ovo bas toliko grozomornije zvuci nego "Znas, kceri, tata i mama su se jako voleli pa su iznajmili neku zenu koja te je rodila"?

Мени ово једнако страшно звучи! :(

Code, интересује ме где сте ви радили ти истраживање. Мислим, где у Србији (ако је у Србији) нађосте децу из хомосексуалних ''бракова''? И колики је то узорак био?

Кад видим у коликој су предности у односу на децу из обичних бракова, дође ми да променим сексуалну оријентацију. :lol:

Posto je codemaker uglavnom odgovorio na pitanje postavljeno meni (o uticaju homoseksualnog roditelja na formiranje licnosti deteta) samo jos da dodam da su u poslednje dve dekade radjene brojne studije na ovu temu (ako potrazite po psihijatrijskim zurnalima svakako cete naci veliki broj ovakvih ispitivanja, ali ko nema pristup moze da potrazi i na internetu ako ga ne mrzi, naici ce na ogroman broj rezultata na mediclineu ili drugim pretrazivacima vezanim za medicinu i mentalno zdravlje, verovatno) i da apsolutno nije dokazano da su deca iz homoseksualnih veza na bilo koji nacin ugrozena u formiranju licnosti i karaktera u odnosu na decu iz hgeteroveza. Naravno, govorimo iskljucivo o vezama dva NORMALNA, zrela, negujuca roditelja, i porodicama gde deca dobijaju svu neophodnu ljubav, brigu, paznju, podrsku i sigurnost koji su neophodni za rast, razvoj i formiranje licnosti deteta.

Code: srdacan pozdrav, u potpunosti se slazem sa tvojim razmisljanjem na temu. Moja deca ce biti ovakva ili onakva, sa ovim ili onim izborima - ali ce UVEK biti moja deca, moja krv, moja dusa, i uvek cu stajati iza njih, cineci sve za njihovo dobro, dajuci sve od sebe, pa i zivot ako Zivot to bude zahtevao. To je po meni jedino prirodno i jedino normalno (sto ne znaci da je jedino ispravno i za druge, ali za mene je prosto tako!)

Citala sam o nekoliko istrazivanja o djeci koja su usvojena, sto u hetero, sto u homo (bracnim) zajednicama...
Rezultati su pokazali da nema razlike u seksualnoj orijentaciji, izmedju jedne i druge djece...
Iliti, djeca odrasla u zajednici sa homoseksualnim roditeljima, nisu cesce i sama postajala homoseksualna, u odnosu na djecu koje su usvojili strejteri...
Ono po cemu se ta djeca razlikuju nesto je drugo, a to je visi stepen prihvatanja i tolerancije prema razlicitostima... Iz mog ugla to uopste nije lose... Naprotiv...

Takodje, prije nekoliko godina sam gledala prilog o dvojici muskaraca (homo paru) koji su u svojoj zemlji proglaseni roditeljima godine... Brinuli su se o 7-8 usvojene djece i pobijedili sve heteroseksualne usvojitelje, koji su bili u konkurenciji...

Moje misljenje takodje ide u pravcu da sexualna orijentacija (izbor je krajnje zatupljujuc termin jer ne odslikava realnu pojavu homoseksualizma) ne treba da dovede do odbacivanja deteta zato sto mi kao roditelji nismo u stanju da prevazidjemo malogradjansko stanje svesti koje se odslikava u vecitom pitanju - "sta ce svet da kaze".
Ako izgovor za svoje frustracije trazimo u nastavku putovanja naseg genetskog paketa kroz potomstvo setite se koliko samo na ovom forumu ima ocvalih "baba devojaka" i sparusenih "nezenja" koji nisu u stanju da preuzmu odgovornost koje nosi roditeljstvo.
Takodje smo svi svedoci da masa mladih ljudi izabere za zivotne saputnike potpuno promasene i/ili potpuno idiotizovane heterosexualne partnere sto bi po meni, trebao da bude nemerljivo veci udarac za roditelja nego da mu dete zivi u relativno "harmonicnom" odnosu sa osobom istog pola...

indigo:
codemaker,
iskreno impresionirana... ako smem jos da dodam, u ovo malo online komunikacije, ja tebe videh bas kao autenticno macho musko :), u pozitivnom smislu, svaka cast.

Mrzim izraz "macho" :(
Ako ne mogu kao muskarac i osoba, da se dokazem na siri nacin, ne trebaju mi malje na grudima (nemam), prodoran pogled (dalekovid sam), poslednji model "rayban" naocara (imam :) ) i dobar auto ( imam i to :) ) Ako sam zato "macho", neka bude tako, ali ja znam da sam zapravo neko koga moja supruga voli i moja deca obozavaju. A to je ono sto me cini sretnim, u tom slucaju se osecam kao muskarac, u potpunosti :)

Raduje me sto u generaciji koja dolazi, vidim sve vise muskaraca, mladih ljudi, koji zasluzuju paznju i imaju stavove, koji su bili do pre desetak godina nezamislivi, ako nisu zeleli da ih prozovu "seka persama"... Ima nade za nase cerke :)

Gazdarica:
Takodje, prije nekoliko godina sam gledala prilog o dvojici muskaraca (homo paru) koji su u svojoj zemlji proglaseni roditeljima godine... Brinuli su se o 7-8 usvojene djece i pobijedili sve heteroseksualne usvojitelje, koji su bili u konkurenciji...
Da nije mozda ovo? http://www.lethimstay.com/loftons_steveroger.html

"Ten years later, the Children's Home Society, one of the leading kids' social service agencies in Miami (and the group that placed foster kids with Steve and Roger), created an award for outstanding foster parent of the year. They didn't just give the first award to Steve and Roger—they named it the "Lofton-Croteau Award."

Ljudi, stvarno niko nigde nije rekao da su osobe homoseksualne "orijentacije" bolji roditelji, tako da nema razloga da se preispitujete... :lol: Mogu da budu isto tako pametni, glupi, otvoreni, ograniceni, obrazovani, zatucani, dobri i losi roditelji kao i ostatak hetero populacije. Jednostavno, to sve sa seksualnim preferencijama nema ama bas nikakve veze.

Codemaker, ja tebe primetila samo po tehnickim podforumima pa te nisam drzala za "kandidata"... U svakom slucaju,
thumbsup.gif
za doprinos diskusiji.

LePiaf:
Shta biste uradili da vam sin/kcerka jednog dana prizna da je homoseksualnog opredeljenja?

Voleo bih da se ovo ipak ne pretvori u jednu od X tema slichne tematike (po raznim podforumima).

Prvo bih sebe zapitala "Gde sam to pogresila?" a onda bih bez razmisljanja odvela svoje dete kod psihologa ( ako treba, i ja da prisustvujem razgovoru )! Ako ne uspem da to promenim i dete vratim na PRIRODNI put, trudila bih se da prihvatim njen/njegov izbor. Mada, nikada ne bih taj izbor i podrzala.

Hellen:
Code, интересује ме где сте ви радили ти истраживање. Мислим, где у Србији (ако је у Србији) нађосте децу из хомосексуалних ''бракова''? И колики је то узорак био?

To smo radili davnih, krajem sedamdesetih/ pocetkom osamdesetih, na univerzitetu u Ljubljani (gde sam i studirao). Veruj mi, toliko je davno bilo, da se ne secam tacno detalja, ali opsti zakljucak je otprilike kako sam napisao.

Hellen:
Кад видим у коликој су предности у односу на децу из обичних бракова, дође ми да променим сексуалну оријентацију. :lol:
Nisu ta deca u nekoj velikoj prednosti, jedino sto je tacno da takva deca zive u mnogo tolerantnijoj zajednici, a nacin na koji se zivot prezentira toj deci je dosta kvalitetan, sa mnogo paznje i "osluskivanja" deteta, sto nazalost je jedino sto sam odmah zapazio, ako poredimo sa "normalnim" porodicama.

WithdrawnWater:
Posto je codemaker uglavnom odgovorio na pitanje postavljeno meni (o uticaju homoseksualnog roditelja na formiranje licnosti deteta)
Sta cu, kad sam bio pre na liniji, a i "cacnula" me tema, koju sam duze vremena pratio. :) Ali, za sve ima mesta za dodatne diskusije, tema siroka i sve aktuelnija, jer izgleda da se tek sada nase drustvo pocinje "pametnije" baviti necim sto je realnost i ne predstavlja pretnju za nikoga.

WithdrawnWater:
Code: srdacan pozdrav, u potpunosti se slazem sa tvojim razmisljanjem na temu. Moja deca ce biti ovakva ili onakva, sa ovim ili onim izborima - ali ce UVEK biti moja deca, moja krv, moja dusa, i uvek cu stajati iza njih, cineci sve za njihovo dobro, dajuci sve od sebe, pa i zivot ako Zivot to bude zahtevao. To je po meni jedino prirodno i jedino normalno (sto ne znaci da je jedino ispravno i za druge, ali za mene je prosto tako!)
Drugacije i ne sme da bude! Pozdrav i tebi.

DD666:
Codemaker, ja tebe primetila samo po tehnickim podforumima pa te nisam drzala za "kandidata"... U svakom slucaju,
thumbsup.gif
za doprinos diskusiji.
U vode racunarstva sam zasao "slucajno", zaljubio se u ta svetlucava slova na ekranu i batalio osnovno obrazovanje :) Ali, psihologiju nikada nisam zaboravio i pratim jos uvek, skoro je isto tako zanimljiva kao i programiranje :)

sirenica:
Prvo bih sebe zapitala "Gde sam to pogresila?" a onda bih bez razmisljanja odvela svoje dete kod psihologa ( ako treba, i ja da prisustvujem razgovoru )! Ako ne uspem da to promenim i dete vratim na PRIRODNI put, trudila bih se da prihvatim njen/njegov izbor. Mada, nikada ne bih taj izbor i podrzala.
I - mislim da bi pogresila u startu :(
Ne postoji podatak, da je ikada neko, ko je jednom skupio hrabrost i svetu obznanio svoje opredeljenje u vezi seksa, promenio "stranu", ni pod kakvim uslovima (terapije, razgovori, ubedjivanja, pretnje, "oznenadno prosvetljenje" itd...)
Ako govoris o "podrsci" u smislu da se slazes sa izborom deteta, to je jedna stvar, tesko da mozes to da uradis, svakako. Ono sto dete od tebe u takvim trenucima ne ocekuje "razumevanje" (da sine, slazem se da se "udas" za NJEGA..., homoseksualizam je "in"...), vec postavljanje tebe kao roditelja uz njega, podrska u smislu pomoci u prevazilazenju svih problema i teskoca koje ga (nazalost) cekaju u nasem drustvi, kakvo je za sada...
To je otprilike, jedino sto u startu dete ocekuje kad prizna i verovatno pomisli "tata, mama - nemoj vikati, nemoj plakati, nemoj me udariti, nemoj sokirano sesti na stolicu i zabiti glavu u ruke. Pogledaj me, zagrli, shvaticu i znacu da imam vas na svojoj strani...."

Back