Симонија

Oukej... ja prvo pomislio da si bio na sluzbi tog dana pa dosli svatovi kasnije. Pa posle pomislio da si i sam bio u svatovima.... kad ono " susnu nesto" . Ipak svaka cast. Da covek vozi pored Crkve, pazi na saobracaj a ujedno zapazi kako se desava vencanje i pritom jede prasetina u Crkvenoj porti dok trubaci sviraju Uzicko... brate Makso, Matrix si :D
Nisam primetio da se nesto jelo, obicno se u crkvi ne jede, krkanluk ide posle u kafani koja je najverovatnije uzrok neobicnog datuma svadbe :P

Данас је све што би се могло повезати са симонијом, као што је продавање црквених служби, благослова и сл. најстроже забрањено канонима цркве.

Ja ти сво време објашњавам да и да хоће, свештеник не може о томе сам да одлучује.
Може ли сад објашњење зашто се меша дозвола и продаја?
Дакле, тема јасно постављена да говори о појави која има своје име, своје порекло и своје примере.
Ако је плаћено, зашто је битно коме је плаћено?
Осим тога, шта је са благословима? Шта са осталим црквеним службама?

Симонија је рукополагање за новац. Ти си поменуо подмићивање, симонија није то.
Сам си дао у првој поруци добру дефиницију симоније.
Ако је плаћено, зашто је битно коме је плаћено?
Осим тога, шта је са благословима? Шта са осталим црквеним службама?
Шта ако је плаћено ? За венчање ?
Којим благословима ? Нпр благослов је да се за време поста не праве славља са мрсном храном, али неко тада после крштења направи славље где није посна храна. Дакле - некоме тај благослов није битан.
Којим осталим службама, можеш ли да објасниш ?

Симонија је рукополагање за новац. Ти си поменуо подмићивање, симонија није то.
Сам си дао у првој поруци добру дефиницију симоније.

Шта ако је плаћено ? За венчање ?
Којим благословима ? Нпр благослов је да се за време поста не праве славља са мрсном храном, али неко тада после крштења направи славље где није посна храна. Дакле - некоме тај благослов није битан.
Којим осталим службама, можеш ли да објасниш ?
Пошао сам од онога што је наведено у уводној поруци, где појам симоније обухвата много више од рукополагања.
Ако они греше, и ја сам пренео погрешно.
Данас је све што би се могло повезати са симонијом, као што је продавање црквених служби, благослова и сл. најстроже забрањено канонима цркве.
Ту се не усредсређује на то да ли је некоме благослов важан или не.
Да не идемо на примере освештавања објеката, пођимо од малог примера.
Молитва за покојнике често буде пропраћена неким даром свештенику.
И да се разумемо, немам ја ништа против дара, само посматрам ствари са становишта некога ко је уочио израз "симонија" и интересује га сваки могући аспект истог.
О симонији треба да брину они који подлежу истој.

Meшаш то што свештеници добијају надокнаду за свој позив и симонију. То не само да није аспект симоније, већ нема никакве везе са тим.

Симонија је, дакле као што видимо на основу канона Трулског сабора, рукоположење за новац, као и то што су неки наплаћивали причешће. И једно и друго је забрањено.

29. апостолски канон је још јаснији код тога да се то назива симонијом.
О симонији говоре и други канони.

Prilozi

• 01.png
    01.png
    38,1 KB · Pregleda: 6
  • 02.png
    02.png
    34,3 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:

Back