čedina_zebra
Legenda
- Poruka
- 53.468
Svaki se popa u Srbiji odrekne jedne svoje limuzine i da vidiš para za sirotinju auuu ima teletina da se krčka u kazanima svaki dan
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imaju da se vrate na ulicu sa koje su upali na tudje
Nije da nema
Pa da, ova tema je najbolji primer takve otimacine , sina od domaceg popa i starosedalaca iz Banata tog Branka Bracanskog , uprkos sudskoj presudi najvise instance, tera pop razbjnik Nikanor Bogunovic, sto se dovukao iz neke Licke vukojebine(zbriso na vreme iz rahmetli RSK da ne deli sudbinu svog naroda ) u Vrsac i sada izigrava tu kabadahiju .e to
znam sigurno da im nije zapelo da im se vrati vukoyebina iz koje su dosli
e to
znam sigurno da im nije zapelo da im se vrati vukoyebina iz koje su dosli
negop zanimljivo je sto Nikanor nije ostao u svojoj maticnoj eparhiji da tamo brani stanove , kuce i stanarska prava i opire se sudskim odlukama ,ipak tamo ima mnogo vise problema te vrste , a covek zna posao![]()
nece da uzme, nego trazi da mu se vrati
to uzeti verovatno ti cesto figurira u porodicnoj istoriji, za vratiti verovatno nisi ni cuo, sta vama ima da se vrati?
Ti govoris o slobodi raspolaganja imovinom kod srpskih kraljeva u srednjem veku npr. ? Govoris o slobodi raspolaganja imovinom u feudalnom dobu ? Ok je za manastire, ali za zemlju nema sanse da im dozvolimo...
И дан данас сељаци поклањају ливаде, шуме Цркви, то се стално дешава.
Ma dobro za danas, ali ti govoris o postovanju privatne svojine srpskih feudalaca u srednjem veku...
Мислим да имаш претеран страх од читаве приче.Црква није институција која расипа и отуђује, већ сабира и чува.А све сачувано је само на корист спркој држави.
И радујем се коначно Закону о повратку црквеног земљишта који су комунисти узурпирали.Мени је то значајно, јер ми даје сигурност у овим тешким временима када нам се теритотије насилно одузимају, да ће бар црквено остати српско.
pa verovatno su mu to vec predlozili,al nas covek voli da se sudi vise nego leba da jede
negop zanimljivo je sto Nikanor nije ostao u svojoj maticnoj eparhiji da tamo brani stanove , kuce i stanarska prava i opire se sudskim odlukama ,ipak tamo ima mnogo vise problema te vrste , a covek zna posao![]()
Бундо,
о томе где ће Богослужити не одређује свештеник по својој вољи ...
Добије распоред и мора да иде тамо где му се каже ...
Svaki se popa u Srbiji odrekne jedne svoje limuzine i da vidiš para za sirotinju auuu ima teletina da se krčka u kazanima svaki dan
Mada, ovde se prica o Crkvi... Da se popu vrati ko zna koliko hektara zemlje ?Aha, pa samo nek se nadaju da ce im vratiti cetvryinu drzavne zemlje, eto mozda se i potomci Dusana Silnog da traze da im se cela Srbija vrati u vlasnistvo
Boli kada svetovna vlast lupi samar duhovnoj, znam; morace da prebole to sto nece da budu veliki zemljoposednici, eto mozemo da im platimo besplatne terapije kod nekog psihoanaliticara....
Zebro, zašto bi se neko odrekao svoje imovine? Ako je nije legalno stekao, neka mu je oduzmu, ali ovde pišemo o legalnim stvarima.
Ne kažem da nema sveštenika (opet bih zamolio da se kulturno izražavamo i da ne vređamo) koji voze skupe automobile, ali moramo da priznamo da ima mnogo više "običnog" sveta koji vozi ista takva vozila. Da ne spominjem političke idole mnogih članova ovog foruma. Zašto njima ne tražiš da se odreknu imovine? Verujem da njima malo teže da dokažu poreklo iste.
@kami83 - ne razumem kako misliš da nećeš o Kosovu i Metohiji, već ćeš da se zadržiš na Srbiji? Jedno ne isključuje drugo. Sve je to Srbija, svidelo se to nekome ili ne.
Tebi smeta preterani broj hektara u Crkvenom posedu, meni smeta veliki broj kvadrata na Dedinju u nečijem posedu, nekom trećem smetaju, možda, kvadrati mog stana... tako to uvek ide, ali je suština u legalnosti tog vlasništva. Ko ima materijalne dokaze o legalno stečenoj imovini, ne sme se uznemiravati zbog iste.
Što se tiče imovine SPC iz srednjeg veka... ne vidim u čemu je problem? To samo govori koliko je SPC stara i jaka, koliko dugo traje njeno poštovanje u našem narodu. Upravo se tim dugim vremenom stiče i širi imovina. Bilo bi loše da imaju svu tu imovinu stečenu u zadnjih 10-ak godina.
Što se tiče imovine SPC iz srednjeg veka... ne vidim u čemu je problem? To samo govori koliko je SPC stara i jaka, koliko dugo traje njeno poštovanje u našem narodu. Upravo se tim dugim vremenom stiče i širi imovina. Bilo bi loše da imaju svu tu imovinu stečenu u zadnjih 10-ak godina.
Pa problem je u tome sto je srednji vek doba feudalnih odnosa, a ako ti zelis da bilo koje svojinsko pravo izvlacis iz feudalnih odnosa, to znaci da si promasio nekoliko vekova napretka ljudske civilizacije.
Crkva nikad vise ne treba da bude veliki zemljoposednik. Uostalom, zasto bi i bila veliki zemljoposednik, zar im je toliko bitno materijalno na ovom svetu?
Svojinsko pravo se izvlači od postojanja pisanih dokumenata. Ko ima takvu dokumentaciju može da raspolaže svojim. Napredak civilizacije je pratila i crkva, a ujedno je i raslo, ili se smanjivalo njeno dobro. 20-ti vek je bio daleko napredniji od srednjeg, pa su opet neki koji su "civilizacijski napredovali" oteli dosta crkvene imovine (ne samo njihove) i pored pisanih dokaza o imovini.
Materijalno dobro je nezaobilazno u materijalnom svetu. Ko gradi bogomolje? Misliš da su ktitori dovoljni? Od čega živi sveštenstvo, od tvojih i mojih priloga crkvi možda?
Kad sam bio u vojsci, kasarna u kojoj sam služio rok imala je ogromno poljoprivredno dobro. Zašto će vojsci tolika zemlja? verovatno iz istog razloga kao i crkvi, tebi ili meni.
Vojsci isto tako nije potrebna tolika zemlja, ali vojska je jedna od sustinskih elemenata svake drzave. (i ne Crkva to nije, znam unapred da ces to da kazes), tako da vojska treba da proda deo zemlje, a pare da ulozi za neke svoje probleme. Ne moze drzava da vise brine o Crkvi, nego o vojsci, opet kazem, to je moglo samo u srednjem veku.
Ponovio sam to hiljadu puta- da se pojavi sada neki direktni naslednik Nemanjica, moze da dobije vlasnistvo nad celom zemljom u drzavi Srbiji ? Drzava je uopste postala drzava zato sto je pretvorila feudalnu zemlju u drzavnu zemlju.