Silikonska Srbija

wow, koja si ti legenda, ne mogu da verujem da si ovo izjavio...ili zivis fino i zasticeno, pa nemas prilike da vidis sve probleme ove zemlje, ili samo nisi pri zdravoj pameti...

Radim dva posla i dosta putujem...
Zaradim makismalno 700 evra mesečno (naravno ne svaki mesec, dakle u proseku manje)...
Obišao sam Srbiju u poslednjih pet godina uzduž i popreko, nisam spavao u hotelima A kategorije, već u raznim privatnim kućama, smeštajima, motelima, prenoćištima...
Imam dosta rodbine po malim mestima u Vojvodini...

I zaista nisam video da ljudi umiru po ulicama, da čekaju u kilometarskim redovima za hranu ili tako nešto.
A da je teško, to sam napisao...

I ne vidim zašto si ti sada pametan, a ja nisam pri "zdravoj pameti"???

To je opste stanje medju tinejdzrima u Evropi i S.Americi.
Recimo u Nemackoj pojma nemaju gde se nalazi koja pokrajina a dobitak na lotto-u je kad bi neko nabrojao svih sesnaest pokrajina.Susedne drzave znaju (ne sve),ali gde koja geografski dolazi vecina ne zna.
Da pitas svabu ko je Remark, odgovorio bi ti da misli da igra za Borusiju Dortmund
Ustaju kasno,maloltenicki kriminal je oho-ho.Alkoholizam je omiljeni sport,...
Britanske tinejdzerke su sampionke sveta kao tinejdzerke majke.Udaraju se uveliko kad napune dvanaestu,..
Malo malo pa neki degenerisani klinac kome su roditelji pruzili sve, uleti u skolu i napravi obracun kod O.K. korala
Svet srlja u tri lepe,treba samo imati kartu za prvi red i posmatrati spektakl uz kokice.
Srbija samo prati modne trendove.Treba vratiti sluzenje vojnog roka na 36 meseci,i predvojnicku obuku za svakoga ko napusti srednju skolu.Kao i pandurima pruziti ovlastenja da samaraju balavce kako su to radili sedamdesetih i osamdeseteih.
Kao i nekada da onaj ko zapali cigaru u skoli dobije automatski ukor pred iskljucenje.
Zlatno je bilo titino doba

E sada će DENNY CRANE da te demantuje, jer nije tako u SAD. Samo u Srbiji baš ništa ne valja :) ;)

E sada će DENNY CRANE da te demantuje, jer nije tako u SAD. Samo u Srbiji baš ništa ne valja :) ;)

Ma brale disciplina i to surova disciplina sve resava.Ljudkse slobode su glupost koja je i dovela do ovoga haosa.Pazi foru klincima se uvaljuju mobilni telefonu sa mogucnoscu da vide razne pizdarije preko neta.Samo u Nemackoj na jamba fore(muzika za mobilne,i razne dzidza bidze)balavci potrose preko tri miliarde evra
je8ote kao da su pre mobilnih deca bila retardi,pa sad mobilni za balavce spas

Da, ali je pitanje kako su nastali roditelji ''sabani''...pa, nisu oduvek svi bili neobrazovani i povrsni...to je, takodje posledica beznadja u kojima su se ti ljudi, u jednom momentu nasli...nekima je odjednom zivot postao puko prezivljavanje, pa su se i zelja i vreme i interesovanje za te stvari (sport, kultura) ugusile...

A što su roditelji pali u beznađe koje je kreirala država da jedan deo naroda propadne kulturno i moralno.
Šta su država,SANU i ostale institucije servirale preko medija,koje kulturne pravce je forsirala,koje je javne ličnosti propagirala da budu uzor.

Radim dva posla i dosta putujem...
Zaradim makismalno 700 evra mesečno (naravno ne svaki mesec, dakle u proseku manje)...
Obišao sam Srbiju u poslednjih pet godina uzduž i popreko, nisam spavao u hotelima A kategorije, već u raznim privatnim kućama, smeštajima, motelima, prenoćištima...
Imam dosta rodbine po malim mestima u Vojvodini...

I zaista nisam video da ljudi umiru po ulicama, da čekaju u kilometarskim redovima za hranu ili tako nešto.
A da je teško, to sam napisao...

I ne vidim zašto si ti sada pametan, a ja nisam pri "zdravoj pameti"???

Dobro, ti radis, zaradjujes, al ne mozes reci da u Srbiji nije jako lose. Lose je... Ne mozes da generalizujes, samo na osnovu svog primera...Ma u Srbiji je dobro samo ako imas posao, bilo koji...a da ne nabrajam milion drugih problema..Tako da, jeste, lose je, mnogo......
p.s. ja sam pametna, ne pametan...:cao:

A što su roditelji pali u beznađe koje je kreirala država da jedan deo naroda propadne kulturno i moralno.
Šta su država,SANU i ostale institucije servirale preko medija,koje kulturne pravce je forsirala,koje je javne ličnosti propagirala da budu uzor.

Dobro, ali ono padanje u beznadje sam pomenula u smislu citanja knjiga i bilo kakvog tzv. duhovnog uzdizanja...
Jednostavno, ljudi se zadovoljavaju malim, i postalo je lako zabaviti ih...

Dobro, ti radis, zaradjujes, al ne mozes reci da u Srbiji nije jako lose. Lose je... Ne mozes da generalizujes, samo na osnovu svog primera...Ma u Srbiji je dobro samo ako imas posao, bilo koji...a da ne nabrajam milion drugih problema..Tako da, jeste, lose je, mnogo......
p.s. ja sam pametna, ne pametan...:cao:

Izvini pametnice :)
Samo mi ne reče, gde sam ja napisao da je meni dobro, a da na osnovu toga generalizujem da je i drugima dobro???
I nisi mi odgovorila, zašto sam ja nalupao gluposti, ako sam napisao da jeste loše, ali ne toliko koliko neki prikazuju???
Mislim, loše je čim većina porodica ne može da sebi priušti godišnji odmor negde na moru... da loše je. Ali ako pogledaš po gradu, skoro svaki stan ima klima uređaj, svi ili bar 90 % stanovnika imaju TV, električni šporet, frižider, veš-mašinu...
90% ljudi jedu tri puta dnevno, zar ne?

sto se tiče knjiga,nisu klinci krivi,čitanje i knjiga i stripova,ovo drugo pogotovo je zamenila geforce 9888886655gtddr i igrice:)
a sto se tiče tv-a,pa jedino pametno na tv su naučni kanali ali oni gledaju onaj grozni pink koji ne mogu da smislim vizuelno,sve je drečavo,gledaju grand,da barem gledaju mtv...

Verujem da je ta anketa istinita. Mislim da to nije počelo od skora, već da takav trend kod mlađih traje dosta dugo. Još dok sam ja išla u školu bilo je čudno čitati, imati više knjiga u kući. BIti član biblioteke je bilo za podsmeh, sećate se Radovana. Ja sam išla u dobru školu, pa sam imala malo tih koji su tako mislili, zapravo to su bili oni koje sam poznavala iz OŠ ili sa strane, ali smo svi poznavali one zbog kojih smo bili štreberi zato što volimo knjige i idemo u pozorište. Tada sam bila i tužna zbog toga, ali sada sam ponosna što nisam bila kao ti koji su mi se podsmevali.
Mada neki od njih imaju sada više novca od mene i manje obrazovanja, ne bih se menjala, pošto ne mogu da shvatim svrhu života koji se svodi na spavanje, posao (koji ne voliš naročito), jelo, seks, TV, deca, rodbina i povremeno žene na kafi sa tračevima o "zvezdama". Nije moj cup of tee.
Kako rešiti problem sa klincima... Na globalnom nivou nikako. I u svetu je većina mladih prostački vaspitavana, vidi se po popularnoj muzici. Jedino što se može jeste da se čovek trudi da svoju decu i decu iz svoje okoline usmerava ka pravom putu, pa će se, valjda, broj kulturnih i ljudi povećati.
A kivi su i roditelji i nastavnici i sama deca. Apatija, nedostatak vremena, nekvalitetno provođenje vremena sa decom... Treba biti stalno angažovan.

Mislim da ce to sve biti ok.Nisu ove generacije nista gore od Titovih pionira koji su sve svoje znanje utrosili na rasturanje zemlje i ratove.

Ja verujem u ove klince,jer oni nemaju iluzija o svetu koji ih ceka.A,po pitanju obrazovanja-samo se u komunizmu terala radnicka klasa iz 3.smene u pozoriste i djaci ucili koliko Australija ima ovaca..

Bice obrazovanih koliko treba, a kad ih pritisnu zivotne obaveze-svi se ponasaju drugacije.Uostalom,buducnost je njihova..:cool:

Ja sam mišljenja (koje možda i nije tačno, zato ste tu vi stariji i pametniji da me ispravite ako grešim) da se nikad i nije nešto posebno čitalo, a ovi što sad pričaju kako je 'nekad nešto bilo bolje' su ili budale ili ne znaju. Uvek je to bilo elitističko područje... Pre sto godina verovatno svako nije ni mogao da kupi knjigu, a ne verujem da je drugačije bilo ni pre 60, a i da je mogao, deca su verovatno radije sedela 'sa štapom u pesku' (Dž. Karlin :)), nego što su bajagi čitala... naravno, bilo ih je, verovatno u istom procentu kao danas... Pre 50 je već došao televizor, pre 30 video, pre 15-20 računar... nastavite niz... A po pričama koje slušam, majke i očevi kao da su nam bili neki literarni proždrljivci koji su čitali 6 knjiga sedmično... A verujem da, da se ista anketa sprovede međ' populacijom srednjih godina, isti bi se rezultati dobili... Isti procenat njih bi čuo za Anu Karenjinu, isti procenat bi znao da navede omiljenog pisca... Posmatrati to kao nov fenomen je glupo ili zlonamerno... Ispravite me ako grešim, ali mislim da sam u pravu.

Ono što je meni čudno, onda, je neverovatna posećenost beogradskog sajma knjiga iz godine u godinu. Da li ljudi tu dolaze po sniženje i spektakl ili po knjigu? :think:

Oh, brother... :roll:

Pdf. Politika i prosečni srpski tinejdžer... :roll:

Prvo: O kojoj starosti uopšte pričamo? Razlika između trinaestogodišnjeg tinejdžera i devetnaestogodišnjeg tinejdžera je jako velika.

Drugo: Prizemni humor: Pa npr. Kursadžije su upravo popularne kod tih generacija koje su rasle zlatnih šezdesetih, i još zlatnijih sedamdesetih. Ja ne znam nikog mlađeg od 20, pa i 30 godina, ko ih gleda.

Treće: Knjige: Kako ko. Ima ih svakakvih. Oni koji ne čitaju, ne čitaju jer im knjige nisu zanimljive, ili nemaju vremena. A ako im nisu zanimljive, to je stvar ukusa, i nema potrebe da im neko to nabija na nos.

Četvrto: Pozorište i bioskop: Opet, kako ko. Pozorište uglavnom nije popularno, opet jer im nije zanimljivo. Sa druge strane, bioskop je manje-više popularan, a oni koji ne idu u bioskop, ne idu zahvaljujući čudu modernog doba: kompjuteru. Zašto bih ja plaćao par stotina dinara i cimao se do centra grada kad mogu za DŽ da skinem taj film sa neta?

Peto: Sve manje se druži: Apsolutno netačno. Ne znam ni odakle im to. Ako toga i ima, ima zbog brojnih obaveza, a ne zbog nekog nedostatka želje.

Šesto: Ustaje posle 10 sati: Kako ko i kako kad. Mada ne vidim ni šta je tu loše. Ako neko nije iz opravdanih razloga u mogućnosti da legne pre nekih 2, 3 ujutru, treba da se budi u 7 i da ceo dan bude pospan i umoran, jer eto, neko to smatra vrlinom?

Sedmo: Vreme uglavnom provodi ispred TV-a ili kompa: TV retko ko gleda, osim eventualno neku utakmicu ili emisiju ponekad. Čak ni Grand Show uglavnom ne gledaju, već za te nove turbo-folk hitove čuju od ortaka koji je čuo od ortaka koji je čuo od ortaka... Barem moja iskustva tako govore.

Osmo: Dopisuje se sa virtuelnim prijateljima preko interneta ili kuca SMS po celi dan: Pa dobro, lakše im je tako. Nemaju vremena, mogućnosti ili čega već. Šta fali tome? Tehnologija i služi da bi se ljudima olakšao život.

Deveto: Sluša Folk muziku: E za ovo već nema opravdanja. Na kolac sa njima!

Sve u svemu, ovo što si ti izneo je više profil neke mešavine asocijalnog štrebera sa jedne strane, i tipičnog klošara sa druge. U suštini, ko god je ovo radio, izvukao je najgore od obe ''vrste'' i prosuo na papir. Mogao je tako, a i još lakše da napravi profil prosečnog srpskog tridesetogodišnjaka pa da vidiš kako bi ispalo.

Na kraju, ne može jedan prosečan srednjoškolac da redovno ide u školu, redovno uči kući (uz to naravno ima odlične ocene) redovno se bavi sportom, redovno čita knjige, redovno ide na koncerte, redovno gleda vesti, redovno izlazi sa društvom (ali i tad ni slučajno na splavove i slične klubove gde se sluša Sotonin izum: turbo folk) redovno gleda naučne programe, i da još uz sve to ima još poneki hobi, i ustaje pre 10, a da vi matorci smrdite po ceo dan i tapšete ga po ramenu ''Bravo sine! 'Ajde sad idi kupi tati pivo pa pokosi travnjak, zali cveće, i operi zavese, dok tata gleda utakmicu''. Toga nema ni u crtanim filmovima.

Poslednja izmena:
Izvini pametnice :)
Samo mi ne reče, gde sam ja napisao da je meni dobro, a da na osnovu toga generalizujem da je i drugima dobro???
I nisi mi odgovorila, zašto sam ja nalupao gluposti, ako sam napisao da jeste loše, ali ne toliko koliko neki prikazuju???
Mislim, loše je čim većina porodica ne može da sebi priušti godišnji odmor negde na moru... da loše je. Ali ako pogledaš po gradu, skoro svaki stan ima klima uređaj, svi ili bar 90 % stanovnika imaju TV, električni šporet, frižider, veš-mašinu...
90% ljudi jedu tri puta dnevno, zar ne?
Nisam ni rekla da je tebi dobro, samo ako ti nije lose, nemoj da kazes da Srbiji nije lose. Srbiji jeste lose, ima gomilu problema, prezaduzena je, ljudi su siromasniji nego ikada, strepe, boje se za posao, gomila nezaposlenih i sl. Ne treba bas ici do kamenog doba, pa reci da je lose...Ovo je ipak 21. vek, a pogledaj kako zive ljudi u razvijenijim zemljama. Makar nemaju neizvesnost i zagarantovano im je bar nesto...

Na kraju, ne može jedan prosečan srednjoškolac da redovno ide u školu, redovno uči kući (uz to naravno ima odlične ocene) redovno se bavi sportom, redovno čita knjige, redovno ide na koncerte, redovno gleda vesti, redovno izlazi sa društvom (ali i tad ni slučajno na splavove i slične klubove gde se sluša Sotonin izum: turbo folk) redovno gleda naučne programe, i da još uz sve to ima još poneki hobi, i ustaje pre 10, a da vi matorci smrdite po ceo dan i tapšete ga po ramenu ''Bravo sine! 'Ajde sad idi kupi tati pivo pa pokosi travnjak, zali cveće, i operi zavese, dok tata gleda utakmicu''. Toga nema ni u crtanim filmovima.

Ceo tekst, svaka cast! z:D

Deveto: Sluša Folk muziku: E za ovo već nema opravdanja. Na kolac sa njima!
Ovo plus. Na kolac!

Back