gost 439443
Ističe se
- Poruka
- 2.504
Laku noć, trkačice!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Laku noć, trkačice!
Jel to ona plava Mirinda? Koliko sam se ja isprepadao kad sam je prvi put pio.
Pitah se koje li je rase pas, posto pored "Nije pas za svakoga." zaboravih, mozda, jos vaznije "Nije svaka rasa za svakoga", odnosno, trebalo bi birati rasu psa prema svom karakteru, navikama, aktivnosti, znanju i sposobnosti.
^ Ne znam za slucaj da se rasa Malamut koristi u ovim situacijama i, licno, tesko mi je da u to poverujem, ali, s obzirom da si ti linkovao clanak, vrlo rado cu iskoristiti tvoj "argument" u svoju korist.malamuti se koriste i za vođenje slepih, otkrivanje droge, kao psi spasioci, ili terapeuti za rad sa ljudima, a pre svega sa decom ometenom u razvoju.
^ Kao sto rekoh, pas je velika odgovornost i obaveza. I nije za svakoga.Malamut je veoma aktivan i snažan pas, i traži dinamičnog vlasnika koji se ne plaši zime, kiše, niti izleta u prirodu. Potrebno mu je obezbediti dosta dnevne aktivnosti, istrčavanja.
^ Situacije kada je sterilizacija nuzna i potrebna.Veliki broj tih nagona se smatra nepoželjnim u ponašanju kućnog ljubimca, pa budući vlasnici moraju da znaju šta da očekuju od rase, i da budu spremni da sa njima žive, do određene granice. Moraju biti spremni da odreaguju i preduzmu adekvatne mere kada je to neophodno kako bi ili umanjili neželjeno instinktivno ponašanje, ili stvorili situaciju u kojoj se takvo ponašanje može tolerisati.
^ Jedan od razloga zasto ne bi trebalo slobodno da trci ulicama.Osnovni instinkti malamuta su da kopa, da hranu smatra prioritetom, da bude neprijateljski nastrojen prema psima istog pola, i da juri i lovi druge životinje. Dobrim vaspitanjem neki nagoni mogu biti prilično potisnuti, ali nikada odstranjeni, i oni će uvek vrebati svoju priliku, delić sekunde, trenutak kada će u očima malamuta zaiskriti divlji duh predaka... Vlasnici malamuta dobro znaju kako te situacije izgledaju.
^ Mentalitet copora.Obzirom da se od malamuta zahtevalo da živi i radi sa mnogo ljudi unutar eskimskog plemena, on je morao biti miroljubiv pas koga bi mogao kontrolisati svako, bilo odrasla osoba, bilo dete. Pas koji je u takvom okruženju iskazivao agresiju jednostavno nije smeo biti tolerisan, i retko bi imao priliku da svoju 'grešku' ispravi.
Malamut je poznat po svojoj potencijalno dominantnoj prirodi i veoma jakom osećaju za poredak čopora, i ovo je jedan od glavnih razloga što se ne preporučuje vlasnicima koji nemaju iskustva sa psima. Malamut je po prirodi čoporativna životinja, i vlasnici, njihova deca i druge životinje u kući (uključujući i mačke!) postaće njegov 'čopor'.
Osmatraće sve pripadnike čopora, bili oni ljudi ili životinje, i proučavaće njihovo ponašanje i odnos koji oni imaju prema njemu kako bi ustanovio ko se na kom mestu u 'hijerarhiji čopora' nalazi. Oni za koje malamut vidi da drže stvari pod kontrolom, da su čvrsti, strogi ali fer, i da ne prave gluposti, obično će zavredeti njegovo poštovanje i malamut će ih videti kao nekoga ko je autoritet i na višoj lestvici u poretku čopora - kao 'alfa', ili 'vođa čopora'. Što malamut više poštovanja ima prema pojedinačnim članovima porodice, više će ih slušati, ispunjavati komande, i generalno će se bolje ponašati kao ljubimac.
^ Vaznost socijalizacije, odgovornog i sposobnog vlasnika sa mnogo znanja.Prijateljski stav malamuta prema ljudima, na žalost, ne važi uvek i u odnosu prema drugim psima, i ovo je jedna od 'mana' ove rase. Kao što je to situacija sa drugim urođenim osobinama, ni ovo nije bez razloga, i to vlasnici moraju shvatiti i uvek biti na oprezu.
Ipak, većina malamuta će, ako su dobro socijalizovani u fazi odrastanja, uglavnom tolerisati druge pse. Pas bilo koje rase, ako nije dobro socijalizovan, može razviti 'agresiju iz straha', jer ne poznaje ponašanje drugih pasa, i može odlučiti da napadne, pre nego da čeka da vidi reakciju drugog psa. Pa čak iako je vaspitan, prijateljski nastrojeni malamut prema kome drugi pas iskaže agresiju bez mnogo razmišljanja će prihvatiti ovaj, po njemu, otvoreni poziv na borbu.
Kakve to ima veze sa bilo cim?!A ti meni pokaži sliku svog. Može?
E - smešan si...Pitah se koje li je rase pas, posto pored "Nije pas za svakoga." zaboravih, mozda, jos vaznije "Nije svaka rasa za svakoga", odnosno, trebalo bi birati rasu psa prema svom karakteru, navikama, aktivnosti, znanju i sposobnosti.
Pa, gde bas Malamuta, ne znam da li postoji svojeglavija rasa, koja prosto zahteva veliko znanje i sposobnog vlasnika. Jos je Mamamut krupna rasa psa, koja nikako ne bi trebala da bude vidjena da slobodno trci i luta ulicama.
Clanak, bukvalno, potvrdjuje svaku moju rec. Treba samo citati. I procitati.
Izdvojio bih nekoliko, vaznijih, pasusa koji potvrdjuju moje reci.
Ne znam za slucaj da se rasa Malamut koristi u ovim situacijama i, licno, tesko mi je da u to poverujem, ali, s obzirom da si ti linkovao clanak, vrlo rado cu iskoristiti tvoj "argument" u svoju korist.
Dakle, dresura je teza, ali moguca. Uz sposobno vlasnika, sa vise znanja, vestina i strpljenja.
Kao sto rekoh, pas je velika odgovornost i obaveza. I nije za svakoga.
Situacije kada je sterilizacija nuzna i potrebna.
Jedan od razloga zasto ne bi trebalo slobodno da trci ulicama.
Mentalitet copora.
Vaznost socijalizacije, odgovornog i sposobnog vlasnika sa mnogo znanja.
Kakve to ima veze sa bilo cim?!
Nikada nisam ni mislio a jos manje rekao da tvoj pas treba da slusa svaku glasovnu komandu. Postoji povodac, pa nikakve glasovne komande ni ne mora da bude naucen da slusa.
Ja sam, cak i, protiv koriscenja glasovnih komandi u obracanju psima. Ja sam sa "svojim" psom komunicirao najpre govorom tela, puckanjem prstima i, eventualno, glasnim i odsecnim "Hej", da ga trgnem i skrenem mu paznju da to sto je, ne uradio, nego namerio da uradi nije pozeljno ponasanje i koje ne odobravam. Dobar vlasnik zna, i treba, da ocita i predvidi ponasanje svog psa.
Ti si opasan vlasnik zato sto ne smatras da je mnogo strasno njegovo trcanje po ulicama, i uticaj na zivote drugih ljudi. Pravdajuci to sa podsmehom trazenja p!cke. OK, ali to znaci i da moze da naskoci na zenke u teranju drugih vlasnika koji to ne zele. Da napumpa neku zenku lutalicu pa da ko zna sta bude sa stencima. Kao sto clanak kaze, da naleti na nekog drugog muzijaka i da se pokolje s njim...
Sve u svemu, tvoja situacija je knjiski primer kada je sterilizcija neophodna i pozeljna, i u praksi predstavljen - opasan vlasnik
A ja tebe ni ne čitam.Ja kad objavim post, uvek ga procitam jos jednom od pocetka do kraja i otklanjam uocene stamparske greske. Sada nisam citao copy+paste delove iz clanka, pa opet nisam stigao dalje od polovine poruke, a "reakcija" na poruku je vec stavljena. Znaci, meni, dokazano da je bez citanja... Tuzno
Bio bih i ja narcis da sam ovako zgodan.