Sibirski haski

Да се вратимо теми о Сибирцима. Ево једног одвратног примера шта се дешава када се власници засите свог старог пса .
Село Шајкаш, данас
Пре неколико дана се појавио овај пас у врло лошем стању, види се да је ко зна колико већ напуштен.
Село нема никакав азил , али азили постоје у суседним селима, који неће да га приоме јер су они на територији Новосадске општине , а Шајкаш је на периферији Тителске опшине, која нема ни један азил.

tutyKBz.jpg

tsZn8Ex.jpg

8nO9BDW.jpg

И поед свих мука у којима је овај пас је доброћудан и не зазире од људи, али на жалост људи зазиру од њега.
Шта радити ?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!
I ja imam haskija, starog godinu i dva mjeseca. To je jedna maza u porodici, kojoj je sve dozvoljeno i vecinu dana je pusten, samo kad je vrijeme za spavanje zatvara se u box. Medjutim, u poslednje vrijeme je postao agresivan. Ne prema nama naravno, tu je sve standardno. Ali, ukoliko neki drugi pas se pojavi kod kuce (ranije je mogao ko hoce do kuce da dodje ne bi reagovao, cak bi odmah skocio da se igra, bilo da su u pitanju ljudi ili psi) automatski ga hvata za vrat i pocinje da ga ‘kolje’, cak i kad je u pitanju beba haski, kojeg je drug nabavio skoro pa ga doveo kod mog Zevsa, da se igraju malo. Jedva smo ga odbranili. A danas je cak i zaklao kokosku. Kokoske su nam evo pola godine problem, ali ogroman strah ima od mog tate, tako da ih je do sad teska srca ali zaobilazio ih je, cak i kad ih pojuri, vrati se iste sekunde nazad. Medjutim, danas je uspio jednu da zakolje.
Pa me zanima vase misljenje? Sta bih mogla da uradim da se smiri malo? Zivimo na selu, kokoska nije bila nasa, vec su poceli da nam zamjeraju, a ne daj boze da dohvati tudjeg psa, ne bi smjeli da ga pustamo vise.

Понашање је за очекивати, одраста .
Код њих је период одрастања дужи него код других паса и углавном се Сибирац са две године сматра да је сазрео.
Да је ситуација код вас другачија и да сте у граду и свакодневно идете у шетње и сусрећете са другим псима , он би до сада научио да их толерише. Што не значи и да их воли, али обично би их игнорисао, ако нису баш нападни и досадни.
Што се тич кокошке, мораш да схватиш да је он ловац( наравно не у смислу ловачког пса, него у оном смислу да је ловац као вук) Све што трчи, лети или плива је плен. То је његова природа и зато мораш ти да се постараш да до немилих сцена са комшилуком не дође. Ограда је прва ствар да не може да лута напољу без тебе и поводника, а бокс ако неко дође са својим псом док се не упознају и не будете сигурни да се слажу.
Он је још врло млад и у питању су игре доминације, али ако се оне не контролишу могу да пређу у агресију према другом псу, а свако непријаттно искуство из таквих ситуација памти и вратиће чим добије прилику.
Најбољи лек за то је рад, јер не треба заборавити да су они радни пси били много дуже него што су постали љубимци.Млади пси са осам месеци до годину дана се већ прежу и тиме стичу искуство тимског рада у коме се свака агресивност искључује, односно врло строго кажњава ако до ње дође.Он носи генетску предиспозицију за то али она мора да се претвори у лично искуство, јер не треба заборавити да се са њима праве велике запреге од 16 и 18 паса, а ту не може да се дозволе агресивни ексцеси.
Пошто су они чопорски пси који слушају вођу чопора, ти мораш да преузмеш ту улогуТо значи да међу вама мора да сем љубави постоји поверење и хијеррхије где твоја реч као вође чопора слуша без поговора.Ако имаш воље и бицикл мој је савет да почнеш да га прежеш и да он може да покаже свој потенцијал. За то ти је потребан обавезно ам. За презање постоје специјални амови,а најбољи су они X back где је тачка из које вуче на крају кичме , код репа. Али може да се користе и амови за шетњу где је тачка иза хрбата. Никада не треба дозволити псу да вуче вратом, односно да пробаш да ге прежеш само са огрлицом.Друга ствар је да то никако не радиш по топлом времену, па ни по хладно ако бије јако сунце. Макјсималмна температура за рад је пкп + 16 степени, све преко тога није за рад.И нема трчања поред бицикла , он мора да вуче , а не да трчка поред тебе. његово место је увек испре тебе. Паралелно се уче и команде крени , стани, лево десно, обиђи са леве или десне стране итд.Када се почиње треба кретати са мњим дистанцимама до километра , када то савлада дистанце се повећавају можеш хладно да идеш до другог села или било где шумским стазама , ако има шуме или оним летњим , колским путевима и стазама . Треба избегавати дуже туре по асфалту и бетону, јер шкоде шапама.
Тек у раду ћеш открити шта заправо чуваш и да то ниије играчка само за мажење, а ваша међусобна веза ће да јача до невероватних размера.

Poslednja izmena:
Ево овако ти изгледа запрега од три пса упрегнута у бицикл.

XvMwJUE.jpg

Овако изгледа ам за шетњу који слободно можеш да користиш и за вучу.

aP2tpL1.jpg

Postovanje. Moja porodica je kupila haskija prije 4 godine. Imaju poprilicno bastu od oko 250 kvadrata, 30 metara duzine i 8 metara sirine i ima box koji je otvoren kad pada kisa da moze uci i spavat. Na pocetku sestra se brinula o njemu, onda jedno vrijeme su ga zapustili. Ja cuke nisam volio, imao sam traumu kao mali, ganjao me i od tada sam imao bojazan i stvorio sam zid. Medjutim Zaru sam uvijek volio ali nisam imao osjecaj za nju. Posljednja 3mjeseca ja vodim racuna o njoj. Bila je jako debeo pas, sad je smrsala, jer je izvodim 1x dnevno na setaliste gdje je priroda, 1h, i odem jos 2x u toku dana i navecer jednom. Moje pitanje za vas, da li je to dovoljno? Ja nju u stan kad uvedem kod sebe, koji je mali, bas imam osjecaj da je to malo za nju. Ne znam. Za pocetak, moze li mi neko reci, za haskija koji zivi u uslovima koje sam gore napisao, da li je dovoljno sto ga izvedem 1dnevno, 1h, i 2x odemo do nje, po 30-45 minuta da se igramo i mazimo, jer to voli? Vrlo cesto ode i sa tatom na vikendicu, budu po citav dan... Zabrinut sam za nju i zavolio sam je mnogo, pa su mi potrebni savjeti.. Hvala unaprijed..

YT2D39E.jpg

UZfP55e.jpg

F2wrutk.jpg

AyBo4qo.jpg

Zdravo svim ljubiteljima haskija,

Evo nekoliko sličica mog haskija (nadam se da sam uspeo da ih okačim z:) ), u pitanju je ženka i zove se Zima. Sada ima 4 meseca, a nabavio sam je sa 1,5 mesec. Vlasnicima se uvek žuri da razdele kučiće, a ovom dečku su se u isto vreme oštenile tri kuje. Zima lepo napreduje i trenutno ima 14 kg, hranim je sa "Carnilove", prema uputstvu, proizvođača. Razmišljam da joj ubacim malo sirove hrane, (često kuvam pa mi ostaje ribljih glava i repova). Koja su Vaša mišljenja.
Treniramo 4 puta nedeljno, izbegavam da je dresiram kad sam nervozan i umoran, odnosno kad nemam strpljenja. Želja mi je da je prežem u sanke i bicikli ali iskreno nemam pojma kako to da izvedem. Ako je neko raspoložen voleo bih da čujem savete.
Takođe, ako je neko zainteresovan da se druži sa nama može da mi piše u pp, mi živimo u Dobanovcima i svi ljubitelji haskija su dobrodošli kod nas.
Ne znam da li još uvek postoje ti kampovi za haskije na Fruškoj Gori, rado bih posetio neki?
Plan mi je da nabavim još nekoliko kuca, ali najpre ću da vidim kako ću dresirati Zimu.

Pozdrav svima, a pogotovo Vučjem Čoporu (hvala na savetima koje sam dobio od Vas pre nekoliko godina).

- - - - - - - - - -

Prvi put šaljem slike, izvinjavam se što su okrenute :zstidljivko:

Prilozi

• IMG-351ea282b2515426955ebe0699bb2a5b-V.jpg
    IMG-351ea282b2515426955ebe0699bb2a5b-V.jpg
    128 KB · Pregleda: 12
  • 20181021_162637.jpg
    20181021_162637.jpg
    245,7 KB · Pregleda: 11
  • 20181021_162710.jpg
    20181021_162710.jpg
    134,8 KB · Pregleda: 12
  • 20181129_205031.jpg
    20181129_205031.jpg
    106,3 KB · Pregleda: 11
  • 20181021_162637.jpg
    20181021_162637.jpg
    245,4 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena od moderatora:
YT2D39E.jpg

UZfP55e.jpg

F2wrutk.jpg

AyBo4qo.jpg

Zdravo svim ljubiteljima haskija,

Evo nekoliko sličica mog haskija (nadam se da sam uspeo da ih okačim z:) ), u pitanju je ženka i zove se Zima. Sada ima 4 meseca, a nabavio sam je sa 1,5 mesec. Vlasnicima se uvek žuri da razdele kučiće, a ovom dečku su se u isto vreme oštenile tri kuje. Zima lepo napreduje i trenutno ima 14 kg, hranim je sa "Carnilove", prema uputstvu, proizvođača. Razmišljam da joj ubacim malo sirove hrane, (često kuvam pa mi ostaje ribljih glava i repova). Koja su Vaša mišljenja.
Treniramo 4 puta nedeljno, izbegavam da je dresiram kad sam nervozan i umoran, odnosno kad nemam strpljenja. Želja mi je da je prežem u sanke i bicikli ali iskreno nemam pojma kako to da izvedem. Ako je neko raspoložen voleo bih da čujem savete.
Takođe, ako je neko zainteresovan da se druži sa nama može da mi piše u pp, mi živimo u Dobanovcima i svi ljubitelji haskija su dobrodošli kod nas.
Ne znam da li još uvek postoje ti kampovi za haskije na Fruškoj Gori, rado bih posetio neki?
Plan mi je da nabavim još nekoliko kuca, ali najpre ću da vidim kako ću dresirati Zimu.

Pozdrav svima, a pogotovo Vučjem Čoporu (hvala na savetima koje sam dobio od Vas pre nekoliko godina).

- - - - - - - - - -

Prvi put šaljem slike, izvinjavam se što su okrenute :zstidljivko:

Да почнемо од краја, драго ми је ако сам био од користи.
Центар "Лотлоријен " на Фрушкој Гори не постоји више. Александар Николић - Сале Хаски се са продицом и псима преселио у Финску и тамо раде и живе. Ја не знам никог другог у Србији који је нешто слично организовао, нарочито не на то нивоу.
Мој савет ти је не пшробаш ни са каквим дресурама. То је губљење времена са Сибирцима и углавном их квари. Сосијализација у њеном узрасту најважнија и васпитање . Још је рано за презање и неки спортки рад , али ако можеш да да јој омогоћиш што више тренинга , трчања и вашег заједничког обучавања у комуникацији, било би одлично, али то у њеном узрасту треба радити у контрилсаним простиору , што вечћем то боље.
Сликај је је мало изпрофила , овај горњи ракурс не може да је покаже због скраћена. Плава риба је увек добра као додатак али пази да ти се негоји, јер то неће бити добро за правилно развијање.да би је научио осећај за вучу пробај да је упрегнеш ( Обавезан ам !!!) тако да вуће неку стару спољну аутомобилску гуму. Али и са тим можеш да још мало причекаш Са тренинзима можеш слободно да почнеш са 7 - осам месеци са бициклом. Обавезно са амом и уз учење команди. Најбоље је да има X бек ам и крај ама треба да јој дође до корена репне кости.Немој да дозволи да се премори и никада немој то да радиш на вишој температури 0д +16 степени и по сунцу. Почни са кратким дистанцама до километар, можеш почети и са краћим, видећеш по њеним реакцијама штајој прија и не дозволи да се премотри или осећа из било ког разлога лоше или непријатно, јер може да изгуби вољу за презањем. Немој да да ти иде поред бицикла, она мора увек да буде напре и да води.Нека те не обесхрабри то што ће да у почетку да покушава да шврља около и да њушка. Онда је зауставиш и кренеш из почеткаТо је све много лакше када је више паса . Да имаш прилику да је упрегнеш са тимом паса ( не мора да буде велик,довољно је да су још тре пса која знају шта је запрега , она би основе научила за један дан и могла би да почне са стварним тренинзима. Овако је много теже и спорије, али не губи стрпљење.Код њих генетско наслеђе постоји врло снажно, само га треба пробудити и стимулисати.
Јави сена ПП па ћу да ти дам и неке слике амова и команде које треба од почетка да учи, јер је то врло важно.

Да почнемо од краја, драго ми је ако сам био од користи.
Центар "Лотлоријен " на Фрушкој Гори не постоји више. Александар Николић - Сале Хаски се са продицом и псима преселио у Финску и тамо раде и живе. Ја не знам никог другог у Србији који је нешто слично организовао, нарочито не на то нивоу.
Мој савет ти је не пшробаш ни са каквим дресурама. То је губљење времена са Сибирцима и углавном их квари. Сосијализација у њеном узрасту најважнија и васпитање . Још је рано за презање и неки спортки рад , али ако можеш да да јој омогоћиш што више тренинга , трчања и вашег заједничког обучавања у комуникацији, било би одлично, али то у њеном узрасту треба радити у контрилсаним простиору , што вечћем то боље.
Сликај је је мало изпрофила , овај горњи ракурс не може да је покаже због скраћена. Плава риба је увек добра као додатак али пази да ти се негоји, јер то неће бити добро за правилно развијање.да би је научио осећај за вучу пробај да је упрегнеш ( Обавезан ам !!!) тако да вуће неку стару спољну аутомобилску гуму. Али и са тим можеш да још мало причекаш Са тренинзима можеш слободно да почнеш са 7 - осам месеци са бициклом. Обавезно са амом и уз учење команди. Најбоље је да има X бек ам и крај ама треба да јој дође до корена репне кости.Немој да дозволи да се премори и никада немој то да радиш на вишој температури 0д +16 степени и по сунцу. Почни са кратким дистанцама до километар, можеш почети и са краћим, видећеш по њеним реакцијама штајој прија и не дозволи да се премотри или осећа из било ког разлога лоше или непријатно, јер може да изгуби вољу за презањем. Немој да да ти иде поред бицикла, она мора увек да буде напре и да води.Нека те не обесхрабри то што ће да у почетку да покушава да шврља около и да њушка. Онда је зауставиш и кренеш из почеткаТо је све много лакше када је више паса . Да имаш прилику да је упрегнеш са тимом паса ( не мора да буде велик,довољно је да су још тре пса која знају шта је запрега , она би основе научила за један дан и могла би да почне са стварним тренинзима. Овако је много теже и спорије, али не губи стрпљење.Код њих генетско наслеђе постоји врло снажно, само га треба пробудити и стимулисати.
Јави сена ПП па ћу да ти дам и неке слике амова и команде које треба од почетка да учи, јер је то врло важно.

Pa i nisu to dresure već kao što ste rekli, druženje. Uspeo sam da je naučim par osnovnih stvari (da sedne, da šapu i ode na mesto kad joj dajem hranu), šetam je 3-4 puta nedeljno i nije zatvorena u boksu, već je na dvorištu i slobodno trčkara. Dvorište ima oko 3 ara. Svi drugari imaju starije pse i u šetnje obično idemo zajedno. Moji roditelji imaju srednju francusku pudlu pa se i sa njim druži. Malo je dosadna i stalno gricka druge pse pretpostavljam da će je to proći kad malo poraste.
Inače super se druži sa mačorom, on ju je brzo prihvatio i sada jedva čeka da ga pustim napolje da se jure. Kad budem u prilici okačiću vam video.
Slike slede uskoro, nemam trenutno ništa na telefonu, a kada dođem kući već padne mrak :zroll:i.

Pozdrav,

Imam ženku sibirskog haskija... Nela.... Sad ima pet mjeseci ali nije još podigla uši....veterinar kaže da nije problem nikakav i da ima vremena dok se skroz ne podignu....nisam htkela kalcijum davati...samo granule i jaje i ljusku....ribu ponekad.... Pa imam pitanje ...hoće li joj se ikad podići uši ili ostati ovako....što meni i ne smeta jer je volim i ovako.... Javljam se iz Banjaluke....pozdrav svim ljubiteljima životinja :)

Back