Shopping in USA

YouBetterStop

Primećen član
Poruka
757
Nisam bila sigurna gde da postavim temu pa se nadam da sam na pravom mestu.

Dakle, nađoh pre neki dan izvesni sajt koji ti pomaže da pazariš npr. preko Amazona, naravno da za to uzimaju proviziju i tako.
Ja nisam mogla da odolim pa sam bacila pogled na Amazon i pala u nesvest kada sam videla cene.
I tako se reših da naručim par stvarčica u vrednosti od 6000 dinara - sistem je da ti kažeš njima šta hoćeš, oni preračunaju dolare u dinare, ubace svoju proviziju i pošalju ti fakturu.
Ti te pare uplatiš ovde na neki račun :roll: i čekaš :lol: e to ja sada radim.

Pa sam se pitala ima li neko iskustva sa ovim stvarima ili sam ja jedini idiot? :)

nisi na dobrom mestu,trebala si otici na modu.
al svejedno,baci taj link da se malo zabavim
iskreno ja ne bih nista kupovala dok ne probam.i onako u prodavnici uzimam sve stvari za dva broja manje,srecom pa ih probam u kabini

Razmišljala sam ja o modi, ali ja recimo konkretno nisam naručila samo odeću, već i neke igračke za klince, ono, možeš da naručiš bilo šta...
E nisam živa dok ne vidim stvari u svojim rukama (ako ih ikada vidim) :lol:

Ovo je link za taj sajt (valjda smem to da ostavim?) http://rs.shoppingusa.mk/ mada na njemu generalno nema ništa osim objašnjenja kako da naručiš a Amazon je Amazon.

znam ja za to,htela sam ja to da radim :)
to narucuju ljudi koji zive u eu,jer oni mogu,i posle ti nekako dostave,nikakav mudrost
ako te zeznu neces vise da narucujes preko njih,logicno
moze da se desi,ali 99% da ces dobiti sve sto si narucila

Dakle, nađoh pre neki dan izvesni sajt koji ti pomaže da pazariš npr. preko Amazona, naravno da za to uzimaju proviziju i tako.
Ja nisam mogla da odolim pa sam bacila pogled na Amazon i pala u nesvest kada sam videla cene.
I tako se reših da naručim par stvarčica u vrednosti od 6000 dinara - sistem je da ti kažeš njima šta hoćeš, oni preračunaju dolare u dinare, ubace svoju proviziju i pošalju ti fakturu.

Pa sam se pitala ima li neko iskustva sa ovim stvarima ili sam ja jedini idiot? :)

Најједноставније је ако имаш неког у Немачкој, па наручиш директно преко амазон.де и платиш картицом а као место испоруке наведеш његову адресу.. Тај неко може да ти донесе првом приликом или пошаље по неком пријатељу који долази овде. Такође, из свих већих немачким градова постоје комби линије које превозе људе и ствари до Београда па твој пријатељ или рођак пошаље теби ствари по комбију а ти их преузмеш на паркингу код Сава Центра. Тарифа за једну торбу ствари, зависно од величине, креће се од 20 до 30 евра.
Иначе, роба која се купује преко амазон.де је врло доброг или врхунског квалитета.
Мани се Америке...:)

u cg to funkcionise, ni carinu ne placaju, sve dobiju...ovde nisam sigurna ali znam da su neki ljudi za knjigu od 5$ placali carinu 50 ili tako nesto...mozda se nesto promenilo, i ja bih volela da znam

Није проблем царина, она је ниска, него мангупи зарачунају силне трошкове као што су лежарина, царински преглед, услуга шпедитера, откуп и издавање докумената и сл...:)

ybs, javi kako je sve proslo, mene bas interesuje jer i ja hocu bebece stvari da porucim.
i zasto da se mane amerike, imaju fantasticnu ponudu i cene. kad se setim koliko sam se iskupovala prosle godine za toliko smesne pare, dodje mi da placem sad kad iste stvari kupujem za duplo vise para:confused:

u cg to funkcionise, ni carinu ne placaju, sve dobiju...ovde nisam sigurna ali znam da su neki ljudi za knjigu od 5$ placali carinu 50 ili tako nesto...mozda se nesto promenilo, i ja bih volela da znam
Ovako, carina se ne plaća na robu u vrednosti do 45 EUR, preko toga carina je oko 30%. :confused:

Jes cula za paypal koji jos uvek ne funkcionise
Jesam. :D

znam ja za to,htela sam ja to da radim :)
to narucuju ljudi koji zive u eu,jer oni mogu,i posle ti nekako dostave,nikakav mudrost
ako te zeznu neces vise da narucujes preko njih,logicno
moze da se desi,ali 99% da ces dobiti sve sto si narucila
Pa neću da naručujem ako me zeznu, ali to znači da sam glupavo nasela na foru i bacila 6 hiljadarki. :lol:

Најједноставније је ако имаш неког у Немачкој, па наручиш директно преко амазон.де и платиш картицом а као место испоруке наведеш његову адресу.. Тај неко може да ти донесе првом приликом или пошаље по неком пријатељу који долази овде. Такође, из свих већих немачким градова постоје комби линије које превозе људе и ствари до Београда па твој пријатељ или рођак пошаље теби ствари по комбију а ти их преузмеш на паркингу код Сава Центра. Тарифа за једну торбу ствари, зависно од величине, креће се од 20 до 30 евра.
Иначе, роба која се купује преко амазон.де је врло доброг или врхунског квалитета.
Мани се Америке...:)
Eh, imam par potencijalnih žrtava, ali bi mi bilo nekako bezveze da ih opterećujem time, mada mi to što ti kažeš generalno zvuči dobro, naročito jer pretpostavljam da se carina ne plaća, tj. da je sve uračunato u tarifu. :)

ALI, Andronik, sad si me zainteresovao pa sam bacila pogled na Amazon.de i cene su mnogo niže na Amazon.com.
Ugg čizmice su ovamo 199,00 EUR, a onamo 109,00 USD!
Ili one Monster high lutke kojih kod nas nema a moja devojčica polude za njima su ovamo 28,18 EUR a onamo 22,26 USD.
E sad mi ništa nije jasno.

Није проблем царина, она је ниска, него мангупи зарачунају силне трошкове као што су лежарина, царински преглед, услуга шпедитера, откуп и издавање докумената и сл...:)

znaci nista se nije promenilo... u cg drzava je mnogo postenija prema svojim gradjanima - npr. tata letos nije mogao da mi uplati novac na intezinu deviznu karticu, kao to mogu samo ja...kreteni, ja sam tatinu cg karticu nosila u grcku i mogao je ko hoce da mi uplati pare na nju u cg a ja podizala sa automata...kad se setim da sam dala 100 maraka za prvi broj mobilnog a tamo sam ga dobijala skoro dzabe... a parade pedera mogu, to su njima evropski zakoni:dash:

ybs, javi kako je sve proslo, mene bas interesuje jer i ja hocu bebece stvari da porucim.
i zasto da se mane amerike, imaju fantasticnu ponudu i cene. kad se setim koliko sam se iskupovala prosle godine za toliko smesne pare, dodje mi da placem sad kad iste stvari kupujem za duplo vise para:confused:
Зато што је Немачка ближе, а и не мораш да плаћаш царину. Оних 20 евра по торби ти је све што платиш да ти стигне у Београд.

Ovako, carina se ne plaća na robu u vrednosti do 45 EUR, preko toga carina je oko 30%. :confused:

Jesam. :D

Pa neću da naručujem ako me zeznu, ali to znači da sam glupavo nasela na foru i bacila 6 hiljadarki. :lol:

Eh, imam par potencijalnih žrtava, ali bi mi bilo nekako bezveze da ih opterećujem time, mada mi to što ti kažeš generalno zvuči dobro, naročito jer pretpostavljam da se carina ne plaća, tj. da je sve uračunato u tarifu. :)

ALI, Andronik, sad si me zainteresovao pa sam bacila pogled na Amazon.de i cene su mnogo niže na Amazon.com.
Ugg čizmice su ovamo 199,00 EUR, a onamo 109,00 USD!
Ili one Monster high lutke kojih kod nas nema a moja devojčica polude za njima su ovamo 28,18 EUR a onamo 22,26 USD.
E sad mi ništa nije jasno.
Није царина 30%, она се плаћа по стопи наведеној Закону о царинској тарифи за сваки тарифни став посебно. Нема шта неког да малтретираш, курир из ДХЛ-а доноси пакет на кућни праг. Немој тако једноставно да упоређујеш цене. И на амазон.де имаш на акцијама такве понуде врхунске робе, да је просто невероватно. И друго, за све преко 20 евра ДХЛ испорука је бесплатна на територији Немачке. Често после куповине неке робе добијеш и гутшајн. Из САД мораш да платиш испоруку до Европе, то је сигурно.

znaci nista se nije promenilo... u cg drzava je mnogo postenija prema svojim gradjanima - npr. tata letos nije mogao da mi uplati novac na intezinu deviznu karticu, kao to mogu samo ja...kreteni, ja sam tatinu cg karticu nosila u grcku i mogao je ko hoce da mi uplati pare na nju u cg a ja podizala sa automata...kad se setim da sam dala 100 maraka za prvi broj mobilnog a tamo sam ga dobijala skoro dzabe... a parade pedera mogu, to su njima evropski zakoni:dash:

Ја знам да сам више пута покушавао чак и да одавде пошаљем неке ситнице у иностранство и да је та процедура коштала скоро 100 евра (царина у пошти 6 код железничке станице)...

Иначе, амазон.де је озбиљна интернет продаја и ту нема никакве преваре. Чим вам пошаљу број пошиљке одете на дхл.де и у сваком тренутку знате где и у којој фази је ваш пакет.

И да, роба у Немачкој је бољег квалитета него у САД, због строжијих стандарда о квалитету. И из личног примера то знам. У њујоршком "Мејсису" сам купио кожну пословну ташну "Пери Елис", која се после три месеца коришћења сама од себе огулила и скоро распала. А изгледала је "О-хо-хо"...:)

Nije za domaćinstvo već spec četke za sumiE tehniku..no nije prelazilo tu cenu..

U Intezi imam račun za net kupovinu..no mudraci mi nisu umeli reći ništa oko nabavke preko Amazona...belo me gledali i nikad čuli za paypal..
a kod Alertpay sam imala probleme povezivanja Vize internet kartice sa ovim računom...da bi mi neko sa neta rekao da je Srbija zatvoren sistem za takvu vrstu plaćajna

Hoću, platila sam narudžbinu u petak i dobila obaveštenje da su dobili pare i da su naručili to što sam platila :) kao i da će me obavestiti kada roba stigne u njihov magacin o težini i koliko ću morato da platim poštarinu (najjeftinija je opcija USPS - isporuka do 14 dana, npr. za 1,8 kg poštarina je 31 dolar.
E sad, da, ta carina me muči, našla sam samo podatak da se za robu do 45 evra poštarina ne plaća (na ovom sajtu: http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm, tu je i podatak o tih mojih 'oko 30%' carini, - 10% carina + 18% PDV) ali sad vidim da Andronik navodi neku sumu do 100 evra za stvari za domaćinstvo, šta bi to podrazumevalo, te 'stvari za domaćinstvo'?

U svakom slučaju, generalno me je zanimalo da li se iko odavde odvažio na ovu avanturu, :) javljam utiske kada sve prođe i, naravno, da li je mali Perica uspešno sračunao troškove ili ne. :D

uvek se setim onih gesovih čizmica koje si platila 111 dolara a ja ih u Budimpešti gledala 250 evra... ;)

Hoću, platila sam narudžbinu u petak i dobila obaveštenje da su dobili pare i da su naručili to što sam platila :) kao i da će me obavestiti kada roba stigne u njihov magacin o težini i koliko ću morato da platim poštarinu (najjeftinija je opcija USPS - isporuka do 14 dana, npr. za 1,8 kg poštarina je 31 dolar.
E sad, da, ta carina me muči, našla sam samo podatak da se za robu do 45 evra poštarina ne plaća (na ovom sajtu: http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm, tu je i podatak o tih mojih 'oko 30%' carini, - 10% carina + 18% PDV) ali sad vidim da Andronik navodi neku sumu do 100 evra za stvari za domaćinstvo, šta bi to podrazumevalo, te 'stvari za domaćinstvo'?

U svakom slučaju, generalno me je zanimalo da li se iko odavde odvažio na ovu avanturu, :) javljam utiske kada sve prođe i, naravno, da li je mali Perica uspešno sračunao troškove ili ne. :D

...po zakonu, jedna osoba ne placca carinu za bilo koju robu u vrednosti do 45 Eur...pre 2-3 nedelje bio je predlog da se ta cifra digne na 70 ili 75 Eur / osoba...ne znam da li je usvojena dopuna ...nazovesh nekog shpeditera...svaki cce ti dati validan info...kao i savet kako da ne platish carinu i PDV za neku cifru do 100-injak Eroja...1 savet, koji josh uvek pali, sve shto kupish neka ti shalju kao poklon...i da na rachunu / fakturi vrednost tvoje novchane obaveze prema poshiljaocu bude 0...;)

...po zakonu, jedna osoba ne placca carinu za bilo koju robu u vrednosti do 45 Eur...pre 2-3 nedelje bio je predlog da se ta cifra digne na 70 ili 75 Eur / osoba...ne znam da li je usvojena dopuna ...nazovesh nekog shpeditera...svaki cce ti dati validan info...kao i savet kako da ne platish carinu i PDV za neku cifru do 100-injak Eroja...1 savet, koji josh uvek pali, sve shto kupish neka ti shalju kao poklon...i da na rachunu / fakturi vrednost tvoje novchane obaveze prema poshiljaocu bude 0...;)

У складу са важећим прописима физичка лица могу уносити/увозити у нашу земљу искључиво робу намењену сопственим потребама, која нема комерцијални карактер. Осим на предмете личног пртљага (који не подлеже наплати увозних дажбина), домаћи држављани ослобођени су и од плаћања увозних дажбина на робу коју у путничком промету уносе са собом, а која је намењена сопственим потребама, и то у укупној вредности те робе до 100 евра. Уколико је вредност робе која се уноси већа од 100 евра, плаћају се увозне дажбине на целокупну вредност, а не само на вредност преко 100 евра. Ова повластица не односи се на робу која није дељива. Такође, кумулирање повластица није прописано!

Царињење робе у путничком промету, за робу чија вредност не прелази 3000 евра, може да се спроведе у тзв. „скраћеном поступку" (без подношења јединствене царинске исправе), применом јединствене царинске стопе од 10% на утврђену вредност робе у поступку царињења, као и припадајуће стопе ПДВ (18% или 8%).

За робу која се уноси у путничком промету, а чија вредност прелази 3000 евра, спроводи се редован поступак увоза (уз подношење јединствене царинске исправе) код надлежне царинарнице и уз примену стопа прописаних Законом о царинској тарифи за конкретну робу.

Такође, за робу (без обзира на њену вреднпост) коју физичка лица уносе у путничком промету, а изјасне се - декларишу за царињење (целе или дела робе) у редовном поступку увоза, примениће се стопа царине утврђена Царинском тарифом.

Детаљније информације о спровођењу царинског поступка у путничком промету, као и царинским повластицама за физичка лица, можете наћи на званичном сајту Управе царина, на адреси carina.rs

Poslednja izmena od moderatora:
Ja svoje Guess-ove prije neki dan od $200.00 kupih za $63.00, fantazija od cizama :)))))

Volin USA soping, a posebno kad nadjen stvar od 100-200 dolara za 4-5:worth:

...takodje, toliko se opustim u rasprodaji da mi se ne placa nista po punoj ceni, kasnije mi sve bude skupo te van rasprodaja kupujem samo robu koja ne ide na popust ili ide veoma malo...ali nekako sve moram da probam, skrta sam i ne zelim da bacim ni dolar na nesto sto potencijalno necu nositi te nisam narucivala nista na nevidjeno niti planiram...

Ja sam do skora narucivao stripove i neke knjige preko neta ali dok se ne uvede PayPal sve je to bulja. Dosta deru alava jaja iz carine, ali postoje najave da ce od 1. januara prestati da carine robu do 75e. Ako do sada nisi imala problema onda ok, nastavi, samo se nemoj zaletati sa nekim velikim iznosima. Ja cu sacekati do Nove god. pa videti da nastavim ako ovo zazivi...Eto, nisi jedini idiot :)

Back