Sfinga

Ako
Rudyard Kipling

Ako mozes ostati miran kad na tvom putu
Svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe,
Ako sacuvas poverenje kad svi ostali sumnjaju,
Ali ako im ne zameris sto nemaju poverenja;
Ako ti cekanje ne predstavlja mnogo muke;
Ako ne lazes kad cujes lazi,
Ili ako ne mrzis kad tebe mrze;
Ako se ne pravis suvise dobar, niti govoris suvise mudro;
Ako snivas ali ti snovi nisu sve;
Ako mislis ali ti misli uvek ostaju ciste;
Ako znas da primis pobedu i poraz,
Da primis jednako i jedno i drugo;
Ako mozes podneti da tvoju istinu
Varalice iskrivljuju da bi lakse prevarili budale;
Ako vidis kako u komadice razbijaju tvoj cilj
I ako se sagnes da podignes i pokupis ostatke.

Ako mozes sakupiti sva tvoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
Ako si spreman da ponovo krenes, kao na pocetku,
Ne prosaptavsi ni reci, izgubivsi sve uz osmeh;
Ako prisilis svoje srce, svoje zivce, svoje misice
Da sluze tvojim ciljevima i kad su malaksali,
I aku ustrajes kada sve zaostane,
Izuzev volje koja naredjuje: "Drzi se dobro|"
Ako se usred gomile ne ponosis,
I ne smatras se herojem, ako se druzis sa kraljevima;
Ako te ni prijatelj ni neprijatelj ne mogu pokvariti;
Ako svaki covek za tebe nesto znaci, ali ni jedan suvise;
Ako umes dobro ispuniti svaku minutu svog zivota,
I svakog trenutka ides pravim putem;
Tvoja ce biti zemlja i sve njeno blago,
Jer,
BICES COVEK, SINE MOJ|

Ako
Rudyard Kipling

Ako mozes ostati miran kad na tvom putu
Svi izgube glavu i prstom pokazuju na tebe,
Ako sacuvas poverenje kad svi ostali sumnjaju,
Ali ako im ne zameris sto nemaju poverenja;
Ako ti cekanje ne predstavlja mnogo muke;
Ako ne lazes kad cujes lazi,
Ili ako ne mrzis kad tebe mrze;
Ako se ne pravis suvise dobar, niti govoris suvise mudro;
Ako snivas ali ti snovi nisu sve;
Ako mislis ali ti misli uvek ostaju ciste;
Ako znas da primis pobedu i poraz,
Da primis jednako i jedno i drugo;
Ako mozes podneti da tvoju istinu
Varalice iskrivljuju da bi lakse prevarili budale;
Ako vidis kako u komadice razbijaju tvoj cilj
I ako se sagnes da podignes i pokupis ostatke.

Ako mozes sakupiti sva tvoja dobra
I staviti ih na kocku, sve odjednom,
Ako si spreman da ponovo krenes, kao na pocetku,
Ne prosaptavsi ni reci, izgubivsi sve uz osmeh;
Ako prisilis svoje srce, svoje zivce, svoje misice
Da sluze tvojim ciljevima i kad su malaksali,
I aku ustrajes kada sve zaostane,
Izuzev volje koja naredjuje: "Drzi se dobro|"
Ako se usred gomile ne ponosis,
I ne smatras se herojem, ako se druzis sa kraljevima;
Ako te ni prijatelj ni neprijatelj ne mogu pokvariti;
Ako svaki covek za tebe nesto znaci, ali ni jedan suvise;
Ako umes dobro ispuniti svaku minutu svog zivota,
I svakog trenutka ides pravim putem;
Tvoja ce biti zemlja i sve njeno blago,
Jer,
BICES COVEK, SINE MOJ|

:ok::ok::ok:

Lepi komentari za Kiplinga. Preporucujem vam film The Man who would be King (Covek koji je hteo da bude kralj) snimljen po Kiplingovoj prici. Reziser Dzon Hjuston. Igraju carevi, Son Koneri i Majkl Kejn.

A zasto je to bitno na forumu Natprirodne pojave?

Zato sto je prikazano sta se desava kada napredna civilizacija sretne ne bas tako naprednu.

;)

Poslednja izmena:
Ponekad stvarno previse spamujete :sad2:
Tema je jako zanimljiva, sto se tice starosti Sfinge ;)
I ponovo cu da pitam "zabranjenu arheologiju" da li je video unutrasnjost sfinge pa govori sa takvom sigurnoscu ? :roll:
Dok ne vidim neki dokaz, osim rekla-kazala ta teorija pije vodu kao i Sal-ove solje koje toliko voli :mrgreen:

Sfinga sa Atlantide nema krila. To je ta u Egiptu.

A za Xad: Brate,pa cim je zabranjeno istrazivacima da nastavljaju dalje,a nasli su prostoriju ispod (ne znam koje) sape.nisu imali dozvoli za dalje istrazivanje.

E owo ce was zanimati.

Ne znam gde sam citao,ali kad je Zahi Havasu,swetski poznatom egiptologu nestalo finasija za iskopavanja,otisao je u Ameriku da trazi finansijsku pomoc,i uz to je dodao: "Zbog onoga sto se krije (ili zbog otkrica koje lezi) ispod Sfinge,swet ce morati da ponovo pise istoriju."

U tom kontekstu je bilo.

A je l' znate podatak da se veruje da o Sfingi ne treba govoriti lose, niti je bilo kako uvrediti ili ostetiti. Napoleon Bonaparta je jednom ostetio Sfingu, odnosno ,njegova vojska pod njegovom komandom kada je pokusala da napravi masakr nad stanovnistvom u obliznjem gradu. Ne samo da je skoro citava vojska tada izginula, nego je Sfinga kaznila Napoleona i celu njegovu lozu. On je umro bolestan , u izgnanstvu, Napoleon II i III su se rodili tesko bolesni, umrli su u izgnanstvu , u stranoj zemlji. Napoleon IV se doduse izlecio od svete vode koju je njegovoj majci donela neka dvorska dama, ali je umro sam , u tudjoj zemlji. Isto za Sfingu pise i jedan arapski pisac , kome sad ni u ludilu ne mogu da se setim imena, ali kaze da govorenje i klevetenje Sfinge privlaci zlo i nedace. :eek:
Pa , sad.. Ja se ne bi salila.:neutral:

Haha, mislim da Salu ne bi bio problem da uvredi Sfingu :hahaha:
@Zabranjena Arheologija:
MIslim da je desna prednja sapa, ali nisam siguran ;) Ali to ne dokazuje da se tamo nalazi bas ono sto vi tvrdite, mozda se ne nalazi nista....Ovi Egipcani se mozda plase da se ne osteti, a i mozda veruju stvarno u tom pricu da Sfinga donosi neka prokletstva i ostalo, ko zna.... U svakom slucaju saznacemo, jednog dana ce sigurno da istraze to, nadam se u skorijoj buducnosti :cool:

Hm, izgleda da sve polako dolazi na svoje mesto :think:
Izgleda da su istinite tvrdnje pojedinih ljudi sa foruma da smo mi Srbi najstariji narod na planeti, i da svi drugi narodi poticu od nas...to je to :)
I evo jedan kraci spisak onoga sto su Srbi napravili u svojoj dugoooj istoriji:
sfinga, piramide, ajfelov toranj, koloseum, krivi toranj u pizi, stonehendz, big ben, partenon :lol:
Takodje je i Leonida bio Srbin...i to je jedino moguce objasnjenje kako je mogao sa svojih 300 ( takodje Srbi naravno) da zaustavi persijsku vojsku cije su strele mogle da pomrace sunce :)

Hm, izgleda da sve polako dolazi na svoje mesto :think:
Izgleda da su istinite tvrdnje pojedinih ljudi sa foruma da smo mi Srbi najstariji narod na planeti, i da svi drugi narodi poticu od nas...to je to :)
sfinga, piramide, ajfelov toranj, koloseum, krivi toranj u pizi, stonehendz, big ben, partenon :lol:
Takodje je i Leonida bio Srbin...i to je jedino moguce objasnjenje kako je mogao sa svojih 300 ( takodje Srbi naravno) da zaustavi persijsku vojsku cije su strele mogle da pomrace sunce :)

ne zaboravi da smo mi srbi odgovorni i za potonuce atlantide, jer je neki biser zaboravio da iskljuci vodu u kuhinji... :D

Sfinga sa Atlantide nema krila. To je ta u Egiptu.

A za Xad: Brate,pa cim je zabranjeno istrazivacima da nastavljaju dalje,a nasli su prostoriju ispod (ne znam koje) sape.nisu imali dozvoli za dalje istrazivanje.

E owo ce was zanimati.

Ne znam gde sam citao,ali kad je Zahi Havasu,swetski poznatom egiptologu nestalo finasija za iskopavanja,otisao je u Ameriku da trazi finansijsku pomoc,i uz to je dodao: "Zbog onoga sto se krije (ili zbog otkrica koje lezi) ispod Sfinge,swet ce morati da ponovo pise istoriju."

U tom kontekstu je bilo.

Ma ako si ti to pročitao, onda je to sto posto tačno

Pa , dobro, pretpostavljam da nismo losi. :think:
Okej, kul smo. A posto smo, ne samo izvrsni neimari, nego i plemeniti i prijateljski nastrojeni narod, mi smo profit od ovih metalnih i kamenih sr anja gore potpuno zanemarili, i prepustili drugim, nizim nacijama od nas.:kafa: Sto da se arcimo,kad nema potrebe.

Back