Sfinga

frost0

Aktivan član
Poruka
1.511
Faraoni su mislili da sfinga u Gizi "od pamtiveka" pociva na svom mestu. No evropski egiptolozi su tajanstvenu gradjevinu ipak pripisali vremenu faraona Kefrena (2520 - 2494 p.n.e.), koji je sagradio drugu piramidu u Gizi. Pretpostavljalo se da, naime, da sfinga ima Kefrenove crte. Ta je zabluda u medjuvremenu otklonjena i sigurno je da je snazni lik visine sestospratnice i duzine 73 metra mnogo stariji. Verovatno stariji od piramida. Sfingina starost vise ne moze da se odredi radiokarbonskom metodom jer je isklesana iskljucivo od prirodnog kamena. Pokazuje vodenu eroziju koja upucuje na to da je dozivela velike poplave. Ali tih poplava nije bilo hiljadama godina pre Kefrenove vladavine. Egiptolozi su prihvatili teoriju o eroziji, ali upucuju na to da su pre graditelja piramida na tom podrucju ziveli samo primitivni ljudi iz kamenog doba. Geolozi misle da je moguce da je sfinga sagradjena oko 10.500 godina p.n.e. Gradjevina je okrenuta prema istoku, dakle tamo gde izlazi sunce. Naucnici su izracunali da je 10.500 godina p.n.e. sfinga gledala tacno u sazvezdje Lava. U medjuvremenu su i geolozi dosli do uverenja da velike gradjevine na platou Gize ne predstavljaju pocetak neke kulture, nego kraj. Kao sto gotske katedrale nisu nastale preko noci, i piramidama je od njihovog pocetka do zavrsteka trebalo dosta vremena. Grcki filozof Platon smatrao je da je obljekat u Gizi poslednja i velicanstvena zaostavstina visokocivilizovanog naroda koji je unistila "velika poplava". U Platonovim i drugim spisima rec je o "mnostvu povelja" u kojima je sacuvano svo znanje i sva mudrost tih propalih civilizacija. Platon je tu civilizaciju nazvao civilizacijom "Atlantida" koje su izbegle razaranje svog kontinenta i u Egiptu nasle novu domovinu. Americka ekspedicija je 1991. godine, uz pomoc seizmografskih merenja, ispod desne prednje sape sfinge otkrila veliku cetvrtastu supljinu. Ali, egipatske vlasti nisu dozvolile ekipi da stvar istrazi do kraja. U medjuvremenu je jos devet naucnih ekipa pokusavalo da dobije dozvolu za istrazivanje. Pretstavnik egipatske vlade upozorio je 1997. godine: "Otkriveno podrucje nikada nije bilo otvoreno i niko ne zna sta se u njemu nalazi. Mi cemo ga uskoro otvoriti..."
 
Sfinga i piramide su nastale pre 10.000 godina.

Ispod Sfinge se nalazi arhiva sa pregledom civilizacija 560.000 godina unazad,sa letelicama,razlogom dolaska i odlaska tih civilizacija.

Arhiva Sfinge krije drevno znanje,mozda znanje drevnih atlantidjana? Swemirskih civilizacija?
 
Trebali bi da napravimo peticiju da se pomeri kamena ploca izmedju sfinginih sapa. Mada mislim da bi se odmah pojavio mr Zahi Havas da nam objasni da tu nema nista interesantno.
 
Bas tako, a s druge strane, nije li cudna takva nezainteresovanost za nesto tako zanimljivo?

Ne nije čudna,naravno da je svako zainteresovan za bilo šta vezano za Sfingu,ali Egipćani se prvi boje da bilo šta preduzmu vezano za bilo koje istraživanje jel i dalje vlada verovanje o prokletstvu koje donosi Sfinga.
 

Back
Top