''Sestra sa Vučjeg Dola'' ili ''Kosovka djevojka''?

RickRoss

Buduća legenda
Poruka
31.830
Poslednjih godina pre svega po društvenim mrežama i portalima vodila se prava polemika oko naziva čuvene slike hrvatskog slikara Ferdinanda Kikereca iz 1879. Naime slika je do skoro bila poznata kao ''Kosovka djevojka'' dok se pre nekoliko godina pojavila tvrdnja da je naziv slike zapravo ''Sestra sa Vučjeg Dola''.

118406377_3365147046932663_4658522982544015724_n.jpg


Naravno uz tu priču mora da ide i narativ koji vlada među crnogorskim nacionalistima o besramnim Srbima koji nemaju svoju istoriju, niti svoju kulturu i onda kradu i prisvajaju crnogorsku, pa tako i ovu sliku.
Da je u pitanju krađa, odnosno da je pravi naziv slike ''Sestra sa Vučjeg Dola'' da saznamo postarali su se svi najpoznatiji crnogorski portali i stranice i tako doprineli da što više Crnogoraca sazna ''pravu istinu'', kako su Srbi besraman narod i kako je ''Kosovka devojka'' Uroša Predića samo plagijat crnogorske ''Sestre''.
https://www.cdm.me/drustvo/brnovic-vratio-kosovku-djevojku-na-zid-hola-urgentnog-centra/
https://www.pobjeda.me/clanak/kosovka-koja-to-nije
https://portalluca.me/drustvo/kccg-promasio-temu-kosovka-devojka-je-plagijat/

Da daju komentar na ovu temu i iskažu razočaranost što se ''posrbljuje'' slika ranjenog Crnogorca i njegove sestre javili su se i neki Crnogorski intelektualci i akademici, među prvima Mihailo Radojičić.

On nam je pokazao da se radi o slici koja je nastala kao inspiracija srbijanskom slikaru Urošu Prediću. Ali, Miljo je pokazao i sliku našeg slikara Ferda Kikereca, crnogorskog knjaževskog slikara, slikanu 1876. godine na kojoj se vidi jasno crnogorska sestra koja se stara o ranjenom Crnogorcu u bitci na Vučjem dolu. Uroš Predić svoju Kosovku đevojku slika punih 30 godina poslije slike Freda Kikereca. Jasno je, kaže Radoičić, da je slika o crnogorskoj sestri koja vida rane na ratištu nastala u Crnoj Gori i da je prva dospjela na platno.
„E to smo mi u svom ogledalu, u kome se ne ogledamo, nego se ogledamo stalno u tuđim ogledalima. Ferdo Kikerec nije u našoj bolnici nego od lastre Uroš Predić. To je replika i to vrlo jeftina i zamislite, odma su tražili da se restaurira da joj se sačuva autentičnost. Autentičnost je originalna slika. Evo je donja a izvorna slika je ova gornja džamadan, crnogorske čakšire, opanci i Crnogorka liječi. Ali, vi volite tuđe. Eto vi ga“, poručio je Miljo Radojičić.
https://radioskala.me/za-nasu-sestr...atistu-nema-mjesta-za-tude-koliko-god-hocete/


Nakon Radojičića javila se i struka, odnosno podgorička profesorica vizuelne umetnosti Tijana Todorović kako bi ''puna sebe'' podelila svoje znanje, objasnila nam da je slika bila u Crnoj Gori, da je vlasništvo Crne Gore, da je njen naručilac kralj Nikola, da je nakon 1918. vraćena u Zagrebu i da je u međuvremenu preimenovana u ''Kosovku djevojku''.

“Ono što je zanimljivo da je slika vjerovatno poslije 1918. završila u Zagrebu, a vlasništvo je Crne Gore jer je naručena od strane Nikole I. Takođe u tom periodu je preimenovana u Kosovku i Predić nije krio da je kopirao. Tako da imamo nekoliko problema sa svim ovim prvo što je bakar kopija “Sestre s Vučijeg dola” a drugo sve ono što sam napisala u samom postu zajedno sa ovim podacima daljim koje sam dodala u komentaru”, kazala nam je Todorović.
Tijana Todorović, doktor nauka i vizuelna umjetnica na taj način je riješila dilemu mnogih koji nijesu znali o kakvom je djelu riječ.
“KCCG čisto da vas informisemo o vašem velikom aktuelnom podvigu koji nazivate Kosovka djevojka-bakar o kome pričate:
1. nema nikakvu vrijednost (više je razloga za to jedna – kovani bakar nije umjetnička već zanatska disciplina i koristi se ugl. za izradu upotrebnih predmeta kao što su tepsije i džezva)
2. bakreni rad je kopija slike iz 1879. koju je naručio Nikola I Petrović i zove se “Sestra s Vucijeg dola”
3. “Sestru s Vučijeg dola” naslikao je hrvatsko-francuski slikar 1879 Ferdo Kikerec, a nakon okupacije Crne Gore od strane Srbije 1919 je Predić “po uzoru” da ne kažem “ukrao i iskopirao” ovu sliku da bi napravio svoje djelo Kosovka đevojka.
Boli koliko ne znate i koliko podcjenjujte građane, struku i fakte, plagijatori svega”, napisala je ona u objavi na svom Facebook profilu.
https://www.standard.co.me/drustvo/...g-boli-koliko-ne-znate-podcjenjujte-gradjane/
 
Šta je zapravo istina?

Iako je poslednjih godina dosta ljudi u Crnoj Gori postalo ubeđeno da je pravi naziv slike ''Sestra sa Vučjeg Dola'', da je Uroš Predić plagirao sliku, a da je Srbi kradu niko do sada nije ponudio ni jedan dokaz da je to zaista slučaj. Svi svoje verovanje baziraju na običnim tračevima, što je posebno sramota za spomenutu Tijanu Todorović kojoj je struka bavljenje umetnošću.
Ako pogledamo Kikerčevu biografiju, bilo šta o njegovim delima i izložbama nigde nećemo pronaći ikakvu ''Sestru sa Vučjeg dola'', ali se zato ''Kosovka djevojka'' svugde spominje.
U Hrvatskoj enciklopediji leksikografskog zavoda ''Miroslav Krleža'' kao jedno od njegovih dela spominje se upravo ''Kosovka djevojka''.
Od 1876. djelovao u Zagrebu slikajući većinom romantične povijesne kompozicije (Kosovka djevojka, Posljednji časovi Petra Zrinskog i Krste Frankapana i dr.)
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=51312


U novinskim člancima pisanim za života Ferda Kikereca takođe se spominje ''Kosovka djevojka'': ''Ljubljanski zvon'' (1882) i zagrebački ''Vienac'' (1887).

Ljubljanski zvon 1882..png

Vienac 1887..png
 
Poslednja izmena od moderatora:
Povijesni muzej Hrvatske izdao je knjigu ''Historijsko slikarstvo u Hrvatskoj''. U knjizi se spominje Ferdo Kikerec i njegova dela, između ostalog i ''Kosovka djevojka'' (nema ni pomena o ''Sestri sa Vučjeg Dola''). Navedeno je da osim gotove ''Kosovke djevojke'' postoji i nekoliko njenih skica i crteža. Objavljen je ceo istorijat slike: ko je naručio, ko su služili kao modeli, gde se slika nalazi itd. Nigde se ne spominje Vučji Do, Crna Gora, niti kralj Nikola. Zapravo slika nikada nije ni napustila Zagreb, iako među crnogorskim ''ekspertima'' vlada uverenje da se do 1918. nalazila u Crnoj Gori.
ferdo 2.png

ferdo 3.png

ferdo4.jpg
 
Poslednja izmena od moderatora:

Back
Top