Šesto masovno istrebljenje živog sveta na pomolu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.260
64985_sumatran-elephant_orig.jpg


Nestanak životinjskih vrsta "značajno je alarmantniji" nego što se ranije mislilo, pokazala je nova studija, prema kojoj se ubrzano smanjuje populacija gotovo polovine vrsta na našoj planeti.Ljudi su već zbrisali veliki broj vrsta, a još više njih gurnuli na ivicu opstanka, zbog čega naučnici tvrde da ulazimo u "šesto masovno istrebljenje", koje je ovog puta izazvano ljudskim delovanjem.

Glavni faktor je uništenje životnih staništa, kako bi se napravilo prostora za farme, gradove i puteve, ali su klimatske promene takođe važan faktor koji utiče na brojnost jedinki, a predviđa se da će postajati sve značajniji, kako se svet postepeno zagreva.

Autori studije analizirali su više od 70.000 vrsta širom sveta - sisare, ptice, reptile, vodozemce, ribe i insekte, kako bi utvrdili da li njihova populacija raste, smanjuje se ili ostaje ista tokom vremena. Brojnost 48 posto vrsta smanjuje, dok se kod manje od tri posto povećava, zaključak je rada objavljenog u naučnom časopisu "Biological Reviews".

Danijel Pinčeira Donoso, jedan od autora rada i istraživač Biološkog fakulteta Kraljičinog univerziteta u Belfastu, upozorava da su otkrića "drastičan alarm".

"Bez napretka populacija, vrsta, staništa i ekosistema, mi ne možemo da opstanemo", upozoravaju naucnici

64981_bornean-orangutans_s.jpg

link
 

Back
Top