Najopasniji objekat na Zemlji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.765
U srcu ozloglašene Zone isključenja u Černobilju leži smrtonosni radioaktivni objekat koji je nekada mogao da ubije čoveka za samo nekoliko sekundi.
I danas, "Slonovo stopalo" sinonim je za smrtnu kaznu.
GKjdGE4W4AAND3T.jpg


"Slonovo stopalo" zapravo je masa visoko radioaktivnog materijala formirana u osvit nuklearne katastrofe 1986. godine.
Radnici hitnih službi pronašli su tu tri metra visoku toksični masu unutar tamne komore ispod reaktora broj 4.
Ubrzo su otkrili nešto što liči na crnu lavu kako curi iz rupturiranog jezgra. Prema čitanjima instrumenata koji mere radijaciju,
iz još uvek toplog betona i danas se emituje dovoljna količina zračenja da može da ubije odraslog čoveka za samo pet minuta.

Samo nekoliko minuta izlaganja izazvalo bi unutrašnje krvarenje, nekontrolisano povraćanje, dijareju a nakon pet minuta sasvim sigurno bolnu smrt.
Mnogi veruju da je "Slonovo stopalo" najopasniji otpad na svetu, pa čak i danas ulazak u komoru u kojoj se ova masa polako hladi znači potpisivanje smrtne kazne.
Samo dve zvanične fotografije "Slonovog stopala" u Černobilju su ikada objavljene u javnosti, ali zbog svog smrtonosnog zračenja, radijacija je uticala čak i na kamere. Zbog toga su fotografije lošijeg kvaliteta, bez obzira na opremu kojom su slikane.

Postojanje ove mase i danas čini grad nenastanjivim za ljude i biće tako najmanje narednih 100 godina. Strahuje se da bi toksična masa mogla da se otopi
do podzemnih voda, što bi moglo da izazove drugu eksploziju ili zagadi vodu okolnih sela.
link
 
Sećam se kad su ljudi bežali autobusima jer su u okolnim gradovima svi povraćali od jačine te radijacije. Zamisli ti kad ceo grad mora da se evakuiše trajno, koliko je to zapravo opasno. Više je umrlo od radijacije nego od eksplozije, podrazumeva se.

Evo malo lepog primera.

 

Back
Top