Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Atiie - The Gift (originalno Atiie) je turska fantastična televizijska serija iz 2019. godine koja je proizvedena u ime striming provajdera Netflik-a i objavljena je kao drugi turski original Netflik-a 27. decembra 2019. godine. Serija je zasnovana na romanu Dunianın Uianısı (Buđenje sveta) Šengula Bojbaša.Poslednja treća sezona objavljena je 2021.

Mlada slikarka Atiie vodi skoro savršen život u Istanbulu, mlada je i zgodna i uskoro će otvoriti svoju prvu umetničku izložbu. Ona planira venčanje sa svojim bogatim dečkom Ozanom i njena porodica je dobro. Kada arheolog Erhan pronađe simbol koji je Atiie često slikala od detinjstva tokom iskopavanja na drevnim ruševinama Gebekli Tepea, njen život se menja. Atiie prati Erhana u potrazi za odgovorima. Njih dvoje žele da saznaju tajne ruševina i vezu između njihove prošlosti i ruševina.

The Fall of the House of Usher

Dobra serija, drži pažnju. Ume da secne neka jeza ponekad ali nije horor...mistika. Znam da je omaž delima Edgar Alan Poa i oseti se taj vajb čak i u modernom okruženju,
Šta mi se ne sviđa....opšti pederluk među likovima,i apsolutni višak rasa čak i u jednoj porodici.... :( Potpuno suvišno, ***** ih woke više.

Šta mi se ne sviđa....opšti pederluk među likovima,i apsolutni višak rasa čak i u jednoj porodici.... :( Potpuno suvišno, ***** ih woke više.
ma ok , to je apsolvirano vise... ;)
ono sto je znacajnije je neka vrsta socijalne kritike danasnje civilizacije koja provejava kroz seriju i osavremenjuje ovaj omaz, kako kazes....

All the Light We Cannot See​

Почео гледати, дјелује стварно ок, јака глумачка постава, занимљива прича.
Међутим имам хроничан проблем у последње вријеме јер се хватам серија, филмова на крају радног дана када сам већ преуморан и често заспим на пола.

Onimusha
1699284309266.png

https://www.imdb.com/title/tt22301234/

Odgledala sam Decu zla.
Eeee ovako.
Ima izmena u odnosu na knjigu, ali ne utiču na celokupni utisak. Baš forsiraju ovog glavnog glumca kroz njegov lik, a kako ne gledam uopšte domaće serije obajšnjeno mi je da je on neki naš super popularan glumac.
Generalni utisak - jako dobar. Odlična glumačka ekipa, koja zaista glumi a ne glumata kako to rade ovi naši novi "glumci", doduše prepoznajem samo ove starije generacije, no dobro. Dobri su kako glavni glumci, tako i oni u sporednim ulogama. Ja domaće serije ne gledam, a pogotovo ne gledam naše kriminalističke - ako smo uopšte i snimili neku - ali jesam veliki fan tog žanra. Skinuli su police procedural crime drama fazon i držali su ga se od prvog do poslednjeg kadra - odlično odrađeno.
Pohvalila bih onoga ko je uradio muziku, takođe pun pogodak.
Napravili su taman dovoljan broj epizoda, da ispričaju priču, a da je ne razvuku.

E lepojko muja e da je tko ko i svako davbo bi tr ozenia a bi srrcemi 😂

El ti meni moz sade divaniti interesantno pitanjce kanda jedno.....
Eli ti si stvarno tolki tupsone ka da misli svaka da ja to njesam trazia?
A el ti meni sade mos reci, dali ti imas hotel grand i elon?
Ako mi nadjes grand svih 5 sezona sa prevodom e onda bi ti reka ociju mi drugcije 🤣

Bože me oprosti, meni "Pad kuće Ašera" deluje kao parodija na Edgara Alana Poa i njegovo stvaralaštvo. Znam da se većina sadržaja danas pravi za maloumnu generaciju Zed ali nisu još pomrle ni predratne generacije a kamoli narod rođen 70-ih i 80-ih pa ne mora sve da se prilagođava tim pilećim mozgovima i tiktok estetici koju neguju. Čak je i sinematografija upropašćena zbog njih jer gledaju na telefonima pa se autori i ne trude nego snimaju sve u žutoj ili crno-teget boji zavisno od žanra, fokus je isključivo na glumcima dok je pozadina blurovana. Ljudi daju novce za televizore od 65'' i veće da bi gledali mrak ili žutilo i zamagljenu scenografiju umesto da se vidi svaki detalj. Da ne ulazim u polemiku kako mora da bude od svake vrste po jedan da bi se ispunila woke kvota.

Bože me oprosti, meni "Pad kuće Ašera" deluje kao parodija na Edgara Alana Poa i njegovo stvaralaštvo. Znam da se većina sadržaja danas pravi za maloumnu generaciju Zed ali nisu još pomrle ni predratne generacije a kamoli narod rođen 70-ih i 80-ih pa ne mora sve da se prilagođava tim pilećim mozgovima i tiktok estetici koju neguju. Čak je i sinematografija upropašćena zbog njih jer gledaju na telefonima pa se autori i ne trude nego snimaju sve u žutoj ili crno-teget boji zavisno od žanra, fokus je isključivo na glumcima dok je pozadina blurovana. Ljudi daju novce za televizore od 65'' i veće da bi gledali mrak ili žutilo i zamagljenu scenografiju umesto da se vidi svaki detalj. Da ne ulazim u polemiku kako mora da bude od svake vrste po jedan da bi se ispunila woke kvota.
Meni ovde prvo za oko zapada da se kod starijih pamti rec "kinematografija"... ;) za "sinematografiju" prvi put cujem, ali mozda pripada generaciji zed.:per::cool:
Stancuje se sve i svasta, mnoge serije cak ostaju i nedovrsene, sto dovoljno govori u kakvoj se klimi stvaraju...Licno, kvalitetnije su mi one sa sto manje rupa.;)
"Pad kuce Asera" radjen je sa nekom vrstom stalne glumacke trupe koja se seli iz serije u seriju, taman se naviknes na jednog karaktera dobricu u prvoj, eto ga u drugoj - glumi zlicu..to kao da birali ko ce biti ko na partiji pokera, ili ko ce ga znati kakvoj internoj zezanciji, umesto po primetnim afinitetima...mozda se tripuju da se tako umetnicki kale, ali nisam dobio taj vajb, sem ideje da misle da se tako usavrsavaju "glumacki"... :cool: Kako god, kod Poa je sve na stvaranju utiska, umesto na istinskom karakteru, da stanem u njihovu odbranu, te je to ovde irelevantno - daj sta das, samo uradi kako treba...Manje-vise, to je uradjeno korektno, s tim sto trojac matorih odnosi glumacki trofej... Sad, da bi nesto nazvala parodijom, to se mora jasno ocitati kao namera, sto ovde nije slucaj... Nesto drugo jeste, a to je za Poa karakteristicna ironija...Na to se islo, i to je obuhvaceno. Jedan, pak, nov, mozda bas za te milenijalce zakasneli pristup je tipican postmoderan prilaz, meta-tekstualan, Poovom opusu kratkih prica uzasa. Smatram da je napravljena uspesna postmoderna igra sa time, ujedino i omaz njegovoj najznacajnijoj poeziji i prozi, iako mislim da i pored pomne zelje da se to ne desi, i u ovoj seriji postoji nekoliko rupa...Najveca misterija mi je ova valkira-osvetnica...Nije mi poznato iz kog Poovog dela potice, ili ako nista na koji lik aludira...To nije do kraja objasnjeno. Mozda Poova personifikacija smrti?

Odgledala sam Decu zla.
Eeee ovako.
Ima izmena u odnosu na knjigu, ali ne utiču na celokupni utisak. Baš forsiraju ovog glavnog glumca kroz njegov lik, a kako ne gledam uopšte domaće serije obajšnjeno mi je da je on neki naš super popularan glumac.
Generalni utisak - jako dobar. Odlična glumačka ekipa, koja zaista glumi a ne glumata kako to rade ovi naši novi "glumci", doduše prepoznajem samo ove starije generacije, no dobro. Dobri su kako glavni glumci, tako i oni u sporednim ulogama. Ja domaće serije ne gledam, a pogotovo ne gledam naše kriminalističke - ako smo uopšte i snimili neku - ali jesam veliki fan tog žanra. Skinuli su police procedural crime drama fazon i držali su ga se od prvog do poslednjeg kadra - odlično odrađeno.
Pohvalila bih onoga ko je uradio muziku, takođe pun pogodak.
Napravili su taman dovoljan broj epizoda, da ispričaju priču, a da je ne razvuku.

Pa ti si prespavala zadnjih par godina, čim ne znaš da smo nastancovali brat bratu 30 serija, od toga pola krimi/triler :D

Back