Serija „Aleksandar od Jugoslavije“

Ne planiram gledati.. Drašković ne zaslužuje da išta pogledam od njegovog viđenja istrije, a pogotovo u produkciji NovaSS ili kako se već vabi

Vidim na tw da kažu da je teško sr...a.. i da je u rangu Nemanjića ... u osnovi to je ista produkcija .. mada stoji da obzirom na moje stavove i nisam u mogućnosti čuti druge stavove, zato što je osobina tih ljudi sa određenim svetonazorom da blokiraju one koji ne misle kao oni.

Ne planiram gledati.. Drašković ne zaslužuje da išta pogledam od njegovog viđenja istrije, a pogotovo u produkciji NovaSS ili kako se već vabi

Vidim na tw da kažu da je teško sr...a.. i da je u rangu Nemanjića ... u osnovi to je ista produkcija .. mada stoji da obzirom na moje stavove i nisam u mogućnosti čuti druge stavove, zato što je osobina tih ljudi sa određenim svetonazorom da blokiraju one koji ne misle kao oni.

Slažem se da je Drašković poslednji čovek koji bi trebalo da piše o Aleksandru i Jugoslaviji.

Slažem se da je Drašković poslednji čovek koji bi trebalo da piše o Aleksandru i Jugoslaviji.

Da budem iskrena volela bih da mi neko kaže šta je poenta tog serijala i koja je nit koja se provlači .. ali da gledam nešto što znam da ću prekinuti nakon 10 minuta , opsovati onoga kome je to palo na pamet i osećati se loše što sam sebe dovela do toga da mi tako nešto zagađuje svet i svest i podcenjuje inteligenciju.

Da budem iskrena volela bih da mi neko kaže šta je poenta tog serijala i koja je nit koja se provlači .. ali da gledam nešto što znam da ću prekinuti nakon 10 minuta , opsovati onoga kome je to palo na pamet i osećati se loše što sam sebe dovela do toga da mi tako nešto zagađuje svet i svest i podcenjuje inteligenciju.

Drašković pokušava da objasni kako stvaranje Jugoslavije nije bila greška i predstavlja Aleksandra kao velikog vizionara.
Naravno, pri tome ignoriše sve istorijske činjenice, tj. tumači ih kako mu odgovara.

Drašković pokušava da objasni kako stvaranje Jugoslavije nije bila greška i predstavlja Aleksandra kao velikog vizionara.
Naravno, pri tome ignoriše sve istorijske činjenice, tj. tumači ih kako mu odgovara.

Verovatno mašeći poentu zašto je Aleksandar "hteo" Jugoslaviju i u na krilima titoističke Jugoslavije

Primetan je trend tzv Zapada da na i opet uvale "zapadne jugo slovene " u nešto zajedničko .. pa cenim da je i cela ta priča u tom duhu

Ideja je super, samo eto nije shvaćena , a vama Srbima i opet ustupak ovaj put neka Kralj bude pozitivac , naravnoj avnoj ostaje , samo cementiran .. pa da se vidi može li se još šta očerupati od Srba .

Ma super odrađeno.... Prva epizoda se odvija novembra 1918. godine... i onda u 46:16-18 prolazi beli kombi :hahaha:

20210319_063224.jpg

Прву епизоду нисам погледао, па и не могу дати суд. И иначе серију волим погледати када се заврши па све у комплету, чекајући седам дана на слиједећу епизоду се губи, барем код мене, подоста од дражи код гледања. Понекад направим изузетак, могуће ћу и у овом случају. видјећемо.

Шотра је стари мајстор који зна знање, зна правити добре филмове и серије, то је и доказао. Са нагласком на ово стари, човјеку је ипак 88 године, и скептик сам колико је спреман да изнесе овако важну тему и пројекат.
У његовим фимовима и серијама патетика заиста јесте препознатљива црта, на коју људи у данашњем времену гедају као нешто рђаво. Естрадна патетика којој су склони популистички политичари увијек постане гротескна, но у филму патетичност (дирљив, ганутљив, страстан или потреснији приказ) ријетко кад може бити мана, напротив, у правилу је добродпошла.
Што се Вука тича, на страну лично гађење према том лику, но човјек је будалетина на квадрат. Недавно сам један интервју погледао, одустао сам након 5 минута, човјек је буквално у свакој реченици изрекао или нетачност или глупост, разумијем да постоје људи (које наравно мрзи да мисле својом гловом) који се ложе на ту причу, али то је немогуће слушати. Како је такав лик, уопште у стању написати књигу о Александру, остаје мистерија.

Е сад, за разлику од историчара, режисер и писац сценарија могу "тумачити" историју, могу произвољно приказати личности и догађаје, допуштене су и нетачности, некад и пожељне ако се тако "болдује" порука филма/серије, под условом да се не скрнави историја.
Режисер може јунаке серије и главног јунака, значи краља Александра, више глорификовати или бити строжији, приказати афирмативније или погрдније, то је његов избор. Често присутан код обраде историјске теме калуп "политичке коректности", мало кад ће филму/серији добро донијети.
Но овдје је и велика одговорност јер је важна тема, важна епоха српске историје и такви филмови/серије подобро обликују умове нације у будућим временима, и ту се Шотра морао посавјетовати и са историчарима, а имамо их доста који су се авили том епохом, око многих ствари. Вјерујем да јесте.

Свака серија која обрађује историјску тему је добро дошла, наравно да је важно да то буде и добро урађено и вјеродостјније приказано, и сваки таква серија ће бити изложена нападима (па и одлична серија "Сенке нд Балканом") новооткривених филмских "експерата", људи код којих је приказано у супротности са идеолошким калупом којем робују или оних умова обликованих ријалити садржајима који и иначе имају гадљивост према историјским темама.
Каква је серија, даћемо суд када заврши и када је погледамо.

Poslednja izmena:
Moji utisci su pomešani, fotografija je na momente vrlo korektna, na momente zbrzani kompjuterizovani treš iz 2001. Seriji se nekako to može i oprostiti, filmu ne. Za ostalo sačekajmo ostale epizode. Mada sam se malo umorio Mikija Krstovića u ulozi pomoćnika.

Ali ono gde, barem za sada, serija deluje najslabije je što se debelo oslanja na izlaganje. Sve se, sa previše detalja, objašnjava rečima a ne akcijom, pa likovi jedni drugima u beskonačnim scenama sedenja za stolom objašnjavaju stvari sa kojima bi ovi morali biti već upoznati, i sve izgleda kao dramatično čitanje Draškovićeve knjige ili neki edukativni program a ne serija. Tu grešku su imali i Nemanjici, ali i gro današnje kinematografije. U Holivudu su to nekompetentni pisci koji se ne biraju prema talentu već nekim drugim stvarima a ovde je mislim neka očajnička želja da se nešto ispriča a ne prvenstveno stvori dobar film ili serija, pa tek onda sve ostalo...

Ma super odrađeno.... Prva epizoda se odvija novembra 1918. godine... i onda u 46:16-18 prolazi beli kombi :hahaha:

Pa sad, toga je uvek bilo i u filmovima/serijama za koje se teško može reći da nisu ''super odradjene''. Auto u Hrabrom Srcu, Starbaks za poneti u Igri Prestola itd.

greske.jpg

Razarač Dubrovnik nikad nije imao ćirilični natpis, kako je to prikazano u seriji. Stjepan Radić (Nebojša Ilić) besedi poslanicima koji mu aplaudiraju među kojima se u prvom redu ističe isti taj Stjepan Radić :D . Sena i Pariz, pristanište Beograd, Bled, Pariz, Kotor... - današnji snimci.
Ovolika plejada glumaca a serija amaterski odrađena uz niz grešaka, specijalni efekti kao da su crtani u paintu, scenario kao prepričavanje istorijske čitanke za osnovnu školu, kao da je serija namenjena deci severne Rodezije ili južne Čukotke, a ne gledalištu Balkana! Kao da niko nikada nije čuo za sve istorijske ličnosti iz serije pa se oni opisuju kroz solilokvij novinara ili ih sam kralj predstavlja prilikom susreta sa njima, kao da su senilni i izlapeli.
Poslednja epizoda je velikim delom dopunjena dokumentarnim snimcima sa broda, iz Marseja, atentata, dočeka kovčega u Jugoslaviju i sahranu na Oplencu. Samo mi nije jasno zašto je snimak atentata "isečen" i nisu prikazani kralj i Bartu (snimak se nastavlja glumcima)?

Прије неких 10ак дана погледао сам ову серију
Намјера свакако бјеше реафирмација те значајне епохе наше историје. Имајући у виду да Шотра ипак има 88 година и да је серија урађена по књизи Вука Драшковића, очекивано, добили смо лошу серију, тек повремено гледљиву. Овај Шотра у позним годинама је тек обрис оног филмског мајстора, много што шта у серији је промашено и недовољно разрађено, и што се тиче карактеризације ликова и дијалога гдје умјесто наратора који би нас водио кроз причу разни случајни пролазници објашњавају догађаје, личности и процесе, све то дјелује попричично инфантилно
А и од Вука Драшковића и није било очекивати него да опасно мирише, или смрди како вам згодније, на аутошовинизам, пречесто је примјетан политички поглед из данашње (Вукове) идеолошке визуре. примјетан је и покушај снисходљивог шлихтања јавности у Хрватској, а понајвише се у том готово силовању историје отишло на крају девете епизоде када су архијереји СПЦ приказани као мржњом задојене гротескне креатуре, за такав приступ, одвратно је блага ријеч.

Што се тиче историјског аспекта, то бјеше прилика да се гледаоци боље упознају са тим процесима и личностима. Намјера глорификовања и идеализовања Александра је очигледна, што свакако треба избјегавати али и не мора бити тако лоше,. јер се и о Краљевини Југославији и о краљу Александру више од пола вијека само рђаво и негативно могло писати, а такав приступ бјеше и у документарцима, па да се кроз потпуно супротан приказ то мало избалансира.
Проблем је како је то учињено. И режисер и сценариста за разлику од историчара могу "тумачити" историју, могу произвољно приказати и личности и догађаје, неизбјежна је фикција, допуштене су и нетачности, али то не би смјело прећи у скрнављење историје. Овдје је пуно тога недовољно разрађено, умјесто бољег приказа личности, њихове комплексније црте не ријетко се ишло у банализацију,
Могло се то боље и приказати и дочарати, и тако помоћи бољем разумијевању тог времеnа и тих прoцеса, пропуштена је шанса. Штета.

Где су сабље? Краљ Александар, као и сви српски официри тог времена увек су о боку носили сабље, а у серији их нема. Јел било толико тешко да су уз униформе, које су морамо признати лепо урађене, костимографи додали и сабље? Зар је могуће да нису имали средства за набавку истих или шта је уопште разлог?

Back