Evo, jos neka svedocanstva o Ruskim hordama ..........kako su Rusi oslobadjali, bacuske..
Vasa braca.............vas i njih , pun K*rac..........
MARIA NEUMANN, SVEDOCENJE
iz knjige:
Alfred-Maurice de Zayas, ''A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans, 1944-1950''
Frau Neumann, je zivela u Pomeraniji,grad Baerwalde, i prica sledece:
''Kada su svi pripadnici Waffen SS koji su branili grad izginuli, Crvena armija je usla i okupirala grad.Moj muz je izasao sa jos dva Poljaka koji su se krili sa nama u susret sovjetima u nameri da sazna sta ce biti s nama.Ja nisam htela da mu to dozvolim, jer sam cula sta sovjeti rade u podrucjima koja su okupirali;ali on je rekao da je ocekivao vise od mene i da budem hrabra kao prava nemacka zena.
Kad su se vratili, videla sam da su im ukrali satove i prstenje, cak i burme.Sovjetski oficir je naredio da svi krenemo nasim kucama;usput smo nailazili na sovjetsku konjicu, sve Mongoli, strasno ih je bilo gledati.
U kucu smo usli ja, moj muz, i moja sestra sa svojom decom;dva sovjetska vojnika usla su sa nama i dala nam votku;svako od nas morao je da popije dve case.Ja sam ostala sama u kuci, jer su ostali otisli do sklonista po nase stvari.
Cim sam ostala sama, ona dvojica vojnika su me silovala.
Uskoro su se moj muz i sestra i njena deca vratili, svi krvavi; miom muzu su pekli ruke upaljenom svecom, tukli ga i sutirali, decu su doveli na sprat, a mene i moju sestru zadrzali u prizemlju.jedan vojnik je izasao i poceo da doziva druge; ulazili su po sedam ili deset, ne secam se, i svi do jednog su silovali mene i moju sestru, i njenu najstariju cerku.
U trenutku sam videla kako mog muza tuku kundacima.
najzad su izasli, i jedva smo nekako doteturali do stepenica za potkrovlje, ali su usla dva vojnika i opet nas silovali.Malo posle uslo je nekoliko civila sa nekim vojnickim kapama, i obesili su mene i mog muza za noge, i tako sam morala da gledam kako dave nasu decu kanapom, jedno po jedno.
Kad sam se osvestila, videla sam da je mom muzu razbijena lobanja i da lezi mrtav.Pokusala sam da ustanem, ali sam odmah pala i onesvestila se.Probudila sam se u kanalu kraj puta, a kako sam tamo dospela, ne znam.
Pokupio me ruski vojnik i odvukao u neku kucu;bilo mi je svejedno, htela sam da umrem.Tamo me postavio na krevet i upalio svetlo;po izrazu njegovog lica mogla sam da zamislim u kakvom se stanju nalazim, ali ga to nije sprecilo da me siluje.Kad je zavrsio, molila sam ga da me ubije, ali nije me razumeo.
Odveo me u zgradu opstine, koja je sluzila kao zatvor, i tu sam prenocila, i jos nekoliko noci.Povremeno bi izvodili muskarce i ubijali ih na razne nacine u dvoristu.Culi smo nase muskarce kako ih kunu;bar su umirali kao ljudi.Povremeno bi izvodili i nas zene i silovali; one koje su se opirale ubijali bi tako sto su ih pribijali ekserima za zid, kao isusa, ali to nije bilo pravilo, ubijali su i one koje se nisu opirale jer su bile suvise slabe.Izvodili su cak i devojcice od pet, sest, sedam godina i razapinjali ih.Videla sam kako je jedna zena sopstvenim rukama zadavila svoju dvanaestogodisnju cerku kako ne bi pala u ruke tim zverima.Posle je poludela, pocela da vice, pa je usao jedan Mongol i zaklao je, i ostavio je da krvari tu kod nas.Jedan covek se ubio tako sto je lupao glavom o zid dok nije iscureo mozak, zato sto nije mogao da pomogne nama zenama, a nije mogao da gleda sta nam rade.
Posle nekoliko dana i noci izveli su nas i sakupili na gradskom trgu;mislila sam da je konacno gotovo i da ce nas streljati.medjutim, dali su nam komad hleba, prvi hleb kojeg sam videla posle nekoliko nedelja, i rekli nam da idemo gde znamo.
Ja sam odlucila da idem ka Hammersteinu, gradu u kojem sam imala rodbinu koju mozda nisu pobili.Kad sam prolazila pored svoje kuce, videla sam nase komsije kako sede pored gorbova u koje su sahranili moju porodicu.Nisam mogla da im se zahvalim, produzila sam dalje.
Putem sam nailazila na spaljene kuce, gole i silovane zene pribijene za zidove kuca, ambara, decu na gomili , razbijenih lobanja, zaklanu, spaljenu.Nisam mogla vise da hodam i vratila sam se kuci.U jnoj nije bilo nista, sve je bilo opljackano.''