SENKA

Zašto bi pala u vodu? Senka je Jungov pojam koji je došao posle Frojda...ne kažem da je bio napredniji, al možda i jeste :)
Trebalo bi tako da bude, medjutim u nastojanju da bude sveobuhvatniji i odredjeniji od Frojda, posebno u Kompleksnoj psihologiji, K.G.Jung ima mnogo iracionalnog u odnosu na Frojdovu Psihoanalizu, koja je po meni zasnovana na iskustvu života.

Poslednja izmena:
Sve me ovo navodi na Frojdov "Uvod u psihoanalizu" i njegovu teoriju "sante leda" o svesnom i nesvesnom.
Pred njom bi verovatno sva naša razmišljanja o senki i savesti pala u vodu.

Da li se teorija "santi leda" Herr Zigmunda moze smatrati (uzmimo, izvedenom iz zivotnog iskustva) univerzalnim znanjem, masovno primenjivom na sve pojedince? U cemu se sastoji njen kvalitet koji osporava razmisljanje o senkama i savesti onih psiholoskim teorijama nepotkovanim?
Pretpostavljam da se misli na to sto je covek tek santa leda ciji je manji (svesni) deo iznad vode a ogromni, nevidljiv (nesvesni) deo ispod, nedostupan i njemu samom. Zasto on smatra da je nesvesno potencijalna opasnost za svesno u coveku? Ogoljavanjem "potopljenog tla", dolazi se u kontakt sa neistrazenim podrucjem ali je na osobi da to sebi priblizi, uziva u novootkrivenom, razazna sta moze da ocekuje, sa kakvim potencijalom raspolaze.
Izgleda da bi dalje potapanje sante u vodu (uvodjenje dodatne simbolike sa postavkom pitanja oo uzroku tog nemilog dogadjaja) znacilo gubljenje postojece svesnosti i daljeg poniranja u nesvesno, sto stvara novi koncentricni krug opasnosti i gubljenja kontakta sa sobom. Ne slazem se s time...

Hajde da malo obrnemo stvari u skladu sa zakonima fizike. Naime nikada ni jedna santa leda nije potonula, nego naprotiv, topeći deo van vode, pod dejstvom toplote, na površinu je isplivavao nevidljivi deo.

Poslednja izmena:
Mozemo i zakonom hemije, pod uticajem "globalnog zagrevanja", santa propada, razlaze se, nestaje, a svesnost polako rastace u beskraj neimenovanog.

Pa i to je fizika - voda uvek ostaje voda. No ostavimo to za trenutak po strani. Zašto nas dvoje sada raspravljamo o nečemu oko čega su se davno razišli Frojd i Jung, kada imamo svako svoju glavu i što je interesantno, imam utisak da smo oboje, iako medjusobno suprotstavljeni, daleko ispred njih.

Volela bih da cujem Junga sta bi na to imao da kaze...mozda deo iznad vode ima potrebu da od nesvesnog otkloni opasnost, da Senku odbaci kao teret ali ga prihvati kao nerazumniji deo sebe. Koja je nasa prednost osim sto smo u poziciji da analiziramo Karla i Sigmunda, da njihova zivotna iskustva i price seciramo i uporedimo sa teorijama po kojima su poznati, da se stavimo u poziciju njihovih kriticara koji na svoje misljenje, izvedeno iz sopstvenih zivotnih prica, imaju prava koliko i oni?
Da li samo savesni priznaju postojanje svojih Senki? I jos nesto...ako smo svesni onoga (negativnog) sto u sebi nosimo ali i svesni da je senka nesto sto ne moze da izbledi, da nestane, da li to znaci da smo potpuno bespomocni da menjamo, ponistimo sopstveni negativ?

Volela bih da cujem Junga sta bi na to imao da kaze...mozda deo iznad vode ima potrebu da od nesvesnog otkloni opasnost, da Senku odbaci kao teret ali ga prihvati kao nerazumniji deo sebe. Koja je nasa prednost osim sto smo u poziciji da analiziramo Karla i Sigmunda, da njihova zivotna iskustva i price seciramo i uporedimo sa teorijama po kojima su poznati, da se stavimo u poziciju njihovih kriticara koji na svoje misljenje, izvedeno iz sopstvenih zivotnih prica, imaju prava koliko i oni?
Da li samo savesni priznaju postojanje svojih Senki? I jos nesto...ako smo svesni onoga (negativnog) sto u sebi nosimo ali i svesni da je senka nesto sto ne moze da izbledi, da nestane, da li to znaci da smo potpuno bespomocni da menjamo, ponistimo sopstveni negativ?
Bravo, sada opet koristimo sopstvena razmišljanja. Tvrdim da svaka individua, koliko god želela da bude iskrena, kada kaže da je svesna onoga negativnog, što nosi u sebi, pokušava iz nekih razloga, da laže sebe i druge. Mislim da je psihologija ta nauka, koja treba da pokuša da otkrije upravo te razloge i njihovo poreklo.

Zar se ne bi smatralo vecom lazi da neko negira postojanje svojih negativnih osobina? Mozda zeli ali ne moze, ne zeli i ne moze, zeli i moze, ne zeli i moze da ih prevazidje a ipak krije da ih ima? Mozda bi se mogla osporiti izjava o imanju savesti kod onog ko je ocigledno nema ili da Senke ne postoje ali sve drugo jeste iz domena istine. Zasto postoji potreba da se uvek sumnja u iskrenost drugih, makar priznavali sopstvene slabosti? :)

Potpuno jednaka je laž, potvrdjivanje i negiranje negativnih i pozitivnih sopstvenih osobina. Tvrdim da moje neke negativnosti, a i pozitivne strane (ukoliko ih uopšte ima) bolje i objektivnije sagledavaš ti nego ja,već sada iako se u suštini veom malo ili čak ni malo ne poznajemo.

Nemoguce je pobeci od lazi, ili jos bolje od istine koje je neko svestan (naspram sebe, napram drugih je ona uvek diskutabilna), ali priznavanjem cinjenica ipak raskrinkavamo i oslabljujemo moc svojih negativnih osobina. Neko ih precutkuje pred drugima ali sam sigurna da ih od sebe ne moze sakriti koliko god se trudio, pravio lud, gluv ili slep. Pitanje je koliko je hrabar da ih i sebi a osobito drugima, ukoliko nisu osobito vidljive, saopsti, da poradi na tome da spreci njihovo sazrevanje ili neku vrstu otelotvorenja, da im se suprotstavi, da ih iscupa iz sebe. Istina je izvanredan sparing partner za onog ko se lazima dopinguje, pa mora biti svestan da lose navike kad tad dodju glave ili bolje receno-patosa.

Mislim na Jungov pojam onog što je mračno u nama, loša crta ličnosti, neka inferiornost ili slabost...što želimo da sakrijemo od sebe i, ili drugih...Ta Senka iskače kad imamo neki problem, kad smo umorni i isrcpljeni...tada prijatno ophođenje prema ljudima zamenjujemo besnim, neprijatnim, zlonamernim...

Pišite o Senci...uopšte ili o vašoj.
Jeste li svesni svoje Senke?
Jeste li znali da Senka može da se sanja, tj. da ponekad iskače u snovima...?Možete čak i da pokušate da zadate sebi pred spavanje da sanjate svoju senku. Ja to probao sinoć...

Viđate li oko sebe ''ljude bez senke'', one što misle da nikada ne mogu da učine ništa loše i da su drugi uvek krivi...Neki autori pod ljudima bez senke smatraju i političare koji nikad nisu krivi za nevolju u koju nas uvale...

Da li mislite da zaista nismo svesni svoje Senke ili prosto to sebi tolerišemo iako drugima ne tolerišemo njihove mane i slabosti?
Nisam. Šta je to Senka?
Zašto bi sebe delili na nekoga ko čini dobro i nekoga ko čini loše?
Pa još onoga ko čini loše gurnemo u nekakvu senku ili ga ''oživljavamo'' iz senke, odnosno postajemo ga svesni. Bolest u najavi.
Da se bolje razumemo. Ne smatram da sam neko ko nikad ništa loše nije uradio, samo mi nije jasna zamisao. Gde je ta senka i čemu služi?

Ne bih se slozila da postoji samo jedna senka, vec kod nekoga ponekada postoji vise senki. Sve te senke zajedno cine celinu tj. osobu. U nekom periodu ce neka senka biti osnovna licnost, a u nekom drugom period ce neka druga senka biti osnovna licnost. Neko ce imati priliku da u nekoj osobi vidi jednu senku, a neko ce se opet druziti sa nekom drugom ili trecom senkom.
Senka ne mora uvek biti mracna strana, vec i ona pozitivna i vedra.

Ne bih se slozila da postoji samo jedna senka, vec kod nekoga ponekada postoji vise senki. Sve te senke zajedno cine celinu tj. osobu. U nekom periodu ce neka senka biti osnovna licnost, a u nekom drugom period ce neka druga senka biti osnovna licnost. Neko ce imati priliku da u nekoj osobi vidi jednu senku, a neko ce se opet druziti sa nekom drugom ili trecom senkom.
Senka ne mora uvek biti mracna strana, vec i ona pozitivna i vedra.
Ovo zvuči interesantno.
Senka ne prekriva samo trenutno ili privremeno neku trajnu ličnost, već se formira i prilagođava datim okolnostima.
Samo, da li je senka nešto poput šablona, što možemo u datoj prilici uzeti ili odložiti sa strane ili se iz časa u čas menja i nikada nije ista?

Ovo zvuči interesantno.
Senka ne prekriva samo trenutno ili privremeno neku trajnu ličnost, već se formira i prilagođava datim okolnostima.
Samo, da li je senka nešto poput šablona, što možemo u datoj prilici uzeti ili odložiti sa strane ili se iz časa u čas menja i nikada nije ista?

Zapravo senka po mom misljenju moze biti tzv. trajna licnost i tada ona jeste trajna licnost (u prvom je planu), ali sa druge strane ta senka koja je tzv. trajna licnost se moze povuci u drugi plan i ustupiti mesto u prvom planu nekoj drugoj senci koja ce biti ono sto se naziva trajna licnost.
Ako imamo osobu A sa kojom se druze ili kontaktiraju ili sta vec osobe B, C, D, moze se dogoditi da svaka od tih osoba izbac u prvi plan neku od senki osobe A i da ih posmatra kao trajnu licnost osobe A (zato sam i pomenula da senka ne mora biti samo mracna, vec i svetla strana).
Ne razumem da li mislis da li se senka ponasa kao sablon ili se sablonski smenjuju senke tj. prelaze u prvi plan u zavisnosti od okolnosti?
Ako mislis da li se senka ponasa kao sablon mogu ti reci odmah tesko pitanje (mozda je svaka od njih samostalno nazovimo to bice, sa svojim potrebama i zeljama), ali sto se tice pojavljivanja senki mislim da se one teze da se smenjuju sablonski u zavisnosti od situacije, ali to ne iskljucuje mogucnost medjusobne borbe za prvi plan. Nekada neka senka zaposedne presto za duze vreme, ojaca i na taj nacin u tom tzv. sukobima odnosi pobede i moze da upravlja drugim senkama, tj. da ih uzima i vraca po potrebi. Obicno je to osobina one zle senke.

Ukratko :lol: nekada smo obojeni plavo, nekada roze, zeleno, zuto.........ali i crno.
Ljudi su kao boje od osnovnih boja nastaju ostale.

Mislim na Jungov pojam onog što je mračno u nama, loša crta ličnosti, neka inferiornost ili slabost...

S obzirom na promenjliv i poremecen sistem vrednosti nije lako definisati rec "lose".
Ako je to ono cime trenutno nismo zadovoljni, onda je kljucna rec "trenutno".
Covek ne prepoznaje "lose".
"people not live or die, people just flow"

frojd je takođe imao ideju ida - to je zapravo senka...ali je razrada i objašnjenje došlo od str. junga....
senka i persona su komplementarne i postoje u svakoj ljudskoj psihi. nazvane su tako po konkretnim objektima čulnog iskustva. senka je naša predstava, a persona njena suprotnost - dobila naziv po maskama koje nose glumci...
u početku ličnost je neizdefirenrencirano jedinstvo, a zatim se deli na ego- svest koja raste i omaj deo koji se ne podeli, ne uklopi, postaje nesvesno. ono formira podličnosti, komplekse.
kompleksi su autonomni i imaju vlastitu svest i sopstvenu volju kroz psihičku energiju.
ego zato ne kontroliše senku. senka je to nemoralno i neprihvatljivo. srce tame je unutar ega bi bilo mesto gde stanuje ljudsko zlo.

ne znamo često koliko smo sebični ili egocentrični. u slučaju da takav čovek napadne nekoga, njegovo nesvesno se projektuje. kada kažemo, a često znamo da prebacimo nekome da je to što priča njegova projekcija, upravo se radi o tome da je tom agrtesivcu prepoznata senka iz rukava....odbrambena strategija onog koji je napadnut, a nema potrebu da uzvraća istom merom, jer ga senka "ne rad" međutim, svodi se na argumente, a ne projekciju senke...ali sve je u vezi sa projekcijom i percepcijom..

ona zvanična osoba je persona, a senka nepoznanica - kompleks.... iako suprotne, po jungu mogu da se sretnu i da prevaziđu žestoki konflikt. kad čovek postane svestan svojih krajnosti, onda bi trebalo da ih suoči. na taj način se strvara nova veza sa svetom i uobličuje ego - prihvatanjem delova sebe...

Nadam se da moji "neozbiljni" postovi neće biti izbrisani.
Moja reakcija na mnoštvo pojmova u psihologiji i psihijatriji koji mogu da se podvedu pod isto.
Zamislite da doktori tijela nadijevaju imena recimo glave. Jedan bi joj dao ime kosa i ostalo, pa ono između ušesa pa Nasađeno na vrat, pa Organ za mišljenje sa pripadajućim djelovima, mjesto za kapu ili otpadak za korpu na giljotini.
Jasno mi je da je sve nastalo zbog neuhvatljivosti i netvarnosti pojava ali što je mlogo, mnogo je. :D
E sad savremena psihijatrija i psihologija se služe savremenim i uređenim terminima što je ok a puk. Mi na forumu sve u jednu vreću.

Poslednja izmena:
Čitam opet genijalnu knjigu BEZ GRANICE i evo kako autor Ken Vilber prevodi simptome u originalnu senku:
pritisak - nagon
odbojnost ( niko me ne voli ) - Ne bi ti uzeo orah iz ruke
krivica ( nabijaš mi krivicu ) -vređaju me tvoji zahtevi
anksioznost - uzbuđenje
samosvesnost ( svi bulje u mene ) - ljudi me zanimaju više nego što mislim
impotencija, frigidnost - ne bi mu, joj pružio zadovoljstvo
strah ( žele da me povrede ) - neprijateljstvo ( ljut sam i napadam a da to ne znam )
tužan - ljut!
povučen - sve ću vas oduvati
ne mogu - dođavola, neću!
obaveza ( moram ) - želja ( hoću )
mržnja ( prezirem te zbog x ) - autobiografsko ogovaranje ( prezirem X u sebi ).
zavist ( ti si taaako veliki ) - malo sam bolji nego što mislim

Mislim na Jungov pojam onog što je mračno u nama, loša crta ličnosti, neka inferiornost ili slabost...što želimo da sakrijemo od sebe i, ili drugih...Ta Senka iskače kad imamo neki problem, kad smo umorni i isrcpljeni...tada prijatno ophođenje prema ljudima zamenjujemo besnim, neprijatnim, zlonamernim...

Pišite o Senci...uopšte ili o vašoj.
Jeste li svesni svoje Senke?
Jeste li znali da Senka može da se sanja, tj. da ponekad iskače u snovima...?Možete čak i da pokušate da zadate sebi pred spavanje da sanjate svoju senku. Ja to probao sinoć...

Viđate li oko sebe ''ljude bez senke'', one što misle da nikada ne mogu da učine ništa loše i da su drugi uvek krivi...Neki autori pod ljudima bez senke smatraju i političare koji nikad nisu krivi za nevolju u koju nas uvale...

Da li mislite da zaista nismo svesni svoje Senke ili prosto to sebi tolerišemo iako drugima ne tolerišemo njihove mane i slabosti?

normalno da da, nazovimo je sjenkom, svjestan...borim se... vazno mi je da ne naskodi nikom oko mene

Back