Selo gori a baba se ceslja

Da ne ispadne da kritikujem nesto sto nisam gledala, eto pogledah jednu epizodu , moji u okolini nagrnuli, pa kako ne gledas, pogledaj pa sudi, i ja tako celu jednu i to je cini mi se bilo meni dovoljno da je vise nikad ne gledam vise.Nisam u tom fazonu,bedna mi je sva nekako ali eto ima bas dosta njih koji ne misle tako.:roll:

Odlicna serija koja u okruzenje koje jeste Srbija, iako se Beogradjanima cini da je samo Beograd Srbija, postavlja neke univerzalne price, protezuci se kroz tematiku dezintegracije savremene porodice na srpskom selu.
Fotografija, vizuelni utisak, gluma, scenario, sve je na nivou, a Bajic je pokazao da serija o selu moze da bude kvalitetna, umetnicka, a ne puko izrugivanje seoskom mentalitetu.

Serija koja nosi univerzalnu pricu i univerzalnu poruku, a to je ono sto jedno delo cini umetnoscu.

Odlicna serija koja u okruzenje koje jeste Srbija, iako se Beogradjanima cini da je samo Beograd Srbija, postavlja neke univerzalne price, protezuci se kroz tematiku dezintegracije savremene porodice na srpskom selu.
Fotografija, vizuelni utisak, gluma, scenario, sve je na nivou, a Bajic je pokazao da serija o selu moze da bude kvalitetna, umetnicka, a ne puko izrugivanje seoskom mentalitetu.

Serija koja nosi univerzalnu pricu i univerzalnu poruku, a to je ono sto jedno delo cini umetnoscu.

Koju poruku zivota ti? Koju si ti umetnost prepoznao u ovoj seriji? Jao Boze,sta sve necu da procitam ovde :roll:

Serija je odlična...Samo površni i oni koji su odgledali samo jednu epizodu mogu da kažu da ne valja...Treba pratiti "fabulu radnje",a izbor glumaca je vrhunski...Olga Odanović i Ljiljana Stjepanović su savršeno odglumile Zlatanu i Radojku...Onog glumca koji glumi Đodu,da su sa svijećom tražili,ne bi mogli naći...a idealno se uklopio....:) Serija ima malo romantičarskih momenata,tipa doktori u bolnici ljubazni,sve med i mlijeko...što nije baš blizu istini,ali u ostalim dijelovima je realna i vjerno odslikava ambijent i mentalitet stanovnika sela u Srbiji...

Koju poruku zivota ti? Koju si ti umetnost prepoznao u ovoj seriji? Jao Boze,sta sve necu da procitam ovde :roll:

Pa strucan i obrazovan sam za teoriju knjizevnost i filma, ne za televiziju, ali, u svakom slucaju, odgledao sam dobar broj epizoda da vidim da je tema dezintegracije porodice vrlo dobro odradjena, da se bavi razlicitim pitanjima vezanim za savremeno selo, a da integrise unutar toga neke univerzalne probleme.
Nema bedan posprdan ton prema selu i ima vrhunskog direktora fotografije, a to ti moze potvrditi bilo ko iz te branse.

Logicno je (Boze) da mozes svasta da procitas, ipak je ovo forum. :)

Pa strucan i obrazovan sam za teoriju knjizevnost i filma, ne za televiziju, ali, u svakom slucaju, odgledao sam dobar broj epizoda da vidim da je tema dezintegracije porodice vrlo dobro odradjena, da se bavi razlicitim pitanjima vezanim za savremeno selo, a da integrise unutar toga neke univerzalne probleme.
Nema bedan posprdan ton prema selu i ima vrhunskog direktora fotografije, a to ti moze potvrditi bilo ko iz te branse.

Logicno je (Boze) da mozes svasta da procitas, ipak je ovo forum. :)

Ma daj covece...Skontao sam iz ranijih postova da dosta dobro poznajes domacu kinematografiju i postujem tvoje misljenje,ali ne mogu za ovo da se slozim...Prvo,serija ima posprdan ton i to je jasno kao sunce...Ismeva se taj govor,opste obrazovanje ljudi sa sela...Ako je jedna od ideja serije da ljude vrati selu,mislim da su se debelo zajebali...Drugo,ovo je jedan klise koji postoji jos od nastanka Bajiceve monodrame "Led",pa preko "Sekule" i "Trece srece",a nastavljen je i ovde...Trece,gluma je ocajna,sem Mande,mog sugradjanina Mirka Babica i Ljilje Stjepanovic...Cetvrto,Bajic je osetio popularnost ove serije i gledaocima ce da servira 3000 epizoda(mislim da ce i "Mjesoviti brak" da prevazidje:mrgreen:),sve dok oseca da narod guta ovo sranje kao plovka,bez obzira sto se radnja vrti u krug,sve po istom sablonu...Tako da ovde nema ni U od umetnosti,vec se radi o jednom projektu koji donosi gledanost i lovu,a ne kvalitet...Ako je Tijanic zeleo da bude konkuretan Pinku,uspeo je,ako ne brojem gledalaca,onda barem (ne)kvalitetnim programom :roll:

Sve,sve...ali otkud ti ideja da serija ima posprdan ton?:roll:
I zašto misliš da se ismijava govor...pa tako se govori,šta je tu loše? Ja u seriji baš osjećam neku nit ljubavi prema selu i tom narodu...ništa podrugljivo,naprotiv...
Ne znam...možda je sve u "oku posmatrača"...

Ma daj covece...Skontao sam iz ranijih postova da dosta dobro poznajes domacu kinematografiju i postujem tvoje misljenje,ali ne mogu za ovo da se slozim...Prvo,serija ima posprdan ton i to je jasno kao sunce...Ismeva se taj govor,opste obrazovanje ljudi sa sela...Ako je jedna od ideja serije da ljude vrati selu,mislim da su se debelo zajebali...Drugo,ovo je jedan klise koji postoji jos od nastanka Bajiceve monodrame "Led",pa preko "Sekule" i "Trece srece",a nastavljen je i ovde...Trece,gluma je ocajna,sem Mande,mog sugradjanina Mirka Babica i Ljilje Stjepanovic...Cetvrto,Bajic je osetio popularnost ove serije i gledaocima ce da servira 3000 epizoda(mislim da ce i "Mjesoviti brak" da prevazidje:mrgreen:),sve dok oseca da narod guta ovo sranje kao plovka,bez obzira sto se radnja vrti u krug,sve po istom sablonu...Tako da ovde nema ni U od umetnosti,vec se radi o jednom projektu koji donosi gledanost i lovu,a ne kvalitet...Ako je Tijanic zeleo da bude konkuretan Pinku,uspeo je,ako ne brojem gledalaca,onda barem (ne)kvalitetnim programom :roll:

S tobom se slazem po pitanju duzine serije jer uopste imam strasnu averziju prema serijama koje dugo traju, osim ako to nisu Mucke ili Bolji zivot :))) Tu je duzina trajanja jos i podnosljiva.
Takodje, slazem se i po pitanju glumaca, s tim da bih ja dodao i Olgu Odanovic.

Medjutim, niti mislim da je ideja vratiti ljude selu niti mislim da je posprdno. Radeci neke folklorne projekte boravio sam u Branicevskom okrugu (a to je slican mentalitet mentalitetu Bajicevog rodnog kraja) i uvideo da su mentalitet, problematika i sudbine ljudi onakve kakve se na seriji prikazuju. Dalje, sa aspekta dijalektologije, dobar broj glumaca je vrlo dobro savladao govor kraja o kome serija pripoveda.
Takodje, ne slazem se da ova serija ima dodirnih tacaka sa serijalom o Sekuli (u kojem je jedino prvi deo imao izvesnih '''klasicnih''trenutaka) osim sto je isti glumac u glavnoj ulozi.

Jos jednom, slazem se da serija na nivou naratologije gubi smisao multipliciranjem istih fabularnih tokova, ali i dalje stojim pri svome da su zamisao serije, vizuelni identitet, atmosfera i problematika vrlo vesto odradjeni. :)

Poslednja izmena:
Ma, preterivanje.Serija karikira selo i uopste ga ne prikazuje realno.Ja sam dete sa sela, pa znam sta govorim.A sto se Radosa tice, ostvario je on neke dobre uloge na filmu(tu ne ubraham Sekulu, Trecu srecu i sl.), narocito mi se svidela njegova uloga u filmu pokojnog velikana srpske filmske rezije, Zivojina Pavlovica, na putu za Katangu(nedavno repriziran na TV-u), za koji je, inace, napisao i scenario.

Ma, preterivanje.Serija karikira selo i uopste ga ne prikazuje realno.Ja sam dete sa sela, pa znam sta govorim.A sto se Radosa tice, ostvario je on neke dobre uloge na filmu(tu ne ubraham Sekulu, Trecu srecu i sl.), narocito mi se svidela njegova uloga u filmu pokojnog velikana srpske filmske rezije, Zivojina Pavlovica, na putu za Katangu(nedavno repriziran na TV-u), za koji je, inace, napisao i scenario.

Pa i u Dezerteru je dobar, iako je film malcice klimav

Pazi,nemam ja nista protiv tog seoskog dijalekta,ali je problem sto je on isuvise iskarikiran i prenaglasen u seriji,kako bi izazvao smeh kod gledaoca.Mislim i mi Sumadinci,zavijamo ponekad "na moravski",ali ovo je vec sprdnja i preterivanje.Mislim,znam dosta ljudi sa sela,koji uopste ne pricaju tako(to "mopedem" itd.).Znaci ovde se to koristi u kontekstu ismevanja nacina govora ljudi sa sela,kako bi se proziveo smeh kod gledaoca,sto je u neku ruku degradacija ljudi koji zive na selu,zar ne?

Cuo sam neku pricu ,kako je ekipa koja radi ovu seriju ,poklonila Dacicu ( za potrebe MUP-a ) neki auto ...ima se moze se ! Ocigledno Bajic zna foru da uzme pare ,a da to nije neka sms zavrzlama i interaktivna forma za lapanje od naivnih ;) !
Najjace mi je kad ga vidim na TV-u gde daje intervju sav ozbiljan ,razumem ja ono "svaki cigan svoga konja ..." ali ako je on ubedjen da je ono umetnost i uz to uspe jos nekoga da ubedi ,onda i nismo zasluzili nista drugo od onog sto nam se servira ( desava ) :ljutko:

Ali glavna fora je da je najveci sin naroda i narodnosti Srbije - sin Draaagaaan ...i mozemo mi da pricamo sta hocemo kad serija prolazi kod raje ...meni licno ,totalno je s*anje :cool: !

Бриљантна серија са изузетним глумцима и врхунском музиком. Посебну вредност јој даје то што је већина сцена снимана напољу. Бајићев животни пројекат и Мандина велемајсторска глума.

Najgore je sto deca koja gledaju ovu seriju, pricaju kao seljaci iz nje... A meni je najzesce kada pocne serija, pise: RTS sa ponosom predstavlja seriju rekordne gledanosti.... Tako isto pisu i za Bolji zivot, Srecne ljude, koje repriziraju.... :dash::hahaha:

Back