Selektivna tolerancija na "grehove"

момоа

Stara legenda
Poruka
78.841
U nasem narodu postoji tendencija da se na pojedine grehove (ili poroke) gleda kao na drustveno prihvatljive, dok se prema nekim drugim odnosimo nenormalno rigorozno.
Npr, prihvatljivo je, ili bar nije toliki greh, recimo istuci zenu "kad je zasluzila", ali ce vas smatrati nemoralnim ako varate istu. Prihvatljivo je odreci se svog deteta ili ga tretirati kao roba, ali je tezak greh ne imati dete. Prihvatljivo je udaviti se u spostvenoj pisacki na Guci, ali ako ste nadrogirani na Egzitu onda je to stravican greh. Prihvatljivo je pusiti cigarete, ali marihuana je smrtni greh. Dakle, ono sto se u narodu uobicajilo ne smatra se grehom ili se tolerise u izvesnoj meri, dok su neke druge stvari koje se nisu toliko uobicajile - tezak greh.
Kako objasnjavate ovo?

U nasem narodu postoji tendencija da se na pojedine grehove (ili poroke) gleda kao na drustveno prihvatljive, dok se prema nekim drugim odnosimo nenormalno rigorozno.
Npr, prihvatljivo je, ili bar nije toliki greh, recimo istuci zenu "kad je zasluzila", ali ce vas smatrati nemoralnim ako varate istu. Prihvatljivo je odreci se svog deteta ili ga tretirati kao roba, ali je tezak greh ne imati dete. Prihvatljivo je udaviti se u spostvenoj pisacki na Guci, ali ako ste nadrogirani na Egzitu onda je to stravican greh. Prihvatljivo je pusiti cigarete, ali marihuana je smrtni greh. Dakle, ono sto se u narodu uobicajilo ne smatra se grehom ili se tolerise u izvesnoj meri, dok su neke druge stvari koje se nisu toliko uobicajile - tezak greh.
Kako objasnjavate ovo?

Ne objašnjavam nikako. Povezao si babe i žabe, napravio kupus tvrdnji i na to nalepio etiketu da "narod" tako misli. Promašena generalizacija.

Kako objasnjavate ovo?
A u si.
Eto da te pohvalim odliucna tema, odlicno si to primetio.

To se jednostavno zove licemerje.

Kako se zove kad nekom drugom zameras sto je licemer, a i ti si sam takav? Je l' to neko double licemerje?

Na primer Englezima se zamera njihov "lazni puritanizam", a kako se onda zove ovo nase?
A kako ti zoves tu pojavu nego licemerje?
a izvini nismo svi lecemeri :)

Ja licno se drzim Bozje reci i ne sudim drugima niti ikada opravdavam greh.

Sve grehe treba nazvati pravim imenom.

Konzumiranje duvana je isti greh kao i konzumiranje bilo koje droge.

Pa moglo bi se nazvati i primitivizmom i licemerijem, kad bi osnovna postavka bila tačna.
Ali nije.
Ljudi su različiti. Pušenje je štetno. Marihuana je zakonom zabranjena, prebijanje bilo koga je takođe zakonom zabranjeno. Ja lično nisam upoznao nikog ko podržava bilo koja prebijanja, verujem da jedino kriminalci imaju neki drugačiji pogled na to. Roditeljima su deca najveća radost i iljubav. Marginalni slučajevi rade ono što je ovde pomenuto i ako baš pričamo o nekom "grehu", da, marginalci su osuđeni zato što napuštaju svoju decu ili ih zanemaruju. Klijenti socijalnih službi.

Pa moglo bi se nazvati i primitivizmom i licemerijem, kad bi osnovna postavka bila tačna.
Ali nije.
Ljudi su različiti. Pušenje je štetno. Marihuana je zakonom zabranjena, prebijanje bilo koga je takođe zakonom zabranjeno. Ja lično nisam upoznao nikog ko podržava bilo koja prebijanja, verujem da jedino kriminalci imaju neki drugačiji pogled na to. Roditeljima su deca najveća radost i iljubav. Marginalni slučajevi rade ono što je ovde pomenuto i ako baš pričamo o nekom "grehu", da, marginalci su osuđeni zato što napuštaju svoju decu ili ih zanemaruju. Klijenti socijalnih službi.

Nisi upoznao nikoga ko kaze npr "ma sve te pedere treba pobit (bolesnici)" ili "ma ti egzitasi, to sve go narkoman", a ne nadje za shodno da sa druge strane kaze da one koji biju zenu treba pobit ili da je na Guci sve go alkoholicar i prostakluk? Bogami, ne znam gde ti zivis, ali blago tebi ako nisi sretao takve...

Po ovome bih rekao da pripadas grupi ljudi koji su manjina. Mislim, i ja se druzim sa poptuno drugacijom strukturom ljudi, ali to ne znaci da je to reprezentativan uzorak na osnovu kojeg mogu da pricam o celom drustvu.

Nije ovo nikakav ekstrem, samo klasicno licemerje, poroci koji su tradicionalni se precutkuju ili se tretiraju kao prihvatljivi, a ovi novokomponovani koji dolaze iz Amerike se satanizuju.

Po ovome bih rekao da pripadas grupi ljudi koji su manjina. Mislim, i ja se druzim sa poptuno drugacijom strukturom ljudi, ali to ne znaci da je to reprezentativan uzorak na osnovu kojeg mogu da pricam o celom drustvu.

Nije ovo nikakav ekstrem, samo klasicno licemerje, poroci koji su tradicionalni se precutkuju ili se tretiraju kao prihvatljivi, a ovi novokomponovani koji dolaze iz Amerike se satanizuju.

A kojim putem si došao do reprezentativnog uzorka? sproveo si istraživanje? Ili su u pitanju stereotipi i predrasude? Od ovoga smo počeli.

Zašto pričaš o primitivcima i na na to kačiš etiketu tradicionalizma. Mediji, društvene mreže su prepuni takvih simplifikacija koje uglavnom služe u političke svrhe, ali ovo je ipak neki drugačiji pdf.

A kojim putem si došao do reprezentativnog uzorka? sproveo si istraživanje? Ili su u pitanju stereotipi i predrasude? Od ovoga smo počeli.

Zašto pričaš o primitivcima i na na to kačiš etiketu tradicionalizma. Mediji, društvene mreže su prepuni takvih simplifikacija koje uglavnom služe u političke svrhe, ali ovo je ipak neki drugačiji pdf.

Zato sto sam razgovarao sa razlicitim kategorijama stanovnistva, slusao price drugih ljudi, gledao ankete i istrazivanja sta Srbi misle o raznim temama, a sve se to poklapa sa onim sto ja u praksi dozovljavam razgovarajuci sa njima, nazalost.

Primitivci se najcesce pozivaju na tradicionalizam i sami sebi lepe tu etiketu, nista im ja nisam zapelio.

Znači čitava teza je zasnovana na tvojim nekim razgovorima sa nekim ljudima, nekim anketama (bilo bi dobro da navedeš koje i na koju temu), nekim doživljajima (navodno si sa svima bio dovoljno intiman da pričaš o starima koje navodiš, verovatno u broju od 50 i više ljudi- kad bi i bio ovoliki broj da li je to dovoljno da definiše pojavu koja se tiče društva u celini) i na kraju, na etiketama koje neki navodni ljudi daju sami sebi?

To što ti pišeš su tvoje predrasude, moguće i frustracije. Ponavljam, ljudi su različiti.

Ok, ljudi su razliciti, hvala sto si me prosvetlio, nisam to znao. Cak se ovde ne radi samo o profilu prosecnog primitivca, kad razgovaram sa fakultetski obrazovanim ljudima, dosta cesto je vrlo slicna situacija. Jednostavavno su se neki poroci ovde ustalili i srodili se sa shvatanjem ljudi da su oni normalni i prihvatljivi, za razliku od nekih drugih koji nisu.

ili će samo reći - vidi ludaka?

Da li su licemerni zbog takvog stava? Ja verujem da nisu, već da suštinski dele takvo mišljenje.

Deljenje određenih vrednosti čini zajednicu. Shvatam frustraciju onih koji ne mogu da se uklope. Svako im je kriv, Uvek je problem u okolini u drugima. Hajde da sve van moje zone konfora nazovemo demonskim... itd...

Pa mozda ce reci samo "vidi ludaka" ili "boze me sacuvaj", ali nece naci za shodno da se zgrazavaju nad recimo pijanim covekom koji lezi u kanalu, jer je to postala uobicajena pojava, pa su se navikli i to im je postalo prihvatljivo, cak i simpaticno, jer je toboz deo naseg identiteta i sta ti ja znam. Mnogi ljudi cak nisu ni svesni svog licemerja, odnosno toga koliko je to sto rade u najmanju ruku neposteno i nefer.

Sazeto receno: covek koji je mrtav pijan na Guci - simpaticna budala, covek drogiran na egzitu - opasni demonizovani ludak kojeg se treba kloniti

Pa mozda ce reci samo "vidi ludaka" ili "boze me sacuvaj", ali nece naci za shodno da se zgrazavaju nad recimo pijanim covekom koji lezi u kanalu, jer je to postala uobicajena pojava, pa su se navikli i to im je postalo prihvatljivo, cak i simpaticno, jer je toboz deo naseg identiteta i sta ti ja znam. Mnogi ljudi cak nisu ni svesni svog licemerja, odnosno toga koliko je to sto rade u najmanju ruku neposteno i nefer.

Sazeto receno: covek koji je mrtav pijan na Guci - simpaticna budala, covek drogiran na egzitu - opasni demonizovani ludak kojeg se treba kloniti
Pa da to su ti dvostruki arsini kojima covek sebe opravdava,
Onaj koji koristi duvan nikada nece reci duvan je stetan i to je greh.
Nego ce sebe opravdavati time sto to nije kokain a narkomane ce i te kako napadati.
a sta je zavisnik od duvana?

Back