Sekula Drljevic

П.С. Што се тиче ових "тврдих" Срба које си поменуо, о њима мислим исто као и њиховим учитељима који су стварали совјетску нацију.

Што се мене тиче, ни самосталност држава није тако лоше решење колико је лоше стварати поново некакву србогорску нацију.

Толико не желиш да будеш Србин да је очигледно да си у ствари Србин.

]
nezavisna.gif

Slika govori nasim jezikom.

Da li ovim ljudima vredi objasnjavati sta podrazumeva moderan pojam suverenosti drzava i koje su to drzave u danasnjem svetu istinski suverene i nezavisne? Suverenost kakva je postojala pre 1945. je dijametralno razlicita od danasnjeg znacenja tog pojma!

igracina:
Tekst koji sam ostavio napisao je novinar kome vjerujem, to ti je prosto i jednostavno.

Znaci, ne dirajte mu novinara u kog veruje jer je on simbol casti, cojstva i junastva!

igracina:
Nikad nisam cuo da je Sekula Drljevic imao svoju vojsku, sto je naravno masna laz, ali nema veze, vi koji slavite fasiste, to sto izmisljate i lazete to nije ni bitno !Zar ne ?To je tako prozaicna stvar, lagati ili ne lagati, koga briga!Pravi cistokrvni fasista je bio Pavle Djurisic, fasista i dusom i tijelom, fasista 100%!

Nisi strucnjak za Sekulu Drljevica, ali drzis da je laz da je on imao vojsku. To je veoma zanimljivo! Mi, inace ne slavimo fasiste! Major Pavle Djurisic je covek koji je odlikovan najvisim saveznickim odlikovanjima na pr. americkim ordenom "Legion of Merits" i njegov spomenik se danas nalazi u americkoj prestonici u Vasingtonu. Ne znam da li Amerikanci citaju ovaj forum, ako ne, verovatno nisu obavesteni da su odlikovali i podigli spomenik jednom fasisti.

igracina:
Laz je naravno saopstenje Pavla i SPC (koje je bez sumnje pisao Amfilohije) da je Sekula Drljevic bio nacista.

Iznosis vrlo teske optuzbe! Ali, hajde malo da se pozabavimo i tom temom i da vidimo ko tu laze? Prvi put, Drljeviceva verzija pesme "Oj svijtla majska zoro" pojavljuje se u knjizi Savica Markovica Stedimlije "Osnovi crnogorskog nacionalizma".
Da bismo razumeli ko je Savic Markovic Stedimlija, moramo da se neizostavno osvrnemo na njegovog patrona Sekulu Drljevica. Sekula Drljevic (Ravni, Moraca 1884 - Judenburg, Austrija 1945). Osnivac i ideolog crnogorskog separatistickog pokreta. Tokom II svetskog rata bio je jedan od najblizih saradnika Ante Pavelica. Rat je proveo u NDH i uredjivao je ustaski list "Granicar".
Na tzv. Petrovdanskoj skupstini 1941. na Cetinju u funkciji zvanicnog govornika izrazio je zahvalnost italijanskoj fasistickoj politici koja je omogucila uspostavu "slobodne, suverene i nezavisne Crne Gore"(bravo Sekula, imas i danas istomisljenike). Tako je stajalo i u usvojenoj deklaraciji.
Posle bekstva iz Crne Gore, pod patronatom ustasa iz NDH radio je na ponovnom uspostavljanju "nezavisne Crne Gore". Sa sedam saradnika i istomisljenika 20. jula 1944. u Zagrebu, osnovao je tzv. Crnogorsko drzavno vjece, neku vrstu svoje vlade u kojoj je njegov prvi saradnik Savic Markovic Stedimlija imao tretman ministra inostranih poslova. Taj covek (koji je izmedju ostalog i osnivac tzv. hrvatske pravoslavne crkve) u pomenutoj knjizi "Osnovi crnogorskog nacionalizma" izdatoj u Zagrebu 1937, na 127-oj strani kaze:"Svaka od ovih Suflajevih misli onome ko osjeca i prozivljuje duh cojstva i junastva crnogorskog, izgleda kao napisana bas za Crnu Goru, a ne samo za Hrvatsku. Zar nijesu one misli Dr. Sekule Drljevica o dejstvu vjekova za formiranje crnogorskog subjekta samo jedna modifikacija ovih Suflajevih misli o znacaju hrvatske krvi? Ja mislim da jesu!
Rijeci Drljeviceve o ulozi i znacaju vjekova u formiranju jednog naroda djelovale su onako osjetno, kao svojedobno i Starceviceve, ali dok su Starceviceve dosle u pravi cas, Drljeviceve su nesto zakasnile. Stoga, danas u Crnoj Gori, kao i u Hrvatskoj, kuca jedno srce i zivi jedan jedinstveni duh.
Njena misao, misao Crne Gore, jos uvjek zivi neprekidno i intezivno, a tu misao izrazava ova pjesma Sekule Drljevica, koja je postala himnom crnogorskog gorstaka:

Vjecna nasa Crna Goro
Sinovi smo tvog stijenja
Cuvari smo tvoje casti
I seljackog tvog postenja.

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase
Sramotnoga ropstva lance.

Lovcen nam je oltar sveti
Vazda smo mu vjerni bili
U njega smo vjerovali
I njime se ponosili.

Otkada je Badnje vece
Nasu vjeru ocistilo
Medju nama seljacima
Nevjernika nije bilo.

Dok seljackoj nasoj misli
Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

To je izvod iz Stedimlijine knjige. Godine 1944. blizak Pavelicev saradnik vec mnogo puta pomenuti Sekula Drljevic, objavljuje u Zagrebu, NDH, svoju knjigu "Balkanski sukobi 1905-1941" u izdanju Naklada Putovi Zagreb. Tu mozemo da procitamo (u uvodnoj strani) jos jednu verziju pesme koju pominjemo:

"Vjecna nasa Crna Goro

Vjecna nasa Crna Goro
Tvoj Lovcen je car Jadrana
Ka seljaka tvojih djela
Kad su cija opjevana?

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase

Vazda smo mu vjerni bili
U njega smo vjerovali
I njime se ponosili.

Otkada je Badnje vece
Nasu vjeru ocistilo
Medju nama seljacima
Nevjernika nije bilo.

Dok lovcenskoj nasoj misli
Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Slobode ce cuvar biti
Nasa brda, nase gore
Dokle zemlju sunce bije
I dokle se ljudi bore.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

U clanu 6. novog zakona o drzavnim simbolima Crne Gore se kaze:"Himna Crne Gore (u daljem tekstu Himna) jeste <<Oj svijetla majska zoro>>

Oj svijetla majska zoro
Majko nasa Crna Goro
Sinovi smo tvog stijenja
I cuvari tvog postenja.

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase

Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

igracina:
Drljevic je bio intelekteualac koji je zivio u NDH i bio pod pokroviteljstvom NDH cime je zestoko ukaljao sve ono sto je do tada uradio za Crnu Goru.Bio je pod patronatom jednog, izuzetno zlocinackog rezima, cime je mnogo unizio svoj lik.

Kao sto se vidi Drljevic je i pisac crnogorske himne.

igracina:
Tekst sam naravno postavio, jer je Sekula Drljevic iznenada dosao u srediste paznje, a da prije toga javnost u Srbiji o njemu nije znala nista.
Dakle da ne bi bas svi povjerovali u gadosti SPC (Amfilohija) postavio sam jedan njegov objektivan prikaz !

Kako javnost nije znala za Drljevica? Pa on je udzbenicki primer za izroda kakvog nema u Evropi. Mozda je Kvisling bio ipak izvikan u poredjenju sa Drljevicevom razmerom izdajstva. Kvisling je prema njemu jedan bezopasni dobrica, jer ipak nije slao na klanje svoj narod!

igracina:
Interesantno je da u skupstini SCG i pored saopstenja SPC da se ne izglasa kompilacija-himna, "tvrdim" Srbima - Radikalima i DSS-u, nije smetalo to sto je navodno Sekula Drljevic autor "Oj svijetla majska zoro" i bili su spremni da glasaju za himnu-kompilaciju !
E sad, kao Toma Nikolic i Radikali i Kostunica ne znaju ko je bio i sto je bio Sekula Drljevic !!
Mada on i nije autor "Oj svijetla majska zoro".

To je ocigledan primer koliko je svim Srbima ocajnicki potrebna dekomunizacija i denacifikacija. Ja revolucionarne tekovine i dostignuca ne priznajem!

Potpuno se slazem sa ocenom da je fasizam najblazi oblik oblik totalitarnih politickih ideologija, a da je komunizam daleko najopasniji i najpogubniji.

igracina:
Srbi i Crnogorci su dragi moj, dva naroda sa razlicitim korijenima i porijeklom, iz razlicitih su pravaca stigli na Balkan,imali su vecinom potpuno razlicite istorije, a sto Crnogoraca sada ima malo, a Srba relativno dosta, stavi prst na celo i duboko, kao nikada do sada, baci se u razmisljanje zasto je to tako!
Iako ne volis da citas, pokusaj, procitaj sto sam pisao na tu temu, pa ako se sa necim ne slazes ili ako imas neki dokaz da su Crnogorci Srbi, ti to iznesi.
Ali nemoj da mislis da su neke pjesmice i gusle istorija, lagali su te kada su ti govorili da su te pjesmice i babologije istinite, u njima nema nikakve istine, zao mi te je jer si vaspitavan na lazima i stereotipima!

Zavrsicu recima naseg Crnogorca, Rovcanina Petra Bozovica:

NJEGOSE,

SPAVAJ I NE BUDI SE,
AKO IKAKO MOS',
DA NE VIDIS STA SE SVE DESAVA
I S TOBOM
I SA SVIMA NAMA KOJI SMO TVOJI!

Liberal:
]
nezavisna.gif

Slika govori nasim jezikom.

Misliš autonomna džamahirija u sastavu Velike Albanije....Pa,Podgorica sada sliči na neku Orijentalnu kasabu u kojoj možeš na svakom koraku čuti Albanski MATERNJI JEZIK i muslimanska imena....
Ako je to vizija vaše nezavisnosti, pardon NEOVISNOSTI, neka vam je sa srećom. Vazda srpski Nikšić i Pljevlja, koji su sastavni dio SRPSKE HERCEGOVINE, da postanu džamahirtija džamahirija NE ŽELE!!!
:wink:

Ljudi moji sve je jasno. Tipovi kao sto su Igracina i Liberal nisu nikakvi Crnogorci vec jednostavno Titogorci. Druga je stvar sto nemaju snage da to sami sebi priznaju. I moji su po majci iz Crne Gore, pa svi smo u Srbiji ili iz Crne Gore ili iy Hercegbosne, al mi nije nikad na pamet palo da lupetam da sam po etno identitetu nekakav Crnogorac ili jos gore Dukljanski Sloven. Po toj logici bi valjda oni Sloveni sto zive u bosanskom Jajcu trebali da budu Sloveni Jajare!!!

vsotirovic:
Ljudi moji sve je jasno. Tipovi kao sto su Igracina i Liberal nisu nikakvi Crnogorci vec jednostavno Titogorci. Druga je stvar sto nemaju snage da to sami sebi priznaju. I moji su po majci iz Crne Gore, pa svi smo u Srbiji ili iz Crne Gore ili iy Hercegbosne, al mi nije nikad na pamet palo da lupetam da sam po etno identitetu nekakav Crnogorac ili jos gore Dukljanski Sloven. Po toj logici bi valjda oni Sloveni sto zive u bosanskom Jajcu trebali da budu Sloveni Jajare!!!

Mislim da nije u redu da ovakve vucibatine kao ovaj vsotirovic, koji nemaju nikakav obrazovni nivo slobodno se majmunisu po ovom forumu, mislim da bi nesto moderatori morali da ucine.

Nije valjda potrebno da citamo neke idiotske postove nekoga cije je znanje ravno nuli.

vsotirovic:

Ako se nekim cudom nakotis, tvoji potomci ce ponosno reci, da su Litvanci, a da su dosli odnekud sa Balkana.
Ako im neko bude rekao da su Srbi, bice strasno ljuti i tvrdice da oni nikako nisu Srbi nego Litvanci !!

Играчино, ти си стварно на нивоу, а и степен образовања и васпитања ти је на завидном нивоу. Него, биће да и ти спадаш у групу оних на које се жалиш модератору.
Биће да си још у дубку одлучио да будеш Дубак.
Баш се лепо римујеш, а и Римујеш, са својим хабитусом.

PAC-PAC:
Кажеш, Павле је био фашиста, за шта немаш конкретних доказа. Чак и да је Павле био фашиста, као што није

Ja nista ne tvrdim bez dokaza!
Evo ti nepobitnih dokaza da je Pavle bio fasista i zlikovac!

1.DOKAZ

S T A B
LIMSKIH SANDZACKIH CETNICKIH ODREDA
10. 1. 1943.
POLOZAJ

NACELNIKU STABA VRHOVNE KOMANDE

Akcija na desnoj obali Lima u srezu Bjelopoljskom zavrsena je. Ista je izvedena tacno po utvrdjenom planu. Rezultata ove borbe je:
1) Potpuno su unistena sledeca muslimanska sela (Sekcije Pljevlje, Sjenica, Pec i Kolasin):
Voljavac, Gubavca, Radijelja, Usakovici, Presecenik, Baturice, Donji Vlah (sekcija Pljevlje), Murovici, Solja, Radijeva Glava, Pobretice, Medise, Donja Kostenica, Stublo, Vrh, Zmijinac, Sipovice, Njegobratinja, Osmanbegovo selo, Dupljaci, Jasen, Kostice, Kasevar, Ivanje, Godijevo, Zilici, Gornja Crnca, Gornji Radulici, Vrba, Crhalj, Kradezin, Sipanje, licine (Sekcija Sjenica-pec) - Ukupno 33 sela.
2) Zrtve: Muslimana boraca oko 400 (stotine)
zena i dece oko . . . . 1000
Nase zrtve: 14 mrtvih i 26 ranjenih
Do ovolikog broja nasih zrtava doslo je ne usled nepravilnog vodjernja od strane staresina, vec ociglednog necuvanja samih vojnika i njihovih herojskih jurisa na muslimane, koji su bili zatvoreni u svojim kucama.
KOMANDANT, major
Pav. Djurisic
(svojerucni potpis)

Evo jos jednog potpunog dokumenta. Za neupucene, ovde major Pavle Djuric izvestava Vrhovnu Komandu (sto ce reci, Drazu), kako napreduje planom utvrdjen genocid nad sandzackim muslimanima.

2.DOKAZ

U RAZGOVORU SA JUNACKIM PREDVODNIKOM ANTIKOMUNISTICKIH SNAGA SANDZAKA I CRNE GORE

"Crna Gora zahteva slogu svih Srba"

Nasoj javnosti je vec delom poznato ime i delo majora Pavla Djurisica. Ono sto bi jos mogli da dodamo to su nekoliko licnih impresija koje smo stekli o njegovoj popularnosti u narodu Staroga Rasa i junacke Crne Gore.
Namarkantnom liku prekaljenog borca izrasla je duga brada. To njegova i inace energicne cete cini jos muzevnijim.
Iza Pavla Djurisica, njegovih "jurislija" i ostale momcadi, stoje tri godine neprekidnih napora. Reci su nedovoljne da opisu svu tezinu koju su podneli njegovi borci cesto ostajuci bez ikakvih sredstava za borbu. Pokretala ih je vera da ce su u borbi uspeti kao i mrznja prema nenarodnom, nesrpskom i necrnogorskom ucenju jevrejina Karla Marksa - Mardohaja.
I izdrzali su ljudi. Nadjacali su snagu sotone i upravo se sada spremaju da snaznim udarcima neovim snagama i dobijenim mogucnostima dokrajce neprijatelje kakvog do sada Crna Gora nije imala.
Koristeci prisustvo komandanta svih antikomunistickih snaga Crne Gore i Staroga Rasa, majora Pavla Djurisica, nas saradnik je uspeo da u polucasovnom razgovoru sa njim dobije za "Novo vreme" nekoliko njegovih pogleda i misli.
Pominjuci, u pocetku, interesovanje srpske prestonice i naroda u Srbiji za borbu antikomunistickih jedinica u Crnoj Gori, zamolili smo majora Djurisica da nam u kratkim potezima ocrta bitke njegovih odreda sa komunistickim snagama. Uvek predusretljiv i nasmejan okrenuo se on i u kratkim izlaganjima prikazao strahovito tesku borbu jednog srpskog plemena.
Najveca zalaganja, neopisiva junastva prate borbe nacionalnih snaga. Te borbe koje su otpocete odmah po formiranju prvih komunistickih oruzanih jedinica, nisu ni do danas prestale. O tome nam je major Djurisic, izmedju ostalog, rekao:
"Akciju za oslobodjenje Sandzaka I Crne Gore mi cemo nastaviti. Ona je za momenat iz tehnickih razloga zastala. Ali ce se nastaviti, i to uspesno."
Govoreci o bitkama, pomenuo je major Djurisic, da su partizani sa svoje strane, ucinili sve da sprece nadiranje nacionalnih snaga. Tako su doveli pojacanje iz Hercegovine i angazovali raspolozive snage iz Crne Gore.
U toku razgovora doslo se i do pitanja ucesca Crnogoraca u akciji banditskog pokreta. O tome nam je major rekao:
"Stvari se potpuno pogresno postavljaju kada se misli da se mi, boreci se protiv komunista borimo i protiv Crnogoraca koji sacinjavaju "vecinu" u njihovim redovima. Mi smo, medjutim u borbama uvideli a raspolazemo i sa podatcima koji govore da je medju banditima najmanje Crnogoraca. Ukoliko ih je i bilo oni su izginuli ili bili likvidirani u prvim borbama. To je dovelo do toga da se citave crnogorske brigade popunjuju potpuno stranim elementima. Tako je peta crnogorska brigada formirana iz 16 muslimanske partizanske brigade (ciji su se ucesnici do nedavno borili u redovima drugih),i dela jedne rasformirane dalmatinske brigade, koja se usled strahovito velikih gubitaka morala prikljuciti drugoj jedinici.
"Najvise sto me je obradovalo bilo je bas to da sam video da je sav narod protiv komunista. I to u tolikoj meri da su se desavali da su se stari partijci, u toku borbi predavali i odmah ukljucivali u redove boraca protiv komunizma. Ono malo simpatizera sto su imali izgubili su usled strahovitog terora koji su sproveli nad narodom Crne Gore i Sandzaka.
Na kraju izlaganja major Djurisic je potpuno samouvereno rekao:
"
Jedno mogu da garantujem a to je da cu ocistiti od komunista krajeve Sandzaka i Crne Gore."
Mi koji poznajemo resenost komandanta Djurisica uvereni smo da ce njegove reci imati praktickog znacaja.

Ml. Babic

Ovaj dokaz broj 2 je originalni intervju koji je Pavle Djurisic dao nekom Beogradskom listu 1944 god, dakle listu koji je izlazio pod patronatom Njemaca!
Iz intervjua se jasno vidi, da se Pavle Djurisic protiv nikoga ne bori, nego samo protiv svojih sunarodnika!

I taj fasista , izdajnik i zlikovac Pavle Djurisic se ovdje bestidno slavi!
Pa se poslije iscudjavate, kako vas snadjose razne lose stvari!
Mislite da slavite fasizam i fasiste i da vam se to dobrim vrati!
To ste se grdno prevarili!

Na ovakve kvazi dokaze smo vec podrobno i do detalja odgovorili! Sto tako selektivno vadis dokumente? Sto ne kazes kakvi su bili muslimani po Raskoj (Sandzaku)? Sto ne kazes sta su sve tamo partizani radili? Ne moze to tako! Ako hoces ozbiljno da se bavis tom temom idi u arhiv, pa nadji dokumenta koja odgovaraju na ova pitanja (ali neselektivno).

U cemu je problem i sta si ovim dokumentima epohalno dokazao? Da su u nekoj borbi sa muslimanima-fasistima (ili komunistima) u Raskoj strdala njihova uporista (i da su tu na zalost stradala i neke zene i deca kao u svakom sukobu gde se tesko razlikuju civili od vojnika) i da se major Djurisic zdusno borio protiv drugog totalitarnog i mnogo opasnijeg zla koje je pretilo da unisti Crnu Goru i sve Srbe!

Kako je moguce to da je major Djurisic izdajnik? Koga je on to izdao? Svoj narod-nije! Svoju vojsku i saborce-nije! Svoju zakletvu-nije! Svog kralja-nije! svoje pretke-nije! Svoju veru, cast i obraz-nije!

Kako je to Pavle Djurisic fasista? Kad je jasno da je on:

1. Podigao ustanak protiv fasizma u Crnoj Gori u sastavu regularne i jedine priznate vojske.

2. Oslobodio od Italijana veliki deo Crne Gore i odatle oterao komuniste.

3. Bio uhvacen i odveden u nacisticki logor "Strij" , gde je inkvizitorski bio mucen na najmonstruozniji nacin, i odatle kasnije uspeo da pobegne.

4. Ziv spaljen u rasadniku hrvatske kulture i civilizacije u nacistickom logoru Jasenovac, zajedno sa svojim jurislijama.

5. Dobitnik najvecih saveznickih priznanja za borbu protiv fasizma i podignut mu spomenik u Vasingtonu!

6. I ono sto je najvaznije, ostala je legenda o junastvu i licnosti majora Djurisica, koja traje i dan danas i ima mnogo mnogo postovalaca, u koje i sebe ubrajam!

7. I na kraju ovako je rekao komunista Djilas, posle rata: "Da je major Djurisic vodio ravnogorski pokret, ne znam ko bi kome ovde sudio"

Ti optuzujes nekog ovde za "babologije", a najveca si BABA ovde TI, ponavljajuci one izandjeale partizanstine, lazi i izmisljotine komunistickih i ustaskih zlotvora! Bravo! Pravi si naslednik tog odvratnog nasledja izroda kakvih je od uvek na zalost bilo u Crnoj Gori! Babe i dede iz SUBNOR-a i njihova razmisljanja se jasno reflektuju u tebi! Ali, TITO je umro, i moras malo drugacije da gledas na svet! I tvoje ustase, poput Drljevica o kome pokusavas da prosipas nekakve "istine", dovoljno govore o tvojim namerama. Ustasa Drljevic je dobio mesto u istoriji kakvo i zasluzuje, a tako ce proci i svako ko se njemu klanja!

PAC-PAC:
веома вешто, изокола, прихваташ хрватизацији, и што је још горе, усташизацију црногораца.

Znas koja je najveca odlika VELIKOSRBA, kao sto si ti aleks1, kazanova itd.
Najveca vam je odlika da ste VELIKI LAZOVI !

Nego znas sto, ja sam siguran da ti ne znas sto je istina a sto laz, da je to za tebe sasvim svejedno, a najbitnije je da se zlocini koji su tvoji idoli pocinjeli, relativizuju.

Mozes li da me citriras i pojasnis, kako ja to "veoma vesto, izokola, prihvatam hrvatizaciju, i sto je jos gore, ustasizaciju Crnogoraca".
Hajde objasni, sav sam se u uvo pretvorio, pokazi...

MIODRAG VLAHOVIC: “DOSTA JE CRNA GORA BILA TAOC SRBIJE. JA PREDSTAVLJAM CRNU GORU, DRASKOVIC SRBIJU!”
NIJE RIJEC O SRPSKOM JEZIKU VEC O NARUCENOJ “SRPSKOJ” POBUNI
pise: Pise: Jevrem Brkovic

(Niko na Balkanu Evropu nije tako uspjesno i dugo lagao kao Srbija -Beogradski je stab Amfilohija ubacio u vatru kako bi se interesovanje Evrope prebacilo sa Srbije i njene antihaske politike. Ujedno i da se toj istoj Evropi sugerira: Vi hocete samostalnu Crnu Goru, a tamo pobuna samo sto nije krenula, i to zbog osnovnih ljudskih prava. I ova Amfilohijeva pobuna je montirana, bice jos takvih pobuna, kao reakcija na sve izvjesniji Referendum. Ujedno i da, na neki nacin, pripremi neposredne izbore za institucije Drzavne zajednice. Na djelu je Amfilohijeva crna hobotnica od osam stotina mantija. I da je u jelovnicima srpski pasulj preimenovan u corbast pasulj, do pobune bi doslo. Predstoji udar bogatih “Crnogoraca” iz Srbije na Crnu Goru!

I

Zanimljivo je kako se ko ponasa u ovom lingvistickom pokusaju restauriranja 1918. godine, za sada bez srpskih okupacionih trupa u Crnoj Gori. Trupe su jos u crnogorskim kasarnama, a komandanti u Ministarstvu odbrane i Generalstabu Drzavne zajednice SICG. To je ono Ministarstvo i onaj Generalstab iz kojih je jedan onaj tipicno okupacioni dokumenat, naslovljen kao Strategija odbrane SICG! Kada su se Vlasi, to jest Karavlasi – Crnogorci u Crnoj Gori, a ne oni u Ministarstvu odbrane i Savjetu ministara, dosjetili sto to moze da znaci, onda je iz Generalstaba, gdje je “okupacioni materijal”, pravljen i naslovljen Strategija odbrane, pod hitno proglasen “stamparskom greskom”. Dobro se zna, ko hoce i smije da zna, da u kompjuterizaciji takvih tekstova “stamparska greska”, ukoliko nije u funkciji, prosto nije moguca!
Zna se da su vojne obavjestajne sluzbe i dalje srpske, kao i za vrijeme Milosevica, da do njih nijesu doprle sve one dogovorene reforme vojske, da su takve sluzbe obavijene neprobojnim materijalom kroz koji ne prolaze ni infra zraci, ni oni klasicni rengentsko-skenerski, a kamoli impotentne odredbe iz Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje! Ko umije da cita srpsku politicku cirilicu, shvata da su u Srbiji i dalje nedodirljive obavjestajne vojne sluzbe i politika nemirenja s Haskim tribunalom, da je u upotrebi hladno-topla strategija odbrane optuzenih generala za ratne zlocine, pogotovo toliko providno nijekanje da se general Ratko Mladic nalazi u Srbiji!

II

Na djelu je, kao i vazda, nadzemno-podzemna srpska strategija trenutno furiozne destabilizacije Crne Gore, sa zeljenim ishodom slicnom onom iz 1918. godine. Takva se srpska stategija, barem je to znano, u razlicitim situacijama razlicito i ponasa, nikad ne gubeci zadati cilj. Sustinski ta anticrnogorska stategija je uvijek ista, s tim sto je njena moc transformacije zaista velika, narocito u cestim medijskim kampanjama: bezobzirna je, brutalna i bez ikakvih profesionalnih skrupula. Takva je bila i 1908. godine kada je Beograd obavjestavao Evropu, govoreci jezikom zutih zurnala, ali i jezikom najzvanicnije srpske stampe, da je Cetinjski dvor najkrvaviji balkanski dvor. To je govoreno u ime onog beogradskog dvora, koji je 1903. godine dosao na okrvavljeni kraljevski prijesto, uz pomoc oficira crnorukaca i ubistva jednog bracnog kraljevskog para. Pritom su razjareni Apisovi oficiri, na sto se Evropa mjesecima zgrazavala, u vaginu mrtve svoje kraljice zabili 72 oficirske sablje!
Isprobane su sve varijante rusenja rezima i Crne Gore, pa i one sa poduzeg spiska starih i novih tajnih i zavjerenickih organizacija, prije svega vojnih i onih sto su usvojile metode Crne ruke i vec ih primjenjuju. Odvajkada je Crna Gora bila idealan poligon na kojem su srpske vojne i tajne civilne sluzbe uvjezbavale i usavrsavale metode kako da Srbija nikad ne bude bez sansi za Veliku Srbiju i primorsku zemlju. Za takve su svoje ideje i projekte vazda, pa i danas, u Crnoj Gori imali svojih pristalica, koje, bez vojne i finansijske pomoci iz Srbije, Crnu Goru ne bi nikada mogle ozbiljnije ugroziti. Medjutim, vrijeme invazija, brutalnih okupacija, podgorickih skupstina je, ipak, proslo.

III

Kako su se Srbiji, konacno, iz vazda gramzljivih velikosrpskih kandzi, otele sve zemlje na koje je takodje pretendovala i koje je uracunavala u mogucu geografiju Velike Srbije, da ne bi kandze ostale sasvim prazne i pocele da nasrcu na sopstveno tijelo, Crna Gora je jos jedino parce Zemlje, Mora i Vazduha koje bi, ipak, u nekom fikcijskom trenutku, utazilo glad Srbije za Velikom Srbijom i postalo definitivni plijen Srpskog dvoglavog belog orla!
Nekoliko pokusaja, medju njima i onaj Rankovicev komunisticki, da se pod imenom Jugoslavije instalira Velika Srbija, definitivno su propali. Umjesto da se srpski politicari i generali uvjere u neizvodivost projekta, oni, svi odreda, drze taj projekat kao sudbonosnu srpsku dezurnu sansu. U postmilosevickom periodu isprobano je nekoliko varijanti, poluvarijanti i podvarijanti zadrzavanja Crne Gore uz Srbiju, zavaravajuci i Crnogorce i Evropu da se radi o novom obliku drzavne zajednice, gdje onaj sto je osamnaest puta manji od svoga paternalistickog partnera, moze biti u svemu ravnopravan i zasticen i od najblazih oblika asimilacije! U takvu sansu trenutno je povjerovala ili neupucena, ili naivna, ili zlonamjerna Evropska Unija, ciji “strucnjaci” za Srbiju i Crnu Goru, pogotovo za Crnu Goru, su dobro placeni diletanti, a u nekim sekvencama i najobicniji sarlatani, kojima bi Srbija, da nije haske hipoteke, vec i spomenike po Sumadiji podizala, a Solani na Kalemegdanu, odmah tamo do spomenika Zahvalnosti Francuskoj! Crna Gora je, nadati se, shvatila, sto su ovih dana nedvosmisleno pokazali i gospoda Djukanovic, Vujanovic i Vlahovic, da vise ne pristaje na ponizavajuci status zamorceta Srbije, uz asistenciju Evrope, da od zajednickog puta u Brisel zaista nema nista. Dovoljno je cuti i vidjeti kako se samo ponasa Vuk Draskovic, prvi srpski epicar koji se ikada dokopao polozaja ministra inostranih poslova, i bice vam sve jasno: Gdje god se ova “gatacka kubura” pojavi predstavlja samo Srbiju, i to onu drazinovsku i ravnogorsku, a Crna Gora je tu samo da Srbija bude veca!

IV

Kada su isprobani svi klasicni beogradski metodi destabilizacije Crne Gore i kad nijedan od njih, pocev od 14. januara 1998. godine nije dao ocekivane rezultate, moralo se pristupiti novoj formi permanentnog rata protiv Crne Gore. Ispostavilo se da prosrpske partije u Crnoj Gori ni izbliza nemaju onu prijemcivost i snagu kakvu su 1918. godine imali bjelasi, kao srpski oslonac bez ikakvih uslova o statusu Crne Gore. Pronadjen je novi, a stari, nacin destabilizacije i rusenja Crne Gore: uz veoma precizne obavjestajne konsultante izbor je pao na Srpsku pravoslavnu crkvu, kao najkonzervativniji i najmilitantniji segment srpskog drustva, i na njenog gaulajtera u Crnoj Gori, kamufliranog mitropolitskom mitrom, panagijom i mantijom, a u licu i nalicju Moracanina Amfilohija Radovica, svjestenika koji tako cesto i pateticno istice da sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog!
Ispostavilo se da je Amfilohijeva crna crnogorska hobotnica od osam stotina mantija mnogo efikasnija od svih prosrpskih partija i njihovih smijesno tradicionalistickih i okosovljenih intelektualaca, uglavnom polovicnih i folklorno retardiranih. Amfilohije i njegovih osam stotina mantija, razmjestenih po okupiranim crnogorskim crkvama i manastirima, u jednom dijelu Crnogoraca, zarobljenim floskulama o politickom i pravoslavnom folklornom “crnogorskom srpstvu”, imaju mnogo vecu tezinu od prosrpskih politickih partija i njihovih minornih vodja, najcesce s nekada uzoritom komunistickom biografijom, a ne rijetko i sa znatnim moralnim flekama. Amfilohije i njegovih osam stotina mantija imaju znatan, za sada cak presudan, uticaj na ruralno stanovnistvo i stanovnistvo u divljom gradnjom skrpljenom prigradskom urbanitetu.

V

Prije godinu i tri mjeseca u beogradskoj je Patrijarsiji, u rezidencijalnom dijelu trojice najmilitantnijih mitropolita, odrzana tronocna sesija, kojoj je prisustvovalo i jedno gradjansko lice, sa zadatkom da svjestenicima podastre precizne obavjestajno-politicke tablice iz kojih se vidi gdje je ko u Crnoj Gori i s kim se tamo moze djelimicno, s kim polovicno, a s kim sasvim racunati u novim pokusajima destabilizacije, pa i rusenja Crne Gore. Na tim su tablicama prosvjetni radnici oznaceni kao najpogodniji za izazivanje strajkova, nemira, neposlusnosti i protesta. Narocito su apostrofirani nastavnici, profesori i studenti srpskog jezika i knjizevnosti, koji su studirali i zavrsili u Niksicu. Uz njih su odmah nastavnici i studenti filozofije na istom niksickom fakultetu. Analiticari crnogorskih neprilika su racunali na posebno nizak nivo strucnog i opsteg obrazovanja ovog profila prosvjetnih radnika. Posebno su vrednovani prosvjetni radnici, izbjeglice iz Hrvatske, Bosne i Kosova. Ta kategorija je prepoznata kao dovoljno spremna da bude upotrijebljena protiv Crne Gore, koja im je pruzila utociste, sto govori i o njihovom moralnom habitusu. Zahvaljujuci nekadasnjem srpstvu i srbovanju ministra prosvjete Misa Obradovica, izbjeglice su bile favorizovane u svim crnogorskim skolama!

VI

Amfilohije, njegov beogradski stab (to je isti onaj stab koji ga je odredio da onako istupi na sahrani premijera Zorana Djindjica) i onih osam stotina kalasnjikovima postavljenih mantija, pedantno su pripremili pobunu niksickih srbista. Pobuna je krenula izvan prosrpskih partija, bez njihovog znanja i bilo kakvog ucesca opozicije. Znajuci sve “supljine” vodecih Srba u Crnoj Gori, pogotovo druzine oko Andrije Mandica i Dragana Soca, Amfilohije je ovoga puta rijesio da u samom startu pobune njih ne bude, pa ni svoga miljenika i milosnika Budimira Aleksica. Joanikije je bio Amfilohijev instruktor za Gimnaziju “Stojan Cerovic”, iako se vec duze vrijeme osjeca, vise no sto se zapaza, izvjesna netrpeljivost izmedju ove dvojice najortodoksnijih klerofasista srpske crkve u Crnoj Gori. Uz Joanikija je, najcesce statirao filozof Sijakovic, koji je takodje uzivalac smanjene doze Amfilohijevog povjerenja, a sve to, navodno, sto se brbljivi filozof negdje pohvalio kako je imao cast da nedavno vecera s Radovanom Karadzicem i Amfilohijem, i to u Manastiru Ostrogu.
Niksicka srbisticka pobuna je iznenadila sve u Niksicu, prije svega prosrpske partije i SNP. Za naivne, lakomislene, a i za neke druge, niksicka srbisticka pobuna je savrseno organizovana. To je samo privid izdramatizovanih dogadjanja o kojima se nije znalo razmisljati na vrijeme i na pravi nacin. Ministar Backovic i Savjet za skolstvo imali su jedno citavo ljeto na raspolaganje. Medjutim, da su Backovic i savjetnici dan i noc boravili u niksickoj gimnaziji, da su razgovarali i sa tih prvih sestoro pobunjenika, do pobune bi doslo: Amfilohije je dao znak da pocne nova faza rusenja Crne Gore. Za povod je dobro odabran dogadjaj o kojem obican covjek, roditelj, ne zna nista, niti je na pravi nacin i na vrijeme obavijesten. Da se protiv navodnog preimenovanja srpskog jezika nijesu pobunili tih sestoro profesora niksicke gimnazije, u nekom bi se hotelu na sjeveru Crne Gore pobunilo sestoro konobara i konobarica zato sto je u jelovniku hotela “srpski pasulj” preimenovan u “corbast pasulj” i pobuna bi krenula, mozda cak i zesca od ove niksicke! Sve dok drzava Crna Gora ne smogne snage da Amfilohiju javno stavi do znanja da je procitan kao zakleti rusitelj Crne Gore, Amfilohijevih ce pobuna biti. Amfilohije je toliko jak samo zato sto je drzava toliko slaba!

Podgorica,
25. IX 2004.

aleks1:
igracina:
Tekst koji sam ostavio napisao je novinar kome vjerujem, to ti je prosto i jednostavno.

Znaci, ne dirajte mu novinara u kog veruje jer je on simbol casti, cojstva i junastva!

I ti treba da mu jos vise vjerujes nego ja, jer ti je potpisnik teksta o Sekuli plemenik i 99% ste po nekom osnovu rodjaci, mozda cak poticete od istog pretka, samo sto si se ti posrbio, prodao si nacionalnost za cvarke i skembice, pa sada pljujes po zemlji svojih predaka!
A sve to da bi dokazao tamo dje zivotaris, da si pravi, veliki Srbin, a ustvari si veliki izrod!

aleks1:
igracina:
Laz je naravno saopstenje Pavla i SPC (koje je bez sumnje pisao Amfilohije) da je Sekula Drljevic bio nacista.

Iznosis vrlo teske optuzbe! Ali, hajde malo da se pozabavimo i tom temom i da vidimo ko tu laze? Prvi put, Drljeviceva verzija pesme "Oj svijtla majska zoro" pojavljuje se u knjizi Savica Markovica Stedimlije "Osnovi crnogorskog nacionalizma".
Da bismo razumeli ko je Savic Markovic Stedimlija, moramo da se neizostavno osvrnemo na njegovog patrona Sekulu Drljevica. Sekula Drljevic (Ravni, Moraca 1884 - Judenburg, Austrija 1945). Osnivac i ideolog crnogorskog separatistickog pokreta. Tokom II svetskog rata bio je jedan od najblizih saradnika Ante Pavelica. Rat je proveo u NDH i uredjivao je ustaski list "Granicar".
Na tzv. Petrovdanskoj skupstini 1941. na Cetinju u funkciji zvanicnog govornika izrazio je zahvalnost italijanskoj fasistickoj politici koja je omogucila uspostavu "slobodne, suverene i nezavisne Crne Gore"(bravo Sekula, imas i danas istomisljenike). Tako je stajalo i u usvojenoj deklaraciji.
Posle bekstva iz Crne Gore, pod patronatom ustasa iz NDH radio je na ponovnom uspostavljanju "nezavisne Crne Gore". Sa sedam saradnika i istomisljenika 20. jula 1944. u Zagrebu, osnovao je tzv. Crnogorsko drzavno vjece, neku vrstu svoje vlade u kojoj je njegov prvi saradnik Savic Markovic Stedimlija imao tretman ministra inostranih poslova. Taj covek (koji je izmedju ostalog i osnivac tzv. hrvatske pravoslavne crkve) u pomenutoj knjizi "Osnovi crnogorskog nacionalizma" izdatoj u Zagrebu 1937, na 127-oj strani kaze:"Svaka od ovih Suflajevih misli onome ko osjeca i prozivljuje duh cojstva i junastva crnogorskog, izgleda kao napisana bas za Crnu Goru, a ne samo za Hrvatsku. Zar nijesu one misli Dr. Sekule Drljevica o dejstvu vjekova za formiranje crnogorskog subjekta samo jedna modifikacija ovih Suflajevih misli o znacaju hrvatske krvi? Ja mislim da jesu!
Rijeci Drljeviceve o ulozi i znacaju vjekova u formiranju jednog naroda djelovale su onako osjetno, kao svojedobno i Starceviceve, ali dok su Starceviceve dosle u pravi cas, Drljeviceve su nesto zakasnile. Stoga, danas u Crnoj Gori, kao i u Hrvatskoj, kuca jedno srce i zivi jedan jedinstveni duh.
Njena misao, misao Crne Gore, jos uvjek zivi neprekidno i intezivno, a tu misao izrazava ova pjesma Sekule Drljevica, koja je postala himnom crnogorskog gorstaka:

Vjecna nasa Crna Goro
Sinovi smo tvog stijenja
Cuvari smo tvoje casti
I seljackog tvog postenja.

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase

Vazda smo mu vjerni bili
U njega smo vjerovali
I njime se ponosili.

Otkada je Badnje vece
Nasu vjeru ocistilo
Medju nama seljacima
Nevjernika nije bilo.

Dok seljackoj nasoj misli
Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

To je izvod iz Stedimlijine knjige. Godine 1944. blizak Pavelicev saradnik vec mnogo puta pomenuti Sekula Drljevic, objavljuje u Zagrebu, NDH, svoju knjigu "Balkanski sukobi 1905-1941" u izdanju Naklada Putovi Zagreb. Tu mozemo da procitamo (u uvodnoj strani) jos jednu verziju pesme koju pominjemo:

"Vjecna nasa Crna Goro

Vjecna nasa Crna Goro
Tvoj Lovcen je car Jadrana
Ka seljaka tvojih djela
Kad su cija opjevana?

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase

Vazda smo mu vjerni bili
U njega smo vjerovali
I njime se ponosili.

Otkada je Badnje vece
Nasu vjeru ocistilo
Medju nama seljacima
Nevjernika nije bilo.

Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Slobode ce cuvar biti
Nasa brda, nase gore
Dokle zemlju sunce bije
I dokle se ljudi bore.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

U clanu 6. novog zakona o drzavnim simbolima Crne Gore se kaze:"Himna Crne Gore (u daljem tekstu Himna) jeste <<Oj svijetla majska zoro>>

Oj svijetla majska zoro
Majko nasa Crna Goro
Sinovi smo tvog stijenja
I cuvari tvog postenja.

Volimo vas brda tvrda
I stravicne vase klance
Koji nikad ne poznase

Nasa sloga daje krila
Bice gorda, bice slavna
Domovina nasa mila.

Rijeka ce nasih vali
Uskacuci u dva mora
Okeanu glas nositi
Da je vjecna Crna Gora."

Evo izvanrednog primjera VELIKIH LAZI VELIKOSRBINA aleks1.
Prvo napise za Sekulu Drljevica da je bio ustaski poglavnik, pa da je bio nacista, pa fasista i onda, onda, kada to dokazuje, tada pise za Sekulu:
izdao knjigu, osnovao odbor, osnovao vijece, objavio pjesmu!
To su zaista uzasni zlocini, to sto je Pavle Djurisic klao djecu i zene i sto ga je Adolf Hitler odlikovao gvozdenim krstom, to nije nista u poredjenju sa ovim strasnim Sekulinim djelima!

Zaista, od covjeka kao sto je aleks1 (koji je vaspitan u fasistickoj porodici u kojoj se oduvijek slavio zlocin i zlocinci), mozemo da ocekujemo svakakve fasisticke konstrukcije van svakog morala i ljudskosti!

aleks1:
igracina:
Interesantno je da u skupstini SCG i pored saopstenja SPC da se ne izglasa kompilacija-himna, "tvrdim" Srbima - Radikalima i DSS-u, nije smetalo to sto je navodno Sekula Drljevic autor "Oj svijetla majska zoro" i bili su spremni da glasaju za himnu-kompilaciju !
E sad, kao Toma Nikolic i Radikali i Kostunica ne znaju ko je bio i sto je bio Sekula Drljevic !!
Mada on i nije autor "Oj svijetla majska zoro".

To je ocigledan primer koliko je svim Srbima ocajnicki potrebna dekomunizacija i denacifikacija. Ja revolucionarne tekovine i dostignuca ne priznajem!

Evo, o cemu sam dosta puta govorio, ovo je perfektan dokaz.
Ova crnogorska Posrbica, ovaj parazit - aleks1, sada dokazuje da je veci Srbin od Tome Nikolica i od Kostunice!
Nisam uzalud sve vrijeme tvrdio, da ovaj izrod pokusava, da dokaze da je "veci katolik od Pape"!

aleks1:
Potpuno se slazem sa ocenom da je fasizam najblazi oblik oblik totalitarnih politickih ideologija, a da je komunizam daleko najopasniji i najpogubniji.

Naravno da sam bio u pravu, kada sam pisao da je ovaj gadni parazit koji se predstavlja kao aleks1, da je on jedan mali pokvareni fasista, a evo kako "na mala vrata" provlaci tezu o "blagom i dobrocudnom" fasizmu!

Mislim da narodni izdajnik, ustaša sekula Drljević NE ZASLUŠUJE ni jedan redak na bilo kome sajtu u SCG, izuzev ako se otvori neki sajt na kome će se prikazivati životni put najvećih otpadnika i poturica srpskoga naroda...
E, na takvom sajtu, istaknuto mjesto treba dati i Sekuli Drljeviću, odmah posle Vuka Brankovića...
Molim stoga sve patriotske posetioce da ignorišu ovu temu, da ne bi izdajnik bio reklamiran...
Pozdrav

Играчино, много ти је добар извор који користиш. Када би ти и Марко прочитали још неку књигу осим биографије(?!) Николе Миловановића Грбе све би вам било много јасније.
Што се тиче усташизације црногорске нације све је јасно, нон-стоп се позиваш на промотере те идеје а ја сам ти сад крив што је то тако.

PAC-PAC:
Што се тиче усташизације црногорске нације све је јасно, нон-стоп се позиваш на промотере те идеје а ја сам ти сад крив што је то тако.

PAC-PAC ti si onaj isti neobrazovani , svestenik koji je bio na ovom forumu, a predstavljao se kao Drinjaca, pa si sada malo promijenio taktiku, ne pricas toliko o crkvi, ali ti je neznanje i dalje duboko kao provalija.
Mislis ako dobacis nesto, a da nizasta sto tvrdis nemas nikakvog uporista, mislis da si strasno mudar i pametan!
Da se razumijemo, ti si bez sumnje klerofasista, sto i ne krijes, slavis zlikovca, izdajnika, okupatorovog slugu Pavla Djurisica, jer su ti preci bili neki otpad izdajnicki poput njega, pa mislis da ces uspjeti da hvalisuci njega - izdajnika, rehabilitujes i svoje pretke izdajnike.

Ta bagra koja te je napravila, naucila te je ovako; "cedo nase, ko nije Srbin, to ti je ustasa"!

E od lijepog si roda i poroda, znas onu crnogorsku, za tebe je kao salivena;"Od zla oca i od gore majke"

A evo, da ovo dobro utvrdis, posto nesto nemas na ovo komentar, onda cuti i opet citaj!

:arrow: Srbi i Crnogorci su govorili razlicitim jezicima dok Vuk Karadzic nije jezik Crnogoraca proglasio za srpski jezik !

:arrow: Crnogorci su mediteranski, a Srbi kontinentalni narod !

Crnogorci i Srbi imaju:

:arrow: razlicite kulture !

:arrow: razlicite obicaje !

:arrow: razlicite tradicije !

:arrow: razlicite mentalitete !

:arrow: razlicite nacionalne simbole !

:arrow: razliciti folklor !

:arrow: razlicite istorije !

:arrow: plemensku (Crnogorci) i neplemensku (Srbi) organizaciju drustva !

:arrow: razlicite crkve !

:arrow: Srbi imaju svoje, a Crnogorci svoje svece !

:arrow: razlicite drzavne tradicije !

:arrow: drasticno razlicita prezimena !

a prije svega,

:arrow: RAZLICITE PRAPOSTOJBINE ! tj

:arrow: razlicite korijene !

:arrow: Crnogorci nisu "nebeski" narod i nemaju laznu, izmisljenu istoriju i lazne izmisljene heroje, za razliku od Srba !

:arrow: Za razliku od Srba, Crnogorci ne slave poraze, a narocito nisu, teski luzeri, kao Srbi!

:arrow: Crna Gora je zasnovana na antifasistickoj, a Srbija na fasistickoj misli!

Играчино, опасно машиш као и обично. Наћи ћеш ме на доста форума под овим надимком.

Живо ме интересује која је то прапостојбина Црногораца. ЦК КПЈ?

PAC-PAC:
Играчино, опасно машиш као и обично. Наћи ћеш ме на доста форума под овим надимком.

Evo ti je dolje sve objasnjeno, nema mitova i bajki nego gole naucne cinjenice, koje su obradjivali u svojim radovima razni evropski naucnici!

Preci danasnjih Crnogoraca dosli su iz Polablja:slovenskog sjeverozapada, smjestenog izmedju rijeke Labe i Baltickog pomorja.Seoba je tekla sa sjevera na jug, s Baltika prema Jadranu.Dolazeci na ove prosrore, vjerovatno u ranom 6. vijeku preci Crnogoraca naseljavali su Prevalis, rimsku provinciju.
Ona ce kasnije postati Kraljevstvo Slovena odnosno Duklja, a njeni stanovnici Dukljanski Sloveni ili Dukljani.Praplemenski korijen u Polablju veze se za Velete (Ljutice) ili Obodrite.
Bila je to prva faza slovenske kolonizacije Balkana.
U drugoj koja se desila, vjerovatno vijek kasnije, susjedna podrucja naseljavali su Srbi i Hrvati.Prasrodstvom preci Crnogoraca bili su najblizi Poljacima i Rusima.
U Polabsko-Baltickom pomorju i u Zetsko-pomorskom arealu nalaze se 865 istovjetna toponima (ili strucno govoreci, hidronima, oronima, patronima, antroponima, etnonima, fitonima).Ako bi se ovome dodali i svi toponimi koji se ponavljaju (istog su tipa, etimoloskih osnova), onda bi takav leksikon imao nekoliko hiljada rijeci.Nema zapravo toponimskog naziva u ovom podneblju, koje je jos uvijek u zivoj upotrebi, a da nema svoj jezicki i znacenjski pandan u praslovenskom ili praslovensko-germanskom imeniku nastalom na sjeverozapadu danasnje Poljske. Svoje (imenske) dvojnike tamo, naime imaju i Zeta, Gorica, Podgorica, Tamnik, Topla, Crna Gora, Trebjesa, Blato, Bakovici, Boskovici, Cuce, Dobro polje, Garac, Gradac, Kolasin, Jablan, Komarno, Ljubisnja, Malosici, Mocevac, Morinj, Njegos, Obrovo, Papratno, Pastrovici, Plavnica (pritoka Labe), Pluzine, Poblace, Pomorje, Poscenje, Mojkovac, Rasovo, Sljivansko, Svetigora, Topolica.
U registru istovjetnih toponima nalaze se i oni koji se podudaraju sa vecinom plemenskih naziva ili naselja:Bajice, Bjelice, Bandici, Saranci, Rudine, Moracani, Rijecani, Gusinje, Cetinje, Ceklin, Kokoti, Ljutici, Vranici, Doljani, Jezera, Rovca, Pjesivci, Hoti, Lijeva Rijeka i drugi.
I rijec knez stigla je iz Plablja.Njen dublet zupan bila je u upotrebi kod Srba i Hrvata - u susjednim zupanijama. Zanimljivo je da je titula zupan bila jedino u upotrebi poslije pada Zete pod Nemajicku vlast.Isto se desilo i poslije pada Cetinja 1918.Postojao je Cetinjski zupan.
Crnogorski glasovni sistem je sacuvao paralelnost sa Poljskim jezikom, sto govori o zajednickom ili suplemenskom zivotu u pradomovini.Imenitelj im je i ijekavska varijanta za razliku od onih slovenskih grupa koje su Balkan naseljavale kasnije, uglavnom s istoka, a dolazile su iz oblasti Ceske ili Rusije.
Onomasticko odslikavanje predbalkanskog zivota polabske praslovenske grupe koliko zagonetno toliko je i vjerodostojno.Pored ostalog i po jos jednoj podudarnosti koja iskljucuje mogucnost slucajnosti.Osim masovne znacenjske identicnosti, mnogi nazivi su nasli istovjetan raspored i u geografskom smislu.Tamosnje topografsko grupisanje ima podudaran , "komsijski" raspored i u novonaseljenom Prevalisu.
Onomasticka gradja o Polablju nadjena je i u radovima autoritatvnih imena, evropske slavistike.To su pored ostalih, Hana Sokolova (Poljakinja) i Rajnhold Trautman (Njemac).Osim obrade polabske toponimistike, Sokolova je uradila i mape sa preciznim rasporedom i nazivom svakog mjesta.Te mape su objavljene izvorno u knjizi dr Radoslava Rotkovica "Odakle su dosli preci Crnogoraca".

Iz te knjige sam napravio sazetak, a kao sto se vidi i strani naucnici su pravili radove na ovu temu, kao i neki Srpski naucnici.

Ovo su suve cinjenice, koje jasno pokazuju prapostojbinu Crnogoraca, dok je prapostojbina Srba bila na nekom drugom mjestu.

PAC-PAC:

Ja rekoh negde na Himalajima, Dr. Sotirovic je nasao neke fosile na Kilamandzaru... jos tacno nismo utvrdili njegove pretke... mozda je ovaj splacina karika koja nedostaje...

Splacino, koliko cesto se ti brijes? Mislim, da li se uopste brijes i sta koristis za brijanje: bruseni kamen, klesani kamen... ili samo protrljas glavu (obraze) na neki ostar kamen, ako naidjes na njega?

Reci mi molim te, meni je jako vazno, ne znam sta da napisem u mojoj studiji o toj vrsti coveka kojoj pripadas?

igracina:
:arrow: razlicite crkve !

:arrow: Srbi imaju svoje, a Crnogorci svoje svece !

Različite Crkve! :shock: :shock: Različite Svece.... :shock: :shock: Prvi put čujem za nekog Crnogorskog sveca.....Sv.Vasilije Ostroški, Slava mu i čast, SRBIN je iz POpova Polja, a Sv. Petar Cetinjski sam se deklarirao kao Srbin...Dakle... :wink:
Ko je taj misteriozni CG svetac.... Da nije možda Omer paša Latas... :shock:

U ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905 god piše da je Crnogorska Pravoslavna Crkva istočnopravoslavna, autokefalna i samostalna !

Sveti Vladimir Dukljanski je Svetac crnogorskog naroda.

Sveti Vasilije Ostroški je Svetac crnogorskog naroda.

Sveti Stefan Piperski je Svetac crnogorskog naroda.

Sveti Petar Cetinjski je Svetac crnogorskog naroda.

Играчино, већ кад помињеш једног од Пипера, како то да су Васојевићи, Пипери, Хотији и Краснићији истог корена? Знаш ли ти њихово порекло и откуда им презимена?

Back