Sekula Drljevic

Pa, mislim da mi je dovoljno to sto citam stripove i tako neke slikovnice sto razgledam, sta ce mi vise... a je l' taj tvoj Drljavi isto izdaje neke slikovnice tipa "Mikijevog zabavnika"? Posto vidim da ga cesto citiras a mene bas zabavlja. Stvarno si smesan (on pogotovo sa svojim salama i dosetkama i tamo nekim izmisljenim pricama... tipa Laneta Gutovica)... da nije tebe i tvojih suludih vidjenja bilo bi dosadno. :wink:

Kazanova, nadam se ako odem do foruma iz nauke da te necu tamo naci kako dajes neko svoje "pametno" vidjenje iz astrofizike ili molekularne biologije, prije nego sto i tamo pocnes da mudrujes, evo ti preporuka da procitas jednu knjigu.
Knjiga se zove:"Dozivljaji macka Tose".
Odlicna je za tvoj uzrast (intelektualni).
Kad zavrsis dodji da nam pricas o njoj.
Prije toga nemoj da izlazis sa LJiS !

AxeZ:
Jadni su oni koji se u 21. veku jos razvrstavaju po plemenima.

Nije lepo kad vredjas, ali ja cu to pre da shvatim kao tvoje neznanje, nego kao losu namreu!

Ponosan sam sto znam ko sam i sta sam, ko su mi bili preci, kakvo mi je nasledje i koreni. Sa tim znanjima bilo koja osoba ce se mnogo lakse prilagoditi 21. veku i modernim tendencijama. Evo pogledaj na primer ovog nesretnika koji za sebe misli da je neka igracina. On negira i iskrivljuje istinu upravo racunajuci na to da ljudi 21. veka nece znati ni ko su, niti sta su, ni ko su im bili preci? Na taj nacin ce da im prica ustasko-komunisticke bajke i pokusace da stvori od Crne Gore, zemlje Svetog Save, vatikansko-komunisticku lazi-drzavu, sa lazi-jezikom i lazi-narodom! Zato je vazno isticati istinu!

Samo jos jedno pitanje: Da li i prokleti Skotlandjani mogu u tvoj 21. vek podeljeni u klanove? Probaj takvo pitanje da postavis u Skotskoj i videces kako ces da se provedes!

aleks1:
AxeZ:
pokusace da stvori od Crne Gore, zemlje Svetog Save

HA HA HA HA evo jos jedne masne lazi.
Crna Gora zemlja svetog Save HA HA HA, u Crnoj Gori, kult svetog Save, nema apsolutno nikakvu tradiciju, u Crnoj Gori ljudi kao svece spominju u 99% slucajeva, svetog Vasilija Ostroskog i svetog Petra Cetinjskog.
Ponavljam u Crnoj Gori kult svetog Save NE POSTOJI !

Prekrajanje, falsifikovanje i pravljenje lazne istorije se nastavlja....

igracina:

Tek posle izvesnog vremena... (treba proci hiljade godina) kada se vrsta Homo Erectusa Montenegrisa pocinje uspravljati (i ici na dve noge, palac odvoji od sake...) pojavice se prvi oblici religioznosti... do tada samo ce se plasiti od groma, vatre... Jos ima do sazrevanja te vrste.

Kao ONAJ koji je po majci po Crnogorac-(Drobnjak-djed po majci, a baba iz Vrake u Albaniji), a po ocu Srbin iz istočne Hercegovine-okolica Trebinja, preporučujem ti da ćutiš...Jer SVI iz tih kraja znaju klanja srpskoga i crnogorskoga življa koji je tvoj idol počinio u suradnji sa ustašama i Albancima... :x ... :cry: :cry: :cry:
Ja sebe smatram SRBINOM, ne zato što mi je otac Srbin, već SAM i po majci SRBIN, jer CRNOGORCI ne postoje...Stvorio ih je izrod od Nikole Petrovića, obnovio Tito i sa njima i treba da nestanu!!!

analiticar:
Kao ONAJ koji je po majci po Crnogorac-(Drobnjak-djed po majci, a baba iz Vrake u Albaniji), a po ocu Srbin iz istočne Hercegovine-okolica Trebinja, preporučujem ti da ćutiš...Jer SVI iz tih kraja znaju klanja srpskoga i crnogorskoga življa koji je tvoj idol počinio u suradnji sa ustašama i Albancima... :x ... :cry: :cry: :cry:
Ja sebe smatram SRBINOM, ne zato što mi je otac Srbin, već SAM i po majci SRBIN, jer CRNOGORCI ne postoje...Stvorio ih je izrod od Nikole Petrovića, obnovio Tito i sa njima i treba da nestanu!!!

Nije jasno kome si ovo uputio?
Crnogorci ne postoje, ne mislis valjda da cu to sa tobom da polemisem, koga ocigledno obrazuju saopstenja SPC i mediji.
Ocigledno nisi u stanju, nisi umno sposoban ni da procitas sto je pisano, ni u ovoj temi ni u slicnima, to je za tebe veliki napor!

Napregni mozak izlozi ga jednom tako uzasnom naporu i procitaj sto se pisalo u vezi ovih tema, pa pokusaj da nesto rasudis.

Nemoj da uvijek umjesto tebe mediji razmisljaju, a ti samo da ponavljas ono sto si cuo na TV.

Pokazi da nesto znas kad vec uskaces u temu!

Ево да и ја дам свој кратки коментар на ову тему. Црна Гора је вазда рађала јунаке, али вала и изроде. Један од њих је и тај коме је припала част :) да назив ове теме носи његово име и презиме.
Надам се да на овом форуму НЕМА оних који позитивно мисле о Секули Дрљевићу, изроду, миљенику Анте Павелића. :evil:

Камо среће да се у Црној Гори рађало више оних који су се звали Павле Ђуришић. Павлу и сличнима припада Небеска Србија. :idea:

ЗБогом
дрињача

igracina:
HA HA HA HA evo jos jedne masne lazi.
Crna Gora zemlja svetog Save HA HA HA, u Crnoj Gori, kult svetog Save, nema apsolutno nikakvu tradiciju, u Crnoj Gori ljudi kao svece spominju u 99% slucajeva, svetog Vasilija Ostroskog i svetog Petra Cetinjskog.

Prekrajanje, falsifikovanje i pravljenje lazne istorije se nastavlja....

Kakve lazi? Ko ovde laze i obmanjuje jasno je kao dan! Evo na pr. ja sam dokaz da medju nama Crnogorcima kult Svetog Save zivi vise nego ikada pre! A ime Svetog Save se vazda itekako pominjalo! Nas srpski kralj Nikola napisao je pesmu o Svetom Savi koja glasi ovako:

"ПЈЕСМА СВЕТОМ САВИ

У свом двору на Рибници
подранио краљ Немања,
стар и брижан, а животом
рђавога одвек стања;

подранио, слуге зове;
зове слуге и дворјане
прије сунца да на ноге
као и он свак устане.

Двор је краљев у забуни,
у њ најљепшег нема члана,
који га је украсива'
неколико прије дана.

Краљ, краљица, Вук и Стефан
и дворјани сви устали;
прошлу ноћ су и дан прошли
у бригама исплакали.

Књаза Растка нигдје нема,
- ка' прогутан земљом да је -
гдје је поша', куд се дио,
досад нико не дознаје.

Није ли га прогутао
вал Мораче ил' Рибнице,
на чамчићу ловећ' рибу
испод града и Горице?!

Јесу ли га звјерад у лов
растргнула у планине,
када се је за срнама
гором пео уз висине?

Да л' је жртвом зликоваца
књаз лијепи гдје пануо?
Хвала Богу, гдје ће бити
млад краљевић издахнуо?!

Свак се пита, свако зебе,
на несрећу свако слути,
а краљевски пар и кућу
превелика жалост мути ...

Гдје је онај дивни момак,
ка' звијезда што јежђаше
Ћемовскијем на свом хату,
и ка' соко летијаше?

Гдје је онај зор младосни
с бујном својом околином;
куда зађе сјајни витез
из властеле са дружином?

Њемило је зам'јенило
пјесму, свирку, смијех, шале;
црне слутње на двор краљев
ненадно су ето пале ...

Свако тражи, распитује
гдје је Растко? - Растка није;
да л' га жива или мртва
ко год, можда, гдје год крије?

У његовим одајама
представља се на погледу
све на мјесту, ствари све су
и у добром све је реду,

књиге, стр'јела, мач и копље
и од'јело и штит ту је;
у подруму зорни хат му
копа ногом, подврискује ...

Многобројни слуге му се
с пажљивошћу распитују,
ал' не знају ништа рећи,
него горко јадикују ...

Један само од њих свију,
плакајући тужан рече
да је младог књаза Растка
застануо једно вече,

обливена са сузама,
пред иконом на кољена
у молитви страсној, врелој,
чак до земље превијена

и ријечи чуо ове:
"Опрости ми, родитељу,
за одлуку, са којом ћу
нанијет' ти тугу вељу,

и ти, мајко, слатка мајко,
и ви, браћо, обојица
опростите, а тјешите
милог оца сва тројица!

Родитељски дом остављам
и књажевска преимућства;
другом двору, другој кући
мене тајна вуку чувства!

Тамо нема бојних справа
од стријела и мачева;
тамо оклоп, срма, злато
са зидова не одс'јева ...

Тамо нема тамбурица,
ни свирала на дохвату;
пјеваније чут' там' нећу
ни глас моме добром хату ...

Тамо ми је омиљена
душе моје вјереница,
халак, пјесму и оружје
та не воли сиротица ...

Она хоће кротост срца,
мир и љубав и самштину
и молитву, изречену
у побожност и тишину.

Њој је име, свето име -
црква, рајско уточиште;
руку њену, свету руку
моја душа данас иште.

Света цркво, вјеро света,
у твоме ме прими крилу,
драгу Зету, краљевину,
ти заштити моју милу;

у то име приносим ти
на жртвеник младост моју;
цркво света, вјеро света
милост за род просим твоју!

О Атонска Горо света,
мог спасења Арарате,
нек' анђели кроке моје
к твојој страни сјутра прате!"

Кад Немања ово чуо
мутно му се бистри лице,
па ће рећи пред дворјанством
и краљевства поглавице:

"Није љепше Бог могао
наградити моје труде,
ни положај створити ми
завиднији међу људе;

сам сам парче све по парче
скупља' ове краљевине,
и подига' пред свијетом
њезин углед у висине ...

А Бог ме је обдарио
у мом дому са три сина;
јемство среће у њих наћ' ће
краљевства ми величина.

Два ће сабљом да га бране,
а у савез трећи с Богом
краљевство ми опасати
с добрим редом и са слогом.

Слава теби, Боже свети,
и ти, Растко, славан био
краљевство ми и сам себе
узвисио, прославио!"

Суза топла иза тога
краљевим се лицем ваља;
није суза жалосница,
коју око лије краља,

но је роса од блаженства,
што му борним лицем тече,
јер једнога светитеља
у својему дому стече...

* * *

Српска црква би плакала
да се Растко не појави;
српској књизи и просвјети
кам темељац он постави,

и завјешта у аманет
да се Срби слогом вежу,
да туђину рад' неслоге
и трвења не подлежу.

Ка' анђео из њедара
божанствених он излеће,
да му рука света сади
по ливади српској цв'јеће;

цв'јеће књиге, цв'јеће знања,
за које је уложио
своју младост, своју сјајност,
кад је цркви приступио.

У прегнућу младих срца
будућност је домовине;
младе снаге отачаство
умним радом сретним чине.

Своја лична удовољства
књаз је Растко пренебрега',
а цркви је и науци
себе дао, дао свега ...

Није лако младој души
сјајност двора оставити,
па се пустит' под сводове
од ћелија покмастити;

није лако, ал' је слатко
за народ се жртвовати,
и најдраже, најмилије
на олтару рода дати.

Дат' му душу, дат' му живот,
способности све му дати,
па ће мила домовина
као алем кам засјати,

а да нам је она љепша,
слобода је ресит' мора;
слободи је колијевка
Немањина Црна Гора.

Без слободе што су људи?
Чопор стоке на пасиште!
Груд Србаља од слободе
да удише - тамјан иште.

Здраво, мали слободани!
Здраво, синци земље ове!
Прирастајте да стечете
родном крају славе нове,

да дуг свети одужите
и аманет од прошлости,
да у гробу од радости
Немањине шену кости

и да харност укажете
наше књиге светој глави,
и захвални на вјекове
останете светом Сави!

Da li ti je ovo dovoljan dokaz o tradiciji kulta Svetog Save u Crnoj Gori? Pa da li je moguce to da se u Crnoj Gori ne slavi Sveti Sava, a da mu u isto vreme njen kralj pise pesmu? Zar ti nije jasno da to sve sto govoris je BOLEST MOZGA? Kakvo prekrajanje i falsifikovanje spominjes, jel' moguce da ti ni ovo nije dovoljno?

Drugo, ne pozivaj se na Svetog Vasilija kao Crnogorca ZATO STO ON TO NIJE! Da si malo bolje obrazovan u veri nasih predaka znao bi da je Sveti Vasilije bio HERCEGOVAC iz POPOVOG POLJA, a ne Crnogorac. On se samo podvizavao u pecinama gde je danasnji manastir. Naravno za nas Srbe to nema nikakav znacaj, jer nam nije vazno ko je Hercegovac, ko Crnogorac, ko Bosanac, Sumadinac, Kordunas, Sremac itd.... SVI SMO SRBI I TO JE NAJVAZNIJE!

A kad spominjes jednog od najvecih svetaca iz srpskog roda, Svetog Petra Cetinjskog, nije na odmet da se u ovom trenutku pozovemo na njegove reci:

"Из посланице Црногорцима и Брђанима, 1822. године:

Ја знам ваше биће и состојаније и вашу убоштину и сиромаштину у коју се находите, али је оно српска Црква свега славеносерпскога народа и мати свијех српскијех цркавах у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили. Тога ради, љубезна браћо, не одреците се по својој јакости, колико је кому могуће милостиње и помоћи у оноју светују обитељ приложит, да је откупите и сохраните од разоренија, да и вас Бог сохрани од свакога зла и од сваке биједе и напасти."

aleks1:
Drugo, ne pozivaj se na Svetog Vasilija kao Crnogorca ZATO STO ON TO NIJE! Da si malo bolje obrazovan u veri nasih predaka znao bi da je Sveti Vasilije bio HERCEGOVAC iz POPOVOG POLJA, a ne Crnogorac. On se samo podvizavao u pecinama gde je danasnji manastir.

Patoloski lazove, navedi, citiraj me dje sam ja to rekao da je sveti Vasilije Ostroski bio Crnogorac, citiraj me, bolesnice dezorijentisani.

igracina:
u Crnoj Gori ljudi kao svece spominju u 99% slucajeva, svetog Vasilija Ostroskog i svetog Petra Cetinjskog.

Evo gde si to rekao!!! Nije to eksplicitno receno, ali za neupucene to sigurno ima takav kontekst! Ovo sto ti pominjes ne pripada niti tebi, niti Jevremu Brkovicu, niti dukljanskim slovenima, niti Crnogorskoj policijskoj pravoslavnoj crkvi!

ZIVELA NEZAVISNA HERCEGOVINA!!!

Vidis kako to glupavo zvuci, pa oseti kako te normalan svet dozivljava!

Ja sam naveo da u Crnoj gori ljudi kao svece, pominju u 99% slucajeva svetog Vasilija Ostroskog i svetog Petra Cetinjskog, ja sam Vasilija Ostroskog naveo kao sveca, ja ne vidim dje sam ga naveo kao Crnogorca.
Sada cu ti ispricati jednu pricu sa istim motivom, jer je tvoje sire obrazovanje ravno nuli, sto se naravno odrazilo na tebe, pa to nadoknadjujes lazima i stereotipima.

Irci imaju svog sv. Patrika ciji je kult 10 puta veci nego kultovi ovih nasih juznoslovenskih svetaca.
Postovanje i obozavanje sv. Patrika u Irskoj je nezamislivo veliko.
E taj sveti Patrik, je kao dijete na ostrvo Irska dosao odnekud iz Engleske ?!?!?
Poznato je koliko Irci "vole" Engleze, sto im ne smeta da obozavaju sv. Patrika, jer je primarno to sto je on bio njihov svetac, a ne sto je bio po rodjenju.
Potpuno istovjetan je slucaj sa svetim Vasilijem.

Kao dezorijentisanom primitivcu, koji istoriju tumaci tako sto bajke, legende i pjesmice proglasava za dokaze i fakta mozda ce ti biti tesko da ovo razumijes, ali zao mi je.

Zasto toliko volis da lazes, citiraj me dje sam ja to naveo da je sveti Vasilije bio Crnogorac po rodjenju, po narodnosti, bolesni lazljivce.

Ponovo pokazujes koliko zapravo nemas pojma i koliko su tvoje manipulacije katastrofalne. Ali to ne pripisujem tvom znanju, pa na osnovu njega sklonosti ka pogresnom tumacenju, vec tvom veeelikom neznanju i plitkoci, svekolikoj.

Prvo, vidi se da o St.Patrick-u ne znas mnogo. Stavise, ne znas nista. U istoriji ne postoji jasan stav o St. Patrick-u. On je najpre legendarna licnost. Najrealnije su naucne teorije koje idu do toga da je postojalo tri ili cak pet licnosti ciji se misionarski rad pripisuje Svetom Patriku. Jedna, najverovatnija od tih teorija govori o tome da je jedna od tih licnosti morao da bude Grk, a postoje i podaci da je iz novostvorenog Carigrada postojala zainteresovanost da se salju misionari medju Kelte i da je to na neki nacin i ostvareno.

Govorim o periodu jedinstvene hriscanske Crkve i carstva (kad je rimski episkop bio pravoslavan), pa stoga, St.Patrick-a i dan danas nasa saborna apostolska pravoslavna crkva priznaje Svetog Patrika za hriscanskog sveca.

Sveti Patrik, ili kako mi pravoslavni kazemo Patrikije, uopste nije iz Engleske. To je nebuloza poprilicnih razmera.

Posto se njegov zivot rekonstruise na osnovu spisa Tirechan-a i Muirchu-a (a koji sadrze i neke elemente fantastike u sebi) iznosi se podatak da je on rodjen u VELSU, a ne u Engleskoj, sto je za to doba (oko 385. godine nase ere) ogromna razlika. Ustvari tada tamo i nije bilo Engleza, naroda germanskog porekla, vec hristijanizovanih Kelta i Brita. On je dakle, bio porekla, po ovim spisima, kakvnog su na primer danas Skoti ili Irci (na njihovom ostrvu).

Dakle, posle napada pirata Kelta iz Irske on kao dete biva odvojen od roditelja i odveden u Irsku. Kasnije, je smogao snage da se vrati u Vels svojim roditeljima. Kao poboznom coveku Gospod mu je dosao u san i pozvao ga da pokrsti Kelte na irskom ostrvu. On odlazi u Okser u Francusku, gde se obrazuje, i tamo nakon vise neuspesnih misija biva ustolicen za episkopa u doba Pape Selestina I i 432. n.e. poslat je u svoju misiju u Irsku.

Ja ne znam sta si ti tvojom idiotskom pricicom meni hteo da kazes. Kako Sveti Patrik Englez biva najpostovaniji svetac kod Iraca, a poznato je koliko se oni mrze. Ti stvarno nisi noramalan, ako mozes da govoris TADA o Englezima i Ircima i o nekakvom animozitetu. Zaista, samo nadri istoricari mogu da izvlace zakljucke iz ovoga, a nema goreg primera od ove "Igracice". Toga u stvari ima jos samo kod Arbanasa, naroda bez nekakvog temeljnijeg identiteta, koji se pozivaju na nekakvo ilirsko poreklo i sebe poistovecuju sa narodom kome se gubi svaki trag vec dve hiljade godina.

Sto se tice kulta Svetog Patrikija ON JE VELIKI i licno sam vise puta ucestvovao u proslavama njegovog dana (na razlicitim geografskim rastojanjima).

Njegov kult, duhovnost i misionarsko delo je znacajno, ali u poredjenju sa Svetim Savom srpskim u mnogome zaostaje. Sveti Sava je bio mnogo obrazovaniji, vise dela je ostavio za sobom, i da ne poredim dalje, mi Srbi treba njega da slavimo mnogo vise nego sto to cinimo danas u postkomunizmu.

Uporediva su osecanja koja pobudjuju pominjanje Svetog Patrikija Ircima i Svetog Save pravim Srbima.

Ti regionalni gubitnice bezi u nekakvu izmisljenu Duklju, medju svoje vajne akademike, jer navodjenje mene da zakljucujem nesto iz zivota i dela Svetog Patrika ti nije bas najbolje resenje.

Neobrazovan si, komunista si, zlonameran si, diskriminator si, uzak si i plitak, pun predrasuda, priznajes revolucionarne tekovine komunizma i nacisticka dostignuca, i kao takav ne mozes u Evropu.

Bezi u neku dukljansku rupu pre nego sto te neko iz civilizovanog sveta ne osramoti.

ZIVELA NEZAVISNA I SLOBODOUMNA HERCEGOVINA I SA NJOM CEO HUM!!!

Jadnice.

Ako ti tezis nekakvoj secesiji Crne Gore, mi Banjani ostajemo u srcu Srbije. A tako ce i Vasojevici i Drobnjaci i Rovci i Njegusi i sva brda i Budimlje i svi.

Stvarno si luzer!
Videces. Osudjen si na to. A sam si sebe zapravo osudio.

aleks1:
Prvo, vidi se da o St.Patrick-u ne znas mnogo. Stavise, ne znas nista.

Prvo si ovo zakljucio...

aleks1:
Dakle, posle napada pirata Kelta iz Irske on kao dete biva odvojen od roditelja i odveden u Irsku.

...a onda ponovio ono sto sam ja napisao.
Reci nam na kojem od ova dva mjesta lazes ?

aleks1:
Ti stvarno nisi noramalan, ako mozes da govoris TADA o Englezima i Ircima

Ali si ti potpuno normalam kada govoris o Srbima TADA.
Dakle Englezi i Irci tada nisu postojali, nego neka plemena, ali su TADA Srbi postojali a ne nikakva plemena i Srbi su prvi formirali naciju u Evropi ?!?!
Naravno imas 2 arsina zato sto si bolestan i pokvaren kao pokvareno jaje.

aleks1:
Sveti Patrik, ili kako mi pravoslavni kazemo Patrikije

Povraca mi se od ovih gadosti...
Kako biste ti i Amfilohije prekrstili recimo nekog japanskog sveca, recimo da se zove sveti Iejasu, kako bi ti posrbio recimo nekog svetog Bjorn-a, sveti Bora valjda...
Sveti Patrikije, lijepo si ga unakazio...

aleks1:
Sto se tice kulta Svetog Patrikija ON JE VELIKI i licno sam vise puta ucestvovao u proslavama njegovog dana (na razlicitim geografskim rastojanjima).

Pa onda opet potvrdjujes ono sto sam ja napisao, cak si i ti, jedan bolesni um ucestvovao u njegovim slavljenjima...

Jos me uvijek nisi citirao, dje sam ja to rekao da je sveti Vasilije bio Crnogorac po narodnosti, ali je naravno bio, svetac crnogorskog naroda, crnogorski svetac.

U Crnogorskom narodu ne postoji kult svetog Save, narod u Crnoj Gori nema nikakav narocit odnos prema svetom Savi, ti to dobro znas patoloski lazove...

Nije lepo, ni vaspitano sto izvrces kontekst mojim recima.

Ja niti jednom nisam (a niko normalan i ne moze) da pominje Srbe u to doba.

Ja samo ostro zameram tvom neznanju koje govori o tome da je Sveti Patrik iz "Engleske" i pri tom povlaci nekakve paralele sa Svetim Savom i Srbima iz Crne Gore (citaj Crnogorcima).

Imao sam srecu da putujem i da se druzim sa Ircima, kojima bi ljudi poput tebe izgledali kao kompletni idioti sa svojim zabludama.

Ja takodje ne govorim o Srbima, govorim o Grcima i o pravoslavnoj (cita grckoj) verziji imena Svetog Patrikija.

Posto sam ja prvenstveno i iznad svega pravoslavan tj. hriscanin, pa tek onda Srbin ja nemam problema sa time da tradiciju imena Svetog Patrikija preuzmem od meni najsrodnijeg naroda Grka.

Tebi kao izolovanom coveku, opterecenom teskobom i nekakvim vestackim nazovi identitetom je to sigurno tesko da shvatis.

Nastavljaj da se izolujes, pogani covece. Cinis uslugu time ljudima koji zdravo razmisljaju. Hvala ti na tome. Jer lako se prepoznaju prevaranti.

I jos nesto.

Ja pominjem Kelte i irsko ostrvo, a ne ono sto tvoja nekompetentnost meni stavlja u usta.

Dakle, nema paralela sa Svetim Vasilijem cudotvorcem ostroskim sa Svetim Savom srpskim.

ORTHODOXIA

Govorim o periodu jedinstvene hriscanske Crkve i carstva (kad je rimski episkop bio pravoslavan), pa stoga, St.Patrick-a i dan danas nasa saborna apostolska pravoslavna crkva priznaje Svetog Patrika za hriscanskog sveca.
Браво Алекс1, ова реченица је веома битна да се нагласи, и то веома битна за оне који мисле да нису свети у православном хришћанском смислу. Свети Патрикије је наш православан светац.

aleks1 ::
Sveti Patrik, ili kako mi pravoslavni kazemo Patrikije

igracina ::
Povraca mi se od ovih gadosti...
Kako biste ti i Amfilohije prekrstili recimo nekog japanskog sveca, recimo da se zove sveti Iejasu, kako bi ti posrbio recimo nekog svetog Bjorn-a, sveti Bora valjda...
Sveti Patrikije, lijepo si ga unakazio...

Играчино, нема потребе да повраћаш, то уопште није гадост. Алекс1 је изнео истину, потпуно је у праву када каже да ми православни за њега кажемо Патрикије, или тачније речено Свети Патрикије Равноапостолни !!!
Тако да није никог унаказио.

Уопште, поставља се питање, постоје ли папски свеци?
До пада у папску јерес, сав Запад је био православан, и многи Божји угодници су заблистаи следећи Христа, Италија се прославила исповедницима и мученицима раног Хришћанства (мошти светих Петра и Павла и данас почивају у Риму), Светим Амвросијем Миланским, Светим Венедиктом Мурсијским, као и светим римским епископима - православним папама (папа значи "отац") - Светим Григоријем Великим, Светим Лавом Великим, Светим Маритном исповедником итд. У Француској су се јавили пустињаци у Галији, чији је живот описао Свети Григорије Турски (из града Тура), као и многи благоверни краљеви... Ирска је имала (као што је већ речено) Светог Патрикија Равноапостолног, који је са острва молитвом протерао змије још у четвртом веку; Шкотска Светог Ајону, Светог Колумбана, Светог Мунга; Егнлеска Светог Мученика Краља Едварда... Било је православних светаца међу Германима и међу Романима, исто као касније међу Западним Словенима (рецимо, међу Чесима - Свети Вацлав и Света Људмила). Сви су они веровали у Бога у Кога ми верујемо и исповедали Га на начин на који Га ми исповедамо, причешћујући се Христом којим се ми причешћујемо и освештавајући се Духом Којим се ми освештавамо.
Али, од кад је Запад отпао од Православне Цркве и увео читав низ догматско-канонских новина, страних Светом Писму и Светом Предању, тамо светаца нема. Не значи да нема добрих и душевних, милосрдних и искрених људи: али светаца нема и не може бити зато што је Дух Свети одступио од оних који су почели да живе и мисле јеретички!
Подсетимо се само једне чињенице - папски свештеници не могу да освештају водицу на њихово Богојављење, него су, упркос молитава и обреда, принуђени да је СОЛЕ да се не би покварила; православни пак, благодаћу духа божијег водицу освештавају једном заувек и она се никада не може укварити. Никада!!!
За светост је неопходно бити у општењу са Светом Тројицом онаквом какву је открио Логос Божји, Христос.

aleks1:
Ja samo ostro zameram tvom neznanju koje govori o tome da je Sveti Patrik iz "Engleske" i pri tom povlaci nekakve paralele sa Svetim Savom i Srbima iz Crne Gore (citaj Crnogorcima).

Ja sam odista zaboravio da dodam da je sveti Patrik dosao iz DANASNJE Engleske na Irsko ostrvo.Zaboravio sam da dodam rijec "DANASNJE" i to je sve.

Ti nidje nisi spomenuo u prvom postu , da ga Grci zovu sveti Patrikije, nego je apsolutno proizilazilo iz tvog posta da si ga posrbio, naravno namjerno!

Paralela izmedju svetog Patrika i svetog Vasilija Ostroskog je cista kao suza.
I jedan i drugi nisu bili domicilnog porijekla i proglasili su ih za svece narodi iz kojih oni nisu potekli!

igracina:
Ja sam odista zaboravio da dodam da je sveti Patrik dosao iz DANASNJE Engleske na Irsko ostrvo.Zaboravio sam da dodam rijec "DANASNJE" i to je sve.

Ti nidje nisi spomenuo u prvom postu , da ga Grci zovu sveti Patrikije, nego je apsolutno proizilazilo iz tvog posta da si ga posrbio, naravno namjerno!

Paralela izmedju svetog Patrika i svetog Vasilija Ostroskog je cista kao suza.
I jedan i drugi nisu bili domicilnog porijekla i proglasili su ih za svece narodi iz kojih oni nisu potekli!

Ne, ne i ne!!! Opet izvrces ono sto ti kazem! Sveti ravnoapostolni Patrikije je rodom iz VELSA, znaci nema veze sa Engleskom ni danasnjom, ni negdasnjom, a dobro se zna kog su porekla Velsani, odnosno Irci (keltskog, a ne germanskog). Vels nije ni danasnja Engleska, a jos manje "tadasnja". Podsetimo da je period u kome nema ni Engleske, ni Engleza, ni Francuske, ni Francuza, ni Nemacke, ni Nemaca, ni Srbije, ni Srba. Doduse mozda ima dukljanskih Slovena, ali su oni najpre neka bajkovita stvorenja u mislima nekih "akademika-frizera".

Tvoja paralela sa Svetim Vasilijem pada, jer je on Srbin koji se podvizavao u Hristu u srpskoj zemlji medju Srbima, kao sto je to cinio i Sveti Sava i Sveti Simeon, i Sveti knez Jovan Vladimir, Sveti kralj Stefan Decanski, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Joanikije Devicki, Sveti Prohor Pcinjski i drugi Srbi Svetitelji.

Priznaj, SVE JE TO SRPSTVO, PRAVOSLAVLJE I HRISCANSTVO. Ako ne priznajes, pokaj se, Gospod je milostiv!

Нећеш погрешити и ако га зовеш Патрик.

Патрик
Патрик-ије

Георгије (Свети великомученик Георгије) (Ђурђевдан)
Ђорђе
Ђорђ-ије

поздрав

aleks1:
A kad spominjes jednog od najvecih svetaca iz srpskog roda, Svetog Petra Cetinjskog, nije na odmet da se u ovom trenutku pozovemo na njegove reci:

Tacno, nije na odmet da se u ovom trenutku pozovemo na njegove rijeci!
Crnogorci do prije 200 godina nisu znali za pojmove, Srbin i srpstvo.
Srpstvo nepismenim Crnogorcima namecu Petrovici, kao i razni Srbi (Vuk Karadzic, Sima Milutinovic i dr).
Evo cvrstog dokaza !

Citiram djelove iz 4 poslanice (pisma) svetog Petra Cetinjskog iz kojih se jasno vidi da Sveti Petar obracajuci se Crnogorcima, Srbe naziva Hristijanima, jer ocigledno Crnogorci nisu znali za pojam Srbin, a kamoli srpstvo.

1.
Poslanica svetog Petra Crnogorcima od 17 nov. 1803 god.

"Eto kako dodjosmo u brda, tako ne samo Bjelopavlici i Pjesivci pristupise k nama i sud prihvatise, nego i svaki Hriscanin od Ercegovine uprav do rijeke Tare jedva i docekase da k nama dodju;takodjer i Turci koji stoje u Zupu Nisicku..."

Naravno, do rijeke Tare su Crnogorci i crnogorska plemena, a od Tare su Srbi, ali ih sveti Petar obracajuci se Crnogorcima naziva Hriscanima ?!?!

2.
Pismo svetog Petra nekom prijatelju od 24.01.1811

"...Ja sam jesenas silao Mata Radova i Stanka najvise poradi toga, da cine Zupljanima i Drobnjacima da se siguraju prahom i olovom dokle se dobavit mogase, no oni nisu kceli ni glave obratit, ni moja pisma ni nauku slusat, da ne ticu nikoga izvan Niksicah i Kolasinacah, nego su ovu vojsku sami na sebe Drobnjaci dovukli cetujuci preko Tare i po ostaloj Hercegovini i cineci svako zlo i bezakonije hristjanima i Turcima bez svakog miloserdija, a sad ce bjezat po jamam i predavat se kako..."

Sveti Petar i ovdje hercegovacke Srbe naziva "hristjanima" ?!?! A ne Srbima ?!?!

3.
Poslanica svetog Petra upucena Drobnjacima i Zupljanima 4. aprila 1817 god.

"znate kako sam ja vazda ucio vas i nastavlja na dobro vase, posiljuci medju vama moje ljude i moje knjige i govoreci u svako doba da caru carevo i veziru vezirovo i zaimu zaimsko blago dajete i da od svakoga Hristijanina i Turcina s mirom stojite,koji vi nista ne cine , a da se od jaramazah konsickijeh i kolasinskijeh branite,"....

Kao sto se jasno vidi sveti Petar Srbe naziva "Hristijani" !!!!Zasto?
Zato sto Crnogorci nisu znali pojam Srbin!!!

4.
Evo jos jedna poslanica svetog Petra,
od 22.marta 1806 god. upucena Gornjomoracanima.

"Javljam vi kako dodjose k mene dva siromaha Hriscanina... preko Tare, koje su neki vasi i uskoci pridje...put istijema uzeli sve, sto su imali i sto su...radi ljubavi bozje dali.Toga radi"....

Obraca se sjevernim plemenima, do Tare su Crnogorska brdska plemena a "preko" Tare nema vise Crnogorskih plemena i tamosnje stanovnike zove "Hristijanima" a ne Srbima, potpuno je jasno, da Crnogorci nisu znali sto je to Srbin i Srpstvo.

Dakle, evo cistog i cvrstog dokaza da je u Crnu Goru srpstvo importovano, doneseno i naturano, a da Crnogorci nisu ni znali sto su pojmovi Srbin i Srpstvo.
Medjutim kvazinaucni dokazi (pjesmice, bajke i guslarenje) su za mnoge u Srbiji i C. Gori prava istorija, a je li lazna ili nije to nije ni vazno...

Evo ga, trci... aleks1 sa cvrstim "naucnim dokazom", pjesmicom o Kraljevicu Marku i Jabucilu....

Back