Sekte

E ovako imam jednu izreku za vas, ,, Sve na svetu je dobro, koliko je i loše ". S jedne strane gledano pravoslavlje po mom mišljenju, ne bih ga se odrekao, ali ovi na kulturanti, i buržuji kako da ih nazovem, koji vidim razumeju sekte, ne ulazi im u glavu da naš narod bar ovi koji su do dana današnjih ostali pravoslavci, skoro nikada nisu bili u dodiru sa nekom drugom verom osim islamom, katoličanstvom ili evangelistima. Zatim tu su sankcije 1992. pa čitave devedesete, išlo se onom rečenicom, sve što je američko ne valja... kod nas su baptisti registrovani kao sekta, a u SAD kao religija, na nacionalnom nivou. Ako do sada smo ostali dostojni pravoslavlju pored svih ovih muka zašto bismo sada ako nemamo neki bitniji razlog promenili veru... zašto ?

Rec "sekta" je nespretno izabrana i ne objasnjava sustinu problema koji proistice iz rada organizacija koje su oznacene kao sekte . U proslosti su gotovo sve "sekte" bile verske organizacije , sto danas vise nije slucaj , mada se vecina njih i dalje krije iza paravana religije . Ono sto 0odvaja "sektu" od verske organizacije je nacin delovanja na clanstvo organizacije i posledce tog delovanja. "Sekte " deluju na psihu svojih clanova odredjenim metodama ,koje su dobro poznate i razvijene od strane psihologije i psihijatrije , kako bi nad njima stekle kontrolu . Kada se kontrola uspostavi "sekte ' svoje clanove iskoriscavaju , pre svega materijalno ,a onda i fizicki i emocionalno i seksualno...Organizacije koje se ovde nazivaju sekte u svetu se nazivaju Kultovima mada organizacije koje se bave ovakovom vrstom delovanja odavno izlaze iz okvira religije . Pozajmicu nekoliko tekstova sa vise sajtova koji se bave ovo problematikoma kako bi ukratko dao presek delovanja ovakvih organizacija

Kult je grupa sa veoma izraženim manipulativnim karakteristikama koja eksploatiše svoje članove. To može da prouzrokuje psihološka, finansijska i fizička oštećenja kod članova kulta. Kult diktira, izuzetno detaljno, ponašanje, razmišljanja i emocije svojih sledbenika. Kult koristi različite tehnike da bi novog pripadnika pretvorio u vernog, poslušnog i korisnog člana.

Kultovi zahtevaju specijalne položaje za sebe ili svoje lidere što ih obično dovodi u sukob sa osnovnim vrednostima društava i/ili porodice.

Kultovi prikrivaju svoju pravu prirodu i ciljeve od potencijalnih ili novih članova. Oni prihvataju lažno ponašanje u svom radu, kako bi privukli nove članove.

Kultovi imaju tačno određene karakteristike, koje ih odvajaju od drugih, manje manipulativnih grupa. U narednih nekoliko redova možete pročitati neke karakteristike pomoću kojih možete da procenite grupu koja vas interesuje.

Članovi izgledaju preterano revnosni i oduševljeni i nepostavljaju nikakva pitanja o lideru grupe.

Vođe odlučuju kako članovi treba da razmišljaju, šta da rade i kako da se osećaju; članovi moraju da traže odobrenje za sastanak, promenu posla, venčanje; postoje pravila za oblačenje, na koji način se vaspitavaju deca, gde da se živi itd.

Grupa je zaokupljena zarađivanjem novca. Određeni postupci, kao što je prikupljanje novca za lažna dobročinstva, su opravdani kao sredstvo za dostizanje viših ciljeva.

Lider grupe nije odgovoran ni jednom drugom autoritetu.

Članovi teže da prekinu veze sa porodicom i prijateljima; oni stavljaju na uvid lične ciljeve i aktivnosti koje ih interesuju pre stupanja u članstvo grupe.

Članovi se ohrabruju ili se od njih zahteva da žive i/ili da se druže samo sa drugim članovima grupe.

Ispitivanje, sumnje i drugačije razmišljanje se obeshrabruje ili čak kažnjava. Tehnika kontrole razmišljanja se koristi da bi se sprečile sumnje u grupu ili njenog lidera (pevanje pesama, razgovor sa samim sobom, sesije optuživanja i samooptuživanja itd.)

REGRUTOVANJE U KULT

Uopšteno, ljudi ne tragaju za kultovima. Kultovi tragaju za ljudima koje će regrutovati. Nemora te da budete izgubljeni ili depresivni ili nesigurni u svoj život da bi ste postali ranjivi na tehniku regrutovanja.

Ljudi se obično regrutuju zato što:

Ne znaju šta je u stvari grupa.

Prava priroda grupe nije iskreno predstavljena.

Ono što se očekuje od člana nije jasno predstavnjeno novom članu.

Onaj koji regrutuje novog člana izgleda iskreno, topao i iskren.

Onaj koji regrutuje novog člana je prijatelj ili član porodice i njemu verujete da vas neće obmanuti.

NAČIN RAZMIŠLJANJA U KULTU

Kultno razmišljanje je način da se svet vidi u dva podeljena bloka: belo/crno, spašeni/prokleti, dobri/zli. U ovakvom svetu nema mesta za sive oblasti. Pojedinci i pokreti sa ovim načinom razmišljanja automatski vide sebe u kategoriji “belo, spašeni, dobri”.

Oni traže žrtvu kako bi objasnili svoje probleme i bolesti društva. Kultno razmišljanje može odvesti u netoleranciju i ekstremizam. To je naročito uobičajeno u vremenima ličnih, društvenih i ekonomskih kriza.

TEHNIKE MANIPULACIJA

Tehnike pomoću kojih se uvežbava ponašanje mogu biti veoma efikasne i mogu dovesti do dubokog stanja zavisnosti. Ove tehnike sadrže dva osnovna principa:

Ako možete da učinite da se osoba ponaša onako kako vi hoćete, onda tu osobu možete naterati da veruje u ono u šta vi hoćete.

Iznenadna, surova promena u okolini, može učiniti osobu ranjivom i dovesti do dramatičnih promena u držanju i verovanju te osobe.

Pokret može da održava kontrolu nad razmišljanjima svojih članova:

IZOLACIJA

Ako ste fizički odvojeni od društvenog života ili porodice, možete izgubiti svoj smisao za realnost.

PRITISAK DA BI STE SE IZJEDNAČILI SA SVIMA U GRUPI

Ako je vaša prirodna potreba da pripadate negde, eksploatisana, verovatno ćete ugušiti svoju sumnju ili otpor koji bi ste verovatno imali prema idejama grupe.

Jednom, osoba se pridruži nekoj nekonvencionalnoj religioznoj grupi. On ili ona mora da počne da se prilagođava životu grupe. Novi član će proći kroz program obrazovanja da bi se upoznao sa verovanjem i načinom rada grupe. Obično se počinje sa ovladavanjem spiritističkih disciplina i najviše što uznemirava je to što će novi član početi da se menja, a njegovo ponašanje će biti pokazatelj da se prilagodio zahtevima grupe.

UČЕNJЕ: Вećina grupa imaju manje ili više standardan program kroz koji mora da prođu novi članovi. Što je grupa manja ili novija, to će biti neformalniji proces uvođenja. One, takođe, sadrže i pohađanje raznih predavanja i ovladavanje glavnim informacijama verovanja grupe. Nakon nekog vremena, predavanja mogu postati prilično standardizovana. U nekim okultnim grupama napredovati se može samo kroz sistem stepena. Svaki član mora da ovlada određenim učenjem i da postane savršen u praktičnoj upotrebi tehnika jednog nivoa, da bi mogao da dobije informacije koje se tiču sledećeg nivoa.

Бilo koji metod da koriste, većina grupa usvaja princip da članove obaspe preteranom ljubavlju u toku školovanja. Prosečan učitelj novih članova nema nikakvo učiteljsko školovanje koje bi mu pomoglo pri upoznavanju novih članova sa materijalima grupe. Njihova jedina pomoć je obično njihova prijatna spoljašnost.

Kultovi troše prilično vremena pri podučavanju novih članova običajima grupe. Дok prosečan novi član zna neke tehnike, naročito one koje omogućavaju uticaj na njegovu ili njenu odluku da pristupi grupi, obimno učenje grupe je obično neophodno. Дrugačije je kod ljudi koji se kreću među hrišćanskim denominacijama, gde su većina učenja i prakse slična, dotle novi član kulta mora da nauči potpuno nov način religioznosti i da ovlada drugačijom religioznom tradicijom. Ako takozvani Hrišćanin pristupi nekoj jakoj hrišćanskoj sekti, on ili ona će najverovatnije provesti mnoge sate nad Бiblijom učeći novi pristup Svetom Pismu.

Za vreme kada novi članovi prolaze kroz period obuke i učenja, što može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina, svo svoje slobodno vreme mogu da koriste u svrhu vežbanja i učenja svoje nove vere. Za vreme ovog perioda kompletira se i proces religioznog dostignuća u kome svaki preobraćenik postaje prioritetan u svakom kontaktu sa grupom. Rani početak interesovanja za religiju kod mladih počinje u periodu nezadovoljstva i ispitivanja. Дogađaji u ovom periodu mogu biti potpuno unutar osobe i potpuno skriveni od porodice i bliskih prijatelja. Taj unutrašnji porces često postaje vidljiv tek kada potencijalni novi član kulta otkrije grupu za koju smatra da zadovoljava njegove religijske potrebe. Tada oni počinju da ispituju takvu grupu, obično samostalno, ali veoma često se to odvija kroz regrutne aktivnosti i posete radnim kolonijama. Postepeno, odluka o priključenju grupi je stvorena. Ta odluka je često presudnija nego učenje i praksa grupe; prijateljstvo članova, duhovnost i kvalitet lidera kao i rigoroznost zahteva, sve su to elementi koje treba imati u vidu. Za vreme perioda ispitivanja, potencijalni novi član će usvojiti i neke vidljive znake religije, što može da uključi uniformno oblačenje, specifičnu religioznu praksu (pevanje, čitanje Бiblije, meditacija, vegetarijanska dijeta itd.) i promenu ponašanja gde će članovi grupe postati bliski prijatelji novog člana grupe umesto njegovih starih prijatelja

Hvala za info, baš sam ja pitao za njih, jer sam ih dosta viđao i kontaktirao sa njima. U principu, tako sam i shvatio celu priču.

Inače za J. svedoke. Kada su mi dolazili na vrata, jednom sam rekao da sam hinduista (nisam uspeo da ih se ratosiljam), jednom sam rekao da sam satanista (i nisam uspeo da ih se ratosiljam tako brzo, ali su ipak pobegli), tj. htedoh reći, sa J. svedocima jedino pomaže dobro staro seljačko teranje u 3 p. materine, sa povećavanjem decibelaže pri komunikaciji :evil:

Reci da si nacista,i salutiraj u stilu Hajl Hitler,veruj mi da pali :cool:

Teško je razumeti ikog drugog ili ijednu drugu religiju ili sektu ako nedovoljno razumemo sebe i život kojeg živimo. Nije sve tako crno i tako strašno kao što na prvi pogled izgleda. Umesto da isključujemo druge ljude sa drugačijim verovanjima i pristupima životu pokušajmo da razumemo i tu takvu potrebu.
Razumeo sam vaša iznošenja ali pogledajmo to malo drugačije.
Fudbalski klubovi Zvezde i Partizana imali su ranije promotivne akcije po osnovnim školama. Promociju sporta. Da li se neko istinski pitao zašto i da li su i sami pokušali sagledati pozitivnu i negativnu stranu svoje akcije? Njihova akcija nije u pravom smislu promovisanje sporta već pripremanje mladih dečaka za svoju navijačku elitu od čijih dolazaka na stadione bi klubovi i njihovi lideri živeli.Možemo reći da tu nema ničeg negativnog ali nema ni pozitivnog jer će zaokupiti pažnju mladihbudućih navijača. Mladima se praktično ne pomaže da postaju uspešniji i odgovorniji ljudi već donosioci novca.
Ako ćemo pogledati 99% akcija ljudi i organizacija oko nas zasnovane su na motivima kako da drugima pokupimo novac. Neke metode su manje strašne a druge izgledaju baš bezočnim. Da li reklamer turističke ponude stvarno mari za odmor turiste kada istakne primamljivu razgolićenu žensku ili ili je to samo mami-para? Odgovor znate. da skratim priču i vratim se na oblast religije.
Hindus će imati bilion dokaza da je njegova religija najispravnija jer da nije tako odavna bi potražio drugu. Da li je drugačije sa Katolicima, Budistima, Pravoslavcima...? Nipošto.
Pa gde je tu zagonetka? Jednostavno u čovekovoj svesti. Svest je duhovne kategorije i to je ono zbog čega ovde postojimo i to je ono što je cilj postojanja svih ovih svetova i univerzuma.
Čovek fizički sazreva do svoje 18-te godine, mentalno do 24-te medjutim duhovno sazreva neverovatno dugo - nepojmljivo dugo. Upravo ta svest i potreba da dokučimo sreću gura nas da probamo sve pa čak i one najgore stvari - potreba za daljom ekspanzijom i proširenjem svesti.
Voleo bih da mi neko kaže zašto postoji Duša? Da li se neko pitao to pitanje? Koja je svrha postojanja Duše? Šta Ona tražoi u čoveku? Koja religija nudi nedvosmislewn odgovor?
Da, svi mi postanemo isključivim baš zato što se u sebi malo pitamo i malo odgovora tražimo. Ukotvimo se tamo gde jesmo i verujemo da smo u centru sveta i da se isti vrti oko nas i naše pameti, odnosno oko naše neprevazidjive religije koja god da je. Nije tako. Istina je samo da nemamo hrabrosti da malo istražujemo i bolje upoznamo sami život a time upoznamo i sebre.
Tačno je da se treba kloniti svega što može nauditi drugima pa i nama samim ali ako ne mrdamo iz tačke u kojoj jesmo nećemo upoznati ni ono što je dobro pa ni ono što je bolje od našeg stava, shvatanja, razumevanja ili učenja.
Postavio bih i pitanje u smislu da li je to Bog odjednom postao nemoćan pa ga išta iz Njegove lkreacije može nadjačati i otuda ON treba našu pomoć da spašavamo Njega i druge ljude od raznoraznih posrnulih i neprijatelja života? Liučno ne mislim da je iko u Njegovoj kreaciji kadar da mu pridje a kamo li da Mu naudi. Sve je kreirano sa svrhom i sve je dozvoljeno ali naravno, sve nije ispravno. Svako od nas pre ili kasnije shvati da se jedino isplati činiti ono što je ljubav i proizilazi iz ljubavi. Ako smo mi to shvatili (da li stvarno jesmo) onda bih voleo da znam kako smo to shvatili?
Svaka osoba, kakva god da je, ima mesto i ulogu na ovoj planeti pa ako i čini nešto što je nerazumno zašto mi razumni ne pokušamo malo više biti za primer pa joj pružimo ljubav, ljubaznost i razumevanje.
Izgleda da bi svako hteo proterati druge religije i drugačija verovanja ne shvatajući da svako onaj ko želi duhovno biti i jak i zdrav mora zaviriti po mnogim drugačijim učenjima i otud izvlačiti sve ono i samo ono što ga može vinuti naviše u potpunijem i ispravnijem razumevanju života.
Svako od nas vapi za ljubavlju drugih oko sebe ali niko od nas nije voljan a izgleda ni kadar da od sebe da malo više ljubavi toj okolini koja takodje vapi za ljubavlju. Pa odakle nama može doći ljubav ako je sami ne dajemo i ne nudimo? Želimo li ljubav i razumevanje drugih onda moramo dati ljubav i razumevanje drugima oko sebe. Želimo li slobodu onda je moramo dati drugima da na svoj način traže Boga. Bog je siguran sam svestan svake naše misli, reči i dela.
Moja istraživanja pokazaše da sam ja Duša i da okupiram ovo telo a sa coiljem da kao Duša duhovno szrevam i da je isti slučaj sa svima drugima oko mene. Da, svako ima prava da veruje drugačije - da on nije Duša već da ima Dušu i da Onba ima neki svoj cilj koji je čoveku nepoznat. Ja nisam verovao nijednoj religiji iako sam ih proučavao na desetine ali zato uzimah ono što mi je izgledalo prihvatljivim. Shvatio sam da je život vapio da poželim i prihvatim sva ta saznanja i da je život uvek nudio sva saznanja čoveku samo ih se ovej uvek ili bojao ili ih je ignorisao iz drugih razloga.
Naravno, svako ima pravo ponašati se i prihvatai život kako mu odgovara ali umesto da upiremo prstom u ono što nam izgleda čudnim shvatio sam da je mnogo bolje da se usmerimo i sa ljubavlju prihvatimo ono što nas može uzdići.
Neka Katolik prigrli Katoličanstvo, Pravoslavac Pravoslavlje....i to će svakome i svima zajedno doneti dosta dobroga. Naravno ja ne sledim nijedenu od tih religija ili neku vama poznatu ali svaka je po nekom od nas srcu draga. Ne poričem da ste uočili nešto što stvarno treba izbegavati ali nije sve srekta i nije sve negativno što nasm je nepoznato. Ponekada valja malo gurnuti nos. Treeba imati hrabrost a Bogu ne trebaju ni kukavice. Onaj koji ljubi istinu uvek će ustati i uvek će znati da nadje pravi put.
No, Bog je svakome od nas mnogo bliži nego što iko od nas misli i veruje. Bog nas jednako voli čak i kada sledimo različite religije i čak i onda kada zapadamo u najgore sekte. Jer, on zna da smo mi kao Duša besmrtni i da ćemo uvek naći svojh put kući Njemu.
Ljubav u srcu je najveća vodilja kroz život, najveća hrabrost i snaga koja čoveku treba.
Govori li Bog vama preko intuicije ili možda neko veruje da to dolazi od nečeg što je jače od Boga? Govori li Bog vama preko snova ili možda neko veruje da je to posrnuli andjeo prevladao pa čoveka zavodi?
Onaj ko pokuša otvoriti srce Bogu znaće šta je pravo a um će uvek kloparati sa strahom.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Pre neki dan sam dobio dve knjigice od jehovinih svedoka prva knjiga je "Пробудите се Ваше дете и интернет" a druga je "Стражарска Кула гласник јеховиног Краљевства" oba dva izdanja su za oktobar 2008!

Pre neki dan sam dobio dve knjigice od jehovinih svedoka prva knjiga je "Пробудите се Ваше дете и интернет" a druga je "Стражарска Кула гласник јеховиног Краљевства" oba dva izdanja su za oktobar 2008!
I sta sa time :roll: ,
znam dobri su casopisi ...:)
i vrlo edukativni :)

Izvini al JS nisu i nemogu biti sekta jer naucavaju izvorno hriscanstvo :cool:

A zna se ko se odvojio od izvornog hriscanstva :mrgreen:

Poslednja izmena:
za nas pravoslavce (SPC), sve sto se krsi nasem nacinu shvatanja vere, je u stvari sekta. mada reč "sekta"ima široko značenje. Za neke su "Ziloti" sekta a za neke ispravno ucenje... itd.

Mene su vrbovali i adventisti i Jehovini svedoci (upoznala jednu devojku adventistu i jednu zenu JH0, ja se malo zahebavala sa njima, prehebavala bolje reci, navlacila ih da mi pricaju svoje balalajke i kezila se (u sebi), onda se smorila i odhebala ih. Secam se onog slucaja kada roditelji nisu dali da s edetetu uradi transfuzija krvi, jer su bili JH, pa ko njima da posle takvog slucaja pristupi. :dontunderstand:
Poenta p[rice je da vas niko nece navuci , niti uvuci bilo gde dokle god koristite logiku i razmisljate i naravno volite svoje male licne slobode.

da dodam ta zena JH mi je rekla da moram da se krstim (kod njih naravno), jer sam krofna sa rupom, a kad se krstim bicu krofna bez rupe. :lol:
Imala sam tad nekih 14-15 godina.
A kad sam bila u Bozidar Adzije u adventistickoj crkvi tip mi prica kako ga je na moru napao covek od 6m visine ( ne zezam) i posle gledali neki film o satanistima. I stvarno nista gadno nije bilo u tom filmu, prikazivali klanje pevca i glavu jarca i svi redom vikali oh i ah i sablaznjavali se. Ja sedim i cudim se, mislim kostur nista vise i satanisti u crnoj odeci.

Poslednja izmena:
КАД БИ СЕ ЖИВЕЛО И РАДИЛО ПО ПРИНЦИПИМА БИЛО КОЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ВЕРЕ, НЕ БИ БИЛО СИЛОВАЊА, УБИСТАВА, НАРКОМАНИЈЕ....
Ma jok, samo bi te kamenovali na očevom pragu (čitaj: ubili kamenjem, do smrti, skroz) zbog toga što si se udala a nisi nevina. Tako kaže Biblija, a ko sluša - sluša...
otkud ova tema ovde? kakve sekte imaju veze sa religijom? ili je ceo pdf napravljen sa ciljem njihovog propagiranja.
Ima veze - sekte su isto što i priznate religije, samo trenutno imaju manji broj članova. :mrgreen:

Back