Seksualni poriv je nezadrživ?!

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
to je, uglavnom, prosto tako kakve god bile naše sexualne preference
str8, gay, incest, pedofilija...
čovek jednostavno ima takve porive i mislim da to nije teško shvatiti
svako valjda ima sexuali poriv ka nekome ili nečemu

e sad razlika je kako se to doživljava u društvu
i pitanje je zašto se mi toliko trudimo da kontrolišemo svoj sexualni poriv?
da li samo radi nekog društvenog protokola, da li zbog tobožnjeg razuma, da li da bi zaštitili sebe i druge?

čak i poptpuno prosečan heteroseksualan čovek s uobijačenim apetitima
ima porive koje sputava, neko bi želeo da živi u poligamiji neko u sexualnom ropstvu
a kako li je tek nekome ko ima porive koji su označeni kao nastrani ludački ili ilegalni?

ima porive koje sputava, neko bi želeo da živi u poligamiji neko u sexualnom ropstvu
a kako li je tek nekome ko ima porive koji su označeni kao nastrani ludački ili ilegalni?

Počeću sa ovim ciatom.
Elem, društvo je iznad prirode (ne pojedinac). Da se odmah razumemo. Ono što društvo propiše to je jedino prihvatljivo, a šta je prihvatljivo kosultuj društvo.
I to je tako, bez zezanja i sarkazma.
Sasvim drugo pitanje je da li je društvo po nekim drugim kriterijumima u pravu ili nije. Da li odstupa od prirodnih nagona ili ne. Droštvo oblikuje sebe po svopjoj želji i tu se priroda ne pita, makar društvo izumrlo.

da li samo radi nekog društvenog protokola, da li zbog tobožnjeg razuma, da li da bi zaštitili sebe i druge?
Na ovo je i suvišno odgovoriti. Pa zbog svega toga nabrojanog. A često se ljudi i priklanjaju određenim skupinama jer društvo nije uvek homogeno, već podeljeno. Pa, neka bude borba neprestana...

- - - - - - - - - -

karo bi ja celo to osudjivacko nedojebano drustvo
Ništa te ne košta da želiš. :D

Počeću sa ovim ciatom.
Elem, društvo je iznad prirode (ne pojedinac). Da se odmah razumemo. Ono što društvo propiše to je jedino prihvatljivo, a šta je prihvatljivo kosultuj društvo.
I to je tako, bez zezanja i sarkazma.
Sasvim drugo pitanje je da li je društvo po nekim drugim kriterijumima u pravu ili nije. Da li odstupa od prirodnih nagona ili ne. Droštvo oblikuje sebe po svopjoj želji i tu se priroda ne pita, makar društvo izumrlo.

društvo ima tu vrhovnu moć za onoga ko đeli da bude deo društva naravno
medjutim koju svrhu društvo ostvaruje svojom represijom, konkretno u slučajevima takoreći sexualnih varijeteta?
jal nekome bolje jel neko zaštićeniji ako su isključeni oni "nastrani"?

Na ovo je i suvišno odgovoriti. Pa zbog svega toga nabrojanog. A često se ljudi i priklanjaju određenim skupinama jer društvo nije uvek homogeno, već podeljeno. Pa, neka bude borba neprestana...

jedina činjenična stavr je da društvo održava svoj protokol po cenu opšteg besmisla i represije
a razum, bezbednost, zaštita i sve ostalo odsustvuju iz toga

Teško je biti potpuno svoj i potpuno ravnodušan prema tome kako te spoljni svet prihvata, i oni koji su ekstremno svoji, originalni, drugačiji plaćaju svoju cenu te slobode, svako bira šta je važnije sloboda ili prihvaćenost, kompromis kod svih postoji bar minimalni, treba naći neku meru i mislim da potpuno ukalupljivanje po svim tačkama pravi duboko nesrećne indivudue i da je to najgora varijanta i izbor.
Ovo važi za sve, ne samo za seks.

Mi još uvek u Srbiji hoćemo da mlatimo i kidamo glave gej populaciji..u kom veku mi zapravo živimo u tom nekom mentalnom smislu?

E sad, seksualni poriv jeste nezadrživ, i to jete problem kada je recimo u pitanju pedofilija.
Možemo mi da razumemo i prihvatimo da je seksualni poriv nezadrživ, ali to ne znači da treba da odobrimo i prihvatimo svaku seksualnu devijaciju. Prosto je nedopustivo.

društvo ima tu vrhovnu moć za onoga ko đeli da bude deo društva naravno
medjutim koju svrhu društvo ostvaruje svojom represijom, konkretno u slučajevima takoreći sexualnih varijeteta?
jal nekome bolje jel neko zaštićeniji ako su isključeni oni "nastrani"?

Dobro, koja tebe muka muči?
Budi malo konktretniji.
Nije problem nečija nastranost sama po sebi, već ugrožavanje drugih. U normalnom društvu je normalno na to obratiti pažnju.
Samim tim se vidi i smisao - ne ugrožavati druge.
I na e znam šta podrazumevaš pod tim isključeni? Da si napisao prinudno izolovani, to bih razumeo.

- - - - - - - - - -

ne zelim nego radim za crveni +
A, pa što to odmah nisi kazao. Ti bi da karaš to društvo iz humanih razloga :)

Teško je biti potpuno svoj i potpuno ravnodušan prema tome kako te spoljni svet prihvata, i oni koji su ekstremno svoji, originalni, drugačiji plaćaju svoju cenu te slobode, svako bira šta je važnije sloboda ili prihvaćenost, kompromis kod svih postoji bar minimalni, treba naći neku meru i mislim da potpuno ukalupljivanje po svim tačkama pravi duboko nesrećne indivudue i da je to najgora varijanta i izbor.
Ovo važi za sve, ne samo za seks.

Mi još uvek u Srbiji hoćemo da mlatimo i kidamo glave gej populaciji..u kom veku mi zapravo živimo u tom nekom mentalnom smislu?
Ne samo gej populaciji već i vernicima druge vere, drugoj naciji, pripadniku druge političke opcije, druge boje, pametnima, glupima, bogatima, siromašnima, na vlasti, privatnicima, državnim činovnicima, lopovima, poštenima, radnicima parking servisa, policiji, sudstvu, navijačima suprotnog tima... Ma jel ti dosta? :)

I u čoporu lavova ti je nagon sputan pravilima čopora. Hebe najjači. Ostali mogu da poumiru od nejebice ali ako naskoče na lavicu, naje.bali su.
Tj. nije nikakva strana intervencija u pitanju to što postoje pravila o seksualnosti u okviru društva. Ta pravila se rađaju razvojem društva i svako ima svoj razlog.

jedina činjenična stavr je da društvo održava svoj protokol po cenu opšteg besmisla i represije
a razum, bezbednost, zaštita i sve ostalo odsustvuju iz toga
Ako gledaš ovo srpsko društvo, jeste malo haotično. A ni na širem planu nije baš sjajno. To je u ljudskoj prirosi. Ti bi možda idealan svet što je nemoguće, ili da bude svašta dozvoljeno što nije prihvatljivo.

Ne bih se toliko vodio primerima zivotinja. Ljudi obicno uzimaju te primere da opravdaju neke postupke u drustvu. Jer mi ipak nismo zivotinje. I drustvo nije sacinjeno na osnovu zivotinjskih impulsa. I kada bi smo ziveli po sistemu zivotinjskih nagona, verovatno 80 posto nas ne bi ni bilo ovde gde je sada.

I u čoporu lavova ti je nagon sputan pravilima čopora. Hebe najjači. Ostali mogu da poumiru od nejebice ali ako naskoče na lavicu, naje.bali su.
Tj. nije nikakva strana intervencija u pitanju to što postoje pravila o seksualnosti u okviru društva. Ta pravila se rađaju razvojem društva i svako ima svoj razlog.
Znači ništa ne pomaže ni da postanemo lavovi.
Izgleda da mnogo mi seremo. Nije nama ni ovako loše, samo nismo svesni toga. Podigli smo kriterijume. A lično mislim, kada su muškarci u pitanju, bolje da im se diže patka nego kriterijumi. I svet i žene bi bili srećniji. Nego troše testosteron da se mđusobno mlate, stiču bogatstva koja normalan čovek ne može za 1000 života da potroši. Ili im se možda ne diže patka. To treba proveriti, pa ako im se ne diže patka, odmah izolovati, a bogami i eliminisati.
Za ove preko 70 što im se ne diže nije ni bitno. Oni ionako nisu neka pretnja. Samo im treba oduzti imovinu i smestiti u starački dom. :)

- - - - - - - - - -

Ne bih se toliko vodio primerima zivotinja. Ljudi obicno uzimaju te primere da opravdaju neke postupke u drustvu. Jer mi ipak nismo zivotinje. I drustvo nije sacinjeno na osnovu zivotinjskih impulsa. I kada bi smo ziveli po sistemu zivotinjskih nagona, verovatno 80 posto nas ne bi ni bilo ovde gde je sada.
A ti hoćeš da kažeš da mi nemamo životinjske nagone?
Ajde malo pogledaj stručnu literaturu i ustanovljene činjenice na tom polju.

Ne kazem da nemamo, naravno da imamo, ali kazem da i te kako imamo razum koji kontrolie nagone i da danasnja pojava, da je sve rezultat nagona , je samo opravdanje za neke postupke. Pazi i ti imas nagon u sebi da silujes kao muzjak, jer je antropoloski to u nama, ali nisi silovatelj zar ne?

Ne kazem da nemamo, naravno da imamo, ali kazem da i te kako imamo razum koji kontrolie nagone i da danasnja pojava, da je sve rezultat nagona , je samo opravdanje za neke postupke. Pazi i ti imas nagon u sebi da silujes kao muzjak, jer je antropoloski to u nama, ali nisi silovatelj zar ne?
Nemam nagon da silujem. Ali nije reč o meni, niti sam bitan u ovoj priči.
Samo mnogo daješ značaja i moći razuma.
Kako stvari stoje razum više služi da opravda nagone i postupke. Kada bi ljudi mogli razumom da kontrolišu nagone, ne bismo imali ovoliko problema.
Možemo da se ogreknemo samo onih nagona ili poriva koji nisu intenzivni. Oni koji su intenzivni a nisu prihvatljivi vodiće ili u društveno neprihvatljivu akciju ili ka još nekom psihičkom poremećaju, ili kod psihića ako si svestan da tu treba nešto preduzeti.
I šta mi tu da osudimo? Jedino prirodu. Priroda stvara razne varijacije, a društvena i prirodna selekcija čini da se to ne razvija i ne opstaje.

Covek ima nagon da bude ostvaren, I to je najjaci nagon, nagon ka zivotu. Razum podredjuje tim nagonima. Onda kada preovlada jedan nagon nad razumom, tada gubi kontrolu. Nekada je to dobro, na pr u sexualnom zaru, ali nekada jako lose..ubiti nekoga. Drustvo je tu da kanalise i otvara mogucnosti za ostvarenje. Ako nema ostvarenja covek gubi razum i prelazi ka nagonskom. Zato kazem da je do drustva kakvo ce da se izgradi. Ako je drustvo takvo da uci ljude da razumom ne samo kanalisu vec unapredjuju svoje nagone, drustvo je zdravo i napredno. Sexualna kategorija,, bogati-siromasni, nagon da se stice visak, teritorija, bolji losiji, i sl su osnovni zivotinjski nagoni, a drustvo ih dozvoljava. Dokle god to imas imaces i sve sto nosi to sa sobom, pa i sexualne devijacije, ubistva i sl....

Covek ima nagon da bude ostvaren, I to je najjaci nagon, nagon ka zivotu. Razum podredjuje tim nagonima. Onda kada preovlada jedan nagon nad razumom, tada gubi kontrolu. Nekada je to dobro, na pr u sexualnom zaru, ali nekada jako lose..ubiti nekoga. Drustvo je tu da kanalise i otvara mogucnosti za ostvarenje. Ako nema ostvarenja covek gubi razum i prelazi ka nagonskom. Zato kazem da je do drustva kakvo ce da se izgradi. Ako je drustvo takvo da uci ljude da razumom ne samo kanalisu vec unapredjuju svoje nagone, drustvo je zdravo i napredno. Sexualna kategorija,, bogati-siromasni, nagon da se stice visak, teritorija, bolji losiji, i sl su osnovni zivotinjski nagoni, a drustvo ih dozvoljava. Dokle god to imas imaces i sve sto nosi to sa sobom, pa i sexualne devijacije, ubistva i sl....

Kao što i sam znaš čovekov razvoj počinje pre nego promoli glavu u spoljni svet. I već je jednim delom formiram. Pa roditelji i razna iskustva i okolnosti itd.
Osnovni nagoni i nisu tako loši, ali može da dođe do deformacije. Čovek je psihodinamičko biće.
Kad pominješ društvo, ono ima mnogo toga što ne dozvoljava a što se dešava. Nije dovoljno ne dozvoljavati, već imati mehanizme sprečiti ono što ne dozvoljava. A pogledaj pojedine filmove i šta misliš kako utiču na psihu mladih i nezrelih? Kolko iskrivljenu sliku o svetu? Sa kime se oni poistovećuju?
Da ne nabrajam sad.
Lepo ti pišeš, ali to je tvoj idealni pogled kako bi nešto trebalo da funkcioniše. A mi nemamo idealne postavke. Kad se udubiš bidiš koliko tu ima problema da se to što ti se čini jednostavnim ostvari. I sa kime da ostvariš? Pa oni koji to treba da sprovedu prvo nisu idealni.
A tim problemima se obično bave institucije koje nisu kompetentne. Koliko je to kriminalaca popravljeno, narkomana izlečeno, nasilnika i silovatelja izlečeno?
A ko se time bavi? Čuvari u zatvoru? Jesu li to naučni radnici? jesu li to psiholozi i psihijatri? Ko će da potpiše da da je garanciju da onaj ko se otpusta iz ustanove neće da ponovi krivično delo? Sve je to sviranje кurcu.

Zasto kontrolisemo seksualni poriv?Pa zato sto je silovanje (sa razlogom) u svakoj zemlji na svetu tesko krivicno delo...Dobro,mozda ne u Indiji.

zato sto to nije samo zelja da se istreses
i zato sto su odnosi nekad komplikovani pa i sami nacini na koji pristupas svom porivu
npr ja nemam problem da spavam sa bilo kim u smislu da kada mi je do sexa mogu da se kresnem sa kim ocu ako hocu
ali nije mi svako ko mi pridje za to
nekad je nesto sto mi smeta, nekad je nacin na koji mi pridje itd
a i mislim da je sex precenjen
upravo zbog toga se i prevare desavaju
napominjem, nije samo jedna stvar, poriv

Back