- Poruka
- 2.727
Pa kulturne apokalipse i propasti, inace istina ona se pojavila jos u prvoj polovini 80-ih ali pazi tad je bila ono dobro uhranjena seljančica izBosne, tamo iz okoline Brčkog ili već odakle koja je ono u onom kožnom srebrnom šorciću pevala fazon po pečenjarama, vašarima i birtijama (poput one na Sajmištu na tramvajskoj stanici kad se prodje Ušće i Hajat pa pre penjanja na Stari most), bila bre ono seljančura dibidus, ono predmet sprdnje i bila je ono vašarska pevaljka i marginalna pojava, mislim ko je tad slušao Brenu ili narodnjake uopšte (pogotovo u Beogradu) , zna se tad je omladina slušala Rock (što reče i onaj tragač iz Potere Milorad, ja tad nisam znao niti verovao da iko mladji od 50 godina slusa narodnu muziku) i islo se na svirke po Akademiji, SKC-u, KST-u, Domu omladine, itd , kakva Lepa Brena kakvi bakrači , e problem je nastao kasnije kad se Brena "digitalizovala" da kažem, kad je počela da dobija sve više prostora u medijima i kad više nije bila marginalna pojava i kad je to nešto što je trebalo da ostane u pečenjarama i pod vašarskim šatorima počelo sve više da se gura i promoviše kao mejnstrim , e tad je nastao problem a posledice toga vidjamo i dan danas.
Mislim da ne poznaješ dovoljno taj period. Ona je u prvoj polovini 80-tih zapravo bila na vrhuncu popularnosti koja je znatno opala krajem 80-tih. Daleko od toga da je bila marginalna pojava 80-tih. Čak se može reći da je obeležila taj period i bila naročito obožavana od dece. Kornelije Bata Kovač koji je stvorio Zdravka Čolića joj je radio neke pesme koje su zapravo više u pop fazonu i daleko od tadašnjih klasičnih narodnjaka. Predmet sprdnje su bile ostale pevačice narodne muzike koje su se slikale dlakavih nogu za omote ploča ili stilski bile totalno neatraktivne. Ona je i pojavom bila drugačija. Zapravo od početka 90-tih ona i više nije toliko relevantna kao pevačica, već se njen uticaj svodi na organizaciju Granda kao jedne krovne kuće i sinonima za turbo folk, kič i neukus koji je kao pravac zamračio sve ostalo u muzici. Verovatno je na to mislila i Seka Sabljić. To što ti pišeš baš i nema nekog smisla.
Poslednja izmena: