Seka Sablić: "Kulturu su zamračili Lepom Brenom i turbo folkom!"

Pa kulturne apokalipse i propasti, inace istina ona se pojavila jos u prvoj polovini 80-ih ali pazi tad je bila ono dobro uhranjena seljančica izBosne, tamo iz okoline Brčkog ili već odakle koja je ono u onom kožnom srebrnom šorciću pevala fazon po pečenjarama, vašarima i birtijama (poput one na Sajmištu na tramvajskoj stanici kad se prodje Ušće i Hajat pa pre penjanja na Stari most), bila bre ono seljančura dibidus, ono predmet sprdnje i bila je ono vašarska pevaljka i marginalna pojava, mislim ko je tad slušao Brenu ili narodnjake uopšte (pogotovo u Beogradu) , zna se tad je omladina slušala Rock (što reče i onaj tragač iz Potere Milorad, ja tad nisam znao niti verovao da iko mladji od 50 godina slusa narodnu muziku) i islo se na svirke po Akademiji, SKC-u, KST-u, Domu omladine, itd , kakva Lepa Brena kakvi bakrači , e problem je nastao kasnije kad se Brena "digitalizovala" da kažem, kad je počela da dobija sve više prostora u medijima i kad više nije bila marginalna pojava i kad je to nešto što je trebalo da ostane u pečenjarama i pod vašarskim šatorima počelo sve više da se gura i promoviše kao mejnstrim , e tad je nastao problem a posledice toga vidjamo i dan danas.

Mislim da ne poznaješ dovoljno taj period. Ona je u prvoj polovini 80-tih zapravo bila na vrhuncu popularnosti koja je znatno opala krajem 80-tih. Daleko od toga da je bila marginalna pojava 80-tih. Čak se može reći da je obeležila taj period i bila naročito obožavana od dece. Kornelije Bata Kovač koji je stvorio Zdravka Čolića joj je radio neke pesme koje su zapravo više u pop fazonu i daleko od tadašnjih klasičnih narodnjaka. Predmet sprdnje su bile ostale pevačice narodne muzike koje su se slikale dlakavih nogu za omote ploča ili stilski bile totalno neatraktivne. Ona je i pojavom bila drugačija. Zapravo od početka 90-tih ona i više nije toliko relevantna kao pevačica, već se njen uticaj svodi na organizaciju Granda kao jedne krovne kuće i sinonima za turbo folk, kič i neukus koji je kao pravac zamračio sve ostalo u muzici. Verovatno je na to mislila i Seka Sabljić. To što ti pišeš baš i nema nekog smisla.
 
Poslednja izmena:
Seka Sabljić spada u red naših velikana srpske glumačke scene. Pored serija i filmova igrala je u pozorištu.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

Njeno mišljenje veoma poštujem. Lepa Brena i sve njene kasnije koleginice zaista su sinonimi za kič.

Ne mogu da se porede jedna Seka Sabljić sa Brenama, Cecama, Vecama...

U Srbiji i danas vlada mrak kada su u pitanju kultura i umetnici. Ljudi kao što je Seka ne ćute, ali ostaje činjenica da se za kulturu izdvaja iz budžeta Republike Srbije najmanje novca.

To je, pored promovisanja kiča, jedan od najvećih problema.
 

Back
Top