Savremeni roditelji

mislim da su te promene vishe kontinualne, a ne "staromodni | savremeni"

znaci oduvek od pocetka pa do danas se nekako menja a negde je valjda isto
mozda je kao kontracepcija revolucija neka i bela tehnika a evo sad ce i kompovi

Савремени више размазе децу, кад одрасту неспособна за живот, све би на готовс.

E tu grešku ja da pravim neću :lol:
Mene je "savremena" mama vaspitala, do prošle god. nisam znala mašinu za veš da uključim niti da skuvam supu bez kesice i uputstva.
Danas živim na selu, imam bebu, gotovo sve što je neophodno uraditi u kući je moj pos'o :mrgreen:

Al' sad kad okreneš, ona me je dobro vaspitala, napravila me nesposobnom da bi me suprug osposobio pa da njega mrzim kad opečem ruku ložeći vatru (kod kuće smo imali grejalice i termo peć) :zcepanje:

Šalu na stranu, ne znam više ni sama, ne želim da razmazim dete, ali ne želim ni da mu natakarim na leđa sve da ja ne bih ništa radila.

Umerenost je majka!

...sve zavisi od volje, strpljenja, umeca...
u koje vreme - je manje vazno...
i u neka ranija vremena su neki roditelji davali deci vise slobode, nego sto se smatralo da treba... danas ima roditelja koji se pridrzavaju "starinskih metoda"...
ni jedno ni drugo nisu garancije da ce dete kasnije postati bas ono sto se od njega ocekuje...
kad bi postojala neka jasna i sigurna "formula" uspesnog roditeljstva, sigurno bi je se svi pridrzavali, a posto nema - ostaje nam da vesto balansiramo negde izmedju :)

svoje dete sam vaspitavala kao savremen roditelj..
kad sam shvatila da je ona to pocela da zloupotrebljava na svoju stetu, sele smo i rekla sam joj - ok, sad se ovo okrenulo protiv nas..moracemo da se potrudimo i ti i ja da ispravimo gresku koja se pojavila..sad ce malo da te boli, ali to je za tvoje dobro..
tako je i bilo..
za dve godine promenilo se ono sto mi se nije svidelo kad se pojavilo..
deci ne treba sve dati..za njihovo dobro.

Ja decu vaspitavam "po starinski", ako se moze tako reci. U krevet idu najkasnije u 9, kad dodju gosti malo posede pa odu da se igraju, jedu za stolom, mnogo se igraju napolju, vesto se penju po drvecu :). Mnogo razgovaramo, mnogo pregovaramo :)Doduse jos su male i zenskog su pola, ne znam da li (i kako )se dugacije vaspitaju muska deca. E sad imam mnogo prijatelja kod kojih kad dodjem ne mogu na miru da sedim jer njihova deca skacu po trosedu, sede na stolu, udaraju goste po ledjima. Meni se takav nacin, uslovno receno, vaspitavanja ni malo ne svidja iako je argument za to da "su samo sad mali". Mislim da deci treba autoritet, pravila, izvesnost, paznja i ljubav. Prilicno me plasi pomisao na to kako ce se moje dete naviknuto na pravila snaci medju decom koja misle da sve mogu, a kad tad ce se naci medju njima... Malopre sam pricala sa prijateljicom koja mi je rekla d joj je dvogodisnji sim polomio sva jaja iz frizidera, ona ga je pustila da istrazuje... Nije to neka steta, ali ne razumem da li je to jedini nacin da se sazna sta je u frizideru? Ne znam, mozda niko ne gresi, ni savremeni ni starinski roditelji...

Malopre sam pricala sa prijateljicom koja mi je rekla d joj je dvogodisnji sim polomio sva jaja iz frizidera, ona ga je pustila da istrazuje... Nije to neka steta, ali ne razumem da li je to jedini nacin da se sazna sta je u frizideru? Ne znam, mozda niko ne gresi, ni savremeni ni starinski roditelji...

па да...дете истражује шта сме а шта не сме, а не шта има у јајету :roll: е па схватило је да нема забране и препрека...

елем
савремени родитељ не туче децу него пушта дете да само схвати
да схавти да су аутомобили опасни нпр, ако се истрчи пред њих
да схавти да и животињу боли ако је шутира...то треба само да схвати, ами ћемо детету од годину и по лепо рећи, мирним гласом да то боли
савремени родитељ поштује права детета и самим тим дете не сме ни смеће да изнесе јер мајци није тешко да изнесе смеће
савремени родитељ пушта дете да гледа цртани на страним каналимацео дан јер тако учи енглески, сем тога оно је само нашло канале а има само пет година
и тако...

елем
савремени родитељ не туче децу него пушта дете да само схвати
да схавти да су аутомобили опасни нпр, ако се истрчи пред њих
да схавти да и животињу боли ако је шутира...то треба само да схвати, ами ћемо детету од годину и по лепо рећи, мирним гласом да то боли
савремени родитељ поштује права детета и самим тим дете не сме ни смеће да изнесе јер мајци није тешко да изнесе смеће
савремени родитељ пушта дете да гледа цртани на страним каналимацео дан јер тако учи енглески, сем тога оно је само нашло канале а има само пет година
и тако...
Savremen roditelj ne tuce decu, vec pusta da ga dete tuce.:D

Sve si lepo napisala. Zato sam ja kako kazu ovi savremeni zatucani roditelj.:D

A što se podrazumeva da savremeni roditelj sve daje a starinski je sav pun zabrana, strog i zao?
I sad i pre pola veka su postojali roditelji koji će razmaziti svoju decu i oni koji će ih vojnički vaspitavati.

Savremena deca dobijaju svu pažnju ovog sveta jer savremeni roditelji znaju da ne mogu ništa drugo da im daju/ostave.
Starinski roditelji su svoju decu osamostaljivali na vreme. Ne zato što su bili zatucani i što ih nisu voleli, nego zato što su mogli.
Mnogo se toga promenilo u ovoj zemlji što nije isključivo u vezi sa tehnologijom i protokom vremena.

Moj je otac bio razmažen od strane svoje majke. Otac mu je kupio kuću, našao posao i poslao u beli svet da traži ženu.
Roditelji su isti. Uslovi su drugačiji.
Podjednako je razmaženo i dete koje neće da ustane da ide u školu i ono koje neće da ustane da nahrani stoku.

Ne zaboravimo da današnja deca imaju daleko više obaveza od dece "starinskih" roditelja.

A što se podrazumeva da savremeni roditelj sve daje a starinski je sav pun zabrana, strog i zao?
I sad i pre pola veka su postojali roditelji koji će razmaziti svoju decu i oni koji će ih vojnički vaspitavati.

Savremena deca dobijaju svu pažnju ovog sveta jer savremeni roditelji znaju da ne mogu ništa drugo da im daju/ostave.
Starinski roditelji su svoju decu osamostaljivali na vreme. Ne zato što su bili zatucani i što ih nisu voleli, nego zato što su mogli.
Mnogo se toga promenilo u ovoj zemlji što nije isključivo u vezi sa tehnologijom i protokom vremena.

Moj je otac bio razmažen od strane svoje majke. Otac mu je kupio kuću, našao posao i poslao u beli svet da traži ženu.
Roditelji su isti. Uslovi su drugačiji.
Podjednako je razmaženo i dete koje neće da ustane da ide u školu i ono koje neće da ustane da nahrani stoku.

Ne zaboravimo da današnja deca imaju daleko više obaveza od dece "starinskih" roditelja.

Prvi bold: Starinski roditelji su svoju decu osamostaljivali na vreme ne zato sto su mogli ( ne vidim zasto danasnji ne mogu? ) vec zato sto su to smatrali normalnim, to se podrazumevalo, a nisu nesto ni imali previse vremena da se igraju i nadigravaju po ceo dan sa decom, kao i da za njima idu i ciste, vec je uglavnom svako imao svoje obaveze. Tako su deca uglavnom sticala zdrave radne navike.

Drugi bold: Ovo mi tek nije jasno, kakvih to obaveza imaju danasnja a koje nisu imala ondasnja deca, moraju da isprate sve crtace na TV-u, serije, filmove, da nikako ne propuste nekoliko sati za kompjuterom i igricama, ili moraju da cuvaju ovce, pomazu mozda u basti, kako se to nekada na selu radilo itd. itd. Danasnja deca imaju mnogo manje obaveza nego negdasnje generacije, sve im se ugadja i gotovo uvek su nezadovoljna a cesto, nazalost, i bahata, naravno ne sva, ali mnoga da.

Imam dete od nepune 2 godine i za sada se trudim da nadjem neku sredinu izmedju nekih savremenih metoda vaspitavanja i tih starinskih, prilicno uspevam u tome i za sada sam zadovoljna u kakvo dete moja beba izrasta.

Ne znam šta da ti kažem osim: i jedno i drugo nije tačno, što si napisala.
Niti su "starinski roditelji" imali puno obaveza?! u vreme kvazikomunizma kada se znalo radno vreme, niti su osamostaljivali decu zato što se to podrazumevalo, već zato što su imali čime. Ako ne vidiš zašto današnji ne mogu, tu ti ne mogu pomoći. Ljudi koji su imali neke standardne početne uslove u ovoj zemlji (kojima su roditelji mogli pomoći da se osamostale i eventualno zasnuju svoju porodicu), što je retkost, često su nesposobni da vide kako većina živi.

Znam puno klinaca u osnovnoj školi danas. Njihove obaveze su daleko veće od obaveza dece koja su 4 godine išla u osnovnu a potom postali poljoprivrednici, kao njihovi roditelji. To su mi pričala ta ista, tadašnja deca. Takođe, savremeni roditelji imaju često preteran sthar od tih čuvenih igrica i crtaća da će upisati decu na sto i jednu sekciju i sport samo da bi ih odvukli od kompjutera po svaku cenu, ali im tako oduzimaju i vreme da uživaju i da se igraju. Na stranu što niži razredi osnovne imaju po 5 časova dnevno, većinom nedelje. Skoro svaki klinac koga znam ima i vikend obaveze: ili je sport ili čak neka druga škola, ili je engleski... da ne nabrajam. Ako samo nazru da mu ide matematika, eto deteta vikendom u supernaprednoj školi :neutral:

Mislim, jasno je valjda da je slobodno vreme za "pentranje po dvreću" isto što i slobodno vreme za igrice? Slobodnog vremena je uvek bilo za decu, samo što se pola sata gledanja televizije deci uzima kao 4 sata jurcanja po livadi pre 50 godina.

Govorim o mlađoj deci, druga je stvar što pubertet posle napravi haos u takmičenju boljih patika i mobilnih telefona.

Dobro, a šta se smatra starinskim, a šta savremenim metodama vaspitanja? :think: I šta se podrazumeva pod vaspitanjem, uopšteno govoreći?
Srećem roditelje male dece, koji pričaju na taj način da jedino mogu da izvučem zaključak da će pokušati da "vaspitaju" dete da bude onakvo kakvog ga oni žele, da radi stvari koje oni žele, da ima interesovanja kakva oni žele.... A sa druge strane, srećem i roditelje malo starije dece, koji su pokušavali to isto, pa kad im nije uspelo onda su decu ispustili sasvim, digli ruke i prepustili stihiji, društvu i ulici. :confused:
To nije vaspitanje. Bolje da su uzeli komad gline pa oblikovali kip kakav žele, jer sa detetom se takve stvari ne rade.

Moj pogled na vaspitanje je - ja sam im rodila noge i moj zadatak je da ih na te noge postavim što bolje mogu, da bi sutra umeli sami da hodaju kroz život, da se što manje sapliću, kad se sapletu da ustanu što pre i nastave dalje. Da ih naučim da budu svoji, da budu ljudi, da se snadju u životu, da isplivaju uvek i iz svake situacije... I da sve to uspeju neukaljanog obraza, čiste savesti i mirnog sna.
Utopija?
Možda, ali to je moj pogled na stvari.
Metode vaspitanja... hmmm.... te starinske metode imaju jako mnogo dobrih elemenata, ali nisu u potpunosti primenjive u današnje vreme. Moderne metode su super za upropastiti dete, a i za pranje ruku od svake odgovornosti roditelja. ( da sam ja njega smeo da bijem bio bi on drugačiji, ovako mu ne mogu ništa :roll: )
Trudim se da od tog tzv. starinskog vaspitanja upotrebim najbolje, kao i od modernog. Ako vidim da nešto ne ide, ne istrajavam u tome samo zato što negde u nekoj knjizi tako piše, ili neki psiholog tako savetuje, jer moje dete nije ni uzorak, ni model. Nije mi strano da pohvalim i nagradim, a nije mi strano ni da šljepim ili kaznim. Na bes i buku ništa ne dobijaju, čak ni bebac od godinu dana. Na bes i suze mogu samo kaznu da fasuju. Učim ih strpljenju, učim ih da ne moraju sve odmah, baš odmah da dobiju, učim ih ponašanju na ulici, u nekoj ustanovi, u gostima, u kući... Provodim vreme sa njima, pričamo, igramo se, objašnjavamo, ponavljamo n puta isto.... gledam ih i osluškujem. I gledam razultate tog mog vaspitanja. Za sad sam poprilično zadovoljna i čini mi se da smo na pravom putu.
A starinsko ili moderno, nije mi ni važno. Najvažnije je da od njih napravim ( rogobatne li reči ) valjane ljude. Neka sutra budu srećni u životu, neka umeju da žive kao ljudi, da zarade, da se organizuju, da oforme porodicu na zdravim osnovama i to će značiti da sam uspela.. tj. da smo mm i ja uspeli.

Савремени су они који забораве да су оставили дете у вртићу јер су били невиђено заузети у току дана.
Одувек су се неки тако понашали, чак и кад није било вртића.
Шта би био традиционални модел васпитања - он се углавном неговао више раније, ту си у праву.

Roditelj moze da vaspita dete samo onako kakav je i on sam i nista vise ili manje.
Nemam pojma da li sam moderna ili tradicionalna majka, a svesna sam i dobrih i losih stvari koje sam napravila u vaspitanju.
Kakav god nacin vaspitavanja primenjivali, mislim da je (osim ljubavi koja se valjda podrazumeva) najvaznije izbeci bilo kakvu povrsnost.
Onaj ko pazljivo posmatra svoje dete, bavi se njime (ovo razlikovati od opsluzivanja!), razgovara sa detetom (umesto da mu drzi predavanja ili ga ignosirse) ima najmanje sanse da pogresi.
Medjutim, garancije nema...

E tu grešku ja da pravim neću :lol:
Mene je "savremena" mama vaspitala, do prošle god. nisam znala mašinu za veš da uključim niti da skuvam supu bez kesice i uputstva.
Danas živim na selu, imam bebu, gotovo sve što je neophodno uraditi u kući je moj pos'o :mrgreen:

pa nije nećeš nego ne možeš
još nisam video roditelja koji ima mogućnosti i sredstava
a nije na neki način razmazio svoju decu
a to za supu je stvar elementarne funkcionalnosti
ne znam dal to debilisanje dece
da sa 22 ne znaju ili nece da ukljuce ves masinu, ispeglaju sebi farke ili naprave sendvic
spada u moderno ili starinski
ako je starinski neki patrijarhat
ono sin, najstarije dete, pošenje, nevinost isl onda out
ako je moderno nespososobnost i puštanje bez lanca onda isto out

Back