Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poštovani,
Molim za pomoć! Da li neko od Vas poseduje informacije o tome da se što lakše polože ispiti 2.2,2.3,2.5 i 2.6. Neke skripte ili neke testove koji se ponavljaju. Potpuno sam nov u ovome...prvi put sad prijavljujem za junski rok. Nisam ni bio neki student, a i još sam se potpuno odvikao, pa Vas molim ako neko ima od Vas ili ako je neko već prošao to, a vezano za gore navedeno molim Vas da mi se javi. Ja sam iskren čovek....poenta je da se uz što manje učenja dođe do polaganja nevedenih ispita. Spreman sam i na kockanje u smislu ovo ti je mozda dovolno, a mozda i nije....
Ako bilo ko ima informaciju za gore navedeno nek mi se javi na mail: mzapatin@gmail.com

Pozdrav kolege,

Evo kako je bilo juče na 2.2.
Zadaci:
1. Pronaći oskudni resurs i predložiti plan prodaje (data su tri proizvoda)-u knjizi ima isti zadatak samo druge cifre
2. Prelomna tačka količinski i vrednosno izražena, dijagram treba da se nacrta i objasni
3. Privremeno zatvaranje fabrike koja trenutno posluje na 70% kapaciteta, napisati pismo menadžeru sa obrazloženjem da li treba zatvoriti ili ne i izračunati kapacitet gde su pokriveni fiksni troškovi
4. Alokacija opštih troškova na odeljenja
5. Već su alocirani troškovi ali ih treba rasporediti sa uslužnih odeljenja na proizvodna i izračunati stope apsorpcije

Pitanja:
LIFO metod-prednosti i nedostaci, izračunati vrednost izdatih zaliha po LIFO metodu, račun.odgovornosti, zatvaranje segmenta, indirektni troškovi, varijabilni troškovi, kada je rezultat po MA i MT jednak, fiksni troškovi po jedinici...uglavnom slično kao i do sada.

Poštovani,
za one koji u narednim rokovima budu polagali ispit 2.3 bila su sledeća pitanja u junu 2018.god.
1. Preduzeće Sunce
a) 5 problema u vezi sa komunikacijom u preduzeću Sunce
b) predložiti 5 rešenja za poboljšanje komunikacije
c) objsaniti značaj i vrstu formalne komunikacije
d) objasniti značaj efektivne komunikacije
2. Upravljanje performansama
a)dijagram
b) u kojim oblastima se mogu javiti mogućnosti i pretnje
3. Intervju
a) svrha i tri osnovna cilja
b) greške ispitivača
c) prednosti
4.Faze po Tuckmanu u razvoju tima
5. Savetovanje
a) objasniti problem koji se javljaju unutar samog pojedinca, probleme prouzrokovane delovanjem organizacije na pojedinca, problemi koji su eksterni za pojedinca i radnu organizaciju,
b) U kojim oblastima se najčešće angažuju savetnici.
Nadam se da će nekome ovo biti od koristi.

Srećno

Drage kolege, evo pitanja za 2.9 i 2.1 (čega se sećam)
2.9.-meni je lično bilo malo dva sata za rad.
Deset esejskih pitanja- Definicija revizije, zašto su bitne računovodstvene politike za reviziju i računovodstvo, ciljevi za zalihe i za potraživanja, sadržaj sa BS I BU, mišljenje bez rezerve, dužna profesionalna pažnja, zašto postoji potreba za revizijom FI (dva ne mogu da se setim, pa ako se neko seća neka dopuni)
Zadatak: Dat je finansijski izveštaj i da se urade analitičke procedure, proceni materijalnost i napiše plan revizije po bilansnim pozicijama.

2.1. Pitanja su bila skoro sva sa negacijom. Npr. kapitalni izdatak nije... i sl.
Zadatak je bio da se urade BU i BS a dati su podaci i da se izračuna porez na dobit.
Drugi je bio sa amortizacijom kada je data nabavna vrednost, troškovi uklanjanja, rezidualna vrednost i ispravka vrednosti, vek trajanja 50 godina. I rađena je dogradnja terase. Da se izračuna amortizacija za tu godinu.
Treći korektivni i nekorektivni događaji.

Ako može neko da mi pošalje pitanja za 2.6 i 2.8 bila bih mu veoma zahvalna :andjeo::) flower8as@gmail.com

Back