Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poštovane kolege, evo prošao je i famozni 2.7. juče. Zadaci koji su bili:

1. Deveti - odstupanja
2. Nivoi
3. Performanse menadžera
4. Zarada po akciji - onih 5 racia
5. Mašine A i B, odrediti poreske obaveze, gotovinske tokove, neto sadašnju vr., period povraćaja i argumentovati odluku o kupovini

Jel ima neko ko je juče polagao 2.7.?

Puno sreće svima koji spremaju ispite i sad za nedelju!!!

Pozdrav kolegama!

Polagala sam juče ispite 2.2 i 2.6 pa evo da sumiram utiske i podelim ih sa vama koji ćete tek polagati.

2.2

Bilo je 5 zadataka: alokacija troškova i apsorp.stopa, raspodela tr. uslužnih centara proizvodnim, ograničen resurs, zatvaranje segmenta , prelomna tačka sa maržom sigurnosti i ostalim a data je stopa kont.dobiti.

Od pitanja: standardno što se ponavlja u ispitnim pitanjima ranijih godina. Oko 25 pitanja uglavnom po 2 poena. Znači zadaci/pitanja u poenima 50/50

Test se radi tri sata, iako to deluje više nego dovoljno, nije tako.

2.6

Sve je bilo uobičajno bez velikih iznenađenja, ali sa novim propisima. Znači: Obračun zarade, mesečni prevoz, ugovor o dop radu ili delu, prihod od kapitala, otkup poljop.proizvoda, avans, popust, donacija, utvrđivanje por.gubitka, navedeno više primera za šta ima pravo odbitka a šta ne i zbog čega, obračun akcize.
Uglavnom koncentrisati se na obračune zarada i sl., PDV i akcize (osnovno)
Pitanja na zaokruživanje je bilo nekoliko i može da bude zaokruženo više stavki, kao što je i bio slučaj u svim takvim pitanjima.
Bilo je pitanje promet preko 8 miliona kod PDV-a.
Uglavnom zadaci, a mnogi zadaci pod a,b,v...

Rezultati su za 45 dana, ja se nadam da ću položiti, ali videćemo, čula sam da su rigorozni i da mnogi polažu više puta.

Nadam se da sam pomogla malo onima koji će tek da polažu ove ispite.

1) Preduzece Beta placa preduzecu Soko avans za repromaterijal u iznosu od 400.000. Iskazani PDV na avansnom racunu je 61.016.
2) Beta preuzima od preduzeca Soko repromaterijal i preuzima fakturu na 500.000 u kojoj je sadrzan PDV u iznosu od 76.270.
Postovane kolege kako se ovo knjizi? Hvala. Pozdrav.

Postovane kolege juce su bila neka od ovih pitanja na ispitu 2.9>
-Specificni problemi i ciljevi revizije zaliha
-sta obuhvata finansijski izvestaj
-ciljevi revizije opsti i specificni/ tako nekako/
-elementi revizorskog izvestaja sa uzdrzavanjem od misljenja
-sta koristi revizor u svom radu
-zadatak sa promenama na saldima kupci, pod revizija potrazivanja opis
-delovi bilansa uspeha
-sta je duzna paznja

Gotov Jun 2017!

Ako nekome treba spisak pitanja sa 2.6 i 2.8 u ovom roku - posaljite mi mail na salacije@gmail.com

Ima tu kolega i koleginica koji su vec dobili ta pitanja od mene, tako da ako ste vec nesto nabavili za 2017 od njih, nemojte me cimati molim vas da biste proverili da li je to to. Jeste, to je to, nema drugih (jun 2017.). Poenta je da malo osvezimo ove materijale za pripremu ispita, jer oni testovi iz 2008 i stariji ne odgovaraju u potpunosti pa treba traziti sta moze da se iskoristi, a sta je zastarelo. Pogotovo je to kod 2.6 gde su se menjale poreske stope 10x i sam zakon, sva resenja koja postoje su za te testove, sto je bas matoro.

I molim vas da ako neko ima testove (skenirane, uslikane i sl.) za 2.7 i 2.9 da mi posalje na email. Nadam se da neko ima i novije zadatke, svi ovi koji se vrte su iz tog perioda 2008-2012. Verujem da ce mi znaciti i to sto sam dobio (hvala puno svima koji su mi vec slali materijale), ali ovo je samo molba za one koji imaju novije da posalju.

Hvala unapred i pozdrav!

Poštovane kolege,

pošto primjetih da neki od kolega preprodaju literaturu koju su dobili besplatno ovde u grupi, kao što smo je i mi dobili besplatno od kolega, skripte testove i pojedine knjige, mislim da to nikako nije korektno. Ovde smo da pomognemo jedni drugima. Na svaki mail i poruku koju sam dobio uredno sam odgovorio i poslao svu literaturu što imam i razmjenio iskustva i savjete kada stignem od posla, ali ubuduće kada primjetim da neko koristi forum u ovakve svrhe, biću prinudjen da uskratim te kolege za bilo kakvu pomoć. Izvinjavam se ako grešim, ali to je moje mišljenje. Prvi ja da nije bilo ovog foruma i kolega koji su nesebično djelili literaturu i savjete ne bih položio sve ispite u roku u kome sam uspio da sve završim. Srećno svima sa rezultatima ispita od juna. Pozdrav!

Back