Polagala sam juče ispite 2.2 i 2.6 pa evo da sumiram utiske i podelim ih sa vama koji ćete tek polagati.
2.2
Bilo je 5 zadataka: alokacija troškova i apsorp.stopa, raspodela tr. uslužnih centara proizvodnim, ograničen resurs, zatvaranje segmenta , prelomna tačka sa maržom sigurnosti i ostalim a data je stopa kont.dobiti.
Od pitanja: standardno što se ponavlja u ispitnim pitanjima ranijih godina. Oko 25 pitanja uglavnom po 2 poena. Znači zadaci/pitanja u poenima 50/50
Test se radi tri sata, iako to deluje više nego dovoljno, nije tako.
2.6
Sve je bilo uobičajno bez velikih iznenađenja, ali sa novim propisima. Znači: Obračun zarade, mesečni prevoz, ugovor o dop radu ili delu, prihod od kapitala, otkup poljop.proizvoda, avans, popust, donacija, utvrđivanje por.gubitka, navedeno više primera za šta ima pravo odbitka a šta ne i zbog čega, obračun akcize.
Uglavnom koncentrisati se na obračune zarada i sl., PDV i akcize (osnovno)
Pitanja na zaokruživanje je bilo nekoliko i može da bude zaokruženo više stavki, kao što je i bio slučaj u svim takvim pitanjima.
Bilo je pitanje promet preko 8 miliona kod PDV-a.
Uglavnom zadaci, a mnogi zadaci pod a,b,v...
Rezultati su za 45 dana, ja se nadam da ću položiti, ali videćemo, čula sam da su rigorozni i da mnogi polažu više puta.
Nadam se da sam pomogla malo onima koji će tek da polažu ove ispite.